Ухвала
від 25.09.2014 по справі 814/1343/14
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

----------------------

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 вересня 2014 р.м.ОдесаСправа № 814/1343/14

Категорія: 8.1 Головуючий в 1 інстанції: Гордієнко Т. О.

Колегія суддів Одеського апеляційного адміністративного суду, у складі:

головуючого судді - Запорожана Д.В.,

судді - Яковлева Ю.В,

судді - Шляхтицького О.І.

при секретарі: Більдер І.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за апеляційною скаргою Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Миколаєва головного управління Міндоходів у Миколаївській області на постанову Миколаївського окружного адміністративного суду від 5 червня 2014 року у справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «БУДГРАД» до Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Миколаєва головного управління Міндоходів у Миколаївській області про зобов'язання скоригувати інформацію,

ВСТАНОВИЛА:

Товариство з обмеженою відповідальністю «БУДГРАД» звернулося до суду з позовом до ДПІ у Ленінському районі м. Миколаєва ГУ Міндоходів у Миколаївській області про зобов'язання скоригувати інформацію в автоматизованій системі «Результати співставлення податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів на рівні ДПА України».

Свої позовні вимоги ТОВ «БУДГРАД» обґрунтувало незаконністю спірної бездіяльності.

Постановою Миколаївського окружного адміністративного суду від 5 червня 2014 року вищенаведений позов було задоволено. Зобов'язано відповідача вчинити спірні дії.

В апеляційній скарзі ДПІ у Ленінському районі м. Миколаєва ГУ Міндоходів у Миколаївській області просить скасувати вищенаведену постанову, як таку, що прийнята з помилковим застосуванням норм матеріального та процесуального права і прийняти нову постанову, якою відмовити у задоволенні даного позову у повному обсязі.

Заслухавши суддю-доповідача, доводи апеляційної скарги, вивчивши матеріали справи та перевіривши законність і обґрунтованість постанови суду в межах апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Приймаючи оскаржену постанову суд першої інстанції виходив з того, що даний спір відноситься до юрисдикції адміністративних судів.

Колегія суддів не погоджується з таким висновком суду першої інстанції.

З матеріалів справи вбачається, що позивача не влаштовує інформація, яка міститься в автоматизованій системі «Результати співставлення податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів на рівні ДПА України».

Відповідно до ч. 2 ст. 17 КАС України, юрисдикція адміністративних судів поширюється на публічно-правові спори, зокрема спори фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень, дій чи бездіяльності.

При цьому, обов'язковою ознакою рішення, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень є створення ними правових наслідків у формі прав чи обов'язків.

З норм діючого законодавства не вбачається, що податкова інформація, яка міститься на різноманітних носіях - акти перевірок, електронні бази даних тощо, утворюють для суб'єктів господарської діяльності будь-які права чи обов'язки.

Окрім того, колегія суддів приймає до уваги те, що податкова інформація збирається виключно для внутрішнього використання з метою прийняття рішень податковими органами, які в свою чергу утворюють для суб'єктів господарювання обов'язки та можуть бути оскаржені (ст. 74 ПК України).

Зазначена правова позиція викладена в постанові Верховного суду України від 10 вересня 2013 року (справа № 21-237а13), яка є обов'язковою при здійсненні судочинства ст. 244-2 КАС України.

Отже, колегія судів не погоджується з висновком суду першої інстанції про те, що даний спір відноситься до юрисдикції адміністративних судів.

Частиною 1 ст. 203 КАС України передбачено, що постанова або ухвала суду першої інстанції скасовується в апеляційному порядку і позовна заява залишається без розгляду або провадження у справі закривається з підстав, встановлених відповідно статтями 155 і 157 цього Кодексу.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 157 КАС України передбачено, що суд закриває провадження у справі якщо справу не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства.

З огляду на викладене, колегія суддів вважає, що суд першої інстанції допустив вищенаведені порушення норм процесуального права, що призвело до неправильного вирішення зазначеного питання, внаслідок чого його постанова підлягає скасуванню з закриттям провадження у справі.

Керуючись ст. ст. 157, 195, 196, 198, 203, 205, 206 КАС України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Миколаєва головного управління Міндоходів у Миколаївській області - задовольнити частково.

Постанову Миколаївського окружного адміністративного суду від 5 червня 2014 року - скасувати.

Провадження у справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «БУДГРАД» до Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Миколаєва головного управління Міндоходів у Миколаївській області про зобов'язання скоригувати інформацію в автоматизованій системі «Результати співставлення податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів на рівні ДПА України» - закрити.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту проголошення, але може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів з дня набрання законної сили.

Ухвала у повному обсязі виготовлена 29 вересня 2014 року

Головуючий /Д.В. Запорожан/

Судді /Ю.В. Яковлев/

/О.І. Шляхтицький/

Дата ухвалення рішення25.09.2014
Оприлюднено06.10.2014
Номер документу40697134
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —814/1343/14

Ухвала від 25.09.2014

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Запорожан Д.В.

Ухвала від 04.07.2014

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Запорожан Д.В.

Ухвала від 23.03.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Нечитайло О.М.

Ухвала від 12.01.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Нечитайло О.М.

Ухвала від 25.09.2014

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Запорожан Д.В.

Ухвала від 27.06.2014

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Запорожан Д.В.

Постанова від 05.06.2014

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Гордієнко Т. О.

Ухвала від 22.05.2014

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Гордієнко Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні