Рішення
від 06.07.2009 по справі 12/102пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

12/102пн

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

06.07.09 р.                                                                                                       Справа № 12/102пн                               

Господарський суд Донецької області у складі судді Склярук О.І.

при секретарі судового засідання Лозовій Н.С.

за участю представників сторін

від позивача -  Панько О.А. за доруч.

від відповідача – Вороніна Є.О.

від третьої особи – Перехода В.В.                                                             

розглянув у відкритому судовому засіданні позовну заяву   Товариства з обмеженою відповідальністю “Центр материнства  та дитинства”, м.Донецьк

до  Регіонального відділення Фонду державного  майна  України в Донецькій області, м.Донецьк

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет                                спору  Донецька обласна  Рада           

про  визнання права на приватизацію та  зобов”язання здійснити приватизацію

СУТЬ СПОРУ

  Товариство з обмеженою відповідальністю “Центр материнства  та дитинства”, м.Донецьк звернулося до господарського суду з позовною заявою  до  Регіонального відділення Фонду державного  майна  України в Донецькій області, м.Донецьк,  за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору  Донецька обласна  Рада   про визнання права на приватизацію та  зобов”язання здійснити приватизацію.

  В обгрунтування своїх позовних вимог позивач посилається, що на цей час власником спірного майна прийнято рішення щодо його продажу шляхом викупу, відмову відповідача здійснити необхідні дії, направлені на приватизацію спірного об”єкту, ст. 12   Закону України «Про приватизацію державного майна»

  Відповідач проти задоволення позову заперечував посилаючись, що приватизація спірних приміщень буде суперечити діючому законодавству.

  Представники третьої особи позовні вимоги позивача підтримали, пояснили суду що на цей час власником спірних приміщень прийнято рішення щодо їх приватизації шляхом викупу, а тому позивач має право на їх придбання.

  Дослідивши обставини справи, вислухав пояснення представників сторін господарський суд встановив

                                              

     14.04.2005 року  між “Донецьким регіональним центром охорони материнства та дитинства”  та  позивачем  підписано договір за  № 1/03-2005 року оренди нежитлових приміщень, згідно якого позивач  отримав в тимчасове платне користування нежитлові приміщення, загальною площею 175, 7 кв.м.

    В подальшому , між сторонами  підписано додаткову угоду  від 14.11.2008 року за  № 3,  згідно якої позивач додатково отримав в оренду,  нежитлові приміщення :

-           на другому поверху у кількості 570, 5 кв.м., у тому числі:   387, 5 кв.м. для надання медичних послуг, 183 кв.м. для іншого використання ( санітарна кімнати, коридор)

-          на другому поверсі 19 кв.м. під офіс

-          на першому поверсі 241, 1 кв.м. для  погодинного  надання медичних послуг населенню у режимі  3 години на добу

-          102, 6 кв.м. для цілодобового надання побутових послуг населенню у тому числі: другий поверх 37, 2 кв.м., четвертий поверх 65, 4 кв.м.

Відповідно до  статуту ТОВ “Центр материнства та дитинства”   предметом діяльності позивача, є , зокрема,  медична практика.

     18.12.2008 року рішенням Донецької обласної Ради за № 5/19-620  нежитлові приміщення в будівлі літ А-5, розташовані на другому поверху площею 570, 5 кв.м., які знаходяться на балансі Донецького регіонального центра охорони материнства та дитинства, ( м. Донецьк, пр. Панфілова, 3)  віднесено до групи А, та визначено спосіб приватизації -  викуп .

   02.04.2009 року та 06.05.2009 року позивач   подав до Регіонального відділення Фонду державного майна України в Донецькій області пакет документів, необхідний для розгляду питання щодо приватизації   нежитлових приміщень в будівлі літ. А-5 розташованих на другому поверсі площею 570, 5 кв.м. за адресою м.Донецьк,  пр. Панфілова, 3, що знаходяться на балансі Донецького регіонального центра охорони материнства та дитинства, включених до переліку об”єктів, що підлягають приватизації шляхом викупу.

   Регіональне відділення  ФДМУ в Донецькій області відмовило у  прийнятті заяви на приватизацію та проведення самої приватизації, посилаючись, що такі дії будуть суперечить вимогам чинного законодавства України.

   Як зазначалося вище,  позивач просить суд

-   визнати  за ним право на приватизацію шляхом викупу нежитлових приміщень в будівлі літ А-5, які розташовані на другому поверху площею 570, 5  кв.м., та  знаходяться на балансі Донецького регіонального центра охорони материнства та дитинства, ( м. Донецьк, пр. Панфілова, 3).

-    зобов”язати Регіональне відділення Фонду державного майна України в Донецькій області прийняти  від  нього   заяву на приватизацію  шляхом викупу нежитлових  приміщень в будівлі літ А-5, які розташовані на другому поверху площею 570, 5  кв.м., та  знаходяться на балансі Донецького регіонального центра охорони       материнства    та           дитинства, ( м.Донецьк, пр. Панфілова, 3)  

-  зобов”язати Регіональне відділення Фонду державного майна України в Донецькій області  здійснити дії необхідні для приватизації шляхом викупу Товариством з обмеженою відповідальністю  «Центр материнства та дитинства»  нежитлових приміщень в будівлі літ А-5, які розташовані на другому поверху площею 570, 5  кв.м., та  знаходяться на балансі Донецького регіонального центра охорони       материнства       та дитинства, ( м.Донецьк, пр. Панфілова, 3)  

   Розглядаючи вказаний спір , суд виходить з наступного.

   Відповідно до статті 12 Закону України «Про приватизацію державного майна» , ініціатива щодо приватизації може виходити від державних органів приватизації, а також покупців, визнаних такими відповідно до статті 8 цього Закону.

    Заяви про приватизацію подаються до державних органів приватизації за місцезнаходженням об'єкта, що приватизується, у письмовій формі та в порядку, що встановлюється Фондом державного майна України.

   Державні органи приватизації протягом місяця розглядають заяви та приймають рішення щодо приватизації об'єкта і в п'ятиденний строк письмово повідомляють про це заявника, адміністрацію та трудовий колектив підприємства, що приватизується, а також відповідний орган виконавчої влади, уповноважений управляти цим майном.

   Відмова в приватизації можлива тільки у випадках, коли:

- особа, яка подала заяву, не може бути визнана покупцем відповідно до статті 8 цього Закону;

- законодавством встановлено обмеження щодо приватизації цього підприємства;

-          майно у встановленому порядку включено до переліку об'єктів (групи об'єктів), що не підлягають приватизації.

    Вказаний перелік  є  вичерпним.

    Орендовані позивачем приміщення,  належать до комунальної власності.

    Стаття 317 Цивільного кодексу України встановлює, що власник, на свій розсуд користується,  розпоряджається та володіє своїм майном.

     З матеріалів справи вбачається, що  саме власник прийняв рішення щодо продажу спірних приміщень шляхом викупу.

     Рішення власника на цей час не оскаржено та не визнано недійсним.

     Узгодження з центральними органами державної виконавчої влади  питання щодо приватизації об”єктів, які належать до комунальної власності не передбачено.

    Суд зазначає, що  закон не надає органам приватизації   права  відмовляти у проведенні   приватизації певного об”єкту, при наявності рішення власника щодо приватизації цього об”єкта.

   Діюче законодавство  також  не містить норм,  які встановлювали заборону  саме орендарю  приватизувати частину  орендованих приміщень, якщо вказані приміщення   включені до переліку об”єктів,  що підлягають приватизації.

    В даному випадку, об”єктами оренди за договором оренди,  є нежитлові  приміщення, які розташовані на різних поверхах та використовуються позивачем   за різними цілями.

    Згідно пояснення представників сторін,  спірні  приміщення,     знаходяться компактно , містяться на одному поверсі  і фактично є,    як окремим  об”єктом оренди так і окремим об”єктом приватизації.

     З огляду на наведене суд дійшов висновку, що   на цей час позивач має право на приватизацію спірних приміщень саме шляхом викупу, а тому позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

     

    Судові витрати покласти на відповідача

    На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 33,43,49, ст.ст. 82-85 ГПК України, господарський суд

                                         ВИРІШИВ

    Позов задовольнити

    Визнати  за  Товариством з обмеженою відповідальністю  “Центр материнства та дитинства” ( м. Донецьк, пр. Панфілова, 3) право на приватизацію шляхом викупу нежитлових приміщень в будівлі літ А-5, які розташовані на другому поверху площею 570, 5  кв.м., та  знаходяться на балансі Донецького регіонального центра охорони материнства та дитинства, ( м. Донецьк, пр. Панфілова, 3).

   Зобов”язати Регіональне відділення Фонду державного майна України в Донецькій області прийняти  від   Товариства  з обмеженою  відповідальністю  “Центр материнства та дитинства” ( м. Донецьк, пр. Панфілова, 3) заяву на приватизацію  шляхом викупу нежитлових  приміщень в будівлі літ А-5, які розташовані на другому поверху площею 570, 5  кв.м., та  знаходяться на балансі Донецького регіонального центра охорони       материнства    та           дитинства, ( м.Донецьк, пр. Панфілова, 3)  

     Зобов”язати Регіональне відділення Фонду державного майна України в Донецькій області  здійснити дії необхідні для приватизації шляхом викупу Товариством з обмеженою відповідальністю  «Центр материнства та дитинства» ( м. Донецьк, пр. Панфілова, 3)  нежитлових приміщень в будівлі літ А-5, які розташовані на другому поверху площею 570, 5  кв.м., та  знаходяться на балансі Донецького регіонального центра охорони       материнства       та дитинства. ( м.Донецьк, пр. Панфілова, 3)  

   Стягнути з Регіональне відділення Фонду державного майна України в Донецькій області ( м.Донецьк вул. Артема, 97, ЄДРПОУ 13511245) на користь Товариством з обмеженою відповідальністю  «Центр материнства та дитинства» ( м. Донецьк, пр. Панфілова, 3,  ЗКПО 24325534) витрати по сплаті державного мита у сумі 85 грн та витрати по сплаті за інформаційне-технічне забезпечення судового процесу у сумі 312 грн 50 коп.

Повний текст рішення підписано 07.07.2009 року

          

               Суддя                                                                                                            Склярук О.І.                               

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення06.07.2009
Оприлюднено06.08.2009
Номер документу4224362
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/102пн

Ухвала від 24.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Мирошниченко C.B.

Постанова від 17.08.2009

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Величко Н.Л.

Ухвала від 24.07.2009

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Величко Н.Л.

Рішення від 06.07.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 15.06.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 24.11.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Рішення від 02.06.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 27.05.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Рішення від 18.01.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 11.12.2006

Господарське

Господарський суд Донецької області

Бойко І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні