Постанова
від 17.10.2014 по справі п/811/2988/14
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 25006, м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 40 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 жовтня 2014 року справа № П/811/2988/14

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Жука Р.В. розглянувши у порядку письмового провадження справу

за позовомОСОБА_1 доДобровеличківського відділення Новоукраїнської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області провизнання неправомірними дій, а також, визнати нечинною та скасувати вимогу №Ф-21 У від 02.06.2014 року, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до Кіровоградського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Кіровоградської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області в якому просить:

- визнати дії Добровеличківського відділення Новоукраїнської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області по нарахуванню заборгованості по сплаті єдиного внеску щодо ОСОБА_1 неправомірними;

- визнати нечинною та скасувати вимогу №Ф-21 У від 02.06.2014 року винесену Добровеличківським відділенням Новоукраїнської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що він здійснює підприємницьку діяльність та є пенсіонером за віком, а тому відповідно до ч.4 ст.4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" звільняється від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Відповідно до ухвали від 17.10.2014 року подальший розгляд справи проведено у порядку письмового провадження.

Дослідивши подані позивачем та відповідачем документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов наступних висновків.

Позивач є фізичною особою - підприємцем та з 01.01.2012 року перебуває на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності, що підтверджується свідоцтвом платника єдиного податку (а.с.11). Позивач також є пенсіонером та зареєстрований в управлінні Пенсійного фонду України в Добровеличківському районі Кіровоградської області (а.с.10).

Відповідно до змісту абз.2 п.3 розділу ІІ. Прикінцеві положення Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи" від 04.07.2013 р. №406-VII, чинного з 11.08.2013 р., не раніше дня набрання чинності зазначеним Законом адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування здійснюється органами доходів і зборів.

Згідно з ч.4 ст.25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 року №2464, в редакції чинній на час виникнення спірних правовідносин, орган доходів і зборів у порядку, за формою та у строки, встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, надсилає платникам єдиного внеску, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Платник єдиного внеску зобов'язаний протягом десяти календарних днів з дня надходження вимоги про сплату недоїмки сплатити суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею. У разі незгоди з розрахунком суми недоїмки платник єдиного внеску узгоджує її з органом доходів і зборів шляхом оскарження вимоги про сплату єдиного внеску в адміністративному або судовому порядку.

02.06.2014 р. Добровеличківським відділенням Новоукраїнської ОДПІ винесено вимогу №Ф-21 У про сплату боргу (недоїмки) з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в сумі 1267,95 грн. (а.с.9).

Надаючи оцінку спірним правовідносинам суд зазначає наступне.

У відповідності до п.2 ч.1 ст.1 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 року №2464 єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) - консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Відповідно до п.4 ч.1 ст.4 зазначеного Закону платниками єдиного внеску є фізичні особи-підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та члени сімей цих осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності.

Згідно з п.3 ч.1 ст.7 вказаного Закону єдиний внесок нараховується для платників, зазначених у пункті 4 частини першої статті 4 цього Закону, які обрали спрощену систему оподаткування, - на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе та членів сім'ї, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу.

У відповідності до ч.4 ст.4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», в редакції чинній на час виникнення спірних взаємовідносин, особи, зазначені у пункті 4 частини першої цієї статті, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Як встановлено судом, ОСОБА_1 з квітня 2009 року призначено пенсію за віком, що підтверджується пенсійним посвідченням НОМЕР_2 (а.с.10).

Згідно з абз.22, 24 ст.1 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 р. №1058-IV пенсія - щомісячна пенсійна виплата в солідарній системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, яку отримує застрахована особа в разі досягнення нею передбаченого цим Законом пенсійного віку чи визнання її інвалідом, або отримують члени її сім'ї у випадках, визначених цим Законом; пенсіонер - особа, яка відповідно до цього Закону отримує пенсію, довічну пенсію, або члени її сім'ї, які отримують пенсію в разі смерті цієї особи у випадках, передбачених цим Законом.

Зі змісту ч.1 ст.9 вказаного Закону встановлено, що відповідно до цього Закону за рахунок коштів Пенсійного фонду в солідарній системі призначаються такі пенсійні виплати: пенсія за віком; пенсія по інвалідності внаслідок загального захворювання (у тому числі каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства); пенсія у зв'язку з втратою годувальника.

У відповідності до ст.2 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991 р. №1788-ХІІ за цим Законом призначаються:

а) трудові пенсії: за віком; по інвалідності; в разі втрати годувальника; за вислугу років;

б) соціальні пенсії.

Відповідно до змісту ст.12 вказаного Закону, право на пенсію за віком мають, зокрема, чоловіки - після досягнення 60 років і при стажі роботи не менше 25 років.

Статтею 13 вказаного Закону встановлені підстави за наявності яких призначаються пенсії на пільгових умовах.

Окрім того, відповідно до ч.1 ст.55 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" від 28.02.1991 р. №796-ХІІ, особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, пенсії надаються із зменшенням пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Відтак, з аналізу зазначених норм суд дійшов висновку, що правовими підставами для призначення пенсії за віком є не лише досягнення особою загального пенсійного віку (60 років для чоловіків) та наявність трудового стажу не менше 25 років, а й наявність підстав, що гарантують особі право на пенсію за віком на пільгових умовах (а.с.12).

Суд зауважує, що ч.4 ст.4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», якою від сплати єдиного внеску звільняються фізичні особи-підприємці, що обрали спрощену систему оподаткування, не містить жодних застережень щодо підстав, з огляду на наявність яких, особі призначено пенсію за віком.

Враховуючи викладене суд дійшов висновку, що ФОП ОСОБА_1, який отримує пенсію за віком на пільгових умовах, звільнений від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а тому позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до вимог ст. 94 КАС України, суд також вважає за необхідне присудити з Державного бюджету України на користь ФОП ОСОБА_1 судові витрати у розмірі 255,78 грн.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 159-163, 167 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1.Адміністративний позов - задовольнити.

2.Визнати дії Добровеличківського відділення Новоукраїнської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області по нарахуванню заборгованості по сплаті єдиного внеску щодо ОСОБА_1 неправомірними.

3.Визнати нечинною та скасувати вимогу №Ф-21 У від 02.06.2014 року винесену Добровеличківським відділенням Новоукраїнської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області.

4.Присудити на користь Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (ін.код - НОМЕР_1) з Державного бюджету України судові витрати в сумі 255,78 грн., зобов'язавши Державне казначейство України в Кіровоградській області стягнути 255,78 грн. з Державного бюджету України шляхом їх безспірного списання із рахунку Добровеличківського відділення Новоукраїнської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області (код 36734812).

Постанова набирає законної сили відповідно до статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Р.В. Жук

Дата ухвалення рішення17.10.2014
Оприлюднено01.12.2014
Номер документу41557489
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —п/811/2988/14

Ухвала від 02.07.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Кочан В.М.

Ухвала від 23.04.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Круговий О.О.

Ухвала від 15.12.2014

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Круговий О.О.

Ухвала від 17.10.2014

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Р.В. Жук

Постанова від 17.10.2014

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Р.В. Жук

Ухвала від 22.09.2014

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Р.В. Жук

Ухвала від 04.09.2014

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Р.В. Жук

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні