Ухвала
від 16.01.2015 по справі 809/1228/14
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

"16" січня 2015 р. Справа № 809/1228/14

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого судді Боброва Ю.О.,

за участю секретаря судового засідання Монастирецького В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу

за позовом Всеукраїнської громадської організації «Комітет конституційно-правового контролю України»

до ректора Івано-Франківського університету права імені короля Данила Галицького Луцького І.М.,

про визнання дій протиправними,-

ВСТАНОВИВ:

Івано-Франківським окружним адміністративним судом розглядається адміністративна справа за позовом Всеукраїнської громадської організації «Комітет конституційно-правового контролю України» до ректора Івано-Франківського університету права імені короля Данила Галицького Луцького І.М. про визнання дій протиправними.

19.12.2014 року на адресу суду поступило клопотання позивача про залучення до даної справи в якості відповідачів заступника першого проректора Івано-Франківського університету права імені короля Данила Галицького Остафійчука П.Г. та Івано-Франківського університету права імені короля Данила Галицького.

Позивач направив на адресу суду клопотання про розгляд справи буз участі його представника.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився. Хоча, відповідач належно повідомлявся про дату, час і місце розгляду справи, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення, яке міститься в матеріалах адміністративної справи. Заяв чи клопотань про відкладення розгляду справи, або про розгляд її без участі представника на адресу суду не подав.

За таких обставин, відповідно до норм частини 4 статті 122 та частини 4 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі - КАС України) суд розглянув та вирішив питання про залучення до справи вказаних вище відповідачів без участі представників сторін.

Судом установлено, що позивач звернувся до ректора Івано-Франківського університету права імені короля Данила Галицького про надання публічної інформації про Івано-Франківський університет права імені короля Данила Галицького, яка становить суспільний інтерес, у вигляді належним чином завірених копій його статуту, свідоцтва про реєстрацію, довідки про включення до Державного реєстру вищих навчальних закладів України з додатками, ліцензії та додатків до неї, витягу із Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, правил прийому на навчання у 2014 році, Положення про приймальну комісію, наказу про затвердження складу приймальної комісії, плану роботи та графіку засідань приймальної комісії.

20.05.2014 року ректор Івано-Франківського університету права імені короля Данила Галицького Луцький Іван Михайлович помер, що підтверджується свідоцтвом від 20 травня 2014 року серії І-НМ № 189159 (а.с. 76).

Згідно з пунктом 1 частини 1 статті 3 Закону України «Про доступ до публічної інформації» право на доступ до публічної інформації гарантується обов'язком розпорядників інформації надавати та оприлюднювати інформацію, крім випадків, передбачених законом.

Розпорядниками інформації для цілей Закону України «Про доступ до публічної інформації» визнаються, зокрема, особи, якщо вони виконують делеговані повноваження суб'єктів владних повноважень згідно із законом чи договором, включаючи надання освітніх, оздоровчих, соціальних або інших державних послуг, - стосовно інформації, пов'язаної з виконанням їхніх обов'язків (пункт 3 частини 1 статті 13 вказаного Закону).

Частиною 2 статті 2 КАС України встановлено, що до адміністративних судів можуть бути оскаржені будь-які рішення, дії чи бездіяльність суб'єктів владних повноважень, крім випадків, коли щодо таких рішень, дій чи бездіяльності Конституцією чи законами України встановлено інший порядок судового провадження.

З огляду на зазначені правові норми, ректор Івано-Франківського університету права імені короля Данила Галицького, як розпорядник інформації для цілей Закону України «Про доступ до публічної інформації», є спеціальним суб'єктом владних повноважень.

Відповідно до статті 55 КАС України в разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії адміністративного процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи правонаступником.

Правонаступництво в адміністративному процесі - це повне або часткове передання (набуття) адміністративної компетенції від одного суб'єкта владних повноважень до іншого. Існування в адміністративному процесі інституту правонаступництва зумовлене потребою забезпечення логічного завершення виконання обов'язків конкретного суб'єкта владних повноважень.

Виходячи з викладеного вище, смерть відповідача, як суб'єкта владних повноважень у спірних правовідносинах, є підставою для його заміни правонаступником.

Відповідно до норм частини 1 статті 52 КАС України суд першої інстанції, встановивши, що з адміністративним позовом звернулася не та особа, якій належить право вимоги, або не до тієї особи, яка повинна відповідати за адміністративним позовом, може за згодою позивача допустити заміну первинного позивача або відповідача належним позивачем або відповідачем, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи.

Частиною 4 статті 52 КАС України встановлено, що після заміни сторони, вступу третьої особи, що заявляє самостійні вимоги на предмет спору, залучення другого відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку.

Судом установлено, що заміна відповідача у справі та залучення в якості другого відповідача не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи.

Таким чином, суд дійшов висновку про необхідність заміни відповідача в даній справі на Івано-Франківський університет права імені короля Данила Галицького (ідентифікаційний код в ЄДРПОУ - 24684167) та залучення в якості відповідача - заступника першого проректора Івано-Франківського університету права імені короля Данила Галицького Остафійчука Петра Георгійовича.

На підставі викладеного, керуючись статтями 52, 55, 158-160, 165, Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Допустити заміну відповідача в адміністративній справі №809/1228/ на Івано-Франківський університет права імені короля Данила Галицького (ідентифікаційний код в ЄДРПОУ - 24684167) та залучити в якості відповідача в цій же справі - заступника першого проректора Івано-Франківського університету права імені короля Данила Галицького Остафійчука Петра Георгійовича.

Копію цієї ухвали невідкладно надіслати на адресу сторін.

Ухвала може бути оскарженою в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 КАС України апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. Якщо ухвалу було постановлено у письмовому провадженні або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала набирає законної сили в порядку та строки, установлені статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя /підпис/ Ю.О. Бобров

Дата ухвалення рішення16.01.2015
Оприлюднено19.01.2015
Номер документу42314326
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій протиправними

Судовий реєстр по справі —809/1228/14

Ухвала від 17.11.2014

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Бобров Ю.О.

Постанова від 29.01.2015

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Бобров Ю.О.

Ухвала від 16.01.2015

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Бобров Ю.О.

Ухвала від 23.10.2014

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Рибачук А.І.

Ухвала від 26.08.2014

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Рибачук А.І.

Ухвала від 13.06.2014

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Матуляк Я.П.

Ухвала від 07.05.2014

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Матуляк Я.П.

Ухвала від 24.04.2014

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Матуляк Я.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні