Постанова
від 04.06.2015 по справі 908/2559/14
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 червня 2015 року Справа № 908/2559/14 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого:Удовиченка О.С., суддів:Міщенка П.К., Погребняка В.Я. розглянувши касаційну скаргу ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Ферро-ВВ" на постанову Харківського апеляційного господарського суду від 19.03.2015 у справі№ 908/2559/14 за заявоюТовариства з обмеженою відповідальністю "Ферро-ВВ" провизнання банкрутом ліквідаторМартиненко Наталія Михайлівна в судовому засіданні взяли участь представники :

Товариства з обмеженою відповідальністю "Ферро-ВВ" - Сідельникова О.Л., Гришин С.В.

В С Т А Н О В И В :

Товариство з обмеженою відповідальністю "Ферро-ВВ" (далі - ТОВ "Ферро-ВВ") звернулося до господарського суду Запорізької області з заявою про порушення справи про банкрутство.

Провадження у справі про банкрутство ТОВ "Ферро-ВВ" порушено господарським судом Запорізької області 30.07.2014 за процедурою, передбаченою ст.95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (ділі - Закон).

Постановою господарського суду Запорізької області від 07.08.2014 (суддя Дьоміна А.В.) визнано ТОВ "Ферро-ВВ" банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено голову ліквідаційної комісії - Мартиненко Наталію Михайлівну, яку зобов'язано оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання ТОВ "Ферро-ВВ" банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, подати в офіційні друковані органи оголошення про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 19.03.2015 (колегія суддів: Кретьянінов О.О., Шевель О.В., Шутенко І.А.) постанову господарського суду Запорізької області від 07.08.2014 скасовано, провадження у справі №908/2559/14 припинено.

Ліквідатор ТОВ "Ферро-ВВ" Мартиненко Наталія Михайлівна звернулася до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову Харківського апеляційного господарського суду від 19.03.2015, а постанову господарського суду Запорізької області від 07.08.2014 залишити без змін.

В обґрунтування касаційної скарги заявник послається на порушення судом апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, зокрема, ст.ст. 1, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 83 ГПК України.

Судова колегія, розглянувши наявні матеріали справи, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування судом першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом апеляційної інстанції встановлено, що 13.05.2014 загальними зборами учасників ТОВ "Ферро-ВВ" прийнято рішення припинити діяльність Товариства шляхом його ліквідації, створити ліквідаційну комісію, головою ліквідаційною комісії призначити Мартиненко Н.М.

В спеціалізованому друкованому засобі масової інформації "Бюлетень державної реєстрації" №283 (13) від 15.05.2014 опубліковано повідомлення про припинення юридичної особи у зв'язку з ліквідацією.

Відповідно до витягу з ЄДРПОУ з 13.05.2014 боржник перебуває у стані припинення підприємницької діяльності.

Судом апеляційної інстанції встановлено, що згідно документів бухгалтерської звітності та заявленим кредиторами претензій загальна сума кредиторської заборгованості що не оспорюються боржником складає 2300000,00 грн.; заборгованість по сплаті податків та заробітній платі перед працівниками підприємства відсутня. В ході ліквідаційної процедури проведена інвентаризація активів боржника, за наслідками якої встановлено, що станом на 26.06.2014 основні засоби, товарно-матеріальні цінності, готова продукція, оборотні активи та дебіторська заборгованість, за рахунок яких можливо провести розрахунки з кредиторами становить 0,00 грн.; залишок грошових коштів на р/рахунках становить 1,28 грн. Складений станом на 01.07.2014 проміжний ліквідаційний баланс свідчить про перевищення пасиву над активом. До ДПІ у Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя 18.07.2014 боржником направлено заяву про припинення юридичної особи.

Суд першої інстанції, приймаючи постанову про визнання боржника банкрутом за спрощеною процедурою зазначив, що у юридичної особи, щодо якої прийнято рішення про ліквідацію, відсутнє майно та грошові кошти для задоволення вимог кредиторів, тому боржник має ознаки надкритичної неплатоспроможності, що робить неможливим виконання ним своїх зобов'язань перед кредиторами без застосування процедур, передбачених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрута".

Відповідно до ч.1, 2 ст.101 ГПК України у процесі перегляду справи апеляційний господарський суд за наявними у справі і додатково поданими доказами повторно розглядає справу. Додаткові докази приймаються судом, якщо заявник обґрунтував неможливість їх подання суду першої інстанції з причин, що не залежали від нього.

Апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Згідно з абз. 2 ч.1 ст.95 Закону обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Відповідно до законодавства України обов'язковими умовами для звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство в порядку ст.95 Закону є дотримання заявником усіх необхідних передумов, передбачених ст.ст. 105, 110, 111 ЦК України.

Згідно, зокрема, ч.3 ст. 111 Цивільного кодексу України під час проведення заходів щодо ліквідації юридичної особи до завершення строку пред'явлення вимог кредиторів ліквідаційна комісія (ліквідатор) закриває рахунки, відкриті у фінансових установах, крім рахунка, який використовується для розрахунків з кредиторами під час ліквідації юридичної особи.

Судом апеляційної інстанції встановлено, що в матеріалах справи наявна довідка ТОВ "Ферро-ВВ" № 57 від 15.07.2014 року (т.1 а.с. 48), відповідно до якої станом на 15.07.2014 розрахунковий рахунок відкрито лише в ПАТ "Мотор-Банк" та залишок коштів на ньому складає 1,28 грн.

Втім, згідно інформації ДПІ в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя від 15.07.2014 № 1740/10/08-29-18-19 у боржника відкрито два рахунки в ПАТ "Мотор - Банк" (т.1 а.с. 10 та 63).

Матеріали справи не містять доказів наявності (відсутності) коштів на рахунку, про який не було повідомлено боржником, та його закриття.

Таким чином, судом апеляційної інстанції встановлено, що досудова ліквідаційна процедура, в порушення ч. 3 ст. 111 Цивільного кодексу України здійснювалась з використанням декількох банківський рахунків.

Враховуючи вимоги ч.1, 4, 8 ст.111 Цивільного кодексу України ліквідаційна комісія (ліквідатор) зобов'язана вжити всіх необхідних заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості юридичної особи, що ліквідується, та письмово повідомити кожного з боржників про припинення юридичної особи в установлені цим Кодексом строки; вжити заходів щодо інвентаризації майна юридичної особи, що припиняється, а також майна її філій та представництв, дочірніх підприємств, господарських товариств, а також майна, що підтверджує її корпоративні права в інших юридичних особах, виявити та вжити заходів щодо повернення майна, яке перебуває у третіх осіб; після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами скласти проміжний ліквідаційний баланс, що включає відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог та результат їх розгляду.

Судом апеляційної інстанції встановлено, що за даними проміжного ліквідаційного балансу на початок звітного року (01.01.2014) на балансі товариства обліковуються, зокрема, оборотні активи, у тому числі готова продукція - 1305,7 тис. грн., дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги - 142,8 тис. грн., дебіторська заборгованість за розрахунками з бюджетом - 148,9 тис.грн., інша поточна дебіторська заборгованість - 742,2 тис. грн., гроші та їх еквіваленти 20,4 тис. грн., інші оборотні активи - 106,4 тис. грн., всього активів - 2466,7 тис грн.

Таким чином, балансова вартість активів боржника на початок звітного року перевищувала 2,4 млн. грн., проте, станом на кінець звітного періоду (дата складання балансу - 15.07.2014) боржник вказує на нульовий залишок в активах підприємства.

В матеріалах справи відсутні докази повідомлення дебіторів - боржників відповідно до вимог ч.1 ст.111 ЦК України.

Крім того, судом апеляційної інстанції встановлено, що ПАТ "Мотор-Банк" звертався до боржника з вимогою про погашення заборгованості в загальній сумі 2002072, 85 грн. (вих №14/955 від 29.05.2014), яка була отримана ТОВ "Ферро-ВВ" 02.06.2014 (т. 1 а.с. 104, 105), однак, вказані вимоги не були розглянуті по суті, а кредитора не було повідомлено про результати розгляду його вимог. Боржником при зверненні до суду з заявою про порушення справи про банкрутство не було повідомлено про заявлені банком вимоги щодо сплати прострочених процентів, комісії та пені за невиконання кредитних зобов'язань. Окрім того, листом від 26.06.2014 року вих №26/06/14-1 (т.1 а.с. 106, 107) колишній директор ТОВ "Ферро-ВВ" ОСОБА_7 (який у зв'язку з призначенням ліквідаційної комісії фактично вже втратив повноваження керівника підприємства) на вимогу банку про усунення порушення щодо неповернення у встановлені кредитним договором строки кошти, звертався з проханням розглянути можливість перенесення строків оплати до грудня 2014 року, чим фактично ввів в оману кредитора, не зазначаючи про прийняте рішення щодо ліквідації підприємства та призначення ліквідаційної комісії. Рішення про припинення діяльності підприємства прийнято загальними зборами учасників ТОВ "Ферро-ВВ" 13.05.2014 року, тобто за 8 днів до закінчення строку користування кредитом, наданим ПАТ "Мотор-банк" (п. 2.1 кредитного договору №04/К/22/13 від 22.05.2013 року; т. 1 ас 108).

З матеріалів справи вбачається, що в інвентаризаційному описі на 26.06.2014 (т.1 а.с. 95) відповідні графи не заповнені (не зазначено перелік наявних у боржника товарно-матеріальних цінностей або не проставлені прочерки у випадку їх відсутності), а також відсутні підписи членів інвентаризаційної комісії, які б засвідчували наявність або відсутність цінностей. Проте, в цьому описі міститься підпис голови ліквідаційної комісії Мартиненко Н.М. про прийняття усіх цінностей на відповідальне зберігання.

Судом апеляційної інстанції встановлено, що звертаючись з заявою про порушення справи про банкрутство, боржником сплачено судовий збір у розмірі 6090,00 грн., що підтверджується платіжним дорученням №33 від 10.07.2014р. (т.1 а.с. 58), проте згідно даних інвентаризації боржника станом на 26.06.2014 року на балансі були відсутні будь-які активи. Матеріали справи не містять відомостей щодо наявності (відсутності) у боржника рухомого майна (транспортних засобів, сільськогосподарської техніки тощо).

Враховуючи те, що судом апеляційної інстанції встановлено недотримання ліквідатором ТОВ "Ферро-ВВ" порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України, то висновок про наявність підстав для припинення провадження у справі про банкрутство ТОВ "Ферро-ВВ" є законним та обґрунтованим, а доводи наведені в касаційній скарзі щодо необов'язковості дотримання порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України суперечать вимогам чинного законодавства.

За таких обставин колегія суддів вважає, що постанова Харківського апеляційного господарського суду від 19.03.2015 є законною і обґрунтованою, підстави для її скасування відсутні.

Керуючись статтями 111 5 , 111 7 , 111 9 -111 11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України,

П О С Т А Н О В И В :

Касаційну скаргу ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Ферро-ВВ" Мартиненко Н.М. залишити без задоволення.

Постанову Харківського апеляційного господарського суду від 19.03.2015 у справі № 908/2559/14 залишити без змін.

Головуючий О.С. Удовиченко

Судді П.К. Міщенко

В.Я. Погребняк

Постанова виготовлена та підписана 05.06.2015

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення04.06.2015
Оприлюднено09.06.2015
Номер документу44674994
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/2559/14

Ухвала від 24.10.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 24.10.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 24.10.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 20.11.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 27.10.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Постанова від 04.06.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О.С.

Ухвала від 18.05.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О.С.

Постанова від 19.03.2015

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Крестьянінов О.О.

Ухвала від 30.01.2015

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Крестьянінов О.О.

Постанова від 22.12.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні