Рішення
від 12.06.2014 по справі 393/255/14-ц
НОВГОРОДКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 393/255/14-ц

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 червня 2014 року смт.Новгородка

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

у складі:

головуючого судді Рачкелюка Ю.В.,

при секретарі Криворучко В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Новгородка цивільну справу за позовом фермерського господарства «Господарство ТВВ» до ОСОБА_1, ОСОБА_2, третя особа без самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Новгородківська районна державна адміністрація Кіровоградської області, треті особи: відділ Держземагенства, Головне управління юстиції в Кіровоградській області про визнання права на посіви та визнання недійсним договору оренди землі за зустрічним позовом ОСОБА_2 до фермерського господарства «Господарство ТВВ», третя особа без самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача ОСОБА_1 про усунення перешкод у здійсненні права користування земельною ділянкою,

В С Т А Н О В И В:

ФГ "Господарство ТВВ" звернулося до суду з вищевказаним позовом, мотивуючи свої вимоги тим, що 18 березня 2011 року між фермерським господарством "Господарство ТВВ" (орендар) та Новгородківською районною державною адміністрацією (орендодавець) укладено договір оренди землі, за умовами якого орендодавець надає, а орендар приймає у строкове платне користування для ведення сільськогосподарського виробництва земельну ділянку загальною площею 6,06 га ріллі під № НОМЕР_1, що знаходиться на території Вершино-Кам"янської сільської ради. Даний договір було укладено на строк до отримання власником земельної частки (паю) державного акта на право власності на земельну ділянку, але не більше 5 років (п.8). 24.04.2013 року відповідач ОСОБА_1 отримала свідоцтво про право власності на спірну земельну ділянку та у зв'язку з цим, розпорядженням голови Новгородківської райдержадмінстрації від 03.07.2013 року вказаний договір оренди землі розірвано в односторонньому порядку. Про зазначені обставини позивача було повідомлено листом № 01-09-419/1 райдержадміністрації "Про розірвання договорів оренди" лише 31.10.2013 року. Нічого не знаючи про видання свідоцтва про право власності та прийняття розпорядження про розірвання договору, позивачем у вересні 2013 року земельну ділянку було засіяно озимим ячменем, що підтверджується листом № 5 від 21.11.2013 року та актом від 19.03.2014 року. Оскільки ні договором оренди, ні чинним законодавством не визначено момент розірвання договору оренди земельної ділянки в односторонньому порядку, вважає за можливе застосувати аналогію закону (ст.8 ЦК України) з визначенням моменту укладення. Отже вважає, що договір оренди землі укладений між позивачем та райдержадміністрацією є розірваним в односторонньому порядку з моменту отримання фермерським господарстом "Гоподарсто ТВВ" листа про його розірвання, тобто 31.10.2013 року. Враховуючи ту обставину, що позивачем було засіяно спірну земельну ділянку озимим ячменем у період чинності договору, він має право власності на зазначені посіви, та оскільки таке право не визнається відповідачами, воно підлягає захисту в судовому порядку. Крім цього, 28.08.2013 року між відповідачами по справі було укладено договір оренди землі, за яким спірну земельну ділянку було передано у платне користування ОСОБА_2 строком на 49 років. Законом не передбачено право орендодавця укладати декілька договорів з різними орендарями щодо однієї земельної ділянки, оскільки це буде порушенням прав землекористувача. Враховуючи ту обставину, що станом на момент укладення оскаржуваного договору оренди (28.08.2013 р.) діяв інший договір оренди земельної ділянки між позивачем та третьою особою, який розірвано 31.10.2013 року, вважає, що відповідачі не мали права укладати даний правочин так як він суперечить закону, та його необхідно визнати недійсним.

В судовому засіданні відповідач ОСОБА_2 звернувся з зустрічним позовом про усунення перешкод у здійсненні права користування земельною ділянкою, мотивуючи свої вимоги тим, що відповідно до свідоцтва про право власності на нерухоме майно серії САК № 054228 виданого 24.04.2013 року реєстраційною службою Новгородківського районного управління юстиції Кіровоградської області власницею земельної ділянки площею 6,0628 гектарів, яка знаходиться на території Вершино-Кам»янської сільської ради Новгородківського району Кіровоградської області, кадастровий номер 3523480800:02:000:0020 являється ОСОБА_1. 28.08.2013 року ОСОБА_1 уклала договір оренди землі з ОСОБА_2, який зареєстрований 31.08.2013 року в реєстраційній службі Новгородківського районного управління юстиції Кіровоградської області. На даний час без законних на те підстав вищевказаною земельною ділянкою користується і обробляє відповідач ФГ «Господарство ТВВ» перешкоджаючи йому відповідно до укладеного договору оренди землі користуватися вказаною земельною ділянкою та її обробляти.

В судовому засіданні представник позивача Репело О.В. позов підтримав наполягав на його задоволенні, зустрічний позов ОСОБА_2 про усунення перешкод у здійсненні права користування земельною ділянкою не визнав, заперечував щодо його задоволення так як на даний час земельна ділянка засіяна озимим ячменем та фермерським господарством «Господарство ТВВ» жодні перешкоди у здійсненні права користування земельною ділянкою не чиняться.

В судовому засіданні представник відповідача ОСОБА_5 за первісним позовом та представник позивача за зустрічним позовом, позов ФГ «Господарство ТВВ» не визнала, заперечувала щодо його задоволення, зустрічний позов підтримала, наполягала на його задоволенні.

Представник третьої особи Новгородківської районної державної адміністрації Кіровоградської області за первісним позовом Щербина В.С., позов ФГ «Господарство ТВВ» не визнав заперечував щодо його задоволення.

Представник третьої особи відділу Держземагенства за первісним позовом Чорний Ю.В. позов визнав не заперечував щодо його задоволення.

Відповідач за первісним позовом та третя особа за зустрічним позовом ОСОБА_1 в судове засідання не з'явилася про дату, час та місце розгляду справи повідомлялася належним чином про що свідчить зворотнє поштове повідомлення про отримання судової повістки.

Представник третьої особи за первісним позовом Головного управління юстиції в Кіровоградській області, Антонов А.А. в судове засідання не з'явився, просив розгляд справи провести без їх представника, у письмових поясненнях зазначив, що згідно з Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», державним реєстратором прав на нерухоме майно реєстраційної служби Новгородківського районного управління юстиції 24.04.2013 року було зареєстровано заяву ОСОБА_1 за № 9780009 про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку за кадастровим номером 3523480800:02:000:0020 та 31.08.2013 року було зареєстровано заяву ОСОБА_2 за № 2748100 про реєстрацію іншого речового права, а саме права оренди на вказану земельну ділянку. Заявниками згідно п.33 Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 22.06.2011 № 703 (що діяв на час проведення державної реєстрації прав) було подано пакет документів, у якому містився витяг з розпорядження голови Новгородківської районної державної адміністрації, згідно якого зазначено, що дана земельна ділянка передається в оренду ФГ «Господарство ТВВ» строком до появи власника і в разі появи власника земельної ділянки, дія договору припиняється автоматично та витяг з Державного земельного кадастру від 11.03.2013 № НВ -3500070132013 про земельну ділянку за кадастровим номером 3523480800:02:000:0020. Проте відомості у даному витязі про зареєстроване інше речове право на дану земельну ділянку за кадастровим номером 3523480800:02:000:0020 в Державному земельному кадастрі відсутні. Тому відповідно до поданих документів у державного реєстратора прав реєстраційної служби Новгородківського районного управління юстиції було достатньо правових підстав для здійснення державної реєстрації. У зв'язку з цим, Головне управління юстиції у Кіровоградській області заперечує проти позовних вимог фермерського господарства ТВВ» в частині скасування державної реєстрації. Водночас за наявності достатніх правових підстав не заперечують проти задоволення позовних вимог, щодо визнання за фермерським господарством «Господарство ТВВ» права власності на посіви озимого ячменю на земельній ділянці площею 6,06 га ріллі під № НОМЕР_1, що знаходиться на території Вершино-Кам'янської сільської ради.

Заслухавши пояснення сторін, третіх осіб, дослідивши письмові докази по справі, суд дійшов до висновку, що позов фермерського господарства «Господарство ТВВ» до ОСОБА_1, ОСОБА_2, третя особа без самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Новгородківська районна державна адміністрація Кіровоградської області, треті особи: відділ Держземагенства, Головне управління юстиції в Кіровоградській області про визнання права на посіви та визнання недійсним договору оренди землі - задоволенню не підлягає, а зустрічний позов ОСОБА_2 до фермерського господарства «Господарство ТВВ», третя особа без самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача ОСОБА_1 про усунення перешкод у здійсненні права користування земельною ділянкою , підлягає задоволенню зі слідуючих підстав.

Судом встановлено, що 18 березня 2011 року між Новгородківською районною державною адміністрацією та фермерським господарством «Гоподарство ТВВ» було укладено договір оренди землі, відповідно до якого орендодавець надав орендареві в строкове платне користування для ведення товарного сільськогодарського виробництва земельну ділянку загальною площею 6,06 га ріллі (№ НОМЕР_1 на Плані) на території Вершино-Кам'янської сільської ради Новгородківського району Кіровоградської області. На строк до отримання власником земельної частки (паю) державного акту на право власності на земельну ділянку, але не більше 5 років. Розпорядженням голови Новгородківської районної державної адміністрації Кіровоградської області від 03.07.2013 року за № 180-р у зв'язку з отриманням власником земельної ділянки громадянкою ОСОБА_1 свідоцтва про право власності на нерухоме майно (індексний номер: 2871381 від 24.04.2013), а саме на земельну ділянку сільського господарського призначення загальною площею 6,0628 га ріллі (кадастровий номер 3523480800:02:000:0020, № НОМЕР_1 на Плані), яка розташована за межами населеного пункту на території Вершино-Кам'янської сільської ради Новгородківського району Кіровоградської області, розірвано договір оренди землі, щодо оренди вищезазначеної земельної ділянки зареєстрований у державному реєстрі 24 березня 2011 року за № 352340004000250, укладений між Новгородківською районною державною адміністрацією Кіровоградської області, як орендодавцем та фермерським господарством «Господарство ТВВ», як орендарем. 28 серпня 2013 року між орендодавцем ОСОБА_1 та орендарем ОСОБА_2 було укладено договір оренди землі строком на 49 років, земельної ділянки площею 6,0628 га ріллі, яка належить орендодавцю на праві приватної власності, відповідно до свідоцтва про право власності серії САК № 054228.

31.08.2013 року державним реєстратором прав на нерухоме майно реєстраційної служби Новгородківського районного управління юстиції було зареєстровано заяву ОСОБА_2 за № 2748100 про реєстрацію речового права, а саме права оренди на вказану земельну ділянку.

Листом Голови Новгородківської районної державної адмінстрації за № 01-09-419/1 від 31.10.2013 року голову ФГ "Господарство ТВВ" Трикулу В.В. Було повідомлено, що розпорядженням голови Новгородківської РДА від 03.07.2013 року № 180-р прийнято рішення про розірвання договорів оренди земельних ділянок укладених між Новгородківською РДА та ФГ "Господарство ТВВ".

Листом Голови ФГ "Господарство ТВВ" за № 5, Голову Новгородківської РДА повідомлено про те, що земельна ділянка площею 6,06 га (34-1 на плані), яка знаходиться в оренді ФГ "Гоподарсто ТВВ" згідно договору оренди землі від 18.09.2011 року, станом на 01.11.2013 року оброблена: здійснена оранка, внесені добрива та засіяно озимим ячменем.

Актом від 19 березня 2014 року складеного комісією в складі начальника відділу розвитку підприємництва та інфраструктури аграрного ринку, головного спеціаліста, головного агронома управління агропромислового розвитку, голови ФГ "Господарсто ТВВ", про те що в це й же день було проведено обстеження посівів озимого ячменю загальною площею 6,06 га № ділянки НОМЕР_1, яка знаходиться на території Вершино-Кам"янської сільської ради.

Відповідно до ст.14 Конституції України, земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави.Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Частина перша статті 15 Цивільного кодексу України передбачає право кожної особи на захист свого права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до ст. 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своєю власністю на власний розсуд.

Ст. 321 ЦК України передбачає, що право власності є непорушним і ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Статтею 386 Цивільного кодексу України , передбачено, що власник, який має підстави передбачати можливість порушення свого права власності іншою особою, може звернутися до суду з вимогою про заборону вчинення нею дій, які можуть порушити його право, або з вимогою до вчинення певних дій для запобігання такому порушенню.

Відповідно до ст. 391 ЦК України власник має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження майном, хоч би ці порушення і не були поєднані з позбавленням володіння.

Стаття 93 Земельного кодексу України «Право оренди земельної ділянки» визначає, що право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності. Земельні ділянки можуть передаватися в оренду громадянам та юридичним особам України, іноземцям і особам без громадянства, іноземним юридичним особам, міжнародним об'єднанням і організаціям, а також іноземним державам.

Стаття 95 Земельного кодексу України «Права землекористувачів» визначає, що землекористувачі, якщо інше не передбачено законом або договором, мають право:

а) самостійно господарювати на землі;

б) власності на посіви і насадження сільськогосподарських та інших культур, на вироблену продукцію;

Порушені права землекористувачів підлягають відновленню в порядку, встановленому законом.

Стаття 152 Земельного кодексу України «Способи захисту прав на земельні ділянки» передбачає, що землекористувач земельної ділянки може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

Захист прав громадян на земельні ділянки здійснюється шляхом запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав.

Таким чином, в судовому засіданні встановлено, що розпорядженням голови Новгородківської районної державної адміністрації від 03.07.2013 року за № 180-р "Про вирішення земельних питань", в зв'язку з появою власника ОСОБА_1, договір оренди з ФГ "Господарстов ТВВ" був розірваний На вказану земельну ділянку 28.08.2013 року був укладений та зареєстрований інший договір оренди землі між ОСОБА_2 та ОСОБА_1, даний договір укладений відповідно до чинного законодавства і жодних порушень при його укладенні та реєстрації не встановлено, тому з цих підстав вимога ФГ "Господарсто ТВВ" про визнання договору недійсним не підлягає задоволенню. Не підлягає задоволенню й вимога про визнання права власності за ФГ "Господарство ТВВ" на посіви озимого ячменю на земельній ділянці площею 6,06 га ріллі під № НОМЕР_1, що знаходиться на території Вершино-Кам"янської сільської ради, оскільки орендарем земельної ділянки на даний час не є ФГ "Господарство ТВВ", тому права на посіви на вказаній ділянці не має. Так як укладаючи договір ФГ "Господарство ТВВ" з Новгородківською районною державною адмінстрацією про оренду землі на термін до появи власника, діяло на свій страх і ризик, та повино було передбачити, що сільськогосподарський цикл може бути незавершений з появою власника в будь-який час, а тому лише має право на звернення до суду про відшкодування затрат пов"язаних з посівом сільськогоподарських культур, і ця вимога може бути предметом розгляду іншого судового засідання, так як дана вимога не є предметом даного позову. Відповідно до ст.11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням осіб поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог. Про розірвання договору оренди ФГ «Господарство ТВВ» було повідомлено листом Новгородківської районної державної адміністрації за № 01-09-419/1 від 31.10.2013 року, але не зважаючи на ці обставини всупереч діючому законодавству самовільно продовжило обробіток вказаної земельної ділянки, що підтверджується Листом Голови ФГ "Господарство ТВВ" за № 5 та Актом від 19 березня 2014 року, чим порушило права орендаря ОСОБА_2, а тому зустрічний позов про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою підлягає задоволенню.

Відповідно до ст.60 ЦПК України, ч.1- кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Ч.2 - докази надаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі.

Відповідно до ст. 84 та ст.88 ЦПК України, підлягають стягненню з фермерського господарства "Господарство ТВВ" понесені ОСОБА_2 судові витрати в розмірі 1443 грн. 60 коп. що складаються з витрат на правову допомогу у розмірі 1200 грн. та витрат по сплаті судового збору у розмірі 243 грн. 60 коп.

Керуючись ст. 14 Конституції України, ч.1 ст.15, ст.319, ст.321, ст.386 Цивільного Кодексу України, ст.93, ст.95, ст.152 Земельного Кодексу України, ст.ст. 10, 11, 60, 209, 212, 214-215, 218, 222 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

В задоволенні первісного позову фермерського господарства «Господарство ТВВ» до ОСОБА_1, ОСОБА_2, третя особа без самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Новгородківська районна державна адміністрація Кіровоградської області, треті особи: відділ Держземагенства, Головне управління юстиції в Кіровоградській області про визнання права на посіви та визнання недійсним договору оренди землі - відмовити.

Зустрічний позов ОСОБА_2 до фермерського господарства «Господарство ТВВ», третя особа без самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача ОСОБА_1 про усунення перешкод у здійсненні права користування земельною ділянкою - задовольнити.

Усунути перешкоди в користуванні земельною ділянкою, зобов'язавши фермерське господарство « Господарство ТВВ» не чинити перешкод ОСОБА_2 в користуванні земельною ділянкою відповідно до договору оренди землі від 28.08.2013 року, яка розташована на території Вершино-Кам"янської сільської ради площею 6,0628 га ріллі кадастровий номер 3523480800:02:000:0020 під № НОМЕР_1 на плані Новгородківського району Кіровоградської області та належить на праві власності ОСОБА_1.

Стягнути з фермерське господарства «Господарство ТВВ» на користь ОСОБА_2 понесені судові витрати в сумі 1443 грн. 60 коп.

Відповідно до ст.222 ЦПК України, копію судового рішення направити до Головного управління юстиції в Кіровоградській області так як вони брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні, рекомендованим листом з повідомленням про вручення, протягом двох днів з дня його складання або за зверненням сторони безпосередньо в суд.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Кіровоградської області через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10 - денний строк з дня його проголошення.

Головуючий суддя Ю. РАЧКЕЛЮК

Дата ухвалення рішення12.06.2014
Оприлюднено24.06.2014
Номер документу39317870
СудочинствоЦивільне
Сутьусунення перешкод у здійсненні права користування земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —393/255/14-ц

Ухвала від 12.06.2014

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Рачкелюк Ю. В.

Ухвала від 20.05.2014

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Рачкелюк Ю. В.

Ухвала від 20.05.2014

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Рачкелюк Ю. В.

Ухвала від 26.08.2014

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Єгорова С. М.

Ухвала від 30.07.2014

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Єгорова С. М.

Ухвала від 17.07.2014

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Єгорова С. М.

Ухвала від 17.07.2014

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Єгорова С. М.

Рішення від 12.06.2014

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Рачкелюк Ю. В.

Рішення від 12.06.2014

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Рачкелюк Ю. В.

Ухвала від 05.06.2014

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Єгорова С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні