Ухвала
від 29.07.2014 по справі 541/1000/14-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 541/1000/14-ц

Номер провадження 22-ц/786/1749/14

Головуючий у 1-й інстанції Гриб М. В.

Доповідач Омельченко Л. М.

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 липня 2014 року м. Полтава

Колегія суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Полтавської області в складі:

Головуючого судді: Омельченко Л.М.

Суддів: Триголова В.М., Бондаревської С.М.

При секретарі Ачкасовій О.Н.

розглянула у відкритому судовому засіданні в м. Полтаві цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1

на ухвалу судді Миргородського міськрайонного суду Полтавської області від 30 квітня 2014 року

по справі за позовом ОСОБА_1 до виконавчого комітету Миргородської міської ради, ОСОБА_2 та ОСОБА_5 про визнання права власності на житловий будинок і земельну ділянку.

Колегія суддів, заслухавши доповідь судді-доповідача апеляційного суду Омельченко Л.М.,

В С Т А Н О В И Л А :

У квітні 2014 року ОСОБА_1 звернулася до суду із зазначеним вище позовом.

Згідно ухвали судді Миргородського міськрайонного суду Полтавської області від 22 квітня 2014 року позовну заяву ОСОБА_1 залишено без руху і надано позивачу строк для усунення недоліків.

Ухвалою судді Миргородського міськрайонного суду Полтавської області від 30 квітня 2014 року позовну заяву визнано неподаною і повернуто позивачу.

В апеляційному порядку останню ухвалу судді оскаржила ОСОБА_1 Посилаючись на порушення судом норм процесуального права та неповне зясування обставин справи, посила ухвалу скасувати, а справу повернути до районного суду для вирішення питання про відкриття провадження у справі.

Колегія суддів, заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, приходить до висновку, що скарга підлягає задоволенню за таких підстав.

Відповідно до п. 2 ч.1 ст. 312 ЦПК України, розглянувши скаргу на ухвалу суду першої інстанції, апеляційний суд змінює або скасовує ухвалу суду першої інстанції і постановляє ухвалу з цього питання, якщо воно було вирішено судом першої інстанції з порушенням норм процесуального права або при правильному вирішенні було помилково сформульовано суть процесуальної дії чи підстави її заскстосування.

Повертаючи позовну заяву ОСОБА_1, суддя місцевого суду послався на те, що позивачка не повністю виконала вимоги попередньої ухвали про залишення її позову без руху.

Однак, колегія суддів не може погодиться з таким висновком.

З матеріалів справи вбачається, що у квітні 2014 року позивачка ОСОБА_1 звернулася до суду із зазначеним вище позовом.

Ухвалою Миргородського міськрайонного суду Полтавської області від 22 квітня 2014 року позовна заява ОСОБА_1 до виконавчого комітету Миргородської міської ради, ОСОБА_2 та ОСОБА_5 про визнання права власності на житловий будинок і земельну ділянку була залишена без руху з посиланням на невідповідність її вимогам ст. 119 ЦПК України, а саме: зміст позовних вимог викладено неконкретно, позивачка в порушення п.п.5,6 ч.2 ст.119 ЦПК України не виклала обставини, які перешкоджають їй отримати свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку у встановленому законом позасудовому порядку і не зазначила доказів того, що у видачі такого свідоцтва їй було відмовлено нотаріусом. Крім того, суддею вказано, що, оскільки дійсну вартість всього майна неможливо встановити на час подачі позову, тому ним визначено розмір судового збору в розмірі 2000 грн.00 коп. і зобов»язано позивача сплатити вищевказану суму.

На виконання вимог ухвали місцевого суду, 29 квітня 2014 року ОСОБА_1 надала до суду позовну заяву з відповідними обгрунтуваннями.

Згідно ст.ст. 10 , 27 ,. 31 ЦПК України , сторона по справі на свій розсуд подає до суду докази, які вважає достатніми і належними для підтвердження своїх вимог, а суд в порядку ст.ст. 58 , 59 , 212 ЦПК України зобов»язаний дати їм належну правову оцінку та на цій підставі ухвалити законне і обгрунтоване рішення, при цьому суд не наділений правом вимагати від сторони певних конкретних доказів.

Як убачається зі змісту уточненої позовної заяви (а.с.53-57), ОСОБА_1 у відповідності до вимог п.6 ч.2 ст. 119 ЦПК України навела перелік доказів, які, на її думку, підтверджують кожну обставину, якими вона обґрунтовує заявлені вимоги. Крім того ОСОБА_1 зазначила, що вона претендує лише на нерухоме майно, що належало ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , тому визначила вірно ціну позову та сплатила судовий збір.

Разом з тим, суддя суду першої інстанції не врахував вищевказаних вимог закону і вдався до оцінки наданих позивачем доказів, що є недопустимим на стадії вирішення питання про відкриття провадження у справі.

За таких обставин, колегія суддів приходить до висновку, що ухвалу судді слід скасувати, а матеріали позовної заяви повернути до суду першої інстанції для вирішення питання про відкриття провадження.

Керуючись ст.ст.303, 307, 312 ч.1 п.2, .3 15 ЦПК України, колегія суддів

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити.

Ухвалу судді Миргородського міськрайонного суду Полтавської області від 30 квітня 2014 року скасувати.

Матеріали позовної заяви за позовом ОСОБА_1 до виконавчого комітету Миргородської міської ради, ОСОБА_2 та ОСОБА_5 про визнання права власності на житловий будинок і земельну ділянку

повернути до Миргородського міськрайонного суду Полтавської області для вирішення питання про відкриття провадження.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її проголошення і може бути оскаржена протягом двадцяти днів з дня набрання нею законної сили шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ.

Головуючий: суддя (підпис)

Судді: (підписи)

Згідно:

СудАпеляційний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення29.07.2014
Оприлюднено05.08.2014
Номер документу39982715
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —541/1000/14-ц

Ухвала від 22.04.2014

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Гриб М. В.

Ухвала від 17.11.2014

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Гриб М. В.

Рішення від 03.12.2014

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Гриб М. В.

Ухвала від 15.08.2014

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Гриб М. В.

Ухвала від 29.07.2014

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Омельченко Л. М.

Ухвала від 15.05.2014

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Омельченко Л. М.

Ухвала від 30.04.2014

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Гриб М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні