Ухвала
від 23.04.2015 по справі п/811/2988/14
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

і м е н е м У к р а ї н и

23 квітня 2015 рокусправа № П/811/2988/14

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді: Кругового О.О.

суддів: Богданенка І.Ю. Уханенка С.А.

за участю секретаря судового засідання: Сколишева О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Дніпропетровську апеляційну скаргу Новоукраїнської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області на постанову Кіровоградського окружного адміністративного суду від 17.10.2014 року у справі № П/811/2988/14 за позовом ОСОБА_1 до Добровеличківського відділення Новоукраїнської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області про визнання дій протиправними та скасування вимоги -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом до Добровеличківського відділення Новоукраїнської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області, в якому просив:

- визнати дії Відповідача по нарахуванню заборгованості по сплаті єдиного внеску щодо нього - протиправними;

- визнати нечинною та скасувати вимогу № Ф-21 У від 02.06.2014 року;

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що оскаржувана вимога відповідача про сплату позивачем боргу з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування є протиправною та такою, що підлягає скасуванню, оскільки позивач як суб'єкт підприємницької діяльності, перебуває на спрощеній системі оподаткування та з квітня 2009 року є пенсіонером за віком на підставі ч.1 ст.55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Постановою Кіровоградського окружного адміністративного суду від 17.10.2014 року адміністративний позов було задоволено. Визнано дії Відповідача по нарахуванню заборгованості по сплаті єдиного внеску щодо Позивача неправомірними. Визнано нечинною та скасовано вимогу №Ф-21 У від 02.06.2014 року винесену Відповідачем.

Новоукраїнська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області, не погодившись з рішенням суду, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, звернулася з апеляційною скаргою, в якій просить постанову Кіровоградського окружного адміністративного суду від 17.10.2014 року скасувати та прийняти нове рішення, яким в задоволенні позову відмовити.

Апеляційна скарга обґрунтована тим, що Позивач зможе скористуватися пільгою пов'язаною з несплатою єдиного внеску фізичними особами- суб'єктами підприємницької діяльності, які обрали спрощену систему оподаткування, тільки після досягнення пенсійного віку, що свідчить про правомірність винесення оскаржуваної вимоги про сплату недоїмки.

Сторони, які були належним чином повідомлені про час та місце проведення розгляду справи, в судове засідання не з'явились, у зв'язку з чим відповідно до ч. 1 ст. 41 Кодексу адміністративного судочинства України фіксування судового процесу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції при прийнятті оскаржуваного судового рішення норм матеріального та процесуального права, суд вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом першої інстанції встановлено та матеріалами справи підтверджено, що фізична особа-підприємець ОСОБА_1 2012 року перебуває на обліку в Добровеличківському відділенні Новоукраїнської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області на спрощеній системі оподаткування.

Також, позивач перебуває на обліку в Добровеличківському відділенні Новоукраїнської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області як платник єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

02.06.2014 року Відповідачем була винесена вимога №Ф - 21 У про необхідність сплати позивачем боргу з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на суму 1267.95 грн..

Не погодившись з обґрунтованістю прийняття зазначеної вимоги, Позивач звернувся до суду з метою захисту своїх прав та інтересів.

Правомірність та обґрунтованість винесення вимоги про сплату боргу №Ф - 21 У від 02.06.2014 року є предметом спору, переданого на вирішення суду.

Вирішуючи спір між сторонами та задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції виходив з того, що ФОП ОСОБА_1, який отримує пенсію за віком на пільгових умовах, звільнений від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а тому позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Суд апеляційної інстанції погоджується з зазначеними висновками суду першої інстанції з огляду на наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, у квітні 2009 року позивачу була призначена пенсія за віком на підставі ч.1 ст.55 Закону України « Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», що підтверджується наявною в матеріалах справи, копією пенсійного посвідчення № НОМЕР_1 Серії НОМЕР_2 .

Згідно ст. 1, ст. 2 Закону України "Про пенсійне забезпечення" громадяни України мають право на державне пенсійне забезпечення за віком, по інвалідності, у зв'язку з втратою годувальника та в інших випадках, передбачених цим Законом. За цим Законом призначаються: а) трудові пенсії: за віком; по інвалідності; в разі втрати годувальника; за вислугу років; б) соціальні пенсії.

Положеннями ст.55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» визначено, що особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, пенсії надаються із зменшенням пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування":

Статтею 1 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" визначене поняття "пенсія" - як, щомісячна пенсійна виплата в солідарній системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, яку отримує застрахована особа в разі досягнення нею передбаченого цим Законом пенсійного віку чи визнання її інвалідом, або отримують члени її сім'ї у випадках, визначених цим Законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 9, ст. 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" за рахунок коштів Пенсійного фонду в солідарній системі призначаються такі пенсійні виплати: 1) пенсія за віком; 2) пенсія по інвалідності внаслідок загального захворювання (у тому числі каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства); 3) пенсія у зв'язку з втратою годувальника. Особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років та наявності страхового стажу не менше 15 років.

У відповідності з п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" платниками єдиного внеску є фізичні особи - підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та члени сімей цих осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності.

Відповідно до ч. 2 ст. 6 вказаного закону, платник єдиного внеску зобов'язаний: своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок; вести облік виплат (доходу) застрахованої особи та нарахування єдиного внеску за кожним календарним місяцем і календарним роком, зберігати такі відомості в порядку, передбаченому законодавством; подавати звітність до територіального органу Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом за погодженням з відповідними фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування та центральним органом виконавчої влади.

Згідно ч. 4 ст. 4 вказаного закону особи, зазначені у пункті 4 частини першої цієї статті, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Апеляційний суд звертає увагу на те, що наведена ст. 4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" містить вичерпний перелік фізичних осіб, які звільняються від сплати за себе єдиного внеску: підприємців, які є пенсіонерами за віком або інвалідами без урахування віку та отримують пенсію або соціальну допомогу.

При цьому, в зазначеній нормі законодавцем не виключені особи, які є пенсіонерами та отримують пенсію за віком зі зменшенням пенсійного віку.

Як вбачається з матеріалів справи, Позивач отримує пенсію за віком на підставі ч.1 ст.55 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Отже, Позивач звільнений від сплати єдиного соціального внеску, оскільки факт отримання ним пенсії на пільгових умовах є підставою для звільнення його від сплати таких внесків.

Таким чином, суд апеляційної інстанції погоджується з висновком суду першої інстанції щодо правомірності скасування вимоги відповідача № Ф-21 У від 02.06.2014 року.

За таких обставин, суд апеляційної інстанції вважає, що оскаржувана постанова Кіровоградського окружного адміністративного суду від 17.10.2014 року була прийнята з дотриманням норм матеріального та процесуального права, що свідчить про відсутність підстав для її скасування.

На підставі наведеного, керуючись, ст. 196, ст. 198, ст. 200, ст. 205, ст. 206 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу Новоукраїнської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області - залишити без задоволення.

Постанову Кіровоградського окружного адміністративного суду від 17.10.2014 року у справі № П/811/2988/14 -залишити без змін.

Ухвала набирає чинності відповідно з моменту проголошення та може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України протягом 20 днів шляхом подання касаційної скарги.

Головуючий: О.О. Круговий

Суддя: І.Ю. Богданенко

Суддя: С.А. Уханенко

СудДніпропетровський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.04.2015
Оприлюднено12.05.2015
Номер документу43994456
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —п/811/2988/14

Ухвала від 02.07.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Кочан В.М.

Ухвала від 23.04.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Круговий О.О.

Ухвала від 15.12.2014

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Круговий О.О.

Ухвала від 17.10.2014

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Р.В. Жук

Постанова від 17.10.2014

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Р.В. Жук

Ухвала від 22.09.2014

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Р.В. Жук

Ухвала від 04.09.2014

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Р.В. Жук

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні