Ухвала
від 17.11.2014 по справі 823/3432/14
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

17 листопада 2014 року справа № 823/3432/14

м. Черкаси

Суддя Черкаського окружного адміністративного суду Мишенко В.В., перевіривши матеріали адміністративного позову приватного акціонерного товариства «Перукарня «Мальва» до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про визнання незаконними дій та скасування рішення,

ВСТАНОВИВ:

До Черкаського окружного адміністративного суду звернулося з позовом приватне акціонерне товариство «Перукарня «Мальва» (далі-позивач) до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі-відповідач), в якому просить:

- визнати протиправною та скасувати постанову № 509-ЦД-1-Е про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів від 07.05.2014р.;

- визнати незаконними дії Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку по винесенню Розпорядження № 196-ЦД-1-Е про усунення порушень законодавства про цінні папери від 07.05.2014р.;

- визнати незаконним та скасувати Розпорядження № 196-ЦД-1-Е про усунення порушень законодавства про цінні папери від 07.05.2014р.;

- витребувати в Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку копію службової записки № 04/02/11 від 03.03.2014р.

Вивчивши позовну заяву, суддя вважає, що вона не відповідає вимогам статті 106 Кодексу адміністративного судочинства України, а тому повинна бути залишена без руху, виходячи з наступного.

Так, відповідно до ч. 2 п. 1 ст. 106 КАС України у позовній заяві вказується ім'я (найменування) позивача, поштова адреса, а також номер засобу зв'язку, адреса електронної пошти, якщо такі є. Згідно ч. 3 п. 1 ст.106 КАС України у позовній заяві вказується ім'я (найменування) відповідача, посада і місце служби посадової чи службової особи, поштова адреса, а також номер засобу зв'язку, адреса електронної пошти, якщо такі відомі. У позовній заяві не зазначено адресу електронної пошти позивача та не зазначено відомостей щодо їх відсутності, а також не зазначено адресу, адресу електронної пошти відповідача та не зазначено чи така інформація відома позивачеві.

Також, відповідно до ч. 4 ст. 106 КАС України позовна заява підписується позивачем або його представником із зазначенням дати її підписання.

Адміністративний позов, що надійшов до суду підписаний директором ПрАТ «Перукарня «Мальва» ОСОБА_1, проте як вбачається зі спеціального витягу з ЄДРПОУ станом на 17.11.2014 року керівником та в свою чергу законним представником юридичної особи ПрАТ «Перукарня «Мальва» є ОСОБА_2. Крім того, в матеріалах доданих до позовної заяви ненадано жодного документа на підтвердження повноважень ОСОБА_1.

Також, постановою КМУ від 30.11.2011 №1242, затверджено Типову інструкцію з діловодства, де передбачено порядок видачі копій документів (далі - Інструкція). Зокрема, згідно п. 76 Інструкції установа може засвідчувати копії лише тих документів, що створюються в ній, а також у випадках, передбачених в абзаці другому цього пункту. Копія документа виготовляється і видається тільки з дозволу керівника установи, його заступників або керівника структурного підрозділу. У разі підготовки документів для надання судовим органам, під час вирішення питань щодо прийняття громадян на роботу, навчання, засвідчення їх трудових, житлових та інших прав у взаємовідносинах з установою, а також під час формування особових справ працівників установа може виготовляти копії документів, виданих іншими установами (копії дипломів, свідоцтв про одержання освіти тощо). Пунктом 77 Інструкції визначено, що напис про засвідчення документа складається із слів «Згідно з оригіналом», найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів (ініціалу імені) та прізвища, дати засвідчення копії і проставляється нижче реквізиту документа «Підпис».

Суддя зазначає, що позивачем до позовної заяви надано ксерокопії/фотокопії документів, не засвідчені у встановленому порядку.

Відповідно до ч. 3 ст. 106 Кодексу адміністративного судочинства України, до позовної заяви додається документ про сплату судового збору, крім випадків, коли його не належить сплачувати.

Як вбачається з тексту позовної заяви (абз. 2 стор. 1), позивач вважає, зокрема неправомірно постанову позивача № 508-ЦД-1-Е про накладення на позивача фінансових санкцій в сумі 1700 грн.

Суддя наголошує, що скасування постанови № 509-ЦД-1-Е (винесеної за незабезпечення аудитору можливості проведення перевірки на запит акціонерів) про застосування попередження, тягне за собою і скасування постанови № 508-ЦД-1-Е (винесеної за ненадання завірених підписом уповноваженої особи товариства копії документів) про накладення штрафної санкції на суму 1700грн.

Відповідно до листа Вищого адміністративного суду України від 18.01.2012р. № 165/11/13-12 в якому зазначено, що окремі рішення, прийняті суб'єктом владних повноважень, можуть породжувати підстави для змін майнового стану фізичної чи юридичної особи. Зокрема, реалізація таких рішень може призводити до зменшення або збільшення майна особи. Відповідно оскарження такого рішення спрямоване на захист порушеного права у публічно-правових відносинах з метою збереження належного особі майна.

Таким чином, звернені до суду вимоги про скасування рішення відповідача - суб'єкта владних повноважень, безпосереднім наслідком яких є зміна складу майна позивача, є майновими.

Пунктом 3.1 таблиці ставок судового збору визначено розмір сплати судового збору, а саме: за подання до адміністративного суду адміністративного позову немайнового характеру встановлено ставку судового збору - 0,06 розміру мінімальної заробітної плати; за подання до адміністративного суду адміністративного позову майнового характеру встановлено ставку судового збору - 2 відсотки розміру майнових вимог, але не менше 1,5 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 4 розмірів мінімальної заробітної плати.

При цьому відповідно до частини 3 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" під час подання адміністративного позову майнового характеру сплачується 10 відсотків розміру ставки судового збору. Решта суми судового збору стягується з позивача або відповідача пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимоги.

На момент подачі адміністративного позову, відповідно до Закон України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» мінімальна заробітна плата у місячному розмірі станом на 01.01.2014 року складає 1218 гривень.

Відповідно до ч. 3 ст. 6 Закону України "Про судовий збір" за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

Натомість позивач надав суду документ, що підтверджує сплату судового збору лише за позовні вимоги немайнового характеру в сумі 73 грн. 08 коп.

Отже, враховуючи вищевикладене, позивачу необхідно сплатити судовий збір за позовні вимоги майнового характеру, що становить: (1218*1,5)*10% = 182,70 грн.

За таких обставин позовна заява подана без додержання вимог адміністративного процесуального законодавства, а тому, згідно ст. 108 КАС України, підлягає залишенню без руху.

На підставі викладеного, керуючись ст. 106, ст. ст. 108, 160, 165 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя,

УХВАЛИВ:

Позовну заяву приватного акціонерного товариства «Перукарня «Мальва» до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про визнання незаконними дій та скасування рішення - залишити без руху.

Надати позивачу строк до 24 листопада 2014 року для усунення недоліків позовної заяви.

Роз'яснити позивачу, що у разі невиконання вимог цієї ухвали позовна заява буде вважатись неподаною та повернута позивачу.

Копію ухвали надіслати позивачу.

Ухвала може бути оскаржена через Черкаський окружний адміністративний суд до Київського апеляційного адміністративного суду в порядку, передбаченому ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя В.В. Мишенко

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.11.2014
Оприлюднено19.11.2014
Номер документу41393251
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/3432/14

Ухвала від 02.12.2014

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

Ухвала від 13.03.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Кравцов О.В.

Ухвала від 12.02.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Сорочко Є.О.

Постанова від 18.12.2014

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

Ухвала від 24.11.2014

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

Ухвала від 17.11.2014

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні