Ухвала
від 21.10.2014 по справі 826/5921/14
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251 КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа: № 826/5921/14 Головуючий у 1-й інстанції: Гарник К.Ю. Суддя-доповідач: Федотов І.В.

У Х В А Л А

Іменем України

21 жовтня 2014 року м. Київ

Колегія суддів Київського апеляційного адміністративного суду у складі:

головуючого - судді Федотова І.В.,

суддів - Ісаєнко Ю.А. та Оксененка О.М.,

при секретарі - Трегубенко Є.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в приміщенні суду, апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Голосіївському районі Головного управління Міндоходів у м. Києві на ухвалу Окружного адміністративного суду м. Києва від 19 травня 2014 року у справі за адміністративним позовом Державної податкової інспекції у Голосіївському районі Головного управління Міндоходів у м. Києві до приватного підприємства «Безпечні Системи» про накладення арешту на кошти,

ВСТАНОВИЛА:

Державна податкова інспекція у Голосіївському районі Головного управління Міндоходів у м. Києві (далі - позивач, ДПІ у Голосіївському районі ГУ Міндоходів у м. Києві) звернулася до суду з позовом до приватного підприємства «Безпечні Системи» (далі - відповідач, ПП «Безпечні Системи») про накладення арешту на кошти, що знаходяться на рахунках відповідача, до повного погашення заборгованості.

Ухвалою Окружного адміністративного суду м. Києва від 19 травня 2014 року було зупинено провадження у справі.

Не погоджуючись з таким судовим рішенням, ДПІ у Голосіївському районі ГУ Міндоходів у м. Києві подала апеляційну скаргу, в якій просить скасувати ухвалу суду першої інстанції, вважаючи, що судом неповно з'ясовано обставини справи та неправильно застосовано норми процесуального права.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення сторін, які з'явились в судове засідання, дослідивши доводи апеляційної скарги та перевіривши матеріали справи, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з п.3 ч.1 ст.198, ч.1 ст. 202 КАС України, підставами для скасування постанови або ухвали суду першої інстанції та ухвалення нового рішення, зокрема, є неповне з'ясування судом обставин, що мають значення для справи та порушення норм матеріального або процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи або питання.

Судова колегія встановила, що підставою для постановлення судом першої інстанції оскаржуваної ухвали стало клопотання відповідача про зупинення провадження у справі у зв'язку з тим, що ухвалою Вищого адміністративного суду України від 29.04.14 року відкрито провадження за касаційною скаргою ПП «Безпечні системи» у справі №826/12454/13-а, в якій оскаржується податкове повідомлення-рішення від 25.07.2013 року №0001482203, на підставі якого у відповідача виникла заборгованість перед позивачем, що, у свою чергу, стало підставою для подання ним адміністративного позову про накладення арешту на кошти, які знаходяться на рахунках ПП «Безпечні системи».

Разом з тим, відповідно до п.3 ч.1 ст.156 КАС України, суд зупиняє провадження у справі в разі неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі.

У ч.2 ст.257 КАС України закріплено, що судове рішення, яке набрало законної сили або яке належить виконати негайно, є підставою для його виконання.

Згідно з п.5 ч.1 ст.215 КАС України, суддя-доповідач протягом десяти днів після відкриття касаційного провадження вирішує питання про зупинення виконання судових рішень, які оскаржуються.

Виходячи з викладених правових норм, колегія суддів вважає, що набрання судовим рішенням законної сили є достатньою та необхідною правовою підставою для його виконання.

При цьому, оскарження такого рішення в касаційному порядку не можна вважати належною підставою для зупинення судом провадження в іншій справі, оскільки касаційне оскарження не є підставою, яка унеможливлює розгляд іншої пов'язаної справи.

Більш того, судова колегія звертає увагу на те, що вирішення питання про зупинення виконання судового рішення, яке набрало законної сили, у зв'язку з оскарженням його в касаційному порядку здійснюється виключно відповідним суддею-доповідачем суду касаційної інстанції.

Разом з тим, як вбачається з матеріалів справи, суддею-доповідачем Вищого адміністративного суду України у справі №826/12454/13-а не приймалося рішення про зупинення виконання рішення суду апеляційної інстанції у цій справі.

Виходячи з викладених правових норм та обставин справи, які існували на момент постановлення судом першої інстанції оскаржуваної ухвали від 19.05.2014 року про зупинення провадження у справі №826/5921/14 за адміністративним позовом ДПІ у Голосіївському районі ГУ Міндоходів у м. Києві до ПП «Безпечні Системи» про накладення арешту на кошти, колегія суддів вважає, що в даному випадку не було достатніх та необхідних правових підстав для цього.

Крім того, судова колегія, діючи у відповідності з приписами ст.195 КАС України, встановила, що після постановлення судом першої інстанції оскаржуваної ухвали про зупинення провадження у справі Вищим адміністративним судом України було винесено ухвалу від 23.06.2014 року у справі №826/12454/13-а, якою рішення судів першої та апеляційної інстанцій скасовані, а справа направлена на новий судовий розгляд до суду першої інстанції.

З огляду на це, колегія суддів вважає, що зупинення провадження у справі №826/5921/14 може призвести до штучного затягування судового процесу та, як наслідок, до порушення прав та інтересів сторін.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів приходить до висновку, що суд першої інстанції, задовольняючи клопотання ПП «Безпечні Системи» про зупинення провадження у справі, неповно встановив обставини справи, порушивши норми процесуального права, що призвело до неправильного вирішення питання та є підставою для скасування оскаржуваної ухвали і направлення справи для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Керуючись ст.ст. 160, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 254 КАС України, колегія суддів,

УХВАЛИЛА :

Апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Голосіївському районі Головного управління Міндоходів у м. Києві задовольнити.

Ухвалу Окружного адміністративного суду м. Києва від 19 травня 2014 року скасувати та постановити нову ухвалу, якою направити справу для продовження розгляду до Окружного адміністративного суду м. Києва.

Ухвала набирає законної сили з моменту постановлення, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя:

Судді:

Повний текст ухвали виготовлено 22.10.2014 року.

Головуючий суддя Федотов І.В.

Судді: Ісаєнко Ю.А.

Оксененко О.М.

Дата ухвалення рішення21.10.2014
Оприлюднено27.10.2014
Номер документу41076559
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/5921/14

Ухвала від 12.02.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Хрімлі О.Г.

Ухвала від 12.02.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Хрімлі О.Г.

Ухвала від 23.01.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Хрімлі О.Г.

Постанова від 18.11.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Гарник К.Ю.

Ухвала від 21.10.2014

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Федотов І.В.

Ухвала від 13.06.2014

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Федотов І.В.

Ухвала від 19.05.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Гарник К.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні