Ухвала
від 06.08.2014 по справі 743/940/14-ц
РІПКИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №743/940/14-ц

Провадження №2/743/252/14

У Х В А Л А

06 серпня 2014 року Ріпкинський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого- судді Сташківа В.Б.,

при секретарі Нерус Н.І.,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в смт. Ріпки клопотання Київського міжрайонного екологічного прокурора про вжиття заходів забезпечення позову в справі

за позовом Київського міжрайонного екологічного прокурора в інтересах

держави в особі Задеріївської сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області

до ОСОБА_1

про звільнення самовільної зайнятої земельної ділянки та знесення

самовільно збудованих будівель і споруд,

В С Т А Н О В И В :

В липні 2014 р. Київський міжрайонний екологічний прокурор, в інтересах держави в особі Задеріївської сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області, звернувся до Ріпкинського районного суду Чернігівської області, в порядку виключної підсудності, з позовом до ОСОБА_1, в якому просив:

- зобов'язати ОСОБА_1 звільнити самовільно зайняту земельну ділянку площею 0,0285 га, що знаходиться між річкою Дніпро та домоволодінням по АДРЕСА_1;

- зобов'язати ОСОБА_1 привести самовільно зайняту земельну ділянку, що знаходиться між річкою Дніпро та домоволодінням по АДРЕСА_1, у придатний для використання стан шляхом демонтажу самовільно збудованих будівель та споруд.

Одночасно ставиться питання про вжиття заходів забезпечення позову шляхом заборони ОСОБА_1:

- вчиняти будь-які дії направленні на подання декларації про початок будівельних робіт;

- вчиняти будь-які дії направленні на подання декларації про готовність об'єкта до експлуатації;

- подальшого оформлення права власності на самовільно збудовану нерухомість біля домоволодіння по АДРЕСА_1.

Клопотання про вжиття заходів забезпечення позову мотивоване тим, що ОСОБА_1 з метою оформлення права власності на самовільно збудовані об'єкти нерухомості може подати декларації про початок будівельних робіт та про готовність об'єкта до експлуатації, отримати право власності на земельну ділянку, право постійного користування або право оренди земельної ділянки, що виникають з моменту державної реєстрації, а також отримати право власності на побудоване житлове приміщення або здійснити відчуження спірного нерухомого майна, або вчинити інші дії, що в свою чергу може ускладнити виконання судового рішення.

Розглянувши клопотання Київського міжрайонного екологічного прокурора про вжиття заходів забезпечення позову, яке міститься в позовній заяві, саму позовну заяву та додані до неї матеріали, суд приходить до наступного висновку.

За розумінням цивільно-процесуального закону забезпечення позову -- це сукупність процесуальних дій, які гарантують виконання рішення суду в разі задоволення позовних вимог.

Ч. 1 ст. 152 ЦПК України, передбачено види забезпечення позову.

Зокрема, згідно з п. 2 ч. 1 ст. 152 ЦПК України позов забезпечується забороною вчиняти певні дії.

При цьому забезпечення позову допускається, якщо невжиття таких заходів може утруднити або зробити неможливим виконання рішення суду.

Види забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими вимогами.

За роз'ясненнями, що містяться в п.п. 4, 7, 10 постанови Пленуму Верховного Суду України від 22 грудня 2006 року №9 «Про практику застосування судами цивільного законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову», розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому що існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову, з'ясувати обсяг позовних вимог, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Заходи мають тимчасовий характер і діють до виконання рішення суду, яким закінчується розгляд справи по суті.

По справі встановлено, що предметом позовних вимог є зобов'язання відповідачки звільнити самовільно зайняту земельну ділянку площею 0,0285 га, що знаходиться між річкою Дніпро та домоволодінням по АДРЕСА_1 та привести вказану земельну ділянку, у придатний для використання стан шляхом демонтажу самовільно збудованих будівель та споруд.

Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 13 квітня 2011 р. N 461 визначає процедуру прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів.

Згідно п. 2 вказаного Порядку прийняття в експлуатацію об'єктів, що належать до I - III категорії складності, та об'єктів, будівництво яких здійснено на підставі будівельного паспорта, проводиться шляхом реєстрації Державною архітектурно-будівельною інспекцією та її територіальними органами поданої замовником декларації про готовність об'єкта до експлуатації.

Відповідно до п. 11 датою прийняття в експлуатацію об'єкта є дата реєстрації декларації або видачі сертифіката.

За змістом п.п. 17, 18 вказаного Порядку 17 реєстрація декларації здійснюється з дотриманням вимог Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності". Декларація приймається в дозвільному центрі за місцезнаходженням об'єкта. Реєстрацію декларації здійснює Інспекція за місцезнаходженням об'єкта на безоплатній основі. Замовник (його уповноважена особа) подає особисто або надсилає рекомендованим листом з описом вкладення до Інспекції два примірники декларації за формою згідно з додатком 1.

Враховуючи наведені приписи Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів та вимоги ст. 152 ЦПК України, ст.. 376 ЦК України, зважаючи на те, що земельна ділянка площею 0,0285 га, що знаходиться між річкою Дніпро та домоволодінням по АДРЕСА_1 зайнята самовільна, встановлена постановою державного інспектора Держінспекції сільського господарства в Чернігівській області Житника С.В. від 09.09.2013 р. № 21 про накладення на ОСОБА_1 адміністративного стягнення за ст.. 53-1 КУпАП у виді 170 грн. штрафу, суд вважає, що слід вжити заходи забезпечення позову шляхом заборони ОСОБА_1:

- вчиняти будь-які дії направленні на подання декларації про початок будівельних робіт щодо самочинно збудованих споруд, розміщених на самовільно зайнятій земельній ділянці між річкою Дніпро та домоволодінням по АДРЕСА_1, біля вказаного домоволодіння;

- вчиняти будь-які дії направленні на подання декларації про готовність об'єкта до експлуатації щодо самочинно збудованих споруд, розміщених на самовільно зайнятій земельній ділянці між річкою Дніпро та домоволодінням по АДРЕСА_1, біля вказаного домоволодіння.

В іншій частині клопотання слід відмовити, так як без подачі ОСОБА_1 вказаних вище декларацій про початок будівельних робіт та про готовність об'єкта до експлуатації подальше оформлення права власності на самовільно збудовану нерухомість біля домоволодіння по АДРЕСА_1, в силу положень ЦК України, Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" та Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 квітня 2011 р. N 461 є неможливим.

За таких обставин, клопотання Київського міжрайонного екологічного прокурора про вжиття заходів забезпечення позову слід задовольнити частково

Керуючись ст.ст. 151, 152 ЦПК України, Постановою Пленуму Верховного Суду України № 9 від 22 грудня 2006 р. «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову», Порядком прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 13 квітня 2011 р. N 461, с у д -

У Х В А Л И В:

Клопотання Київського міжрайонного екологічного прокурора про вжиття заходів забезпечення позову - задовольнити частково.

Вжити заходи забезпечення позову шляхом заборони ОСОБА_1:

- вчиняти будь-які дії направленні на подання декларації про початок будівельних робіт щодо самочинно збудованих споруд, розміщених на самовільно зайнятій земельній ділянці між річкою Дніпро та домоволодінням по АДРЕСА_1, біля вказаного домоволодіння;

- вчиняти будь-які дії направленні на подання декларації про готовність об'єкта до експлуатації щодо самочинно збудованих споруд, розміщених на самовільно зайнятій земельній ділянці між річкою Дніпро та домоволодінням по АДРЕСА_1, біля вказаного домоволодіння.

В задоволенні решти вимог - відмовити.

Копію ухвали направити ОСОБА_1 для виконання , а Київському міжрайонному екологічному прокурору та Задеріївській сільській рад Ріпкинського району Чернігівської області до відома .

Ухвала є виконавчим документом та підлягає негайному виконанню в порядку, встановленому для виконання судових рішень, може бути пред'явлена протягом одного року.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до апеляційного суду Чернігівської області через Ріпкинський районний суд Чернігівської області шляхом подачі в 5-денний строк з дня проголошення ухвали апеляційної скарги, а особами, які брали участь, але не були присутніми в судовому засіданні протягом такого ж часу з дня отримання копії ухвали.

Головуючий В.Б.Сташків

СудРіпкинський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення06.08.2014
Оприлюднено08.08.2014
Номер документу40051431
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —743/940/14-ц

Рішення від 17.12.2014

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Сташків В. Б.

Ухвала від 11.08.2014

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Сташків В. Б.

Ухвала від 06.08.2014

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Сташків В. Б.

Ухвала від 06.08.2014

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Сташків В. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні