Ухвала
від 18.09.2014 по справі 2а-0770/3947/11
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 вересня 2014 року Справа № 9104/55069/12

Львівський апеляційний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Яворського І.О.,

суддів: Попка Я.С., Клюби В.В.

розглянувши в порядку письмового провадження апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю «Консервіс-Трейд» на постанову Закарпатського окружного адміністративного суду від 06 лютого 2012 року в справі за позовом Ужгородської міжрайонної державної податкової інспекції до товариства з обмеженою відповідальністю «Консервіс-Трейд» про стягнення податкового боргу,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Ужгородська міжрайонна державна податкова інспекція в листопаді 2011 року звернулася з позовом в суд до товариства з обмеженою відповідальністю «Консервіс-Трейд» (далі - ТзОВ «Консервіс-Трейд») та просила стягнути з рахунків ТзОВ «Консервіс-Трейд» заборгованість до загального та спеціального фонду Державного бюджету та до місцевого бюджету у розмірі 827 602, 40 грн.

В обґрунтування своїх вимог позивач вказує на те, що відповідач не сплачував податки (обов'язкові платежі) до бюджету у зв'язку з чим в нього виник податковий борг. Податковий борг відповідача підтверджується розрахунком податкового боргу та обліковими картками.

Постановою Закарпатського окружного адміністративного суду від 06 лютого 2012 року в справі №2а-0770/3947/11 адміністративний позов було задоволено.

Не погодившись із зазначеним судовим рішенням ТзОВ «Консервіс-Трейд» подано апеляційну скаргу, в якій просить скасувати постанову Закарпатського окружного адміністративного суду від 06 лютого 2012 року в справі №2а-0770/3947/11 та прийняти нову постанову, якою в задоволенні позовних вимог відмовити з мотивів порушення норм матеріального та процесуального права.

Особи, які беруть участь у справі в судове засідання для розгляду апеляційної скарги не прибули, про дату, час і місце розгляду справи були повідомлені належним чином, клопотань від осіб, які беруть участь у справі, про розгляд справи за їх участю не поступило, а тому, колегія суддів, у відповідності до ст. 197 КАС України, вважає за можливе розглянути справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи і обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційну скаргу ТзОВ «Консервіс-Трейд» необхідно залишити без задоволення, а оскаржувану постанову без змін. При цьому колегія суддів виходить з наступних міркувань.

Судом першої інстанції встановлено, що станом на 25 жовтня 2011 року на особовому рахунку відповідача рахується податковий борг по податку на прибуток приватних підприємств, податку на додану вартість, орендної плати з юридичних осіб, податку з доходів найманих працівників, податку на додану вартість спрямованого на виплату дотацій сільськогосподарським товаровиробникам, збору за спеціальне водокористування загальнодержавного значення, плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення, надходжень від викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, інших зборів за забруднення навколишнього природного середовища до Фонду ОНПС» в сумі 827 602,40 грн., що утворився згідно самостійно задекларованих грошових зобов'язань у поданих податкових деклараціях, податкових розрахунках, визначених у податкових повідомленнях-рішеннях за наслідками нарахування податковим органом грошових зобов'язань, які не оскаржені або пройшли процедуру адміністративного та (чи) судового оскарженні і залишені без змін.

Згідно п. 5.1 ст. 5 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» (що діяв у період виникнення правовідносин) податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податків у податковій декларації, вважається узгодженим з дня подання такої податкової декларації. Зазначене податкове зобов'язання не може бути оскаржене платником податків в адміністративному або судовому порядку.

Відповідно до п.п. 5.4.1 п. 5.4 ст. 5 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у визначені Законом строки, визнається сумою податкового боргу платника податків.

Згідно з ч.3 пп.5.3.1 п.5.3 ст.5 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» у разі визначення податкового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах "а" "в" пп.4.2.2 пункту 4.2 статті 4 платник податків зобов'язаний погасити нараховану суму податкового зобов'язання протягом десяти календарних днів від дня отримання податкового повідомлення, крім випадків коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру апеляційного узгодження.

На підставі п.п. 5.4.1 п. 5.4 ст. 5 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у визначені Законом строки, визнається сумою податкового боргу платника податків.

Відповідно пп. 6.2.1 п.6.2 ст. 6 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» відповідачу було надіслано першу податкову вимогу № 1/230 від 27.09.2010 вручено 27.09.2010р. (а.с.216) та другу податкову вимогу № 2/283 від 28.10.2010 вручено 29.10.2010р. (а.с.216).

Відповідно до підпункту 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України (далі - ПК України) податковий борг - це сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Тобто, виникнення податкового боргу є юридичним фактом, який пов'язаний із несплатою узгодженої суми податкового зобов'язання протягом установленого строку.

Згідно з пунктом 38.1 статті 38 ПК України виконанням податкового обов'язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов'язань у встановлений податковим законодавством строк.

В силу вимог пункту 54.1 статті 54 ПК України крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

За змістом пункту 57.1 статті 57 ПК України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно статті 95 ПК України передбачено, що орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податків податкової вимоги.

Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Пунктом 102.4 ст. 102 Податкового кодексу України передбачено, що у разі якщо грошове зобов'язання нараховане контролюючим органом до закінчення строку давності, визначеного у пункті 102.1 цієї статті, податковий борг, що виник у зв'язку з відмовою у самостійному погашенні такого грошового зобов'язання, може бути стягнутий протягом наступних 1095 календарних днів з дня виникнення податкового боргу. Якщо платіж стягується за рішенням суду, строки стягнення встановлюються до повного погашення такого платежу або визначення боргу безнадійним.

Керуючись наведеними нормами податкового законодавства, суд першої інстанції з урахуванням установлених ним обставин даної справи щодо існування у відповідача податкового боргу в оспорюваній сумі та щодо дотримання ДПІ порядку надсилання платникові податкових вимог, дійшов цілком об'єктивного висновку про обґрунтованість позову.

З огляду на наведене апеляційні вимоги є неаргументованими, а тому в задоволенні таких необхідно відмовити.

Керуючись ст.195, ст.197, п.1 ч.1 ст.198, ст.200, ст.205, ст.206, ст.254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю «Консервіс-Трейд» залишити без задоволення, а постанову Закарпатського окружного адміністративного суду від 06 лютого 2012 року в справі №2а-0770/3947/11 - без змін.

Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі та може бути оскаржена протягом двадцяти днів шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції.

Головуючий І.О. Яворський

Судді Я.С. Попко

В.В. Клюба

СудЛьвівський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.09.2014
Оприлюднено26.09.2014
Номер документу40573234
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0770/3947/11

Постанова від 06.02.2012

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Луцович М.М.

Ухвала від 20.11.2011

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Луцович М.М.

Ухвала від 17.11.2011

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Луцович М.М.

Ухвала від 18.09.2014

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Яворський І.О.

Постанова від 06.02.2012

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Луцович М.М.

Ухвала від 20.11.2011

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Луцович М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні