Ухвала
від 15.04.2014 по справі 815/1138/13-а
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

----------------------

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 квітня 2014 р.м.ОдесаСправа № 815/1138/13-а

Категорія: 5.1.1 Головуючий в 1 інстанції: Стеценко О. О.

Одеський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

Головуючого судді Бойка А.В.,

суддів: Танасогло Т.М.,

Яковлєва О.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження в місті Одесі апеляційну скаргу ОСОБА_2 на постанову Одеського окружного адміністративного суду від 14 травня 2013 року по справі за позовом ОСОБА_3 до відділу державних реєстраторів виконавчого комітету Одеської міської ради, за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - органу самоорганізації населення - комітету мікрорайону «Тульський» у м. Одесі, Управління з питань взаємодії з органами самоорганізації населення Одеської міської ради, ОСОБА_2 про визнання дій державного реєстратора протиправними та зобов'язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

12.02.2013 року ОСОБА_3 звернувся до суду першої інстанції з адміністративним позовом до відділу державних реєстраторів виконавчого комітету Одеської міської ради, за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - органу самоорганізації населення - комітету мікрорайону «Тульський» у м. Одесі, Управління з питань взаємодії з органами самоорганізації населення Одеської міської ради, ОСОБА_2 про визнання протиправними дій відповідача щодо внесення змін до відомостей про юридичну особу, а саме: внесення відомостей про обрання ОСОБА_2 керівником органу самоорганізації населення - комітету мікрорайону «Тульський» у м. Одесі; зобов'язання державного реєстратора виконкому Одеської міської ради внести записи у Єдиний державний реєстр юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців шляхом скасування державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу - Орган самоорганізації населення - комітет мікрорайону «Тульський» у місті Одесі, а саме: скасувати реєстраційний запис № 15561070003021933 від 02.10.2012 року, яким внесені зміни до відомостей про юридичну особу, а саме: внесення відомостей про обрання ОСОБА_2 керівником органу самоорганізації населення - комітету мікрорайону «Тульський» у м. Одесі.

Постановою Одеського окружного адміністративного суду від 14.05.2013 року адміністративний позов ОСОБА_3 задоволено.

Визнано протиправними дії державного реєстратора виконавчого комітету Одеської міської ради щодо внесення змін до відомостей про юридичну особу, а саме внесення відомостей про обрання ОСОБА_2 керівником Органу самоорганізації населення - комітету мікрорайону «Тульський» у місті Одесі.

Зобов'язано державного реєстратора виконавчого комітету Одеської міської ради внести записи у Єдиний державний реєстр юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців шляхом скасування державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу - Орган самоорганізації населення - комітет мікрорайону «Тульський» у місті Одесі (ідентифікаційний код 34553651, місцезнаходження: 65114, місто Одеса, вул. Ак. Корольова, буд. 48), а саме скасувати реєстраційний запис № 15561070003021933 від 02.10.2012 року, яким внесені зміни до відомостей про юридичну особу, а саме - внесенні відомості про обрання ОСОБА_2 керівником Органу самоорганізації населення - комітету мікрорайону «Тульський» у місті Одесі.

Не погоджуючись з прийнятою по справі постановою, 07.06.2013 року ОСОБА_2 подала апеляційну скаргу на постанову Одеського окружного адміністративного суду від 14.05.2013 року

Апелянт зазначає, що вказана постанова ухвалена з порушенням норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи.

В своїй апеляційній скарзі ОСОБА_2 посилалась на те, що державним реєстратором були правомірно внесені зміни до відомостей про юридичну особу в частині внесення відомостей про обрання ОСОБА_2 керівником Органу самоорганізації населення - комітету мікрорайону «Тульський» у місті Одесі. Крім того, апелянт посилався на те, що рішення Київського районного суду м. Одеси від 26.03.2013 року, яким ОСОБА_2 було відмовлено у задоволенні позовних вимог про визнання загально-виборчих зборів ОСОН КМ «Тульський» від 29.10.2011 року (на яких головою Органу самоорганізації населення - комітету мікрорайону «Тульський» у місті Одесі було обрано ОСОБА_3Ф.) було скасовано апеляційним судом Одеської області.

Таким чином, апелянт посилався на те, що ОСОБА_3 не є уповноваженою особою ОСОН КМ «Тульський» та не мав законних підстав для звернення 08.12.2011 року до державного реєстратора для внесення до ЄДР відомостей про обрання його керівником ОСОН КМ «Тульський».

На підставі викладеного ставиться питання про скасування постанови Одеського окружного адміністративного суду від 14.05.2013 року та постановлення нової, якою відмовити у задоволенні позовних вимог ОСОБА_3.

Відповідно до вимог п. 2 ч. 1 ст. 197 КАС України суд апеляційної інстанції може розглянути справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо справу може бути вирішено на основі наявних у ній доказів, у разі неприбуття жодної з осіб, які беруть учать у справі, у судове засідання, хоча вони були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового засідання.

Судом першої інстанції встановлено, що згідно Свідоцтва про легалізацію (реєстрацію) органа самоорганізації населення міста Одеса, 21.07.2006 року виконавчим комітетом Одеської міської ради було легалізовано (зареєстровано) - Орган самоорганізації населення комітет мікрорайону «Тульський» в місті Одесі (а.с. 28, 125-127).

Згідно реєстраційної справи ОСН КМ «Тульський» у м. Одесі станом на 08.12.2011 року керівником вказаного органу зазначено ОСОБА_3.

Як встановлено судом першої інстанції, дані відомості були внесені державним реєстратором на підставі Протоколу конференції (звітно-виборної) представників (делегатів) жителів ОСН КМ «Тульський» у місті Одесі, відповідно до якого 29.10.2011 року Головою комітету ОСН КМ «Тульський» у м. Одесі обрано ОСОБА_3. Даний Протокол підписаний Головою конференції Ткачовою Т.М. та секретарем Сікачовим В.В., та скріплений печаткою юридичної особи з відповідним кодом (а.с. 128-142).

В свою чергу, 02.10.2012 року, державним реєстратором, на підставі отриманої від ОСОБА_2 заповненої реєстраційної картки на внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі було внесено зміни до Єдиного державного реєстру, а саме, у відомостях про керівника ОСН КМ «Тульський» у місті Одесі зазначено ОСОБА_2

Згідно опису документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих документах», ОСОБА_2 державному реєстратору надала наступні документи: реєстраційну картку на внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців; примірник оригіналу протоколу засідання виборчої комісії по результатах голосування по виборах керівника, заступника (заступників) керівника, секретаря та членів ОСН КМ «Тульський» в м. Одесі від 22.10.2011 року (а.с.152-155).

Звертаючись з позовом до суду першої інстанції, ОСОБА_3 посилався на неправомірність дій державного реєстратора по внесенню змін до відомостей про керівника органу самоорганізації комітету мікрорайону «Тульський» на підставі рішення, яке було прийнято раніше вже зареєстрованого в Єдиному державному реєстрі рішення.

Колегія суддів суду апеляційної інстанції погоджується з висновком суду першої інстанції стосовно задоволення позовних вимог ОСОБА_3, зважаючи на наступне:

Відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб - підприємців регулюються Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців».

Відповідно до частини першої статті 4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців - засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Ч. 1 ст. 17 Закону встановлено, що відомості про юридичну особу або фізичну особу-підприємця включаються до Єдиного державного реєстру шляхом внесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток та відомостей, що надаються юридичними особами державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи згідно із законодавством України

Згідно ч. 1 ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» (в редакції, чинній на момент проведення оскаржуваних реєстраційних дій) у разі якщо зміна відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, не пов'язана із змінами, що вносяться до установчих документів юридичної особи, або не підлягає державній реєстрації, особа, уповноважена діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), подає (надсилає рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи юридичної особи заповнену реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі.

Частиною 2 ст.19 цього Закону визначено, що якщо зміни до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, пов'язані із зміною керівника або осіб, що обираються (призначаються) до органу управління юридичної особи, або осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори, крім документів, передбачених частиною першою цієї статті, особа, уповноважена діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), додатково подає примірник оригіналу або нотаріально засвідчену копію рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміну зазначених осіб та/або завірену в установленому порядку копію розпорядчого документа про їх призначення.

Згідно ч.5 ст.19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» документи, подані для внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, приймаються згідно з описом, копія якого видається (надсилається рекомендованим листом з описом вкладення) в день надходження документів заявнику з відміткою про дату їх надходження.

Судом першої інстанції встановлено, та матеріалами справи підтверджено, що згідно опису документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчі документи» для внесення відомостей про зміну керівника ОСН КМ «Тульський» у м. Одесі ОСОБА_2 надала Державному реєстратору реєстраційну картку на внесення змін до відомостей про юридичну особу щодо зміни керівника ОСОН КМ «Тульський» в м. Одесі, де керівником зазначено ОСОБА_2, а також примірник оригіналу протоколу засідання виборчої комісії по результатах голосування по виборах керівника, заступника (заступників) керівника, секретаря та членів ОСОН КМ «Тульський» в м. Одесі від 22.10.2011 року.

В свою чергу, на момент подання ОСОБА_2 зазначених документів в Єдиному державному реєстрі містились відомості про те, що керівником ОСН КМ «Тульський» у м. Одесі є ОСОБА_3 Вказані відомості були внесені до ЄДР на підставі Протоколу конференції (звітно-виборної) представників (делегатів) жителів Органу самоорганізації населення - комітету СОН «Тульський» в місті Одесі від 29.10.2011 року, датованого пізніше, ніж протокол, наданий ОСОБА_2

Таким чином, судом першої інстанції вірно встановлено, що 02.10.2012 року Державним реєстратором були внесенні відомості щодо зміни керівника ОСН КМ «Тульський» у м. Одесі на підставі рішення, яке було прийнято раніше вже зареєстрованого в Єдиному державному реєстрі рішення.

Колегія суддів суду апеляційної інстанції погоджується з висновком суду першої інстанції стосовно того, що протокол засідання виборчої комісії по результатах голосування по виборах керівника, заступника (заступників) керівника, секретаря та членів ОСН КМ «Тульський» у м. Одесі від 22.10.2011 року не може вважатись рішенням ОСН КМ «Тульський» у м. Одесі про зміну його керівника станом на 02.10.2012 року, з огляду на наявність рішення про обрання керівника зазначеного органу від 29.10.2011 року, та, відповідно, не може бути підставою для зміни відомостей, внесених 08.12.2011 року до Єдиного державного реєстру на підставі такого рішення.

Відповідно до ч. 6 ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» державний реєстратор залишає без розгляду документи, подані для внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, якщо: документи подані не за місцем проведення державної реєстрації; документи не відповідають вимогам, встановленим частинами першою - п'ятою ст.8 цього Закону; документи подані не у повному обсязі; документи подані особою, яка не має відповідних повноважень.

В даному випадку документи, подані ОСОБА_2 для внесення відомостей щодо зміни керівника ОСН КМ «Тульський» у м. Одесі не можуть вважатись такими, що подані уповноваженою особою.

Так, судом першої інстанції вірно зазначено, що уповноваженою особою є особа, наділена правом вчиняти від імені юридичної особи ті чи інші дії, та виступає, або законним представником органу юридичної особи (керівником чи іншою уповноваженою законом, положенням, статутом особою), або представником на підставі довіреності, тобто, правосуб'єктність такої особи має бути документально підтвердженою.

В свою чергу, документів, які б підтверджували правосуб'єктність ОСОБА_2 в якості уповноваженої особи ОСН КМ «Тульський» у м. Одесі, зокрема, рішень ОСН КМ «Тульський» в м. Одесі про обрання та призначення її Головою зазначеного органу після прийняття такого рішення відносно ОСОБА_3 та/або рішень щодо скасування Протоколу конференції (звітно-виборної) представників (делегатів) жителів СОН КМ «Тульський» в м. Одесі, відповідно до якого 29.10.2011 року Головою ОСН КМ «Тульський» у м. Одесі обрано ОСОБА_3 нею державному реєстратору надано не було.

Крім того, судом першої інстанції було встановлено, що рішенням Київського районного суду м. Одеси від 26.03.2013 року було залишено без задоволення позовну заяву ОСОБА_2 про визнання загально-виборчих зборів органу СОН комітет мікрорайону «Тульський» в м. Одесі від 29.10.2011 року такими, що не відбулись, визнання недійсним протоколу, скасування прийнятого рішення, яке, однак, не набрало законної сили. Зазначене також підтверджує, що станом на момент подачі ОСОБА_2 документів державному реєстратору про внесення змін до Єдиного державного реєстру, у неї були відсутні повноваження на подачу вказаних документів.

Враховуючи все вищезазначене, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції стосовно того, що дії державного реєстратора щодо внесення 02.10.2012 року запису № 15561070003021933 про внесення змін до відомостей про ОСН КМ «Тульський» у м. Одесі, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, а саме про зміну керівника ОСН КМ «Тульський» у м. Одесі на ОСОБА_2 є протиправними.

Оскільки судом першої інстанції правильно встановлено обставини справи, правильно по суті вирішено справу, та постановлено судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права, відповідно до ст. 200 КАС України за наслідками розгляду апеляційної скарги на постанову суду першої інстанції суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову суду - без змін.

Керуючись ст. ст. 184, 185, 197, 198, 200, 205, 206, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд апеляційної інстанції, -

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу ОСОБА_2 залишити без задоволення, а постанову Одеського окружного адміністративного суду від 14 травня 2013 року - без змін.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили відповідно до ст. 254 КАС України та може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів з дня набрання законної сили судовим рішенням суду апеляційної інстанції.

Головуючий: А.В. Бойко

Судді: Т.М. Танасогло

О.В. Яковлєв

СудОдеський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення15.04.2014
Оприлюднено05.11.2014
Номер документу41188212
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/1138/13-а

Ухвала від 05.07.2013

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Бойко А.В.

Ухвала від 07.03.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Стеценко О. О.

Ухвала від 01.07.2013

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Бойко А.В.

Ухвала від 15.04.2014

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Бойко А.В.

Постанова від 20.05.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Стеценко О. О.

Ухвала від 25.02.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Стеценко О. О.

Ухвала від 14.02.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Стеценко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні