Постанова
від 27.06.2014 по справі 804/8337/14
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 червня 2014 р. Справа № 804/8337/14 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі судді Кальника В.В., розглянувши в порядку скороченого провадження у місті Дніпропетровську адміністративну справу за адміністративним позовом Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області до фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 про стягнення суми податкового боргу, -

ВСТАНОВИВ :

13.06.2014 року Нікопольська об'єднана Державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області звернулася до суду з адміністративним позовом до фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 про стягнення з відповідача податкового боргу з орендної плати за землю у сумі 3903,81 грн.

В обґрунтування позову зазначено, що відповідач має податковий борг на суму 3903,81 грн. Сума боргу не сплачується відповідачем добровільно, а тому підлягає примусовому стягненню.

25 червня 2014 року відповідач надав до суду заперечення, в яких зазначив, що Нікопольською ОДПІ Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області до теперішнього часу позивачу згідно вимог п.59.1 ст.59 ПК України податкова вимога у порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення нарахованої оплати за березень - травень 2014 року в сумі 3903,81 грн., не надсилалась (не вручалась). Крім того, на підставі рішення органу місцевого самоврядування про розірвання договору оренди з 14 березня 2014 року за відповідачем припинено право оренди земельної ділянки загальною площею 0,1517 га.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

З матеріалів справи вбачається, що фізична особа-підприємець ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) є платником податків, зборів та інших обов'язкових платежів та здійснює свою діяльність на загальній системі оподаткування, знаходиться на податковому обліку у Нікопольській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області.

Згідно класифікації видів економічної діяльності (КВЕД) відповідач здійснює такі види діяльності: код 70.20.0. - здавання в оренду власного нерухомого майна; код 71.31.0 - оренда сільськогосподарських машин та устаткування; код 47.19. - інші види роздрібної торгівлі в неспеціалізованих магазинах; код 68.20. - надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна.

Пп.16.1.4 п.16.1 ст.16 Податкового кодексу України встановлено, обов'язок платника податків сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Згідно ч.54.1 ст.54 Податкового кодексу України, крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

Згідно п.57.1 ст. 57 ПК України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

09.03.2010 року ФОП ОСОБА_1 було укладено договір оренди землі з Марганецькою міською Радою загальною площею 0,1517 га (кадастровий номер земельної ділянки 1211300000:01:017:0257), яка розташована за адресою: АДРЕСА_1, для комерційного використання даної території в несільськогосподарських цілях.

Договір укладено на 10 років, починаючи з дати його реєстрації.

Дана земля згідно категорії земель відноситься до земель громадської та промислової забудови. Нормативно-грошова оцінка земельної ділянки згідно витягу з технічної документації відділу Держкомзему в м.Марганець у Дніпропетровській області, становить 597 601,76 грн. Орендна плата на рік складає - 17 928,05 грн.

Даний договір було зареєстровано у Марганецькому міському відділі ДРФ ДП «Центру державного земельного кадастру», про що у Книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі вчинено запис від 06.05.2010 р. за № 04:10:109:00136.

Борг ФОП ОСОБА_1 по платежу «орендна плата за землю» складається з несплачених грошових зобов'язань, які самостійно визначені ФОП ОСОБА_1 при подачі податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності), а саме: згідно податкової декларації за 2014 рік (вх.від 10.02.2014 р. № 1400001674) сума самостійно нарахованих та несплачених грошових зобов'язань за березень - травень 2014 року становить 3 903,81 грн.

Зі змісту п.46.1 ст.46 Податкового кодексу України, податкова декларація, розрахунок (далі - податкова декларація) - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Згідно вимог п. 287.3 ст.287 Податкового кодексу України Податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Згідно п.п. 14.1.175. п.14.1 ст.14 ПК України сума грошового зобов'язання самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання є податковим боргом.

У разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення- рішення (п.59.1 ст.59 ПК України).

Податковий борг по сплаті в бюджет податків та зборів у ФОП ОСОБА_1 виник у 2012 році внаслідок несплати ФОП ОСОБА_1 самостійно нарахованих грошових зобов'язань та, по теперішній час, не погашений підприємцем у добровільному порядку.

У зв'язку з чим, на виконання вимог п. 59.1 ст. 59 ПК Українина адресу ФОП ОСОБА_1 була направлена податкова вимога від 16.01.2013 року № 1. Податкова вимога була направлена на адресу ФОП ОСОБА_1 поштою, однак, лист було повернуто до відправника, що підтвержується матеріалами справи.

Згідно абзацу третього п. 58.3 ст. 58 ПК України у разі коли пошта не може вручити платнику податків податкове повідомлення-рішення або податкові вимоги, або рішення про результати розгляду скарги через відсутність за місцезнаходженням посадових осіб, їх відмову прийняти податкове повідомлення-рішення або податкову вимогу, або рішення про результати розгляду скарги, незнаходження фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків або з інших причин, податкове повідомлення-рішення або податкова вимога, або рішення про результати розгляду скарги вважаються врученими платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення.

Станом на 06.06.2014 р. ФОП ОСОБА_1 не було добровільно погашено суми податкового боргу по платежем та зборам до бюджету, які зазначені в першій податковій вимозі, отже, вищевказана податкова вимога, яка була виставлена на адресу ФОП ОСОБА_1, не відкликалась, у звязку з чим, нові податкові вимоги відповідно до п.59.1 ст. 59 ПК України на адресу платника податків не направлялись.

Відповідно до п. 59.5 ст. 59 ПК України у разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

Згідно п. 87.9 ст. 87 ПК України у разі наявності у платника податків податкового боргу органи державної податкової служби зобов'язані зарахувати кошти, що сплачує такий платник податків, в рахунок погашення податкового боргу згідно з черговістю його виникнення незалежно від напряму сплати, визначеного платником податків. У такому ж порядку відбувається зарахування коштів, що надійдуть у рахунок погашення податкового боргу платника податків відповідно до статті 95 цього Кодексу або за рішенням суду у випадках, передбачених законом.

Відповідно до пп.20.1.19 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України, контролюючі органи мають право стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом та іншими законами України; стягувати суми недоїмки із сплати єдиного внеску; стягувати суми простроченої заборгованості суб'єктів господарювання перед державою.

Пунктом 87.11 статті 87 Податкового кодексу України встановлено, що орган стягнення звертається до суду з позовом про стягнення суми податкового боргу платника податку - фізичної особи.

Враховуючи викладене, суд вважає правомірним стягнення з відповідача суми податкового боргу у розмірі 3903,81 грн. за період березень - травень 2014 року, оскільки доказів самостійного погашення заборгованості відповідач суду не надав.

Керуючись статтями 158-163, 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області до фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 про стягнення суми податкового боргу - задовольнити повністю.

Стягнути з фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на користь держави в особі Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області податковий борг з орендної плати за землю у сумі 3903,81 грн.

Постанова суду набирає законної сили відповідно до статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України, підлягає негайному виконанню відповідно до статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, та може бути оскаржена в порядку та у строки, встановлені статтею 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя В.В. Кальник

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.06.2014
Оприлюднено09.07.2014
Номер документу39602833
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/8337/14

Постанова від 17.09.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бившева Л.І.

Ухвала від 13.09.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бившева Л.І.

Ухвала від 27.04.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Цвіркун Ю.І.

Постанова від 02.04.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Прокопчук Т.С.

Ухвала від 11.09.2014

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Прокопчук Т.С.

Постанова від 27.06.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кальник Віталій Валерійович

Ухвала від 16.06.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кальник Віталій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні