Ухвала
від 24.09.2014 по справі 618/761/14-а
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 вересня 2014 р.Справа № 618/761/14-а Колегія суддів Харківського апеляційного адміністративного суду у складі

Головуючого судді: Ральченка І.М.

Суддів: Бершова Г.Є. , Катунова В.В. ,

розглянувши в порядку письмового провадження у приміщенні Харківського апеляційного адміністративного суду адміністративну справу за апеляційною скаргою Управління Пенсійного фонду України в Дворічанському районі Харківської області на постанову Дворічанського районного суду Харківської області від 20.08.2014р. по справі № 618/761/14-а

за позовом ОСОБА_1

до Управління Пенсійного фонду України в Дворічанському районі Харківської області , Заступника начальника Управління Пенсійного фонду України в Дворічанському районі Харківської області Шоляк Н.А. , Головного спеціаліста Управління Пенсійного фонду України в Дворічанському районі Харківської області Смотріної Н.Ф.

про визнання протиправними рішення про припинення виплати пенсії,

ВСТАНОВИЛА:

05.05.2014 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом, у якому просила зобов'язати Управління Пенсійного фонду України в Дворічанському районі Харківської області відновити пільгову пенсію за вікомна підставі п. б ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» 02.02.2014 року на підставі трудової книжки, згідно якої працювала телефоністом міжміського телефонного зв'язку РАЙВУЗЛУ зв'язку 3 класу за протоколом №70 від 13.02 2014 року.

Дворічанський районний суд Харківської області постановою від 20.08.2014 року задовольнив позов. Визнав протиправним рішення - розпорядження від 15 квітня 2014 року заступника начальника Управління Пенсійного фонду України в Дворічанському районі Харківської області Шоляк Н.А. та головного спеціаліста Управління Пенсійного фонду України в Дворічанському районі Харківської області Смотріної Н.Ф. про припинення виплати ОСОБА_1 пільгової пенсії за віком, з 01 квітня 2014 року. Визнав за ОСОБА_1 право на отримання пенсії за віком відповідно до п. б ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» з урахуванням стажу роботи зі шкідливими умовами праці за Списком № 2 виробництв, цехів, професій і посад, робота на яких дає право на пенсію на пільгових умовах за період з 27 липня 1983 року до 01 липня 1998 року. Зобов'язав Управління Пенсійного фонду України в Дворічанському районі Харківської області відновити ОСОБА_1 виплату пенсії за віком по Списку № 2 виробництв, цехів, професій і посад, робота в яких дає право на пенсію на пільгових умовах відповідно до п. б ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» з 01 квітня 2014 року.

Управління Пенсійного фонду України в Дворічанському районі Харківської області подало апеляційну скаргу, в якій просило скасувати постанову суду першої інстанції та прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволенні позовних вимог. В обґрунтування вимог апеляційної скарги відповідач посилається на порушення судом першої інстанції при прийнятті постанови норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи. Зокрема, на думку апелянта, атестація робочого місця позивача за умовами праці після 21.08.1992 року проведена з порушеннями та за відсутності результатів.

У відповідності до положень ст. 197 КАС України, зазначена адміністративна справа розглянута в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з огляду на таке.

Як встановлено судовим розглядом, 27 липня 1983 року ОСОБА_1 призначена на посаду телефоніста МТС РВЗ 3 класу у Дворічанському районному вузлу зв'язку Харківської області, і працювала на вказаній посаді до 01 липня 1998 року, таким чином, стаж її роботи на цій посаді складає 14 років 11 місяців 4 дні (а.с. 8-9), у зв'язку з чим вона має право на пенсію на пільгових умовах при досягненні 50 років, тобто з 02 лютого 2014 року.

Приймаючи рішення про задоволення позовних вимог, суд першої інстанції виходив з того, що за наявності трудової книжки, наказів про проведення атестації, відсутність висновків про результати експертизи умов праці та якості атестації робочого місця не може бути підставою для відмови ОСОБА_1 в призначенні пенсії за віком на пільгових умовах.

Колегія суддів погоджується з такими висновками суду з наступних підстав.

Згідно з п. б ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: жінки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

При цьому, відповідно до ст.62 Закону України «Про пенсійне забезпечення» основним документом, що підтверджує стаж роботи є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Так, згідно з п.1-2 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року №637, основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами. У разі коли документи про трудовий стаж не збереглися, підтвердження трудового стажу здійснюється органами Пенсійного фонду на підставі показань свідків.

Вищезазначена професія міститься в Розділі ХХIX списку № 2 виробництв, цехів, професій та посад (підрозділ «зв'язок», код 23100000-19093), робота на яких дає право на державну пенсію на пільгових умовах та у пільгових розмірах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 1994 року №162, яка дає право на отримання пенсії за віком на пільгових умовах.

Судовим розглядом встановлено, що ОСОБА_1 звернулась до УПФУ у Дворічанському районі Харківської області з вимогою про призначення пільгової пенсії, оскільки вона має достатньо пільгового стажу на вказаній посаді, їй була призначена пільгова пенсія з 02 лютого 2014 року і за протоколом №70 від 13 лютого 2014 року, вона отримувала пенсію 2 місяці. 01 квітня 2014 року виплату пенсії було припинено у зв'язку з надходженням висновку щодо правильності проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Крім того, з матеріалів справи вбачається, що атестація робочих місць за умовами праці в Дворічанському районному вузлі зв'язку (наразі - ПАТ «Укртелеком») проводилась згідно наказів № 139 від 28 вересня 1994 року, №98 від 07 травня 1999 року, №11-а від 26 травня 1999 року.

Слід зазначити, що Постановою Кабінету Міністрів України від 01 серпня 1992 року №442 затверджений Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці. Пунктом 2 вказаної постанови встановлено, що відповідно до ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» пенсії за віком на пільгових умовах за списками № 1 і 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, що дають право на пільгове пенсійне забезпечення, затверджуваними Кабінетом Міністрів України, а також пенсії, що можуть встановлюватися підприємствами й організаціями за рахунок власних коштів працівникам інших виробництв, професій та посад залежно від умов праці, призначаються за результатами атестації робочих місць. Відповідно до п.1 Порядку атестація проводиться на підприємствах і організаціях незалежно від форм власності й господарювання, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров'я працюючих, а також на їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому.

Враховуючи викладене, колегія суддів підтримує твердження суду першої інстанції про наявність підстав для призначення ОСОБА_1 з 01 квітня 2014 року пенсії за віком на пільгових умовах.

Таким чином, колегія суддів приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 щодо зобов'язання призначити пільгову пенсію за віком, передбачену п. "б" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" є обґрунтованими.

Отже, переглянувши постанову суду першої інстанції, в межах доводів апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що при її прийнятті суд першої інстанції у повному обсязі з'ясував обставини справи і правильно застосував до спірних правовідносин норми матеріального та процесуального права.

Керуючись ст.ст. 160, 167, 195, 197, п.1 ч.1 ст. 199, ст.200, п.1 ч.1 ст.205, ст.ст.206, 209, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в Дворічанському районі Харківської області залишити без задоволення.

Постанову Дворічанського районного суду Харківської області від 20.08.2014р. по справі № 618/761/14-а залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копії особам, які беруть участь у справі, та може бути оскаржена шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів після набрання законної сили.

Головуючий суддя Ральченко І.М. Судді Бершов Г.Є. Катунов В.В.

Дата ухвалення рішення24.09.2014
Оприлюднено06.10.2014
Номер документу40715823
СудочинствоАдміністративне
Сутьприпинення виплати пенсії

Судовий реєстр по справі —618/761/14-а

Ухвала від 17.10.2014

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Ральченко І.М.

Ухвала від 20.10.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Стрелець Т.Г.

Ухвала від 24.09.2014

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Ральченко І.М.

Ухвала від 09.09.2014

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Ральченко І.М.

Ухвала від 09.09.2014

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Ральченко І.М.

Постанова від 20.08.2014

Адміністративне

Дворічанський районний суд Харківської області

Бунін Є. О.

Ухвала від 28.07.2014

Адміністративне

Дворічанський районний суд Харківської області

Бунін Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні