Ухвала
від 23.12.2014 по справі 820/17266/14
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 грудня 2014 р.Справа № 820/17266/14 Колегія суддів Харківського апеляційного адміністративного суду у складі

Головуючого судді: Сіренко О.І.

Суддів: Любчич Л.В. , Спаскіна О.А.

за участю секретаря судового засідання Медяник А.О. Медяник

представника позивача Гіль Є.В.

відповідача Онуфрієнко Ю.М.

представника третьої особи ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Харківського апеляційного адміністративного суду адміністративну справу за апеляційною скаргою Реєстраційної служби Балаклійського районного управління юстиції Харківської області на постанову Харківського окружного адміністративного суду від 03.11.2014р. по справі № 820/17266/14

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "АПК ДОНЕЦЬ"

до Реєстраційної служби Балаклійського районного управління юстиції Харківської області , Державного реєстратора прав на нерухоме майно Онуфрієнко Юлії Миколаївни третя особа ОСОБА_4

про скасування рішення та зобов'язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИЛА:

03.11.2014 року постановою Харківського окружного адміністративного суду задоволено адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю "АПК ДОНЕЦЬ" (далі - позивач, ТОВ "АПК ДОНЕЦЬ") до Реєстраційної служби Балаклійського районного управління юстиції Харківської області (далі-відповідач) третя особа ОСОБА_4 про скасування рішення та зобов'язання вчинити певні дії.

Визнано протиправним та скасовано рішення реєстраційної служби Балаклійського районного управління юстиції Харківської області №15063666 від 11.08.2014 року.

Зобов'язано реєстраційну службу Балаклійського районного управління юстиції Харківської області розглянути заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "АПК ДОНЕЦЬ" про державну реєстрацію прав та їх обтяжень за реєстраційним номером 7656006 та прийняти рішення відповідно до вимог чинного законодавства України.

Відповідач, не погодившись із судовим рішенням, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, неповне з'ясування обставин, що мають значення для справи, подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати постанову суду першої інстанції та ухвалити нову постанову, якою задовольнити позов в повному обсязі.

Відповідач зазначив, що оскаржуване рішення Реєстраційної служби Балаклійського районного управління юстиції Харківської області №15063666 від 11.08.2014 року прийняте з підстави виявлення неточності у даті укладення договору оренди земельної ділянки, розташованої на території Морозівської сільської ради Балаклійського району Харківської області за кадастровим номером 6320284400:02:000:0096, а саме - у зв'язку з неможливістю точно встановити рік укладення вказаного договору через наявні виправлення. З огляду на те, що державний реєстратор не мав можливості достовірно визначити, з якої саме дати виникло речове право (право оренди) на земельну ділянку, яке підлягало державній реєстрації, заявник вважає його дії такими, що відповідають вимогам чинного законодавства.

Товариство з обмеженою відповідальністю "АПК ДОНЕЦЬ" у письмових запереченнях на апеляційну скаргу, наголошуючи на повному і всебічному дослідженні обставин справи судом, просить постанову суду першої інстанції залишити без змін. Вказує, що подана заява про реєстрацію речового права (права оренди земельної ділянки) за змістом та формою відповідала чинному законодавству, а отже у відповідача були відсутні підстави для відмови у проведенні реєстраційних дій.

Колегія суддів, заслухавши суддю-доповідача, пояснення представників позивача, третьої особи та відповідача, перевіривши рішення суду першої інстанції в межах апеляційної скарги відповідно до ст. 195 КАС України, дослідивши матеріали справи, вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав:

Судом першої інстанції встановлено, що 17 квітня 2013 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "АПК ДОНЕЦЬ" (орендар) та ОСОБА_4 (орендодавець) було укладено договір оренди земельної ділянки № 1500. За умовами зазначеного договору оренди, орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку, яка знаходиться за адресою: Харківська область, Балаклійський район, Морозівська сільська рада, кадастровий номер земельної ділянки 6320284400:02:000:0096 загальною площею 3,3604 га, у тому числі рілля - 3,3604 га. (а.с. 11-14).

05.08.2014 року ТОВ «АПК ДОНЕЦЬ» подано заяву до Реєстраційнійної служби Балаклійського районного управління юстиції Харківської області про державну реєстрацію зазначеного договору (а.с. 10).

11 серпня 2014 року № 15063666 державним реєстратором прав на нерухоме майно Онуфрієнко Юлією Миколаївною було прийнято рішення, яким відмовлено у державній реєстрації речового права оренди земельної ділянки з огляду на те, що документи, подані для проведення державної реєстрації, не відповідають вимогам, або не дають змоги встановити відповідність заявлених прав документам, що їх посвідчують (а.с.66).

Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції виходив з того, що дії відповідачів щодо відмови в реєстрації договору оренди є неправомірними та такими, що не відповідають чинному законодавству.

Колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", державна реєстрація речових прав на нерухоме майно визначається як офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно, обтяження таких прав шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно; під нерухомим майном розуміються земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких неможливе без їх знецінення та зміни призначення.

Частиною першою статті 4 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтя жень" встановлено, що обов'язковій державній реєстрації підлягають речові права та обтяження на нерухоме майно, розміщене на території України, що належить фізичним та юридичним особам, державі в особі органів, уповноважених управляти державним майном, іноземцям та особам без громадянства, іноземним юридичним особам, міжнародним організаціям, іноземним державам, а також територіальним громадам в особі органів місцевого самоврядування, в тому числі й право оренди земельної ділянки.

Згідно частини 1 статті 6 Закону України "Про оренду землі" орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим та іншими законами України і договором оренди землі.

Частиною 5 статті 6 цього Закону передбачено, що право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

У договорі оренди відповідно до частини 1 статті 15 Закону України "Про оренду землі" мають бути зазначені такі істотні умови: об'єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату; умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду; умови збереження стану об'єкта оренди; умови і строки передачі земельної ділянки орендарю; умови повернення земельної ділянки орендодавцеві; існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки; визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини; відповідальність сторін; умови передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки.

Частиною 2 статті 15 цього Закону встановлено, що відсутність у договорі оренди однієї з істотних умов, передбачених пунктом 8, порушення вимог статей 4, 5, 6, 7, 9, 13, 15 Закону України "Про оренду землі", є підставою для відмови у державній реєстрації договору оренди, а також для визнання договору недійсним відповідно до законів України.

Стаття 24 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" містить виключний перелік підстав, згідно яких може бути відмовлено у державній реєстрації прав:

1) заявлене право, обтяження не підлягає державній реєстрації відповідно до цього Закону;

2) об'єкт нерухомого майна або більша його частина розміщені на території іншого органу державної реєстрації прав;

3) із заявою про державну реєстрацію прав та їх обтяжень звернулася неналежна особа;

4) подані документи не відповідають вимогам, встановленим цим Законом, або не дають змоги встановити відповідність заявлених прав документам, що їх посвідчують;

5) заяву про державну реєстрацію прав, пов'язаних з відчуженням нерухомого майна, подано після державної реєстрації обтяжень, встановлених щодо цього майна, крім випадків, встановле них частиною дев'ятою статті 15 цього Закону;

6) заявлене право вже зареєстровано.

Крім того, ч.4 ст.24 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" визначено, що відмова в державній реєстрації прав та їх обтяжень з підстав, не передбачених цим Законом, заборонена.

При поданні заяви на реєстрацію спірного договору оренди позивачем надано договір оренди з наявністю всіх істотних умов визначених законодавством.

Посилання відповідача в апеляційній скарзі про те, що судом першої інстанції не надано належної оцінки тому факту, що відповідачем були виявлені неточності у даті укладення договору оренди земельної ділянки, розташованої на території Морозівської сільської ради Балаклійського району Харківської області за кадастровим номером 6320284400:02:000:0096, через наявність виправлень року укладення вказаного договору, що і стало підставою для прийняття оскаржуваного рішення, колегія суддів вважає безпідставним, виходячи з наступного.

Так, відповідно до частин 1 та 2 статті 17 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" текст документів, що подаються для державної реєстрації прав та їх обтяжень, повинен бути написаний розбірливо. Прізвище, ім'я, по батькові фізичних осіб та їх місце проживання, а також найменування юридичних осіб та їх місцезнаходження повинні бути написані повністю.

Не приймаються для державної реєстрації прав та їх обтяжень документи з підчищеннями або дописками, закресленими словами та іншими не обумовленими в них виправленнями, заповнені олівцем, а також з пошкодженнями, які не дають змоги однозначно тлумачити їх зміст.

Таким чином, у випадку наявності виправлень у даті укладення договору оренди земельної ділянки №1500, поданого із заявою про державну реєстрацію прав та їх обтяжень позивачем, державний реєстратор зобов'язаний був такий документ не приймати. Натомість в матеріалах справи наявна копія картки прийому заяви №14919779 (а.с.10), згідно якої заява про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (щодо іншого речового права) разом із доданим до неї договором оренди землі серії та номеру 1500, виданим 17.04.2013 року, була прийнята державним реєстратором Онуфрієнко Ю.М. та зареєстрована у базі даних про реєстрацію заяв і запитів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно 05.08.2014 року за реєстраційним номером 7656006. При цьому, жодних зауважень до наявних у договорі оренди недоліків, підчищень чи виправлень державним реєстратором не наведено. Більш того, картка прийому заяви №14919779 містить посилання на дату укладення договору оренди землі №1500.

З огляду на викладене, посилання відповідача на наявність виправлень у поданому до державної реєстрації права оренди земельної ділянки договорі, як на підставу для відмови у проведенні реєстраційних дій, колегія суддів вважає недостовірними.

В суді апеляційної інстанції відповідач зазначила, що також підставою для відмови позивачу у державній реєстрації права оренди земельної ділянки стала отримана 01.08.2014 року письмова відмова ОСОБА_4 від державної реєстрації договору оренди земельної ділянки №422 загальною площею 3,3604 га, що розташована в межах Морозівської сільської ради Балаклійського району (а.с. 37).

Статтею 626 Цивільного кодексу України передбачено, що відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Згідно ст. 32 Закону України "Про оренду землі", на вимогу однієї із сторін дого вір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Отже, законодавець даною нормою визначив умови, при яких можливе дострокове розірвання договору оренди землі за рішенням суду на вимогу однієї із сторін.

Відповідно до ч. 4 ст.31 Закону України "Про оренду землі", розір вання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

Верховний Суд України у постанові від 14 січня 2014 року по справі №21-314а13 зазначив, що своє волевиявлення на укладання договору учасник (сторона) правочину виявляє в момент досягнення згоди усіх істотних умов, складання та скріплення підписом письмового документа. Реєстрація договору є адміністративним актом, тобто елементом щодо договору. Прохання учасника (сторони) правочину не здійснювати реєстрацію договору оренди земельної ділянки, волевиявлення на укладання якого він виявляв у момент досягнення згоди з усіх істотних умов, складання та скріплення підписом письмового документа, не є підставою для визнання договору недійсним у порядку, визначеному частиною третьою статті 203 та частиною першою статті 215 Цивільного кодексу України (далі - ЦК).

Відповідно до статті 214 ЦК відмова від двостороннього правочину може відбуватися лише за взаємною згодою сторін. Одностороння незгода сторони з реєстрацією підписаного (укладеного) нею договору не може визнаватися обставиною для визнання його недійсним із підстав, передбачених частиною третьою статті 203 та частиною першою статті 215 ЦК.

Згідно частини 1 статті 244-2 Кодексу адміністративного судочинства України, рішення Верховного Суду України, прийняте за результатами розгляду заяви про перегляд судового рішення з мотивів неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права у подібних правовідносинах, є обов'язковим для всіх суб'єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить зазначені норми права, та для всіх судів України. Суди зобов'язані привести свою судову практику у відповідність з рішенням Верховного Суду України.

Враховуючи викладене вище, колегія суддів дійшла висновку, що звернення однієї зі сторін договору із заявою про відмову від державної реєстрації укладеного договору оренди земельної ділянки не є підставою для відмови у державній реєстрації такого договору оренди.

Крім того, суд, приймаючи рішення про задоволення позову правомірно виходив з того, що відповідачами було повідомлено позивача про відмову у державній реєстрації, але не було зазначено, у чому саме полягала невідповідність поданих документів вимогам законодавства чи неможливість встановити відповідність заявлених прав документам, що їх посвідчують.

У додатку 8 до наказу Міністерстві юстиції України від 26.12.2011 року №3601/5 "Про затвердження форм рішень державного реєстратора прав на нерухоме майно та вимог до їх оформлення" зазначається, що підстави для відмови у державній реєстрації прав та їх обтяжень відповідно до статті 24 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" із зазначенням вичерпного переліку обставин, які стали передумовою для їх застосування.

Державна реєстраційна служба України у листі від 26.08.2014 року №9355/07-15-14 "Щодо надання роз'яснення деяких питань, пов'язаних з проведенням державної реєстрації речових прав на нерухоме майно" зазначає, що мають місце й випадки, коли в якості підстави відмови в державній реєстрації прав державний реєстратор зазначає лише пункт 4 частини першої статті 24 Закону, не пояснюючи при цьому, в чому саме полягає невідповідність поданих документів вимогам законодавства чи неможливість встановити відповідність заявлених прав документам, що їх посвідчують.

Зазначене призводить до неоднозначного розуміння рішення, ускладнює оскарження його в судовому порядку та є грубим порушенням вимог законодавства

Отже, суд першої інстанції дійшов вірного висновку, що формулювання відмови у державній реєстрації на підставі пункту 4 частини 1 статті 24 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" без конкретизації, в чому саме полягає невідповідність поданих документів вимогам законодавства чи неможливість встановити відповідність заявлених прав документам, порушує вимоги закону.

Відповідно до ч.2 ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

З огляду на вищезазначене, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції, що рішення реєстраційної служби Балаклійського районного управління юстиції Харківської області № 15063666 від 11.08.2014 про відмову у державній реєстрації права оренди земельної ділянки, прийняте державним реєстратором прав на нерухоме майно Онуфрієнко Юлією Миколаївною, є протиправним та підлягає скасуванню. Таким чином, постанова суду першої інстанції ухвалена з дотриманням норм процесуального права, у відповідності до вимог норм матеріального права, тому підстав для її скасування не вбачається.

Відповідно до ст. 200 КАС України, суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову або ухвалу суду -без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Керуючись ст. 160, 167, 195, 196, 198, 200, п. 1 ч. 1 205, 206, 209, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу Реєстраційної служби Балаклійського районного управління юстиції Харківської області - залишити без задоволення.

Постанову Харківського окружного адміністративного суду від 03.11.2014р. по справі № 820/17266/14 - залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена у касаційному порядку протягом двадцяти днів з дня складання ухвали у повному обсязі шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий суддя (підпис)Сіренко О.І. Судді (підпис) (підпис) Любчич Л.В. Спаскін О.А. Повний текст ухвали виготовлений 24.12.2014 р.

Помічник судді Цюпак О.П.

СудХарківський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.12.2014
Оприлюднено26.12.2014
Номер документу42001163
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/17266/14

Ухвала від 21.10.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Нуруллаєв І.С.

Ухвала від 21.10.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Нуруллаєв І.С.

Постанова від 06.04.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Нуруллаєв І.С.

Ухвала від 20.01.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Стрелець Т.Г.

Ухвала від 23.12.2014

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Сіренко О.І.

Ухвала від 26.11.2014

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Сіренко О.І.

Постанова від 03.11.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Нуруллаєв І.С.

Ухвала від 10.10.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Нуруллаєв І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні