Постанова
від 01.10.2014 по справі 910/13241/13
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

04116 м.Київ, вул. Шолуденка, 1 (044) 230-06-58

ПОСТАНОВА (додаткова)

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"01" жовтня 2014 р. Справа №910/13241/13

Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Тарасенко К.В.

суддів: Іоннікової І.А.

Суліма В.В.

за участі представників:

від позивача: не з'явився

від відповідача: не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтелпол» про прийняття додаткового рішення до постанови Київського апеляційного господарського суду від 01.04.2014 по справі № 910/13241/13

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтелпол»

до Департаменту комунальної власності міста Києва в особі Київської міської ради

про зобов'язання укласти договір та відшкодування завданої шкоди

ВСТАНОВИВ:

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 01.04.2014 по справі № 910/13241/13 апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтелпол» задоволено частково, рішення Господарського суду міста Києва від 11.11.2013 по справі № 910/13241/13 змінено.

Викладено резолютивну частину рішення в наступній редакції:

«Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтелпол» задовольнити частково.

Зобов'язати Департамент комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) укласти протягом 1 (одного) календарного місяця з Товариством з обмеженою відповідальністю «Інтелпол» (ЄДРПОУ 21504182) договір купівлі - продажу нежитлових приміщень загальною площею 177,2 кв.м розташованих на вулиці Мартиросяна, будинок 9 літера «А» в місті Києві, в наступній редакції:

«ДОГОВІР

купівлі-продажу нежитлового приміщення

місто Київ дванадцяте грудня дві тисячі тринадцятого року

Ми, що нижче підписалися. Департамент комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської влади (Київської міської державної адміністрації), в особі директора Департаменту Парфененко Дмитра Миколайовича, який діє на підставі Положення (далі-Продавець) з однієї сторони, та

Товариство з обмеженою відповідальністю «ІНТЕЛПОЛ» зареєстроване Печерською районною в місті Києві державною адміністрацією 22.07.1993 номер запису в ЄДР 1 070 107 0004 015457, в особі директора Ковальова Сергія Володимировича, який діє на підставі Статуту (далі - Покупець), з іншої сторони, уклали цей Договір про нижчевикладене:

1. Мета та предмет цього Договору

1.1. Продавець зобов'язується передати у власність Покупцю підвальне нежитлове приміщення загальною площею 177,2 кв.м. (далі - Об'єкт приватизації), яке розміщуються за адресою: місто Київ, вулиця Мартиросяна, будинок №19 літера «А», який є комунальною власністю, а Покупець зобов'язується прийняти Об'єкт приватизації, сплатити ціну відповідно до умов, що визначені в цьому Договорі, та здійснити державну грацію придбаного Об'єкту приватизації у відповідності із законодавством.

Цей договір підлягає реєстрації у відповідних органах місцевих рад народних депутатів.

1.2. Право власності на Об'єкт приватизації переходить до Покупця з моменту нотаріального посвідчення та державної реєстрації цього Договору в порядку, передбаченому законодавством.

1.3. Згідно з висновком про вартість Об'єкта приватизації, який затверджений Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз ринкова вартість Об'єкта приватизації становить:

- з урахуванням ПДВ - 851 261.00 гривень, у тому числі ринкова вартість невід'ємних поліпшень Об'єкта приватизації з урахуванням ПДВ - 465 483,00 гривень;

- вартість комунальної частки Об'єкта приватизації з урахуванням ПДВ 385 778,00 гривень, у тому числі ПДВ - 77 155,60 гривень.

1.4. Указаний в цьому Договорі Об'єкт приватизації продано за 308 622 (триста вісім тисяч шістсот двадцять дві) гривень, 40 коп.

При цьому сума податку на додану вартість становить 77 155 (сімдесят сім тисяч сто п'ятдесят п'ять) гривень. 60 коп.

2. Порядок розрахунків за придбаний Об'єкт приватизації

2.1. Покупець зобов'язаний протягом 10 днів з моменту нотаріального посвідчення та державної реєстрації цього Договору внести 77 155 (сімдесят сім тисяч сто п'ятдесят п'ять) гривень 60 коп. податку на додану вартість за придбаний Об'єкт приватизації.

Покупець зобов'язаний внести 308 622 (триста вісім тисяч шістсот двадцять дві) гривень 40 коп. за придбаний Об'єкт приватизації протягом 180 календарних днів з моменту переходу до нього права власності на Об'єкт приватизації. Строк оплати може бути продовжений ще на 180 календарних днів за умови внесення Покупцем не менше 50 відсотків від цієї суми. Плата за Об'єкт приватизації вноситься на підставі цього Договору.

2.2. Розрахунки за придбаний Об'єкт приватизації здійснюються Покупцем шляхом безготівкового перерахування всієї суми зі свого рахунку на рахунок Продавця.

2.3. Розрахунки за Об'єкт приватизації здійснюються з рахунку Покупця на рахунок Продавця.

3. Передача Об'єкта приватизації

3.1. Передача Об'єкта приватизації здійснюється Продавцем Покупцю в 3-денний строк після нотаріального посвідчення та державної реєстрації цього Договору.

3.2. Передача Об'єкта приватизації Продавцем і прийняття об'єкта приватизації Покупцем засвідчується актом прийому-передачі, який підписується сторонами.

4. Права та обов'язки сторін

4.1. Кожна сторона зобов'язується виконувати обов'язки, покладені на неї цим Договором, та сприяти іншій стороні у виконанні її обов'язків.

4.2. Сторони несуть матеріальну відповідальність за невиконання або неналежне виконання умов цього Договору.

5. Обов'язки Покупця

5.1. Покупець зобов'язаний:

- в установлений цим Договором строк сплатити податок на додану вартість;

- в установлений цим Договором строк сплатити вартість продажу Об'єкта приватизації;

- в установлений цим Договором строк прийняти Об'єкт приватизації.

5.2. Покупець зобов'язаний здійснити державну реєстрацію нерухомого майна, яке входить до складу Об'єкта приватизації.

5.3. Покупець зобов'язаний надавати Продавцю необхідні матеріали, відомості, документи тощо про виконання умов цього Договору. Не перешкоджати Продавцю у здійсненні контролю за виконанням умов цього Договору.

5.4. Подальше відчуження та передача в заставу Покупцем Об'єкта приватизації в період чинності умов цього Договору здійснюються за погодженням Продавця із забезпеченням переходу до нового власника всіх зобов'язань, невиконаних Покупцем на момент такого відчуження, відповідальності за їх невиконання, визначених законодавством та цим Договором прав та обов'язків Покупця згідно з законодавством України.

6. Обов'язки Продавця

6.1. Продавець зобов'язаний:

- передати Покупцю Об'єкт приватизації в установлений цим Договором строк;

- повідомляти Покупця в разі несвоєчасного внесення платежів за Об'єкт приватизації;

- здійснювати контроль за виконанням Покупцем умов цього Договору.

7. Відповідальність сторін

7.1. У разі порушення Покупцем строку оплати за Об'єкт приватизації чи строку перерахування податку на додану вартість, вказану в пункті 2.1 цього Договору, він сплачує пеню з сум недоїмки, яка нараховується в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

7.2. У разі, якщо Покупець протягом 60 днів з моменту нотаріального посвідчення та державної реєстрації цього Договору не сплатить встановлену вартість, він сплачує неустойку в розмірі 20 відсотків від вартості Об'єкта приватизації з урахуванням податку на додану вартість. При цьому Продавець порушує питання про розірвання цього Договору.

7.3. У разі, якщо Покупець в установлений цим Договором строк не прийняв Об'єкт приватизації, Продавець може порушити питання про розірвання цього Договору та повернення майна у державну власність і вимагати відшкодування збитків, понесених ним внаслідок розірвання цього Договору (витрати Продавця на підготовку Об'єкта приватизації до продажу) за рішенням суду.

7.4. Сплата штрафних санкцій не звільняє Покупця від виконання договірних зобов'язань в період дії умов цього Договору.

8. Гарантії та претензії

8.1. Продавець гарантує, що Об'єкт приватизації не входить до переліку об'єктів, які не підлягають приватизації, не є проданим, переданим, заставленим, не перебуває під арештом, судових справ щодо нього немає.

9. Ризик випадкової загибелі об'єкта приватизації

9.1. Ризик випадкової загибелі або псування Об'єкта приватизації несе Покупець з моменту набуття права власності на Об'єкт приватизації.

10. Форс-мажорні обставини (непереборна сила)

10.1. Сторони звільняються від відповідальності щодо виконання умов цього Договору у разі виникнення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили). Сторона, яка не може виконати умови цього Договору через виникнення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), повинна повідомити про це іншу сторону.

11. Вирішення спорів

11.1. Усі спори, що виникають при виконанні умов цього Договору або у зв'язку з тлумаченням розділів цього Договору, вирішуються у порядку, встановленому чинним законодавством.

12. Зміни умов цього Договору та його розірвання

12.1. Зміни умов цього Договору здійснюються за погодженням сторін згідно з законодавством України.

12.2. У разі невиконання однією із сторін умов цього Договору він може бути змінений або розірваний на вимогу іншої сторони за рішенням суду або господарського суду, а Об'єкт приватизації повернутий до державної власності.

13. Витрати

13.1. Усі витрати, пов'язані з укладанням цього Договору, його нотаріальним посвідченням, державною реєстрацією та виконанням, бере на себе Покупець.

14. Додаткові вимоги

14.1. Цей Договір підлягає нотаріальному посвідченню, державній реєстрації та реєстрації у відповідній місцевій Раді народних депутатів.

14.2. Цей Договір складений у 3 примірниках, які мають однакову юридичну силу.

14.3. Один примірник цього Договору зберігається у справах приватного нотаріуса, а інші видаються сторонам.

Повні юридичні адреси сторін:

Продавець:

Департамент комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)

01011, м. Київ, вул. Хрещатик, 10

Директор


Парфененко Д.М.

Покупець:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Інтелпол»

ЄДРПОУ 21504182, Є платником податку на прибуток на загальних підставах

03186, м. Київ, вул. Мартиросяна, 19- «А» Директор

Директор


Ковальов С.В.»

Видати наказ.

В задоволенні решти позовних вимог відмовити.»

Товариство з обмеженою відповідальністю «Інтелпол» звернулось до Київського апеляційного господарського суду з заявою про прийняття додаткового рішення, оскільки у постанові суду не було вирішено питання щодо розподілу судових витрат.

Розпорядженням Секретаря судової палати Київського апеляційного господарського суду від 23.09.2014 року, для розгляду справи № 910/13241/13 визначено колегію суддів у складі головуючого судді: Тарасенко К.В., суддів: Суліма В.В., Іоннікової І.А.

Представники сторін у судове засідання не з'явились, про причини неявки суд не повідомили, про дату час та місце розгляду заяви позивача повідомлені належним чином.

Колегія суддів приходить до висновку про можливість розгляду заяви за наявними матеріалами справи та без участі представників сторін.

Дослідивши матеріали справи, колегія суддів приходить до висновку про наявність підстав для задоволення заяви позивача про винесення додаткового рішення.

Відповідно до ст. 88 Господарського процесуального кодексу України господарський суд має право за заявою сторони, прокурора, який брав участь в судовому процесі, або за своєю ініціативою прийняти додаткове рішення, ухвалу, якщо: 1) з якоїсь позовної вимоги, яку було розглянуто в засіданні господарського суду, не прийнято рішення; 2) не вирішено питання про розподіл господарських витрат або про повернення судового збору з бюджету. Додаткове рішення, ухвала можуть бути оскаржені в установленому порядку.

Як вбачається з тексту Постанови Київського апеляційного господарського суду від 01.04.2014, в тексті постанови не вирішено питання щодо розподілу судових витрат.

З матеріалів справи вбачається, що позивачем при поданні позовної заяви сплачено 17025,23 грн. судового збору, що підтверджується платіжним дорученням № 227 від 08.07.2014 (т. 1 а.с. 13), а також при поданні апеляційної скарги сплачено 8512,62 грн. судового збору за подання апеляційної скарги, що підтверджується платіжним дорученням № 259 від 11.12.2013 (т. 1 а.с. 184).

З аналізу позовної заяви вбачається, що позивач звернувся до суду з 2 вимогами: зобов'язання укладення договору (немайнова вимога) та відшкодування завданої шкоди в сумі 4961355,16 грн. (майнова вимога).

Законом України «Про судовий збір» визначено, що за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру сплачується 2 відсотки ціни позову, але не менше 1,5 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 60 розмірів мінімальних заробітних плат, а за подання позовної заяви немайнового характеру сплачується 1 розмір мінімальної заробітної плати.

Відповідно до п.п. 4 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до господарського суду апеляційної скарги на рішення суду ставка судового збору встановлена у розмірі 50 відсотків ставки, що підлягає сплаті при поданні позовної заяви, а у разі подання позовної заяви майнового характеру - 50 відсотків ставки, обчисленої виходячи з оспорюваної суми.

Положеннями п. 13 ч. 2 ст. 3 Закону України «Про судовий збір передбачено», що судовий збір не справляється за подання: позовної заяви про відшкодування шкоди, заподіяної особі незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їх посадовою або службовою особою, а так само незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів дізнання, досудового слідства, прокуратури або суду.

Враховуючи, що вимоги про відшкодування шкоди пов'язані з незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу місцевого самоврядування, позивач звільнений від сплати судового збору за позовну вимогу майнового характеру, про що ним зазначено у позовній заяві.

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» установлено мінімальну заробітну плату з 1 січня у місячному розмірі 1 147,00 гривень.

Таким чином позивач мав сплатити судовий збір за подання позовної заяви та апеляційної скарги з розрахунку однієї вимоги немайнового характеру 1147,00 грн. за подання позовної заяви, з урахуванням, що вона була подана у 2013 році та 573,50 грн. за подання апеляційної скарги, яка також була подана у 2013 році, однак з матеріалів справи вбачається, що відповідачем сплачено судовий збір в більшому розмірі ніж це передбачено чинним законодавством.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Стороні, на користь якої відбулося рішення, господарський суд відшкодовує мито за рахунок другої сторони і в тому разі, коли друга сторона звільнена від сплати судового збору.

Враховуючи, що судом апеляційної інстанції позов задоволено в частині вимоги немайнового характеру, колегія суддів приходить до висновку, що з відповідача на користь позивача підлягає стягненню 1147,00 грн. судового збору за подання позовної заяви та 573,50 грн. судового збору за подання апеляційної скарги.

У свою чергу кошти в сумі 15878,23 (17025,23грн. - 1147,00 грн.) та 7939,12 грн. (8512,62 грн. - 573,50 грн.) підлягають поверненню позивачу з Державного бюджету як надмірно сплачені при поданні позовної заяви та апеляційної скарги.

Враховуючи викладене, колегія суддів приходить до висновку про наявність підстав для задоволення заяви позивача про винесення додаткового рішення до постанови Київського апеляційного господарського суду від 01.04.2014 по справі № 910/13241/13.

Керуючись ст. ст. 44, 49, 88 Господарського процесуального кодексу України, Київський апеляційний господарський суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтелпол» вх. № 09-10/2926 від 11.07.2014 про прийняття додаткового рішення у справі № 910/13241/13 - задовольнити.

2. Постанову Київського апеляційного господарського суду від 01.04.2014 доповнити пунктами наступного змісту :

«Стягнути з Департаменту комунальної власності міста Києва в особі Київської міської ради (вул. Хрещатик, буд. 10, м. Київ, 01001, код 19020407) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтелпол» (вул. Мартиросяна, буд 19 літ. «А», м. Київ, 03186, код 21504182) 1147,00 (тисячу сто сорок сім грн. 00 коп.) грн. судового збору за подання позовної заяви, та 573,50 (п'ятсот сімдесят три грн. 50 коп.) грн. судового збору за подання апеляційної скарги.

Повернути Товариству з обмеженою відповідальністю «Інтелпол» (вул. Мартиросяна, буд 19 літ. «А», м. Київ, 03186, код 21504182) з Державного бюджету України кошти в сумі 15878,23 (п'ятнадцять тисяч вісімсот сімдесят вісім грн. 23 коп.) грн. та 7939,12 (сім тисяч дев'ятсот тридцять дев'ять грн. 12 коп.) надмірно сплачених коштів при поданні позовної заяви та апеляційної скарги.

Доручити Господарському суду міста Києва видати наказ.».

3. Матеріали справи повернути до Господарського суду міста Києва.

4. Постанова набирає законної сили з дня її прийняття.

Головуючий суддя К.В. Тарасенко

Судді І.А. Іоннікова

В.В. Сулім

Дата ухвалення рішення01.10.2014
Оприлюднено07.10.2014
Номер документу40775119
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/13241/13

Постанова від 05.03.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 13.02.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 27.01.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 23.12.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 23.12.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 15.12.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 26.11.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 20.10.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

Постанова від 01.10.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

Ухвала від 05.08.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні