Рішення
від 21.08.2013 по справі 1320/468/2012
СКОЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Сколівський районний суд Львівської області

Справа № 1320/468/2012

№ провадження 2/453/64/13

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.08.2013 року Сколівський районний суд Львівської області

в складі: головуючого - судді Микитина В.Я. ;

при секретарі Корнута Т.Б.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Сколе Львівської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Жупанівської сільської ради Сколівського району Львівської області та ОСОБА_3 про визнання незаконним рішення № 10 від 25.04.2006 року «Про передачу землі у приватну власність гр. ОСОБА_3.» та визнання недійсними Державних актів на право власності на земельні ділянки; позовом третьої особи із самостійними вимогами на предмет спору ОСОБА_4 до Жупанівської сільської ради Сколівського району Львівської області та ОСОБА_3 про визнання недійсним Державного акта на право власності на земельну ділянку, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 04.10.2012 року звернулася в суд із позовною заявою, що була уточнена у ході судового розгляду, в якій просить визнати незаконним рішення відповідача Жупанівської сільської ради Сколівського району Львівської області № 10 від 25.04.2006 року «Про передачу землі у приватну власність гр. ОСОБА_3.», а також визнати недійсними виданий на основі вказаного рішення відповідачу ОСОБА_3 Державний акт серії ЯД № 442690 про право власності на земельну ділянку площею 0, 1571 га., розташовану у с. Жупани Сколівського району Львівської області із цільовим призначенням ведення особистого селянського господарства та виданий йому ж Державний акт серії ЯД № 442691 на право власності на земельну ділянку площею 0, 1698 га., розташовану у с. Жупани Сколівського району Львівської області із цільовим призначенням ведення особистого селянського господарства. В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що згідно рішення відповідача Жупанівської сільської ради Сколівського району Львівської області № 310 від 30.09.2010 року «Про надання дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо оформлення документів, які посвідчують право власності на земельні ділянки для обслуговування житлового будинку та ведення особистого селянського господарства гр. ОСОБА_1.» їй надано дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою щодо оформлення документів, які посвідчують право власності на земельну ділянку орієнтовною площею 0, 22 га. для обслуговування житлового будинку по АДРЕСА_1, а також для ведення особистого селянського господарства із земель сільського господарського призначення орієнтовною площею 0,10 га. в урочищі «Млака при дорозі», 0,15 га. в урочищі «Загорода-Травка», 0,36 га. в урочищі «Загорода» та 0,51 га. в урочищі «Ясів». Однак, вперше вказані вище земельні ділянки були надані їй відповідачем Жупанівською сільською радою Сколівського району Львівської області ще у 1994 році відповідним рішенням б./н. від 02.04.1994 року і ними користувалась її дочка ОСОБА_4 для власних потреб. Почавши у 2010 році виготовляти технічну документацію із землеустрою щодо оформлення документів, які посвідчують право власності на такі земельні ділянки, виявилося, що їх частина вже перебуває у власності відповідача ОСОБА_3 на підставі оскаржуваного рішення та Державних актів на право власності на земельні ділянки. З огляду на вказане, вважає оскаржуване рішення і Державні акти на право власності на земельні ділянки незаконними, так як такі порушують її законні права та інтереси, а також земельні ділянки надані відповідачу ОСОБА_3 без узгодження їх меж із суміжними землекористувачами, у тому числі і з нею. За таких обставин вона була змушена звертатися до суду із даним позовом за захистом порушених права та інтересів.

Третя особа із самостійними вимогами на предмет спору ОСОБА_4 14.03.2013 року звернулася в суд із позовною заявою, в якій просить визнати незаконним рішення відповідача Жупанівської сільської ради Сколівського району Львівської області № 10 від 25.04.2006 року «Про передачу землі у приватну власність гр. ОСОБА_3.», а також визнати недійсними виданий на основі вказаного рішення відповідачу ОСОБА_3 Державний акт серії ЯД № 442690 про право власності на земельну ділянку площею 0, 1571 га., розташовану у с. Жупани Сколівського району Львівської області із цільовим призначенням ведення особистого селянського господарства та виданий йому ж Державний акт серії ЯД № 442691 на право власності на земельну ділянку площею 0, 1698 га., розташовану у с. Жупани Сколівського району Львівської області із цільовим призначенням ведення особистого селянського господарства. В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що рішенням відповідача Жупанівської сільської ради Сколівського району Львівської області № 98 від 27.04.2005 року «Про приватизацію земельної ділянки» їй передано у приватну власність земельну ділянку для обслуговування житлового будинку площею 0, 25 га. та для ведення особистого селянського господарства площею 0, 80 га. у с. Жупани Сколівського району Львівської області. Відповідних правовстановлюючих документів на вказані земельні ділянки нею не виготовлено. Крім того, вона з 1994 року користувалася також земельними ділянками своєї матері ОСОБА_1, якій у 2010 році надано дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою щодо оформлення документів, які посвідчують право власності них. Однак, під час виготовлення технічної документації із землеустрою щодо оформлення документів, які посвідчують право власності на такі земельні ділянки, виявилося, що їх частина вже перебуває у власності відповідача ОСОБА_3 на підставі оскаржуваного рішення та Державних актів на право власності на земельні ділянки. З огляду на вказане, вважає оскаржуване рішення і Державні акти на право власності на земельні ділянки незаконними, так як такі порушують, окрім прав та інтересів її матері ОСОБА_1, ще й і її законні права та інтереси, як фактичного землекористувача. За таких обставин вона була змушена звертатися до суду із даним позовом за захистом порушених права та інтересів.

Згідно ухвали суду, постановленої 21.05.2013 року у даній справі (а. с. 158-159), провадження у частині позову третьої особи із самостійними вимогами на предмет спору ОСОБА_4 до Жупанівської сільської ради Сколівського району Львівської області та ОСОБА_3 про визнання незаконним рішення № 10 від 25.04.2006 року «Про передачу землі у приватну власність гр. ОСОБА_3.» та визнання недійсними Державних актів на право власності на земельні ділянки закрито на підставі п. 2 ч. 1 ст. 205 ЦПК України.

Згідно ухвали колегії суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Львівської області, постановленої 02.07.2013 року у даній справі (а. с. 182-184), вказану вище ухвалу суду в частині закриття провадження щодо позовних вимог про визнання незаконним рішення Жупанівської сільської ради Сколівського району Львівської області № 10 від 25.04.2006 року «Про передачу землі у приватну власність гр. ОСОБА_3.» та визнання недійсним Державного акта серії ЯД № 442691 на право власності на земельну ділянку площею 0, 1698 га., розташовану у с. Жупани Сколівського району Львівської області із цільовим призначенням ведення особистого селянського господарства залишено без змін, а в частині позовної вимоги про визнання недійсним Державного акта серії ЯД № 442690 про право власності на земельну ділянку площею 0, 1571 га., розташовану у с. Жупани Сколівського району Львівської області із цільовим призначенням ведення особистого селянського господарства скасовано, а справу направлено до суду першої інстанції, для продовження розгляду у цій частині.

Відтак, судовий розгляд даної справи продовжувався у межах позовних вимог ОСОБА_1 до Жупанівської сільської ради Сколівського району Львівської області та ОСОБА_3 про визнання незаконним рішення № 10 від 25.04.2006 року «Про передачу землі у приватну власність гр. ОСОБА_3.» та визнання недійсними Державних актів на право власності на земельні ділянки та у межах позовних вимог третьої особи із самостійними вимогами на предмет спору ОСОБА_4 до Жупанівської сільської ради Сколівського району Львівської області та ОСОБА_3 про визнання недійсним Державного акта на право власності на земельну ділянку.

Представник позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_4 у судовому засіданні позовні вимоги підтримала у повному обсязі, просила позов задовольнити з підстав, викладених у позовній заяві (а. с. 4-5) та заяві про уточнення позовних вимог (а. с. 48).

Третя особа із самостійними вимогами на предмет спору ОСОБА_4 та її представник ОСОБА_5 у судовому засіданні позовні вимоги підтримали у повному обсязі, просили позов задовольнити з підстав, викладених у позовній заяві (а. с. 61).

Компетентний представник відповідача Жупанівської сільської ради Сколівського району Львівської області - сільський голова Євчинець В.А. у судовому засіданні проти задоволення позовних вимог ОСОБА_1 та проти задоволення позовних вимог ОСОБА_4 заперечив у повному обсязі з підстав, викладених письмовому запереченні проти позову ОСОБА_1 від 12.11.2012 року (а. с. 32), а також з тих підстав, що ОСОБА_1 не вправі звертатися до суду із вимогою про визнання незаконним рішення, визнання недійсними Державних актів на право власності на земельні ділянки, а ОСОБА_4 з вимогою про визнання недійсним Державного акта про право власності на земельну ділянку, виданого відповідачу ОСОБА_3, так як відсутні будь-які докази на підтвердження порушення їх прав та інтересів зазначеними рішенням та актами. Так, оскаржуване рішення було прийняте ще у 2006 році, а Державні акти на право власності на земельні ділянки видані на його основі ще у 2007 році. Натомість позивач ОСОБА_1 отримала дозвіл на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо оформлення документів, які посвідчують право власності на земельні ділянки лише у 2010 році, тобто значно пізніше. До того ж, відповідного рішення про надання їй у власність таких земельних ділянок ще не приймалось, оскільки вказана технічна документація на затвердження від ОСОБА_1 не надходила. Твердження про перебування земельних ділянок у користуванні ОСОБА_1 та ОСОБА_4 з 1994 року не відповідає дійсності. Що стосується ОСОБА_4, то відсутність порушення її прав у даному випадку вже підтверджено рішенням Сколівського районного суду Львівської області, ухваленим у цивільній справі № 2-350/10 р., яке набрало законної сили. Відтак, зазначені обставини повторному доказуванню не підлягають. Також зазначив, що ОСОБА_1 надано дозвіл на виготовлення технічної документації із землеустрою на зовсім інші земельні ділянки, аніж ті, які знаходяться у власності відповідача ОСОБА_3. Жодної накладки у даному випадку немає, а твердження ОСОБА_1 та ОСОБА_4 з цього приводу є надуманими. З огляду на вказане, просив суд у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 та у задоволенні позовних вимог ОСОБА_4 відмовити у зв'язку з їх безпідставністю.

Відповідач ОСОБА_3 та його належним чином уповноважений представник ОСОБА_7 у судовому засіданні проти задоволення позовних вимог ОСОБА_1 та проти задоволення позовних вимог ОСОБА_4 заперечили у повному обсязі з підстав, викладених письмовому запереченні проти позову ОСОБА_1 від 12.11.2012 року (а. с. 32), а також з тих підстав, що оскаржуване рішення прийняте відповідачем Жупанівською сільською радою Сколівського району Львівської області у межах наданих повноважень та на підставі чинного на час його прийняття земельного законодавства. Що стосується оскаржуваних Державних актів на право власності на земельні ділянки, то такі виготовлені на підставі вказаного рішення, у встановленому законом порядку і жодних прав та інтересів ані ОСОБА_1, ані ОСОБА_4 не порушують. З огляду на вказане, просили суд у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 та у задоволенні позовних вимог ОСОБА_4 відмовити у зв'язку з їх безпідставністю.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення сторін та їх представників, давши належну оцінку доказам по справі, суд вважає, що у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 та у задоволенні позовних вимог ОСОБА_4 слід відмовити у повному обсязі з наступних підстав.

Як вбачається з копій оспорюваних Державних актів на право власності на земельну ділянку серії ЯД № 442690 та серії ЯД № 442691, виданих відповідачем Жупанівською сільською радою Сколівського району Львівської області відповідачу ОСОБА_3 05.07.2005 року (а. с. 10, 11; 66, 67), останній являється власником двох земельних ділянок у с. Жупани Сколівського району Львівської області, а саме площею 0,1571 га., кадастровий номер 4624582000:01:007:0003 та площею 0,1698 га., кадастровий номер 4624582000:01:007:0007 із цільовим призначенням - ведення особистого селянського господарства, а всього площа земельних ділянок із вказаним цільовим призначенням становить 0,3269 га., що відповідає пункту 2 оспорюваного рішення Жупанівської сільської ради Сколівського району Львівської області № 10 від 25.04.2006 року «Про передачу землі у приватну власність гр. ОСОБА_3.» (а. с. 79), на підставі якого і видавалися вказані вище Державні акти на право власності на земельні ділянки і виготовлявся Технічний звіт про виконані роботи по підготовці до їх видачі (а. с. 101-131).

Повноваження сільських, селищних, міських рад щодо передачі у власність земельних ділянок із земель комунальної власності регламентовані п. «б» ч. 1 ст. 12, ч. 1 ст. 122 ЗК України та п. «а» ч. 1 ст. 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Порядок безоплатної передачі громадянам у власність земельних ділянок, що перебувають у їх користуванні, із земель комунальної власності, в тому числі і для ведення особистого селянського господарства, встановлений ст. 118 ЗК України.

Аналізуючи у судовому засіданні оскаржуване рішення відповідача Жупанівської сільської ради Сколівського району Львівської області № 10 від 25.04.2006 року «Про передачу землі у приватну власність гр. ОСОБА_3.» (а. с. 79) на предмет його законності та правомірності, а також зібрані у справі докази, суд прийшов до висновку про те, що таке рішення прийняте відповідачем Жупанівською сільською радою Сколівського району Львівської області у межах наданих повноважень та у порядку, визначеному діючим на час його прийняття законодавством. Будь-яких доказів на спростування зазначеного позивачем ОСОБА_1 та її представником протягом судового розгляду справи не подано, судом не здобуто, а, відтак, немає підстав для визнання такого рішення протиправним і його скасування.

Відповідно до ч. 1 ст. 15 та п. п. 4, 10 ч. 2 ст. 16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання чи оспорювання, а одними із способів захисту цивільних прав та інтересів є відновлення становища, яке існувало до порушення, а також визнання незаконним рішення, дій чи бездіяльності органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Позивач ОСОБА_1 у пред'явленому позові посилається на порушення свого права щодо користування частиною земельних ділянок у с. Жупани Сколівського району Львівської області, які надані у власність відповідачу ОСОБА_3 і якими вона та її дочка ОСОБА_4 користуються ще з 1994 року. Разом з тим, жодного доказу на підтвердження факту користування нею, а також її дочкою вказаними земельними ділянками у конкретних площах ще з 1994 року, позивачем ОСОБА_1 та її представником ОСОБА_4 не подано і такі у матеріалах справи відсутні. Більше того, у матеріалах справи наявна копія рішення Жупанівської сільської ради Сколівського району Львівської області № 310 від 30.09.2010 року «Про надання дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо оформлення документів, які посвідчують право власності на земельні ділянки для обслуговування житлового будинку та ведення особистого селянського господарства гр. ОСОБА_1.» (а. с. 9), з якої вбачається, що лише вказаного числа позивачу ОСОБА_1 надано дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою щодо оформлення документів, які посвідчують право власності на земельні ділянки у с. Жупани Сколівського району Львівської області, тобто значно пізніше, аніж відповідачу ОСОБА_3 були видані оспорювані Державні акти на право власності на земельні ділянки, а відповідачем Жупанівською сільською радою Сколівського району Львівської області прийняте оспорюване рішення, на підставі якого такі Державні акти були видані.

Третя особа із самостійними вимогами на предмет спору ОСОБА_4 також у пред'явленому позові посилається на порушення свого права щодо користування частиною земельних ділянок у с. Жупани Сколівського району Львівської області, які надані у власність відповідачу ОСОБА_3 і якими вона та її матір ОСОБА_1 користуються ще з 1994 року. Однак, жодного доказу на підтвердження факту користування нею, а також її матір'ю вказаними земельними ділянками у конкретних площах ще з 1994 року, позивачем ОСОБА_4 та її представником ОСОБА_5, знову ж-таки, не подано і такі у матеріалах справи відсутні. Як встановлено судом, рішенням відповідача Жупанівської сільської ради Сколівського району Львівської області № 98 від 27.04.2005 року «Про приватизацію земельної ділянки» (а. с. 65), ОСОБА_4 передано у приватну власність земельну ділянку для обслуговування житлового будинку площею 0, 25 га. та для ведення особистого селянського господарства площею 0, 80 га. у с. Жупани Сколівського району Львівської області, однак відповідні правовстановлюючі документи на такі земельні ділянки нею не виготовлені до цього часу. До того ж, немає підстав вважати, що вказані земельні ділянки і земельні ділянки, які надані у власність відповідачу ОСОБА_3, накладаються частково одна на одну.

Що стосується тверджень ОСОБА_1 та ОСОБА_4 у поданих ними позовах про відсутність їх згоди та погодження меж земельних ділянок, які були надані відповідачу ОСОБА_3 згідно оспорюваного рішення, під час підготовки та видачі оспорюваних Державних актів на право власності на земельні ділянки, то такі твердження суд також вважає безпідставними, так як на момент підготовки та видачі вказаних Державних актів на право власності на земельні ділянки відповідачу ОСОБА_3, ані ОСОБА_1, ані ОСОБА_4 не вважалися землекористувачами чи землевласниками суміжних земельних ділянок у розумінні вимог ст. ст. 125, 126 ЗК України у редакції, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин.

Оскільки у судовому засіданні не здобуто жодних доказів на підтвердження права ОСОБА_1 та права ОСОБА_4 на користування конкретною частиною земельних ділянок у с. Жупани Сколівського району Львівської області, яке б існувало у них на момент прийняття відповідачем Жупанівською сільською радою Сколівського району Львівської області оспорюваного рішення та на момент видачі відповідачу ОСОБА_3 оспорюваних Державних актів на право власності на земельні ділянки і, відповідно, порушення таких прав, їх невизнання чи оспорювання, суд приходить до висновку про необхідність відмови у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 та у задоволенні позовних вимог ОСОБА_4 у повному обсязі у зв'язку з їх безпідставністю.

Керуючись ст. ст. 10-11, 62, 64, 79, 88, 209, 212-215, 218 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

У задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до Жупанівської сільської ради Сколівського району Львівської області та ОСОБА_3 про визнання незаконним рішення № 10 від 25.04.2006 року «Про передачу землі у приватну власність гр. ОСОБА_3.», визнання недійсними Державного акта серії ЯД № 442690 від 05.07.2007 року про право власності на земельну ділянку площею 0, 1571 га., розташовану у с. Жупани Сколівського району Львівської області із цільовим призначенням ведення особистого селянського господарства та Державного акта серії ЯД № 442691 від 05.07.2007 року на право власності на земельну ділянку площею 0, 1698 га., розташовану у с. Жупани Сколівського району Львівської області із цільовим призначенням ведення особистого селянського господарства - відмовити у зв'язку з їх безпідставністю.

У задоволенні позовних вимог ОСОБА_4 до Жупанівської сільської ради Сколівського району Львівської області та ОСОБА_3 про визнання недійсним Державного акта серії ЯД № 442690 від 05.07.2007 року про право власності на земельну ділянку площею 0, 1571 га., розташовану у с. Жупани Сколівського району Львівської області із цільовим призначенням ведення особистого селянського господарства - відмовити у зв'язку з їх безпідставністю.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подання до апеляційного суду Львівської області через Сколівський районний суд Львівської області апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення або десяти днів з дня отримання копії цього рішення особами, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час його проголошення.

Суддя В.Я. Микитин

СудСколівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення21.08.2013
Оприлюднено04.11.2014
Номер документу41144759
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —1320/468/2012

Рішення від 21.08.2013

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Рішення від 21.08.2013

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Ухвала від 21.05.2013

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Ухвала від 26.12.2012

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Брона А. Л.

Ухвала від 08.10.2012

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Брона А. Л.

Постанова від 23.08.2012

Адмінправопорушення

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні