Рішення
від 25.05.2009 по справі 17/40-09-1624
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

17/40-09-1624

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"25" травня 2009 р.Справа  № 17/40-09-1624

За позовом:         Відкритого акціонерного товариства „Всеукраїнський Акціонерний Банк”;          

до  відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю „ЮГСТРОЙАГРО”;

про стягнення 212 667,45 грн.

                                     Суддя           Зуєва Л.Є.

П р е д с т а в н и к и :

від позивача: Гайдарджи К.П. –на підставі довіреності;

від відповідачів:  не з'явився.

СУТЬ СПОРУ: позивач звернувся до суду з позовною заявою, в якій просить суд стягнути з ТОВ „Югстройагро” 2112 667,45 грн. заборгованості з урахуванням нарахованих штрафних санкцій, з яких 170 000 грн. –тіла кредиту; 8 973,77 грн. –прострочена заборгованість по відсоткам; 33 130,13 грн. –пеня за несвоєчасне повернення кредиту; 563,55 грн. –пеня за несвоєчасне повернення процентів.

Відповідач в засідання суду не з'явився, хоча про час та місце судового засідання був повідомлений належним чином, про що свідчать повідомлення про вручення поштового відправлення, які  наявні в матеріалах справи, письмовий відзив на позовну заяву не надав, тому справа розглядається за наявними в ній матеріалами, в порядку ст. 75 ГПК України.

Розглядом матеріалів справи встановлено:

13 вересня 2007 року між ВАТ „Всеукраїнський акціонерний Банк” (надалі –позивач) та товариство з обмеженою відповідальністю „ЮГСТРОЙАГРО” (надалі відповідач), в особі директора Каташова Дмитра Васильовича був укладений кредитний договір №07/07-8МЕ (далі - Кредитний договір), відповідно до умов якого відповідачу був наданий кредит в сумі                170 000,00 грн.

Згідно із п. 3.3.3. та 3.3.5. Кредитного договору відповідач зобов'язаний забезпечити повернення кредиту та сплачувати відсотки за користування кредитом.

Відповідно до п. 2.6. Кредитного договору платежі вважаються здійсненими в установлений строк, якщо їх сума в повному розмірі надійшла на рахунок №2600030012690, в ОФ ВАТ „ВІЕйБі Банк”, МФО 328726, в день, зазначений у п.п. 1.6., 2.8., 4.1 .-4.4. та 4.6.

Позивач взяті на себе зобов'язання по укладеному договору виконав у повному обсязі, а саме видав відповідачу кредит у розмірі 170 000 грн.

Відповідач в свою чергу взяті на себе зобов'язання по укладеному договору виконував не належним чином, а саме не своєчасно та не в повному обсязі сплачував проценти нараховані йому за користування наданим кредитом.

Відповідно до умов п. 4.3. Кредитного договору за несвоєчасне погашення кредиту, сплату відсотків за користування кредитом та комісій на рахунки Банку, Позичальник сплачує Банку пеню в розмірі подвійної процентів ставки, встановленої в Договорі: станом на 28 січня 2009 року сума простроченої заборгованості по сплаті процентів, згідно представленого розрахунку складає 8 973,77 грн.

У зв'язку з невиконання відповідачем своїх зобов'язань перед позивачем по Кредитному договору №07/07-8МЕ від 13 вересня 2007 року, загальний розмір заборгованості, що виникла перед Позивачем, станом на 28.01.2009 р. складає           212 667,45 грн., з яких: 170 000,00 грн. - загальна заборгованість за кредитом; 8973,77грн. - прострочена заборгованість по відсоткам; 33 130,13 грн. - пеня за несвоєчасне повернення кредиту; 563,55 грн.          - пеня за несвоєчасне повернення процентів.

Намагаючись вирішити питання про повернення ТОВ „Югстройагро” боргу ВАТ „ВіЕйБі Банк” безпосередньо звертався до відповідача з листом-претензією №08-004/2465 від 22.09.2008 року, однак відповіді на надісланий лист позивачем отримано не було, вимоги викладені у нього виконанні не були.

Пунктами Кредитного договору встановлено, що у разі несвоєчасного погашення кредиту та/або процентів, Банк має право вимагати дострокового погашення Кредиту в повному обсязі, сплати процентів за його користування та сплати відповідних штрафних санкцій.

Таким чином, внаслідок не належного виконання відповідачем умов договору, а саме не сплатою відсотків нарахованих за користування кредитом, позивач скористався наданим йому правом на витребування у відповідача повернення кредиту, процентів нарахованих за користування та сплати штрафних санкцій передбачених даним договором.

Зазначені обставини спонукали ВАТ „ВіЕйБі Банк” звернутися до господарського суду Одеської області з позовною заявою (вхід.№2158 від 31.03.2009р.) про стягнення з ТОВ „ЮГСТРОЙАГРО” заборгованості в сумі 212 667,45 грн.

Ухвалою господарського суду Одеської області (суддя Зуєва Л.Є.) від 03.04.2009р. порушено провадження у справі №17/40-09-1624 за позовом ВАТ „Всеукраїнський Акціонерний Банк” до ТОВ „ЮГСТРОЙАГРО” про стягнення 212 667,45 грн.

Дослідивши обставини та матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд дійшов висновку, що позовні вимоги позивача підлягають задоволенню з наступних правових підстав.

У відповідності до ст.11 ЦК України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а підставою виникнення цивільних прав та обовЧязків  є договори та інші правочини. Правочин, різновидом якого є договори-основний вид правомірних дій – це волевиявлення осіб, безпосередньо спрямовані на виникнення, зміну або припинення цивільних прав і обовЧязків.  

У відповідності зі ст.204 ЦК України  договори укладені між сторонами по справі, як  цивільно-правові  правочини  є правомірними  на час розгляду справи, оскільки  їх  недійсність прямо не встановлено законом, та  вони не визнані судом недійсними, тому зобов'язання за цими договорами  мають  виконуватися належним чином.

Відповідно до ст.526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться, при цьому відповідно до ст.525 ЦК України одностороння відмова від виконання зобовЧязання не допускається.

У відповідності до вимог ст. 530 ЦК України, якщо у  зобов'язанні  встановлений  строк  (термін)  його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Крім цього, як вбачається з вимог ст. 599 ЦК України зобов'язання припиняється           виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно до ч.1 ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

При цьому, договір є обов'язковим для виконання сторонами своїх зобов'язань, про що свідчить вимоги ст. 629 цього ж Кодексу.

Розглядом матеріалів справи встановлено, що позивачем взяті на себе зобов'язання по укладеному договору були виконані у повному обсязі, а саме ним було надано у користування відповідача кредитні грошові кошти у розмірі 170 000 грн., що підтверджується довідкою по руху коштів по рахунку ТОВ „ЮГСТРОЙАГРО” від 18.05.2009р., яка наявна в матеріалах справи, а відповідачем в порушення умов договору сплачувалися проценти передбачені за користування кредитними коштами.

У відповідності до п. 2.7 укладеного договору проценти за користування кредитними коштами нараховуються з дня перерахування коштів з позичкового рахунку позивальника до моменту фактичного повернення тіла кредиту. При цьому, п. 2.7.3 проценти за користування траншем нараховуються щомісячно за поточний календарний місяць.

Відповідно до п. 1 ст. 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Матеріалами справи встановлено та підтверджено доказами наданими позивачем, що у відповідача станом на час розгляду справи у суді наявна заборгованість по несплачених відсоткам за користування кредитним коштами у розмірі 8 973,77 грн.

У відповідності із ст. 193 ГК України та умовами укладеного кредитного договору, кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язань. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених Господарським кодексом, іншими законами або договором.

Пунктом 4.3 укладеного договору передбачено, що у разі несвоєчасного погашення Кредиту, сплати процентів та комісій, визначених цим договором, позичальник сплачує Кредитодавцю пеню в національній валюті України в розмірі подвійної процентної ставки, визначеної в п.1.1.3 цього Договору, від суми відповідного непогашеного платежу за кожний день прострочення виконання, за реквізитами та у день, вказаними Кредитодавцем.

У відповідності до п. 3 ст. 549 ЦК України, пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Розглянувши розрахунок суми позовних вимог в частині нарахування відповідачу пені за несвоєчасне повернення процентів за користування кредитом у розмірі 563,55 грн., а також пені за несвоєчасне повернення кредиту у розмірі 33 130,13 грн., суд дійшов висновку, що зазначений розрахунок розрахований у відповідності до вимог діючого законодавства та умов укладеного договору у зв'язку з чим позовні вимоги в цій частині підлягають задоволенню.

До відношень встановленим по кредитному договору застосовуються положення параграфа 1 глави 71 ЦК України (ст.ст. 1046-1053), якщо інше не встановлене цим параграфом та не випливає з положень кредитного договору.

Статтею 1049 ЦК України передбачено, що Позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

У відповідності до п. 7.5 укладеного договору, у разі настання обставин, визначених п.п.2.10.3, 3.2.4, 4.5, 5.2 цього Договору, термін повернення Кредиту вважається таким, що настав і відповідно, Позичальник зобов'язаний повернути Кредит, сплатити проценти за фактичний час користування кредитом, комісії, штрафні санкції у розмірах та на умовах, що визначені цим Договором.

Таким чином, Відповідачу відомо про можливість застосування процедури дострокового повернення кредиту та звернення стягнення на предмет застави, оскільки зазначені положення вказані в договорі, який підписаний ним особисто.

Крім того, право вимоги Позивача щодо дострокового повернення кредиту, процентів та інших належних платежів у разі прострочення виконання позичальником своїх зобов'язань за кредитним договором, безпосередньо встановлене законом, а саме: ч.2 ст.1050, ч.2 ст. 1054 ЦК України.

Відповідачем неодноразово до суду направлялися клопотання про відкладення розгляду справи, у зв'язку з неможливістю бути присутнім в судовому засіданні представника ТОВ „ЮГСТРОЙАГРО”.

Розглянувши клопотання відповідача про відкладення розгляду справи, суд дійшов висновку. що  воно задоволенню не підлягає, оскільки відповідачем жодного разу не було надано будь-яких доказів поважності причин неявки в судове засідання представника відповідача.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про порушення з боку ТОВ „ЮГСТРОЙАГРО” умов кредитного договору №07/07-SME від 13.06.2007 року, та вимог діючого законодавства та наявності правових підстав для задоволення позову у повному обсязі.

На підставі вищезазначеного, керуючись ст.11, 204, 526, 525, 530, 549, 589, 599, 629, 1049, 1050, 1054 ЦК України, ст. 193 ГК України позовні вимоги ВАТ „Всеукраїнський Акціонерний Банк” підлягають задоволенню, з ТОВ „ЮГСТРОЙАГРО” слід стягнути на користь позивача 212 667,45 грн. –заборгованості по неповернутому кредиту з урахуванням нарахованих штрафних санкцій.

Судові витрати по держмиту, витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу   покласти на відповідача, згідно зі ст.ст. 44, 49 ГПК України.

Керуючись ст. ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1.          Позов задовольнити.

2.          Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю „ЮГСТРОЙАГРО” /67801, Одеська область, Овідіопольський район, с.м.т. Овідіополь, вул. Калініна, 9, код ЄДРПОУ 34815318/ на користь відкритого акціонерного товариства „Всеукраїнський Акціонерний Банк” /01054, м. Київ, вул. Зоологічна, 5, код ЄДРПОУ 19017842/ 170 000 грн. 00 коп. /сто сімдесят тисяч грн. 00 коп./ - неповернутого тіла кредиту; 8 973 грн. 77 коп. /вісім тисяч дев'ятсот сімдесят три грн. 77 коп./ - простроченої заборгованості по відсоткам; 33 130 грн. 13коп. /тридцять три тисячі сто тридцять грн. 13 коп./ - пені за несвоєчасне повернення кредиту; 563 грн. 55 коп. /п'ятсот шістдесят три грн. 55 коп./ - пені за несвоєчасне повернення процентів; 2 126 грн. 67 коп. /дві тисячі сто двадцять шість грн. 67 коп./ - державного мита; 118 грн. /сто вісімнадцять грн.00 коп./ - послуги інформаційно-технічного забезпечення судового процесу.

     Наказ видати.

     Рішення набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 85 ГПК України.

     Наказ видати  після набрання рішенням законної сили.

Суддя                                                                                       Зуєва Л.Є.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення25.05.2009
Оприлюднено30.06.2009
Номер документу3934826
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/40-09-1624

Ухвала від 22.06.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Степанова Л.В.

Ухвала від 13.06.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Степанова Л.В.

Постанова від 27.07.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Дунаєвська Н.Г.

Ухвала від 13.07.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Дунаєвська Н.Г.

Постанова від 06.08.2009

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Бойко Л.І.

Ухвала від 29.04.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зуєва Л.Є.

Рішення від 25.05.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зуєва Л.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні