Постанова
від 24.06.2009 по справі 20-12/358
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

20-12/358

ВИЩИЙ  ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  УКРАЇНИ  

 ПОСТАНОВА          

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ          

 24 червня 2009 р.                                                                                    № 20-12/358  

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого:                                Мачульського Г.М.

суддів:                                Шаргала В.І.

                               Швеця В.О.

розглянувши у відкритомусудовому засіданні

касаційну скаргуДержавної податкової інспекції у Гагарінському районі міста Севастополя

на постановуСевастопольського апеляційного господарського суду

від05.04.2006р.

у справі№20-12/358

Господарського судуміста Севастополя

за позовомВідкритого акціонерного товариства "Енергетична компанія "Севастопольенерго"

до1). Державної податкової інспекції у Гагарінському районі міста Севастополя

2). Державної податкової адміністрації у місті Севастополі

проскасування податкових повідомлень-рішень, визнання протиправними дії ДПА у м. Севастополі щодо проведення перевірки, скасування наказу ДПА у м. Севастополі

за участю представників

- позивача:Шандрука О.Т. (довіреність №18593/0/2-08 від 16.12.2008р.), -

- відповідача-1:не з'явився

- відповідача-2:не з'явився, -

В С Т А Н О В И В:

Відкрите акціонерне товариство "Енергетична компанія "Севастопольенерго" звернулось в суд з адміністративним позовом до Державної податкової інспекції у Гагарінському районі міста Севастополя про скасування податкових повідомлень-рішень №0000242620/0 та №0000232620/0 від 05.10.2005р., а також до Державної податкової адміністрації у місті Севастополі про визнання дій останньої щодо проведення перевірки позивача протиправними та скасування наказу ДПА у м. Севастополі від 05.09.2005р. №320 "Про проведення позапланової виїзної документальної перевірки Відкритого акціонерного товариства "Енергетична компанія "Севастопольенерго".

Позов подано до Господарського суду міста Севастополя як до суду адміністративної юрисдикції.

Рішенням Господарського суду міста Севастополя, прийнятим у порядку господарського судочинства, від 01.02.2006р. (суддя Харченко І.А.) в задоволенні позовних вимог відмовлено.

Постановою Севастопольського апеляційного господарського суду від 05.04.2006р. (колегія суддів у складі: головуючого –судді Градової О.Г., суддів Дугаренко О.В., Фенько Т.П.), прийнятою у порядку господарського судочинства, вказане рішення суду скасовано, позовні вимоги задоволено частково, постановлено визнати недійсними прийняті 05.10.2005р. Державною податковою інспекцією у Гагарінському районі міста Севастополя податкові повідомлення-рішення про визначення платнику податків Відкритому акціонерному товариству "Енергетична компанія "Севастопольенерго" сум податкових зобов'язань: 1). №0000232620\0 з податку на прибуток у сумі 33 950 грн., штрафним санкціям –10 185 грн., усього 44 135 грн., 2). №0000242620\0 з податку на додану вартість у сумі 27 168 грн., штрафним санкціям –13 584 грн., усього 40 752 грн. Також постановлено провадження у справі за позовними вимогами Відкритого акціонерного товариства "Енергетична компанія "Севастопольенерго" до Державної податкової адміністрації у місті Севастополі про визнання протиправними дій щодо проведення перевірки і скасування наказу №320 від 05.09.2005р. припинити. Крім того, постановлено стягнути з Державної податкової інспекції у Гагарінському районі міста Севастополя на користь Відкритого акціонерного товариства "Енергетична компанія "Севастопольенерго" судові витрати: державне мито у сумі 42, 50 грн., витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу –59 грн., усього стягнути 101, 50 грн.

Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 30.05.2007р. відкрите касаційне провадження за касаційною скаргою Державної податкової інспекції у Гагарінському районі міста Севастополя, та постановлено провести дії по підготовці справи до касаційного розгляду.

Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 16.02.2009р. закінчено підготовку справи до касаційного розгляду та призначено час і місце судового засідання.

Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 12.03.2009р. касаційне провадження закрито, касаційну скаргу повернуто скаржнику та роз'яснено, що касаційна скарга на постанову Севастопольського апеляційного господарського суду від 05.04.2006р. може бути подана до Вищого господарського суду України.

Відповідач-1 звернувся з касаційною скаргою до Вищого господарського суду України, в якій просить постанову Севастопольського апеляційного господарського суду від 05.04.2006р. скасувати, в задоволенні позовних вимог Відкритого акціонерного товариства "Енергетична компанія "Севастопольенерго" відмовити, посилаючись на порушення апеляційним господарським судом норм матеріального права.

Відзиву на касаційну скаргу не надійшло.

Відповідачі не використали наданого законом права на участь своїх представників у судовому засіданні.

Переглянувши у касаційному порядку судові рішення, колегія суддів Вищого господарського суду України, приймаючи до уваги межі перегляду справи в касаційній інстанції, приходить до висновку, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Приймаючи рішення місцевий господарський суд виходив з того, що спір в даній справі повинен розглядатись у порядку господарського судочинства.

Суд апеляційної інстанції, скасовуючи рішення суду першої інстанції та приймаючи нове, погодився з такими висновками.

Між тим, з такими висновками погодитись не можна з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи судами розглянуто справу за позовом позивача до податкових органів про визнання недійсними податкових повідомлень-рішень, та про визнання протиправними дій щодо проведення перевірки і скасування наказу податкового органу.

Пунктом 7 ч.1 ст.3 Кодексу адміністративного судочинства України дано визначення суб'єкта владних повноважень, згідно з яким - це орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа, інший суб'єкт при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень. Статтею 4 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" встановлено, що Державна податкова адміністрація України є центральним органом виконавчої влади. Державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі підпорядковуються Державній податковій адміністрації України. Державні податкові інспекції у районах, містах (крім міст Києва та Севастополя), районні у містах, міжрайонні та об'єднані державні податкові інспекції підпорядковуються відповідним державним податковим адміністраціям в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі. Відповідно до ст.2 цього Закону завданням органів державної податкової служби є здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов'язкових платежів), а також неподаткових доходів, установлених законодавством.

Системний аналіз змісту зазначених норм права свідчить про те, що органи Державної податкової адміністрації України у спірних правовідносинах є органами виконавчої влади, їм надано право здійснювати контроль за правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів та здійснювати заходи погашення податкового боргу, зокрема, примусово.

Виходячи з положень п.1 ст.3, п.1 ч.1 ст.17 вказаного Кодексу, справа за позовом юридичної особи до суб'єкта владних повноважень про оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності, є справою адміністративної юрисдикції (адміністративною справою).

Враховуючи викладене, даний спір є публічно-правовим спором і підвідомчий адміністративним судам України.

Згідно п.6 Розділу VІІ Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України до початку діяльності окружних та апеляційних адміністративних судів адміністративні справи підвідомчі господарським судам відповідно до Господарського процесуального кодексу України 1991 року вирішують у першій та апеляційній інстанціях відповідні місцеві та апеляційні господарські суди за правилами Кодексу адміністративного судочинства України.

Згідно до цієї норми відповідні місцеві та апеляційні господарські суди наділені повноваженнями здійснювати також і адміністративне судочинство, проте згідно загальних норм процесуального права, зокрема ст.1 ГПК України, ст.6 Кодексу адміністративного судочинства України, здійснювати вибір судової юрисдикції є правом особи, що звертається до суду. Місцеві та апеляційні господарські суди при цьому, відповідно до приписів ст.ст.12, 62 ГПК України мають визначити чи підвідомчий такий спір суду господарської юрисдикції.

Проте, вирішуючи спір суд апеляційної інстанції, постанову якого оскаржено до суду касаційної інстанції, в порушення наведених норм процесуального права дійшов висновку що позов, поданий як адміністративний, має розглядатись у порядку господарського судочинства, і відповідно неправильно розглянув такий адміністративний позов за правилами Господарського процесуального кодексу України, а відтак і судове рішення цього суду є незаконним.

Із вказаних підстав також є незаконним і рішення місцевого господарського суду.

Крім того, у касаційній скарзі відповідач-1 просить прийняти нове рішення яким у позові відмовити.

Між тим, з наведених вище підстав у зв'язку з тим, що адміністративний позов у даній справі має розглядатись у порядку адміністративного судочинства, у суду касаційної інстанції відсутні правові підстави як для розгляду такого позову, так і для прийняття нового рішення.

За вказаних обставин судові рішення у справі є незаконними та підлягають скасуванню з передачею справи до суду першої інстанції для виконання вимог розділу VІІ “Прикінцеві та перехідні положення” Кодексу адміністративного судочинства України.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119 п.3, 11110 ч.1, 11111 Господарського процесуального кодексу України, пунктом 6 розділу VІІ “Прикінцеві та перехідні положення” Кодексу адміністративного судочинства України, Вищий господарський суд України, -

П О С Т А Н О В И В:

Касаційну скаргу Державної податкової інспекції у Гагарінському районі міста Севастополя задовольнити частково.

Постанову Севастопольського апеляційного господарського суду від 05.04.2006р. та рішення Господарського суду міста Севастополя від 01.02.2006р. у справі №20-12/358 Господарського суду міста Севастополя скасувати, справу передати до суду першої інстанції для виконання вимог розділу VІІ “Прикінцеві та перехідні положення” Кодексу адміністративного судочинства України.

Головуючий суддя                                                                 Г.М. Мачульський

С у д д і                                                                                     В.І. Шаргало

                                                                                                                                                                                                                                            В.О. Швець

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення24.06.2009
Оприлюднено13.07.2009
Номер документу4032545
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —20-12/358

Постанова від 24.06.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Мачульський Г.М.

Ухвала від 01.06.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Мачульський Г.М.

Ухвала від 12.03.2008

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Гонтар В.І.

Постанова від 17.12.2007

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Харченко І.А.

Постанова від 06.02.2007

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Харченко І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні