Ухвала
від 25.11.2014 по справі 552/6308/14-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 552/6308/14-ц

Номер провадження 22-ц/786/3518/14

Головуючий у 1-й інстанції Турченко Т. В.

Доповідач Кривчун Т. О.

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 листопада 2014 року м. Полтава

Колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Полтавської області у складі:

Головуючого судді : Кривчун Т.О.

Суддів : Карнауха П.М., Пилипчук Л.І.

при секретарі : Філоненко О.В.

за участю: прокурора Бондаренко А.Г.

розглянула у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтаві цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1

на ухвалу судді Київського районного суду м. Полтави від 09 жовтня 2014 року

по справі за позовом прокурора Київського району м. Полтави до Київської районної у м. Полтаві ради, ОСОБА_1 про визнання недійсним рішення про надання у власність земельної ділянки, визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку, повернення земельної ділянки.

Колегія суддів, заслухавши доповідь судді-доповідача, -

В С Т А Н О В И Л А :

У жовтні 2014 року прокурор Київського району м. Полтави звернувся до суду з вказаним позовом до Київської районної в м. Полтаві ради, ОСОБА_1, в якій прохав визнати недійсним та скасувати рішення Київської районної в м. Полтаві ради «Про розгляд заяви гр. ОСОБА_1 про передачу у власність земельної ділянки» від 17.01.2008 року щодо надання ОСОБА_1 в приватну власність земельної ділянки площею 22кв.м. по АДРЕСА_1; визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯЖ №356080, виданий 08.07.2008 року Київською районною у м. Полтаві радою, управлінням земельних ресурсів у м. Полтаві ОСОБА_1 на земельну ділянку площею 22кв.м., що розташована по АДРЕСА_1 (кадастровий номер 5310136400:11:006:0074), передану для будівництва індивідуального гаражу, зареєстрований у Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №010854500606; зобов»язати ОСОБА_1 повернути до земель запасу Київської районної в м. Полтаві ради земельну ділянку площею 22кв.м. вартістю 15269,10грн., що розташована по АДРЕСА_1 (кадастровий номер 5310136400:11:006:0074).

Ухвалою судді Київського районного суду м. Полтави від 09.10.2014 року відкрито провадження по цивільній справі за вказаним позовом та призначено судове засідання (а.с.26).

Не погодившись з даною ухвалою, відповідач ОСОБА_1 подав на неї апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення місцевим судом норм процесуального права просить ухвалу скасувати та постановити нову ухвалу про закриття провадження у справі.

Зазначає, що предметом позову прокурора Київського району м. Полтави є визнання недійсним та скасування рішення про надання у власність земельної ділянки, повернення земельної ділянки, що має ознаки публічно-правового спору, який підвідомчий адміністративному суду.

У поданих запереченнях на апеляційну скаргу прокурор Київського району м. Полтави просить апеляційну скаргу відхилити, а ухвалу суду першої інстанції залишити без змін.

Вказує, що даний спір повинен розглядатися за правилами цивільного судочинства з огляду на роз'яснення пункту 7 Постанови Пленуму ВССУ від № 3 від 01.03.2013 року, приписи ст.15 ЦПК України та правову позицію ВСУ у постанові по справі №6-33цс13 від 22.05.2013р., тому вважає помилковими твердження відповідача щодо підвідомчості спору адміністративному суду.

В обґрунтування заперечень посилається на лист управління архітектури та містобудування виконавчого комітету Київської районної в м. Полтаві ради від 10.09.2014 р. за № 01-02-16/2222, згідно якого спірна земельна ділянка по АДРЕСА_1 відноситься до Київського адміністративного району м. Полтави, що свідчить про додержання правил ч.1 ст.114 ЦПК України щодо виключної підсудності розгляду справи з приводу нерухомого майна за його місцезнаходженням.

У суді апеляційної інстанції прокурор апеляційну скаргу не визнав та прохав її відхилити.

Колегія суддів, заслухавши доповідь судді-доповідача, дослідивши матеріали справи, перевіривши доводи апеляційної скарги, приходить до висновку про відхилення апеляційної скарги з таких підстав.

Пунктом 8 ч.3 ст.129 Конституції України визначено одну з основних засад судочинства забезпечення апеляційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом, і таким чином закріплено гарантії перевірки в апеляційному порядку судових рішень.

Відповідно до ст.293 ЦПК України, ухвали суду першої інстанції про відкриття провадження у справі з недотриманням правил підсудності можуть бути оскаржені в апеляційному порядку окремо від рішення суду.

Конституційний Суд України, аналізуючи положення статті 293 ЦПК України у взаємозв'язку з пунктом 8 частини третьої статті 129 Конституції України, висловив правову позицію щодо можливості апеляційного оскарження ухвал суду, якщо закон не містить прямої заборони на таке оскарження ( абзаци п'ятий, сьомий підпункту 3.2 пункту 3 мотивувальної частини Рішення від 27 січня 2010 року № 3-рп/2010, абзац четвертий підпункту 2.2 пункту 2 мотивувальної частини Рішення від 28 квітня 2010 року № 12-рп/2010).

Чинне процесуальне законодавство, зокрема ст.ст.122,293 ЦПК України, не містять заборони на оскарження окремо від рішення суду ухвал про відкриття провадження у справі з підстав непідвідомчості спору суду загальної юрисдикції.

Отже, системний підхід до розуміння змісту пункту 5 частини першої статті 293 Кодексу дає підстави зробити висновок, що окремо від рішення суду можуть бути оскаржені в апеляційному порядку ухвали поро відкриття провадження у справі у разі недотримання правил як підсудності так й юрисдикції.

Як роз'яснено у п.п.2,3 Постанови Пленуму ВССУ з розгляду цивільних і кримінальних справ № 3 «Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ» від 01.03.2013 року, вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, суди повинні перевірити належність справ до їх юрисдикції та підсудності.

Цивільна юрисдикція - це визначена законом сукупність повноважень судів щодо розгляду цивільних справ, віднесених до їх компетенції (стаття 15 ЦПК ). Підсудність визначає коло цивільних справ у спорах, вирішення яких належить до повноважень конкретного суду першої інстанції (статті 108 - 114 ЦПК)…

Компетенція судів щодо розгляду справ (предметна підсудність - підвідомчість) визначена ст.ст.15,16 ЦПК України.

Так, у відповідності до п.п.1,3 ч.1 ст.15 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи щодо: захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин; інших правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства.

Згідно ст.ст.2,17 КАС України, завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства.

Юрисдикція адміністративних судів поширюється на публічно-правові спори, зокрема, спори фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності.

За приписами п.1 ч.1 ст.3 КАСУ, справа адміністративної юрисдикції (далі - адміністративна справа) - переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа або інший суб'єкт, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Відповідно до ст.ст.13,14 Конституції України, ст.ст.177, 181, 324 та глави 30 ЦК України, земля та земельні ділянки є об'єктами цивільних справ, а держава та територіальні громади через свої органи беруть участь у земельних відносинах із метою реалізації цивільних та інших прав у приватноправових відносинах, тобто прав власників земельних ділянок.

При вирішенні питань, пов'язаних із компетенцією судів у спорах, що виникають із земельних відносин, необхідно з'ясувати, є спір приватноправовим чи публічно правовим ; чи виник спір із відносин, врегульованих нормами цивільного права, чи пов'язані ці відносини із здійсненням сторонами цивільних або інших майнових прав на земельні ділянки на засадах рівності; чи виник спір щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень при реалізації ним управлінських функцій у сфері земельних правовідносин.

При цьому, невід'ємним критерієм розмежування справи, що розглядається за правилами цивільного судочинства від справи, що розглядається за правилами цивільного судочинства, є одночасно суб'єктний склад учасників процесу та характер спірних правовідносин.

Земельні відносини, суб'єктами яких є фізичні чи юридичні особи, органи місцевого самоврядування, органи державної влади, а об'єктами - землі у межах території України, земельні ділянки та права на них, у тому числі на земельні частки (паї), регулюються земельним і цивільним законодавством на принципах забезпечення юридичної рівності прав їх учасників, забезпечення гарантій прав на землю (ст.1 ЦК України, ст.ст.2,5 ЗК України). Захист судом прав на землю у цих відносинах здійснюється способами, визначеними ст.ст.16,21,392 ЦК України, ст.152 ЗК України, у тому числі шляхом визнання недійсними рішень органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування.

З позовної заяви вбачається, що прокурор Київського району м. Полтави оспорює право власності ОСОБА_1 на земельну ділянку, яке виникло на підставі рішення Київської районної в м. Полтаві ради від 17.01.2008 року «Про розгляд заяви гр. ОСОБА_1 про передачу у власність земельної ділянки» щодо надання ОСОБА_1 в приватну власність земельної ділянки площею 22кв.м. по АДРЕСА_1.

Таким чином, між сторонами виник спір про право та підстави набуття права власності на землю, тобто приватноправовий спір, який належить до компетенції загальних судів.

З огляду на вищевикладене, доводи апеляційної скарги ОСОБА_1 з приводу непідвідомчості спору суду загальної юрисдикції є безпідставними.

За наслідками розгляду апеляційної скарги на ухвалу суду першої інстанції апеляційний суд може прийняти одне із рішень, передбачених ч.2 ст.307 ЦПК України, за наявності підстав, зазначених у ст.ст.311,312 ЦПК України.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.312 ЦПК України, розглянувши скаргу на ухвалу суду першої інстанції, апеляційний суд відхиляє скаргу і залишає ухвалу без змін, якщо судом першої інстанції постановлено ухвалу з додержанням вимог закону;

Керуючись ст.ст. 303, 307, п.1 ч.1 ст.312, ст.ст. 313, 314, 315, 317 ЦПК України , колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1, - відхилити.

Ухвалу судді Київського районного суду м. Полтави від 09 жовтня 2014 року, - залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню у касаційному порядку не підлягає.

ГОЛОВУЮЧИЙ /підпис/ Т.О. Кривчун

СУДДІ: /підпис/ П.М. Карнаух

/підпис/ Л.І. Пилипчук

ЗГІДНО:

Суддя Апеляційного суду

Полтавської області Т.О. Кривчун

СудАпеляційний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення25.11.2014
Оприлюднено28.11.2014
Номер документу41550161
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —552/6308/14-ц

Рішення від 03.12.2015

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Турченко Т. В.

Ухвала від 02.04.2015

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Акопян В. І.

Ухвала від 20.10.2015

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Хіль Л. М.

Ухвала від 18.09.2015

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Бондаревська С. М.

Ухвала від 23.07.2015

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Акопян В. І.

Ухвала від 19.06.2015

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Хіль Л. М.

Ухвала від 10.03.2015

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Панченко О. О.

Ухвала від 16.01.2015

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Турченко Т. В.

Ухвала від 25.11.2014

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Кривчун Т. О.

Ухвала від 31.10.2014

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Кривчун Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні