Ухвала
від 13.01.2015 по справі 5004/777/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

"13" січня 2015 р. Справа № 5004/777/12 за заявою ліквідаційної комісії товариства з обмеженою відповідальністю "РММ"ЛТД

про банкрутство

Суддя Шум М. С.

Представники:

від кредиторів: ПАТ «БМ Банк» - Гончарова Л. О., довіреність від 29.12.2014 року №05-5/160

ліквідатор: Рабан М. Т.

в судовому засіданні взяла участь прокурор відділу представництва інтересів громадян і держави в судах прокуратури Волинської області - Лебедюк-Гудкова Т. В.

встановив: ухвалою господарського суду від 25.06.2012 року порушено провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "РММ" ЛТД.

Постановою господарського суду Волинської області від 03.07.2012 року визнано банкрутом товариство з обмеженою відповідальністю "РММ" ЛТД, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором боржника призначено арбітражного керуючого Рабана М.Т.

Ліквідатор банкрута Рабан М. Т. через канцелярію суду подав клопотання від 29.12.2014 року №5 та просить суд зняти арешти та обтяження щодо нерухомого майна, яке належить банкруту. Додатково повідомляє суд, що на аукціоні з продажу майна банкрута, який відбувся 03.11.2014 року реалізовано майно ТзОВ «РММ» ЛТД. Копія протоколу аукціону долучено до матеріалів справи (Т. 5, а. с. 29). З метою оформлення права власності за переможцем аукціону приватний нотаріус Луцького міського нотаріального округу Гаврилюк А. Ю. оформила Свідоцтва про право власності на майно. В ході ліквідаційної процедури ліквідатором виявлено, що майнові активи банкрута, які становлять ліквідаційну масу останнього обтяжені рядом арештів та заборон, що порушує права як боржника, так і переможця аукціону.

Ухвалою суду від 29.12.2014 року розгляд справи призначено на 13.01.2015 року.

В судовому засіданні ліквідатор клопотання про зняття обтяжень з майна банкрута просив задоволити.

Прокурор проти задоволення відповідного клопотання не заперечувала.

Представник банку в судовому засіданні зазначила про необхідність вирішення питання про зняття арештів з майна ТзОВ «РММ» ЛТД комітетом кредиторів банкрута. Арбітражний керуючий Рабан М. Т. повідомив, що сума коштів від продажу майна банкрута повністю перерахована заставному кредитору, жодних заперечень щодо проведення аукціону кредиторами банкрута не заявлено, відтак обтяження майна ТзОВ «РММ» ЛТД унеможливлюють завершення ліквідаційної процедури банкрута, зокрема, подання ліквідаційного балансу та звіту ліквідатора до сулу на затвердження.

Відповідно до п. 1.1 Прикінцевих положень ЗУ «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» положення цього Закону, що регулюють ліквідаційну процедуру, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом, якщо на момент набрання ним чинності господарським судом не було прийнято постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Відповідно до п. 40 Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 28.03.2013 № 01-06/606/2013 "Про Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (у редакції Закону України від 22.12.2011 №4212- VІ)" положення Закону застосовуються господарськими судами у розгляді справ про банкрутство, провадження в яких порушено після набрання ним чинності, тобто з 19.01.2013 року. Положення Закону, якими врегульовано ліквідаційну процедуру, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності Законом, якщо на цей момент господарським судом не було прийнято постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Згідно ст. ст. 23, 25 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» в редакції, чинній до 19.01.2013 року, з дня прийняття судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, зокрема, скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається, виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснюється у випадках і порядку, передбаченому цим розділом. Ліквідатор з дня свого призначення виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута, виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута.

За загальним правилом зняття заборон та арештів із майна боржника в порядку ст.23 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» в редакції, чинній до 19.01.2013 року, є безумовним, стосується будь-яких органів і посадових осіб, не потребує подальшого винесення окремих судових рішень, а також сплати додаткових коштів.

У випадку, якщо посадова особа ухиляється від виконання постанови суду про визнання боржника банкрутом, зацікавлена особа вправі звернутись до суду з відповідною заявою (клопотанням, скаргою). Розгляд такої заяви судом відбувається виключно в межах справи про банкрутство.

Того ж висновку дійшов Вищий господарський суд України у постанові від 29.02.2012 року по справі №42/132б.

Згідно частин 1, 2 ст. 26 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» в редакції, чинній до 19.01.2013 року, усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або повного господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури, включаються до складу ліквідаційної маси, за винятком об'єктів житлового фонду, в тому числі гуртожитків, дитячих дошкільних закладів та об'єктів комунальної інфраструктури, які в разі банкрутства підприємства передаються в порядку, встановленому законодавством, до комунальної власності відповідних територіальних громад без додаткових умов і фінансуються в установленому порядку. Речі, визначені родовими ознаками, що належать банкруту на праві володіння або користування, включаються до складу ліквідаційної маси.

Майно банкрута, що є предметом застави, включається до складу ліквідаційної маси, але використовується виключно для задоволення вимог заставодержателя.

У Державному реєстрі іпотек зареєстровано обтяження на:

- будову рифльовочного цеху (літер М-1), знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул.Ковельська, 150а;

- будову токарно-слюсарного цеху (літер М-1), знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул.Ковельська, 150а;

- адміністративне приміщення (літер Т-1), знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул.Ковельська, 150а;

- будівлю кузні (літер У-1), знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул.Ковельська, 150а;

- прохідну (літер Х-2), знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул.Ковельська, 150а.

У Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна зареєстровано заборону на нерухоме майно:

- будова рифльовочного цеху (літер М-1), знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул.Ковельська, 150а;

- адміністративне приміщення (літер Т-1), знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул.Ковельська, 150а;

- будівля кузні (літер У-1), знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул.Ковельська, 150а;

- будова токарно-слюсарного цеху (літер М-1), знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул.Ковельська, 150а;

- прохідна (літер Х-1), знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул.Ковельська, 150а;

- все нерухоме майно в межах суми боргу в розмірі 440 787 грн. 69 коп.

З огляду на викладене, існування обтяжень іпотекою майна, арештів нерухомого майна, яке входить до складу ліквідаційної маси банкрута, у процедурі банкрутства робить неможливим виконання ліквідатором банкрута обов'язків, передбачених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції, чинній до 19.01.2013 року, та суперечить приписам частини 1 статті 23 зазначеного Закону щодо зняття арештів чи інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута.

Пунктом 5 статті 19 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" визначено, що підставою для здійснення державної реєстрації прав (обтяжень) є, зокрема, рішення судів, що набрали законної сили.

Враховуючи викладене, клопотання ліквідатора Рабана М. Т. про зняття обтяжень іпотекою, скасування арештів з нерухомого майна банкрута підлягає до задоволення.

Згідно ст. 5 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» в редакції, чинній до 19.01.2013 року, провадження у справах про банкрутство регулюється не лише вказаним Законом, а і Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами.

Статтею 115 Господарського процесуального Кодексу України передбачено, що рішення, ухвала, постанова господарського суду підлягають обов'язковому виконанню підприємствами, установами, посадовими особами.

Відповідно до ст.ст. 4, 45 Господарського процесуального кодексу України, господарські суди здійснюють правосуддя шляхом прийняття обов'язкових до виконання на усій території України рішень, ухвал, постанов.

Невиконання вимог рішень, ухвал, постанов господарських судів тягне відповідальність, встановлену цим Кодексом та іншими законами України.

Згідно п. 12 постанови Пленуму Вищого господарського суду України «Про судове рішення» від 23.03.2012 року №6 ухвали господарських судів набирають законної сили в день їх винесення, якщо інше не передбачено законом.

Керуючись ст. ст. 55, 23, 25, 26, 30 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» в редакції, чинній до 19.01.2013 року, ст.ст. 4, 4 5 , 86, 115 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

У Х В А Л И В:

1. Клопотання ліквідатора про зняття обтяження з нерухомого майна товариства з обмеженою відповідальністю «РММ» ЛТД (м.Луцьк, вул. Ковельська, 150, код ЄДРПОУ 05506514) задоволити.

2. Скасувати обтяження іпотекою на нерухоме майно, що належить товариству з обмеженою відповідальністю «РММ» ЛТД (м.Луцьк, вул. Ковельська, 150, код ЄДРПОУ 05506514) а саме:

реєстраційний номер обтяження : 4830508 ;

тип обтяження : іпотека;

зареєстровано : 19.04.2007 09:29:49 реєстратором: Приватний нотаріус Вовчук М. В., 43000 Волинська обл., м.Луцьк, пр. Відродження, 41/2, тел. (0332)71-82-01

підстава обтяження : договір іпотеки за Р. №1115, ВЕО №297323-ВЕО №297325, 19.04.2007, Приватний нотаріус Масалова Марина Володимирівна

об'єкт обтяження : адміністративне приміщення /літер Т-1/, номер за РПВН: 11249523, Волинська область, м. Луцьк, вулиця Ковельська, будинок 150а;

об'єкт обтяження : будова рифльовочного цеху /літер М-1/, номер за РПВН: 11248712, Волинська область, м. Луцьк, вулиця Ковельська, будинок 150а;

об'єкт обтяження : будівля кузні /літер У-1/, номер за РПВН: 11250197, Волинська область, м. Луцьк, вулиця Ковельська, будинок 150а;

об'єкт обтяження : будова токарно-слюсарного цеху /літер М-1/, номер за РПВН: 11249844, Волинська область, м. Луцьк, вулиця Ковельська, будинок 150а;

об'єкт обтяження : прохідна /літер Х-2/, номер за РПВН: 11247607, Волинська область, м. Луцьк, вулиця Ковельська, будинок 150а;

іпотекодержатель : Відділення №2 РФ ВАТ АБ «Укргазбанк», код: 26259445, Волинська область, м.Луцьк, вул. Бойка, буд. 1

іпотекодавець : товариство з обмеженою відповідальність «РММ» ЛТД, код: 05506514, 43001, Волинська область, м.Луцьк, вул. Ковельська, буд. 150

розмір основного зобов'язання: 1800000 гривень;

строк виконання : 16.04.2008;

заставна: немає

Змінено: 16.04.2008 16:24:53 реєстратором: Приватний нотаріус Троц Ю. Б., 43000, Волинська обл., м.Луцьк, пр-т Молоді, 14, кв. 37

тип змін: зміна відомостей про обтяження

строк виконання зобов'язання (до змін): 16.04.2008

строк виконання зобов'язання (після змін): 6 15.04.2010

Змінено: 22.04.2008 11:04:17 реєстратором: Приватний нотаріус Троц Ю. Б., 43000, Волинська обл., м.Луцьк, пр-т Молоді, 14, кв. 37

тип змін: зміна іпотекодержателя

вилучено іпотекодержателя: Відділення №2 РФ ВАТ АБ «Укргазбанк», код: 26259445, Волинська область, м.Луцьк, вул. Бойка, буд. 1

додано іпотекодержателя: ВАТ АБ «Укргазбанк», код: 23697280, м.Київ, вул.Єреванська, 1.

Зобов'язати Реєстраційну службу Луцького міського управління юстиції (вул.Січова, 22а, м.Луцьк) вилучити з Державного реєстру іпотек вищевказаний запис про іпотеку за реєстраційним номером 4830508.

3. Скасувати заборону відчуження нерухомого майна, що належить товариству з обмеженою відповідальністю «РММ» ЛТД (м.Луцьк, вул. Ковельська, 150, код ЄДРПОУ 05506514) а саме:

Запис 1

Тип обтяження: заборона на нерухоме майно

Зареєстровано: 19.04.2007 09:09:56 за №4830421 реєстратором: Приватний нотаріус Вовчук М. В., 43000 Волинська область, м.Луцьк, пр-т Відродження, 41/2, тел. (0332) 71-82-01

Підстава обтяження: Договір іпотеки за Р.№1115, ВЕО №297323-ВЕО №297325, 19.04.2007, Приватний нотаріус Маслова Марина Володимирівна

Об'єкт обтяження: будова рифльовочного цеху /літер М-1/, номер за РПВН: 11248712, Волинська область, м. Луцьк, вулиця Ковельська, будинок 150а

Власник: товариство з обмеженою відповідальність «РММ» ЛТД, код: 05506514, 43001, Волинська область, м.Луцьк, вул. Ковельська, буд. 150

Заявник: Приватний нотаріус Масалова Марина Володимирівна

Запис 2

Тип обтяження: заборона на нерухоме майно

Зареєстровано: 19.04.2007 09:13:05 за №4830441 реєстратором: Приватний нотаріус Вовчук М. В., 43000 Волинська область, м.Луцьк, пр-т Відродження, 41/2, тел. (0332) 71-82-01

Підстава обтяження: Договір іпотеки за Р.№1115, ВЕО №297323-ВЕО №297325, 19.04.2007, Приватний нотаріус Маслова Марина Володимирівна

Об'єкт обтяження: адміністративне приміщення /літер Т-1/, номер за РПВН: 11249523, Волинська область, м. Луцьк, вулиця Ковельська, будинок 150а

Власник: товариство з обмеженою відповідальність «РММ» ЛТД, код: 05506514, 43001, Волинська область, м.Луцьк, вул. Ковельська, буд. 150

Заявник: Приватний нотаріус Масалова Марина Володимирівна

Запис 3

Тип обтяження: заборона на нерухоме майно

Зареєстровано: 19.04.2007 09:16:27 за №4830453 реєстратором: Приватний нотаріус Вовчук М. В., 43000 Волинська область, м.Луцьк, пр-т Відродження, 41/2, тел. (0332) 71-82-01

Підстава обтяження: Договір іпотеки за Р.№1115, ВЕО №297323-ВЕО №297325, 19.04.2007, Приватний нотаріус Маслова Марина Володимирівна

Об'єкт обтяження: будівля кузні /літер У-1/, номер за РПВН: 11250197, Волинська область, м. Луцьк, вулиця Ковельська, будинок 150а

Власник: товариство з обмеженою відповідальність «РММ» ЛТД, код: 05506514, 43001, Волинська область, м.Луцьк, вул. Ковельська, буд. 150

Заявник: Приватний нотаріус Масалова Марина Володимирівна

Запис 4

Тип обтяження: заборона на нерухоме майно

Зареєстровано: 19.04.2007 09:19:36 за №4830472 реєстратором: Приватний нотаріус Вовчук М. В., 43000 Волинська область, м.Луцьк, пр-т Відродження, 41/2, тел. (0332) 71-82-01

Підстава обтяження: Договір іпотеки за Р.№1115, ВЕО №297323-ВЕО №297325, 19.04.2007, Приватний нотаріус Маслова Марина Володимирівна

Об'єкт обтяження: будова токарно-слюсарного цеху /літер М-1/, номер за РПВН: 11249844, Волинська область, м. Луцьк, вулиця Ковельська, будинок 150а

Власник: товариство з обмеженою відповідальність «РММ» ЛТД, код: 05506514, 43001, Волинська область, м.Луцьк, вул. Ковельська, буд. 150

Заявник: Приватний нотаріус Масалова Марина Володимирівна

Запис 5

Тип обтяження: заборона на нерухоме майно

Зареєстровано: 19.04.2007 09:22:13 за №4830487 реєстратором: Приватний нотаріус Вовчук М. В., 43000 Волинська область, м.Луцьк, пр-т Відродження, 41/2, тел. (0332) 71-82-01

Підстава обтяження: Договір іпотеки за Р.№1115, ВЕО №297323-ВЕО №297325, 19.04.2007, Приватний нотаріус Маслова Марина Володимирівна

Об'єкт обтяження: прохідна /літер Х-2/, номер за РПВН: 11247607, Волинська область, м. Луцьк, вулиця Ковельська, будинок 150а

Власник: товариство з обмеженою відповідальність «РММ» ЛТД, код: 05506514, 43001, Волинська область, м.Луцьк, вул. Ковельська, буд. 150

Заявник: Приватний нотаріус Масалова Марина Володимирівна

Зобов'язати Реєстраційну службу Луцького міського управління юстиції (вул.Січова, 22а, м.Луцьк) вилучити з Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна вищевказані обтяження за реєстраційними номерами 4830421, 4830441, 4830453, 4830472, 4830487.

4. Ухвала господарського суду набирає законної сили в день її винесення - 13.01.2015 року.

5. Ухвала дійсна для пред'явлення до органів ДВС до 14.01.2016 року.

Суддя М. С. Шум

Дата ухвалення рішення13.01.2015
Оприлюднено15.01.2015
Номер документу42280625
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5004/777/12

Ухвала від 12.05.2014

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Бригинець Л.М.

Ухвала від 03.02.2015

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 20.01.2015

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 14.01.2015

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 13.01.2015

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 29.12.2014

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 29.12.2014

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 02.07.2014

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 23.06.2014

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Постанова від 21.05.2014

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Бригинець Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні