Рішення
від 06.07.2009 по справі 53/323
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

53/323

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  53/323

06.07.09

За позовом Відкритого акціонерного товариства «Укртелеком»в особі Інформаційно-розрахункового центру Київської міської філії

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Обер-Хаус-Україна»

про стягнення 21 687,24 грн.

Суддя           Грєхова О.А.

Представники:

від позивача: Кіяніцина О. С. –представник за довіреністю № 505094 від 07.11.2008р.

від відповідача: не з'явились

СУТЬ СПОРУ:

          Заявлено позов про стягнення з Товариства  з обмеженою відповідальністю «Обер-Хаус-Україна»заборгованості за Договором про надання послуг бізнес-мережі в розмірі 21 687,24 грн., в тому числі 20 580,34 грн. –основний борг, 725,02 грн. –пеня, 310,99 грн. –збитки від інфляції, 60,89 грн. –3% річних.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 05.06.2009р. порушено провадження по справі № 53/323, розгляд справи призначено на 06.07.2009р.

В судовому засіданні 06.07.2009р. представник позивача підтримав позовні вимоги та вважає їх такими, що підлягають задоволенню.

Незважаючи на належне повідомлення про час і місце засідання у справі, відповідач в жодне судове засідання не з'явився, письмових доказів, пояснень та заперечень по суті спору не надав, вимоги попередніх ухвал суду не виконав.

Про поважні причини неявки в судове засідання повноважного представника відповідача суд не повідомлений. Клопотань про відкладення розгляду справи від відповідача не надходило.

Особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду її судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначеною в позовній заяві (Роз'яснення Президії Вищого Арбітражного суду України від 18.07.1997р. № 02-5/289 із змінами “Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України”).

Відомості про місцезнаходження відповідача є достовірними, оскільки підтверджені Листом Головного міжрегіонального управління статистики у місті Києві № 21-10/4202-1 від 1806.2009р., наданим позивачем.

Відповідно до вимог ст. 87 ГПК України суд належним чином повідомив сторін про розгляд справи ухвалою суду від 05.06.2009р., про що свідчить відмітка про відправку на зворотній стороні вказаної ухвали, повідомлення про вручення поштового відправлення  з відміткою про отримання та реєстри відправки поштової кореспонденції.

За таких обставин, господарський суд вважає, що відповідач не скористався своїм правом на участь представника у судовому засіданні.

При цьому, суд вважає достатніми матеріали справи для слухання справи за відсутності представників сторін, відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України за наявними в ній матеріалами.

На виконання вимог ст. 81-1 ГПК України складено протоколи судових засідань, які долучено до матеріалів справи.

У судовому засіданні 06.07.2009р. за згодою представника позивача, в порядку ст. 85 ГПК України, судом оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

          Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до частини 1  ст. 11 Цивільного кодексу України (далі ЦК України), цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цивільними актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Згідно з частиною 2 зазначеної статті, підставою виникнення взаємних цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

20.10.2006 року між Відкритим акціонерним товариством „Укртелеком” в особі Інформаційно-розрахункового центру Київської міської філії (далі-позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Обер-Хаус-Україна»(далі-відповідач) було укладено договір № К.U.-4226 про надання телекомунікаційних послуг, відповідно до умов якого на підставі ліцензії на здійснення діяльності у сфері телекомунікацій, Оператор надає бізнес-абоненту на території України телекомунікаційні послуги Бізнес-мережі Утел, а Бізнес-абонент отримує зазначені послуги та сплачує їх вартість відповідно до діючих тарифів. (п. 1.1 Договору № К.U.-4226 від 20.10.2006року).

Пунктом 3.3 Договору № К.U.-4226 від 20.10.2006року передбачено, що бізнес-абонент повинен оплатити рахунок за Послуги протягом 10 робочих днів з моменту його отримання шляхом перерахування належної до сплати суми на розрахунковий рахунок Оператора.

Відповідно до ст. 63 Закону України “Про телекомунікації” від 18 листопада 2003 року № 1280-IV (зі змінами та доповненнями) телекомунікаційні    послуги   надаються   відповідно   до  законодавства. Умови надання телекомунікаційних послуг: укладення    договору    між    оператором,  провайдером телекомунікацій  і споживачем телекомунікаційних послуг відповідно  до основних  вимог  до  договору  про  надання  телекомунікаційних  послуг, установлених НКРЗ;  оплата замовленої споживачем телекомунікаційної послуги.

              Відповідно до ч. 5. ст. 33 Закону України “Про телекомунікації” споживачі     телекомунікаційних     послуг    зобов'язані  дотримуватися  Правил  надання  та  отримання   телекомунікаційних  послуг,  що  затверджує  Кабінет Міністрів України, зокрема: виконувати  умови  договору про надання телекомунікаційних  послуг у разі його укладення,  у тому числі  своєчасно  оплачувати  отримані ними телекомунікаційні послуги.

                Відповідно до ст. 68 Закону України “Про телекомунікації” розрахунки  за  телекомунікаційні  послуги здійснюються на  умовах  договору  про  надання   телекомунікаційних   послуг   між  оператором,  провайдером  телекомунікацій  та  споживачем  або без  договору за готівкову оплату чи за допомогою карток, в  разі  одержання  споживачем  замовленої  за  передоплатою  (авансованої)  послуги за тарифами, затвердженими згідно із законодавством.

                Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб‘єкти господарювання та інші учасники  господарських відносин повинні виконувати господарські зобов‘язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов‘язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

               Зазначене також кореспондується зі ст. 526 Цивільного кодексу України, де встановлено, що зобов‘язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

                Відповідно до ст. 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

          Позивач надавав відповідачу послуги електрозв'язку, проте останній їх своєчасно не оплачував. За відповідачем обліковується перед позивачем заборгованість за надані телекомунікаційні послуги в сумі 20 590,34 грн., що підтверджується довідкою про залишкову суму боргу за підписом начальника позивача.

          01.12.2008р. позивач надіслав відповідачу претензію № 32-18-3408 з вимогою сплатити заборгованість.

          Однак, в матеріалах справи відсутні будь-які докази того, що відповідач яким-небудь чином відреагував на претензію позивача.

                Матеріалами справи підтверджено, що станом на день пред'явлення позову та розгляду справи відповідач свої зобов'язання щодо сплати за надані телекомунікаційні послуги у розмірі 20 590,34 грн. не виконав, суму заборгованості не сплатив.

Крім того, статтею 546 Цивільного кодексу України передбачено, що виконання зобов'язань може забезпечуватись згідно з договором неустойкою, яку боржник повинен сплатити в разі неналежного виконання зобов'язань.

Відповідно до частин 1, 3 статті 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

                Згідно з частиною 2 статті 551 Цивільного кодексу України, якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства.

                Статтею 36 Закону України “Про телекомунікації” встановлена відповідальність споживачів телекомунікаційних послуг, згідно якої споживачі телекомунікаційних послуг несуть відповідальність за порушення норм цього Закону, Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг відповідно до закону; у разі затримки плати за надані оператором, провайдером телекомунікаційні послуги споживачі сплачують пеню, яка обчислюється від вартості неоплачених послуг у розмірі облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який нараховується пеня; сплата споживачем пені, правомірне припинення чи скорочення оператором, провайдером переліку телекомунікаційних послуг не звільняє споживача від обов'язку оплатити надані йому телекомунікаційні послуги.

                У відповідності до пункту 4.1 Договору № К.U.-4226 від 20.10.2006 року за несвоєчасну оплату рахунків Оператор може вимагати сплату пені в розмірі облікової ставки НБУ від суми заборгованості за кожний день прострочення, якщо діючим законодавством не передбачено іншого розміру пені.

                 Враховуючи вищевикладені норми закону та умови договору, позивачем нараховано  725,02 грн. пені, яку він просить суд стягнути з відповідача.

          Суд задовольняє вимогу позивача про стягнення пені в розмірі 725,02 грн.

                 Крім того, відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив  виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора  зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від  простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений  законом або договором .

З огляду на викладене, суд вважає вимоги позивача в частині стягнення 3% річних в сумі 60,89 грн. та збитків від інфляції в сумі  310,99 грн. обґрунтованими та такими, що  підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 1 Господарського процесуального кодексу України підприємства та організації мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених прав та охоронюваних законом інтересів.

Згідно ст. 33 Господарського процесуального кодексу України обов'язок доказування тих обставин, на які посилається сторона як на підставу своїх вимог та заперечень, покладається на сторону.

Позивачем належним чином доведено порушення його прав та охоронюваних законом інтересів з боку відповідача.

                 Державне мито та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, відповідно до вимог ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, покладаються на відповідача.

Враховуючи наведене, керуючись ст. ст. 49, 82–85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

       1.   Позов задовольнити повністю.

       2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Обер-Хаус-Україна»(04108, м. Київ, пр.-т Правди, 37, кв. 126; ідентифікаційний код 34428293) на користь Відкритого акціонерного товариства «Укртелеком»в особі Інформаційно-розрахункового центру Київської міської філії (02192, м. Київ, вул. Шалетт, 1; код ЄДРПОУ 01189910) 20 590 (двадцять тисяч п'ятсот дев'яносто) грн. 34 коп. основного боргу, 725 (сімсот двадцять п'ять) грн. 02 коп. пені, 60 (шістдесят) грн. 89 коп. три відсотка річних, 310 (триста десять) грн. 99 коп. інфляційних, 216 (двісті шістнадцять) грн. 88 коп. державного мита, 312 (триста дванадцять) грн. 50 коп. витрат по сплаті на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

3.   Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його належного оформлення та підписання, і може бути оскаржено в апеляційному або касаційному порядку.

Суддя                                                                                                    Грєхова О.А.

Дата ухвалення рішення06.07.2009
Оприлюднено01.08.2009
Номер документу4171111
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 21 687,24 грн

Судовий реєстр по справі —53/323

Ухвала від 09.07.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Лакіза В.В.

Ухвала від 30.07.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пуль О.А.

Ухвала від 12.07.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Лакіза В.В.

Ухвала від 21.03.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 27.04.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 18.11.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 18.05.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 01.12.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Постанова від 01.06.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шутенко І.А.

Рішення від 28.03.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні