Постанова
від 22.12.2014 по справі 908/2559/14
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

cpg1251

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 грудня 2014 року Справа № 908/2559/14 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого:Удовиченка О.С., суддів:Міщенка П.К., Погребняк В.Я. розглянувши касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Мотор-Банк" на ухвалу Харківського апеляційного господарського суду від 20.10.2014 року у справі№ 908/2559/14 за заявоюТовариства з обмеженою відповідальністю "Ферро-ВВ" провизнання банкрутом ліквідаторМартиненко Наталія Михайлівна

в судовому засіданні взяли участь представники :

ТОВ "Ферро-ВВ" - Гришин С.В.

В С Т А Н О В И В :

Провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Ферро-ВВ" (далі - ТОВ "Ферро-ВВ") порушено господарським судом Запорізької області 30.07.2014 за процедурою, передбаченою ст.95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (ділі - Закон).

Постановою господарського суду Запорізької області від 07.08.2014 визнано ТОВ "Ферро-ВВ" банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено голову ліквідаційної комісії - Мартиненко Наталію Михайлівну, яку зобов'язано оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання ТОВ "Ферро-ВВ" банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, подати в офіційні друковані органи оголошення про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Не погоджуючись із вказаною постановою ПАТ "Мотор-Банк" звернулося до Харківського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просило постанову господарського суду Запорізької області від 07.08.2014 скасувати та прийняти нове рішення, яким провадження у справі припинити.

Ухвалою Харківського апеляційного господарського суду від 18.09.2014 апеляційну скаргу ПАТ "Мотор-Банк" прийнято до провадження.

Ухвалою Харківського апеляційного господарського суду від 20.10.2014 апеляційне провадження за апеляційною скаргою ПАТ "Мотор-Банк" на постанову господарського суду Запорізької області від 07.08.2014 припинено на підставі п. 1 ч. 1 ст. 80 ГПК України.

ПАТ "Мотор-Банк" звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу Харківського апеляційного господарського суду від 20.10.2014, а справу направити до суду апеляційної інстанції для здійснення апеляційного провадження.

В обґрунтування касаційної скарги заявник послався на порушення судом апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, зокрема, ст.ст. 1, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 91 ГПК України.

Судова колегія, розглянувши наявні матеріали справи, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування судом першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з ч.1 ст. 91 ГПК України сторони у справі, прокурор, треті особи, особи, які не брали участь у справі, якщо господарський суд вирішив питання про їх права та обов'язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення місцевого господарського суду, яке не набрало законної сили.

Судом апеляційної інстанції зазначено, що заявник не є стороною чи учасником у справі про банкрутство, оскільки в матеріалах справи відсутні документи, які б свідчили про заявлення ПАТ "Мотор-Банк" вимог до боржника у процедурі банкрутства після оприлюднення оголошення про порушення провадження у справі. При цьому судом зазначено, що матеріали справи не містять доказів звернення ПАТ "Мотор - Банк" після здійснення у встановленому порядку офіційного оприлюднення рішення власника банкрута про ліквідацію у Бюлетені державної реєстрації №283 від 15.05.2014.

Враховуючи вищевикладене, суд апеляційної інстанції дійшов висновку про те, що апеляційне провадження за апеляційною скаргою ПАТ "Мотор-Банк" підлягає припиненню на підставі ч. 1п. 1 ст. 80, ст. 91 ГПК України, оскільки заявник не набув процесуального права сторони або учасника у справі про банкрутство.

Однак, колегія суддів вважає висновок суду апеляційної інстанції необґрунтованим з огляду на наступне.

З матеріалів справи вбачається, що головою ліквідаційної комісії ТОВ " Ферро-ВВ " до заяви про порушення провадження у справі додано реєстр вимог кредиторів банкрута станом на 21.07.2014, в якому зазначено кредитором ПАТ "Мотор-Банк" з вимогами до боржника за кредитним договором 1 900 000,00 грн.

Таким чином, ПАТ "Мотор-Банк" визнаний головою ліквідаційної комісії ТОВ " Ферро-ВВ " та включений до реєстру кредиторів боржника.

З матеріалів справи вбачається, що ПАТ "Мотор-Банк" заявив свої вимоги в порядку ч.3 ст.95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", звернувшись 10.09.2014 до господарського суду з заявою про визнання кредиторських вимог (т.2 а.с. 27-42)

Згідно зі ст.1 Закону учасниками провадження у справі про банкрутство є, зокрема, сторони.

Сторони у справі про банкрутство - конкурсні кредитори (представник комітету кредиторів), боржник (банкрут).

Кредитор - юридична або фізична особа, а також органи доходів і зборів та інші державні органи, які мають підтверджені у встановленому порядку документами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника.

Таким чином, спеціальним Законом визначено умови, за наявності яких особа набуває правового статусу кредитора боржника.

ПАТ "Мотор-Банк" відповідно до вимог ст.1 Закону є учасником провадження у справі, оскільки його вимоги визнані боржником на стадії ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України та заявлені як кредиторська заборгованість, заявник звернувся у встановленому Законом порядку з грошовими вимогами до боржника.

Розмір та обґрунтованість кредиторських вимог ПАТ "Мотор-Банк" в подальшому буде предметом розгляду господарським судом при затвердження реєстру вимог кредиторів, однак, процесуальне право на оскарження судових рішень заявник набуває не з моменту визнання та включення судом його вимог до реєстру вимог кредиторів, а за наявності умов, визначених ст.1 Закону, а саме, за наявності підтверджених у встановленому порядку документами вимог щодо грошових зобов'язань до боржника.

Враховуючи те, що провадження у цій справі здійснюється за особливою процедурою передбаченою ст.95 Закону, згідно якої обов'язковою передумовою звернення до господарського суду є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України, грошові вимоги визнані ліквідаційною комісією боржника, ПАТ "Мотор-Банк" є кредитором боржника у розумінні ст.1 Закону, а тому має процесуальне право оскаржувати постанову про визнання боржника банкрутом.

За таких обставин, колегія Вищого господарського суду України дійшла висновку, що ухвала Харківського апеляційного господарського суду від 20.10.2014 підлягає скасуванню, а справа підлягає направленню до Харківського апеляційного господарського суду для розгляду апеляційної скарги ПАТ "Мотор-Банк".

Керуючись статтями 111 5 , 111 7 , 111 9 -111 11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України,

П О С Т А Н О В И В :

Касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Мотор-Банк" задовольнити.

Ухвалу Харківського апеляційного господарського суду від 20.10.2014 у справі № 908/2559/14 скасувати.

Справу передати на розгляд до Харківського апеляційного господарського суду.

Головуючий О.С. Удовиченко

Судді П.К. Міщенко

В.Я. Погребняк

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення22.12.2014
Оприлюднено29.12.2014
Номер документу42012152
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/2559/14

Ухвала від 24.10.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 24.10.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 24.10.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 20.11.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 27.10.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Постанова від 04.06.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О.С.

Ухвала від 18.05.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О.С.

Постанова від 19.03.2015

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Крестьянінов О.О.

Ухвала від 30.01.2015

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Крестьянінов О.О.

Постанова від 22.12.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні