Постанова
від 04.11.2014 по справі 903/744/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

про визнання банкрутом

"04" листопада 2014 р. Справа № 903/744/14

за заявою товариства з обмеженою відповідальністю "Волинська нафтогазова компанія", м.Луцьк

до товариства з обмеженою відповідальністю "Аветра", м.Луцьк

про банкрутство

Суддя Шум М. С.

Представники:

від заявника: Коцюба О. М., довіреність від 21.01.2014 року

від боржника: н/з

від кредитора: ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» - Гураль С. П., довіреність від 18.06.2012 року №235/12

розпорядник майна: Григор'єв В. В.

встановив: ухвалою господарського суду Волинської області від 26.08.2014 року порушено провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Аветра", розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Григор'єва Валерія Васильовича.

27.08.2014 року на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України оприлюднено оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Аветра".

Ухвалою суду від 15.10.2014 року затверджено реєстр вимог конкурсних кредиторів боржника, зобов'язано розпорядника майна Григор'єва Валерія Васильовича в десятиденний термін письмово повідомити кредиторів згідно з реєстром вимог кредиторів, уповноважену особу працівників боржника та уповноважену особу засновників (учасників) боржника про місце і час проведення зборів кредиторів, організувати та провести збори кредиторів товариства з обмеженою відповідальністю «Аветра», на зборах кредиторів обрати комітет кредиторів. Обраному комітету кредиторів вирішити питання щодо відкриття процедури санації, ліквідації боржника чи укладення мирової угоди.

Згідно п. 8 ст. 26 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржник або визнання його банкрутом" до компетенції комітету кредиторів належить прийняття рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про відкриття процедури санації, визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури у випадках, передбачених цим Законом.

24.10.2014 року розпорядник майна подав через канцелярію суду звіт про виконану роботу та клопотання від 24.10.2014 року №01-12/191 в якому просить визнати ТзОВ «Аветра» банкрутом і відкрити ліквідаційну процедуру; ліквідатором банкрута призначити арбітражного керуючого Григор'єва В. В. До клопотання долучено протокол комітету кредиторів боржника від 23.10.2014 року.

В судовому засіданні представник ініціюючого кредитора та представник банку щодо визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури не заперечували.

Відповідно до п. п. 1, 2, 6, 7, 11 ст. 26 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" протягом десяти днів після винесення ухвали за результатами попереднього засідання господарського суду розпорядник майна письмово повідомляє кредиторів згідно з реєстром вимог кредиторів, уповноважену особу працівників боржника та уповноважену особу засновників (учасників, акціонерів) боржника про місце і час проведення зборів кредиторів та організовує їх проведення.

Перші збори кредиторів вважаються повноважними, якщо на них присутні кредитори, що мають не менше ніж дві треті голосів. Наступні збори вважаються повноважними у разі присутності на них кредиторів, що мають більше половини голосів.

На час дії процедур банкрутства збори кредиторів обирають комітет кредиторів у складі не більше ніж сім осіб. Вибори комітету кредиторів проводяться відкритим голосуванням більшістю голосів присутніх на зборах кредиторів, визначених відповідно до частини четвертої цієї статті.

Протокольне рішення зборів кредиторів про утворення та склад комітету кредиторів подається до господарського суду.

Засідання комітету кредиторів з питання введення наступної судової процедури, крім першого, повинно відбутися не пізніше п'яти днів до судового засідання.

23.10.2014 року проведено перші збори кредиторів боржника на якому сформовано комітет кредиторів боржника у складі шести осіб: (протокол від 23.10.2014 року).

Загальна кількість голосів кредиторів боржника згідно протоколу загальних зборів кредиторів становить 65731 голосів, загальна кількість голосів кредиторів присутніх на зборах - 65731 голосів.

Відтак відповідні збори кредиторів боржника є повноважними. У відповідності до вимог ЗУ "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" більшістю голосів присутніх на зборах кредиторів обрано комітет кредиторів у складі однієї особи.

Відповідно до ст. 27 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у підсумковому засіданні суду у процедурі розпорядження майном боржника здійснюється перехід до наступної судової процедури (процедури санації, ліквідації, мирової угоди) або припиняється провадження у справі. До закінчення процедури розпорядження майном боржника збори кредиторів зобов'язані прийняти одне з таких рішень, зокрема, щодо подання до господарського суду клопотання про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

У підсумковому засіданні господарський суд за пропозицією розпорядника майна боржника та на підставі рішення зборів кредиторів приймає одне з таких судових рішень, зокрема, постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

На зборах комітету кредиторів товариства з обмеженою відповідальністю «Аветра» 24.10.2014 року вирішено звернутись до господарського суду Волинської області з клопотанням про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури. Крім того, комітетом кредиторів вирішено запропонувати господарському суду Волинської області ліквідатором боржника призначити арбітражного керуючого Григор'єва В. В.

Визнаючи боржника банкрутом та відкриваючи ліквідаційну процедуру, господарським судом враховуються обставини неплатоспроможності ТзОВ «Аветра», зокрема збиткова діяльність протягом трьох років, відхилення показників ліквідності від граничного значення, наявність значної суми непогашених боргових зобов'язань.

Згідно долучено до матеріалів справи звіту розпорядника майна фінансовий стан боржника носить нестійкий стан, характеризується ознаками критичної неплатоспроможності та відповідає стану потенційного банкрутства, коли задоволення затверджених судом кредиторських вимог та боргів підприємства можливе шляхом застосування ліквідаційної процедури. За наслідками 2010-2013 років оборотні активи переважають над сумою поточних зобов'язань ТзОВ «Аветра». Позиковий капітал ТзОВ «Аветра» перевищує суму усіх його активів більше ніж вдвічі. На момент звернення до суду щодо порушення провадження у справі про банкрутство боржник не мав фактичної можливості задоволення вимог кредиторів та погашення усіх зобов'язань, тобто справжній фінансовий стан не дає змогу йому виконати свої зобов'язання. Ознаки навмисного погіршення фінансово-господарського стану товариства, дій з приховування банкрутства відсутні. Враховуючи викладене, недостатність суми грошових коштів та активів боржника для погашення існуючих боргів застосування ліквідаційної процедури є єдиним доцільним рішенням щодо майбутнього підприємства.

Крім того, розпорядником майна долучено до матеріалів справи запити щодо встановлення наявності майна боржника, акти інвентаризації товарно-матеріальних цінностей, основних засобів, наявності грошових коштів, цінних паперів та інших цінностей, що зберігаються в касі підприємства від 20.10.2014 року.

Частиною 3 ст. 110 ЦК України передбачено, що, якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа ліквідується в порядку, встановленому законом про відновлення платоспроможності або визнання банкрутом.

Таким чином, при прийнятті постанови про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, господарський суд повинен з'ясувати наявність або відсутність у боржника ознак банкрутства, зокрема: наявність непогашених, визнаних судом грошових вимог кредиторів; перевищення грошових зобов'язань боржника над його майном (пасиву над активом, порівнявши відомості обох величин та встановивши недостатність майна для задоволення вимог кредиторів (неспроможність); незадовільний результат застосування заходів фінансового оздоровлення боржника.

Відомості про активи боржника на час визнання боржника банкрутом можуть міститися у звіті арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією) про фінансово-майновий стан боржника, що повинен бути наданий комітету кредиторів, та на основі якого комітет кредиторів вирішує питання про введення наступної судової процедури.

Тільки наявність усіх перерахованих ознак дає господарському суду підстави для визнання боржника банкрутом. На засіданні комітету кредиторів боржника 23.10.2014 року розпорядник майна надав для ознайомлення зазначений вище звіт та доповів про здійснену ним роботу. Комітетом кредиторів вирішено прийняти відповідний звіт до відома, визнати його задовільним та рекомендувати розпоряднику майна подати даний звіт до господарського суду Волинської області (протокол від 23.10.2014 року).

Відповідно до ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Згідно з ч. 1 ст. 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у постанові про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури господарський суд призначає ліквідатора банкрута з урахуванням вимог, установлених цим Законом, з числа арбітражних керуючих, якщо інше не передбачено цим Законом.

Відповідно до ч.1 ст. 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень керуючого санацією або ліквідатора визначається судом за клопотанням комітету кредиторів, а у разі відсутності такого клопотання - за ініціативою суду, крім випадків, передбачених цим Законом.

Оскільки комітетом кредиторів подано клопотання про призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого Григор'єва В. В., у присутніх в судовому засіданні кредиторів жодних заперечень щодо його призначення ліквідатором по даній справі немає, суд не вбачає підстав, які б свідчили про неможливість виконання Григор'євим В. В. повноважень ліквідатора ТзОВ «Аветра».

Повноваження ліквідатора встановлені ст. 41 ЗУ України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Статтею 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено наслідки визнання боржника банкрутом. Зокрема, з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом у останнього не може виникати додаткових зобов'язань, у тому числі зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), крім витрат, які безпосередньо пов'язані із здійсненням ліквідаційної процедури; строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута вважається таким, що настав.

Після оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом поточні вимоги (грошові вимоги, що виникли під час проведення процедур банкрутства), стають конкурсними вимогами та можуть бути заявлені згідно з частиною першою статті 38 Закону.

Крім того, згідно з ч. 3 ст. 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, здійснюється офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.

Враховуючи викладене, відсутність заяв щодо санації або укладення мирової угоди у справі, клопотання комітету кредиторів боржника господарський суд дійшов висновку про необхідність визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Керуючись ст. ст. 37-41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Припинити процедуру розпорядження майном товариства з обмеженою відповідальністю "Аветра" (вул. Зв'язківців, 1Б, м.Луцьк, код ЄДРПОУ 30733174) та повноваження розпорядника майна Григор'єва В. В.

2. Визнати банкрутом товариство з обмеженою відповідальністю "Аветра" (вул.Зв'язківців, 1Б, м.Луцьк, код ЄДРПОУ 30733174) .

3. Відкрити ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців.

4. Ліквідатором товариства з обмеженою відповідальністю "Аветра" призначити арбітражного керуючого Григор'єва Валерія Васильовича (Свідоцтво Міністерства юстиції про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого від 12.03.2013 року НОМЕР_1, АДРЕСА_2).

5. Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури товариства з обмеженою відповідальністю "Аветра" (вул. Зв'язківців, 1Б, м.Луцьк, код ЄДРПОУ 30733174), текст якого додається.

6. Скасувати арешти та інші обмеження по розпорядженню, накладені на майно товариства з обмеженою відповідальністю "Аветра" (вул. Зв'язківців, 1Б, м.Луцьк, код ЄДРПОУ 30733174). Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном товариства з обмеженою відповідальністю "Аветра" не допускається.

7. Ліквідатору Григор'єву В. В. здійснити ліквідаційну процедуру та подати звіт про виконану роботу і ліквідаційний баланс банкрута на затвердження суду у строк, встановлений ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

8. Примірник ухвали суду направити:

- підприємцю ОСОБА_5, АДРЕСА_1.

- ТзОВ "Волинська нафтогазова компанія", вул. Зв'язківців, 1, м.Луцьк;

- ТзОВ "ТД" Аветра", вул. Зв'язківців, 1, м.Луцьк;

- ТзОВ "Себек", вул. Зв'язківців, 1Б, м.Луцьк;

- фізичній особі ОСОБА_6, АДРЕСА_3;

- ПАТ "Райффайзен Банк Аваль", вул. Лєскова, 9, м. Київ, 01011.

- арбітражному керуючому Григор'єву В. В., АДРЕСА_2.

- сектору з питань банкрутства ГУЮ у Волинській області, вул.Володимирська, 1, м.Луцьк.

Суддя М. С. Шум

СудГосподарський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення04.11.2014
Оприлюднено07.11.2014
Номер документу41222262
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —903/744/14

Ухвала від 17.03.2016

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 26.12.2016

Господарське

Верховний Суд України

Жайворонок Т.Є.

Ухвала від 28.11.2016

Господарське

Верховний Суд України

Жайворонок Т.Є.

Ухвала від 30.09.2016

Господарське

Верховний Суд України

Ємець А.А.

Ухвала від 30.09.2016

Господарське

Верховний Суд України

Ємець А.А.

Ухвала від 21.09.2016

Господарське

Верховний Суд України

Ємець А.А.

Постанова від 15.06.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

Постанова від 15.06.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

Постанова від 15.06.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

Ухвала від 30.05.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні