Постанова
від 03.06.2014 по справі 923/970/13
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 червня 2014 року Справа № 923/970/13

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого суддіМалетича М.М., суддів:Круглікової К.С. (доповідач), Мамонтової О.М. розглянувши касаційну скаргу Приватного підприємства "Стевлалі" на постанову Одеського апеляційного господарського суду від 11.02.2014 року за скаргою Приватного підприємства "Стевлалі" на у справі бездіяльність Відділу державної виконавчої служби Суворовського районного управління юстиції у місті Херсоні №923/970/13 господарського суду Херсонської області за позовомПриватного акціонерного товариства "Рамбус" доПриватного підприємства "Стевлалі" простягнення 809 342,25 грн. за участю представників сторін:

позивача : Томкін О.Ю.,

відповідача: не з'явився,

ВДВС: не з'явився,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Херсонської області від 23.09.2013р. по справі №923/970/13 задоволено позов Приватного акціонерного товариства "Рамбурс" (надалі - позивач, стягувач) до Приватного підприємства "Стевлалі" (надалі - відповідач, боржник) про стягнення 809342,25 грн.

26.11.2013р. на виконання рішення господарського суду Миколаївської області від 23.09.2013р. видано відповідний накази №923/970/13.

Приватним підприємством "Стевлалі" 24.12.2013р. подано до господарського суду Херсонської області скаргу на бездіяльність Відділу державної виконавчої служби Суворовського районного управління юстиції у м.Херсоні (надалі - ВДВС) при виконанні наказу цього суду від 26.11.2013р. у даній справі. Ця скарга містить у собі наступні вимоги до суду:

1) визнати незаконною бездіяльність ВДВС по закриттю виконавчого провадження по стягненню з ПП "Стевлалі" на користь АТ "Рамбурс" 825 529,10 грн. боргу та передачі виконавчого документу (наказу) до ліквідаційної комісії ПП "Стевлалі";

2) зобов'язати ВДВС винести постанову про закінчення виконавчого провадження по стягненню з ПП "Стевлалі" на користь АТ "Рамбурс" 825 529,10 грн. та передати виконавчий документ (наказ) до ліквідаційної комісії ПП "Стевлалі".

Скаргу обґрунтовано нормами ст.ст. 30 - 40 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" , п. 7 ст. 49 , ст. 67 Закону України "Про виконавче провадження" , твердженнями про прийняття рішення засновником (власником) ПП "Стевлалі" про ліквідацію цього підприємства, створення ліквідаційної комісії, а також, про наявність письмової відмови ВДВС у задоволенні клопотання ПП "Стевлалі" про закінчення виконавчого провадження з зазначених підстав та передачу виконавчого документу (наказу) до ліквідаційної комісії ПП "Стевлалі".

Ухвалою господарського суду Херсонської області від 16 січня 2014 року по справі №923/970/13, залишеною без змін постановою Одеського апеляційного господарського суду від 11 лютого 2014 року, відмовлено у задоволенні скарги Приватного підприємства "Стевлалі" на бездіяльність відділу державної виконавчої служби Суворовського районного управління юстиції у м. Херсоні.

Не погоджуючись з прийнятими рішеннями, Приватне підприємство "Стевлалі" звернулося з касаційною скаргою до Вищого господарського суду України, в якій, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального та процесуального права, просить постанову Одеського апеляційного господарського суду від 11.02.2014 р. та ухвалу місцевого господарського суду від 16.01.2014р. скасувати, скаргу ПП "Стевлалі" на бездіяльність Відділу державної виконавчої служби Суворовського районного управління юстиції у м.Херсоні задовольнити в повному обсязі.

Колегія суддів, беручи до уваги межі перегляду справи у касаційній інстанції, обговоривши доводи касаційної скарги, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування попередніми судовими інстанціями норм матеріального та процесуального права при ухваленні зазначених судових рішень, вважає, що касаційна скарга задоволенню не підлягає, виходячи з наступного.

Як встановлено судами попередніх інстанцій, рішенням господарського суду Херсонської області від 23.09.2013р. у даній справі стягнуто з Приватного підприємства "Стевлалі" на користь Приватного акціонерного товариства "Рамбурс" 649142,39 грн. вартості попередньо оплаченого, але непоставленого товару, 160199,86 грн. штрафу та 16186,85 грн. компенсації по сплаті судового збору. Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 14.11.2013р. вказане рішення господарського суду Херсонської області залишено без змін.

26.11.2013р. виданий наказ № 923/970/13 про примусове виконання зазначеного рішення господарського суду Херсонської області.

Також, судами встановлено, що 10.12.2013р. засновником (власником) ПП "Стевлалі" прийняте рішення про ліквідацію цього Підприємства, призначено комісію з ліквідації, доручено цій комісії вжити всіх передбачених законом заходів, пов'язаних із ліквідацією ПП "Стевлалі", встановлений строк для пред'явлення вимог кредиторами Підприємства (до 10.02.2014р.)

Постановою від 16.12.2013р. старшого державного виконавця ВДВС Суворовського районного управління юстиції у м.Херсоні Ісаченко О.В. відкрито виконавче провадження з виконання наказу № 923/970/13 від 26.11.2013р. господарського суду Херсонської області.

16.12.2013р. ПП "Стевлалі" звернулось до ВДВС Суворовського РУЮ у м. Херсоні з клопотанням, в якому просило винести постанову про закінчення виконавчого провадження та передати виконавчий документ до ліквідаційної комісії ПП "Стевлалі" на підставі п.7 ст. 49, ст. 67 Закону України "Про виконавче провадження".

19.12.2013р. ВДВС Суворовського РУЮ у м. Херсоні було направлено відповідачу лист №28028, в якому відмовило у задоволенні вищезазначеного клопотання з посиланням на п.7 ст. 49 Закону України "Про виконавче провадження", що і стало причиною звернення ПП "Стевлалі" до суду зі скаргою на бездіяльність ВДВС Суворовського РУЮ у м. Херсоні .

Відмовляючи у задоволенні скарги, місцевий господарський суд, з яким також погодився й апеляційний суд, виходив з того, що відповідачем не доведено належними та допустимими доказами факту протиправної бездіяльності ВДВС щодо не закриття виконавчого провадження по стягненню з відповідача на користь позивача боргу у сумі 825529,10 грн. та передачі виконавчого документу. Також, місцевий господарський суд зазначив про відсутність підстав для закриття вищенаведеного виконавчого провадження, оскільки не надано доказів того, що Підприємство у встановленому законом порядку визнано банкрутом. При цьому місцевий суд звернув увагу, що такої підстави для закінчення виконавчого провадження, як прийняття засновником (власником) боржника рішення про ліквідацію боржника та створення засновником (власником) боржника ліквідаційної комісії, взагалі Законом України "Про виконавче провадження" не передбачено.

Колегія суддів погоджується з такими висновками з огляду на таке.

Згідно зі ст. 2 Закону України "Про виконавче провадження" примусове виконання рішень покладається на державну виконавчу службу, яка входить до системи органів Міністерства юстиції України. Примусове виконання рішень здійснюють державні виконавці, визначені Законом України "Про державну виконавчу службу".

Частинами 2, 3 ст. 67 Закону України "Про виконавче провадження" встановлено, що у разі ліквідації боржника-юридичної особи виконавчий документ надсилається ліквідаційній комісії (ліквідатору) для вирішення питання про подальший порядок виконання рішення у встановленому законом порядку. У разі надходження виконавчого документа до ліквідаційної комісії (ліквідатора) арешт з майна боржника знімається за постановою державного виконавця, затвердженою начальником відділу, якому він безпосередньо підпорядкований.

У разі якщо виконавчий документ надіслано ліквідаційній комісії (ліквідатору), виконавче провадження підлягає закінченню в порядку, встановленому цим Законом.

Порядок закінчення виконавчого провадження встановлено статтею 49 Закону України "Про виконавче провадження".

Як вже було зазначено, 16.12.2013р. ПП "Стевлалі" звернулось до ВДВС Суворовського РУЮ у м. Херсоні з клопотанням, в якому просило винести постанову про закінчення виконавчого провадження та передати виконавчий документ до ліквідаційної комісії ПП "Стевлалі" з посиланням саме на п.7 ст. 49 Закону України "Про виконавче провадження", як на пункт статті, який врегульовує порядок закінчення виконавчого провадження для ПП "Стевлалі".

Згідно з п.7 ч.1 ст. 49 Закону України "Про виконавче провадження" виконавче провадження підлягає закінченню у разі визнання боржника банкрутом .

Відповідно до ч. 4 ст. 49 Закону України "Про виконавче провадження" постанова про закінчення виконавчого провадження у разі офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури виноситься державним виконавцем не пізніше наступного дня, коли йому стало відомо про такі обставини. При цьому виконавчий документ надсилається до господарського суду, який прийняв постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Частинами 1, 7 ст. 59 ГК України встановлено, що припинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюється шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації - за рішенням власника (власників) чи уповноважених ним органів, за рішенням інших осіб - засновників суб'єкта господарювання чи їх правонаступників, а у випадках, передбачених законами, - за рішенням суду.

Скасування державної реєстрації позбавляє суб'єкта господарювання статусу юридичної особи і є підставою для вилучення його з державного реєстру. Суб'єкт господарювання вважається ліквідованим з дня внесення до державного реєстру запису про припинення його діяльності.

Статтями 32-34 ГПК України встановлено, що доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідачем не надано жодних доказів, в розумінні ст.ст. 32-34 ГПК України, на підтвердження визнання ПП "Стевлалі" банкрутом та на підтвердження внесення до ЄДР запису про припинення діяльності ПП "Стевлалі", тому колегія суддів вважає, що суди попередніх судових інстанцій дійшли вірного висновку про відмову у задоволенні скарги на бездіяльність Відділу державної виконавчої служби Суворовського районного управління юстиції у м. Херсоні.

За таких обставин, доводи касаційної скарги не спростовують висновків апеляційного господарського суду та не впливають на них, застосування судом апеляційної інстанції норм процесуального права відповідає встановленим ним обставинам справи, що свідчить про відсутність підстав для скасування або зміни прийнятої у справі постанови апеляційного господарського суду.

Керуючись статтями 111 5 , 111 7 , 111 9 , 111 11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України

П О С Т А Н О В И В:

Касаційну скаргу Приватного підприємства "Стевлалі" залишити без задоволення, а постанову Одеського апеляційного господарського суду від 11.02.2014 року у справі № 923/970/13 - без змін.

ГоловуючийМ. Малетич Судді:К. Круглікова О. Мамонтова

Дата ухвалення рішення03.06.2014
Оприлюднено10.06.2014
Номер документу39106899
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/970/13

Постанова від 22.07.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Круглікова K.C.

Ухвала від 09.07.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Круглікова K.C.

Постанова від 03.06.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Круглікова K.C.

Постанова від 27.05.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

Ухвала від 20.05.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Круглікова K.C.

Ухвала від 15.04.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Соловйов К.В.

Постанова від 25.02.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Круглікова K.C.

Ухвала від 13.02.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Круглікова K.C.

Постанова від 11.02.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Журавльов О.О.

Ухвала від 16.01.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Соловйов К.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні