Постанова
від 08.02.2007 по справі 18/40
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18/40

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

Господарський суд Чернігівської області


14000 м. Чернігів, проспект Миру 20                                        Тел. 7-38-36, факс 7-44-62

Іменем України

ПОСТАНОВА

          

 "08" лютого 2007 р.                                                  Справа № 18/40

За позовом Прокурора Новгород –Сіверського району в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції у Новгород –Сіверському районі

16000, м. Новгород – Сіверський, вул. К.Маркса, 24

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача:Головне управління Державного казначейства України у Чернігівській області 14000, м. Чернігів, вул. Комсомольська, 27

До Товариства з обмеженою відповідальністю „Обрій”

16030, с. Смяч Новгород –Сіверського району  

про   стягнення 2074 грн. 00 коп.

                                                                                     Суддя  А.С. Сидоренко

Секретар судового засідання І.В.Морська

Представники сторін:

Від позивача: Стоян В.А. –гол. держподатінспектор, дов. № 115/10/10 від 24.01.2007р.

Від відповідача: не з'явився

Від третьої особи: Руденок Л.М. –зав. самост. юр. сектору, дов. № 4 від 25.12.2006р.

В судовому засіданні прийняв участь прокурор відділу прокуратури Чернігівської області Демидок Д.А., посв. № 123 від 24.03.2005р.

СУТЬ СПОРУ:

Прокурором Новгород – Сіверського району в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції у Новгород –Сіверському районі заявлено адміністративний позов до Товариства з обмеженою відповідальністю „Обрій” (надалі –відповідач) про стягнення 2074,00 грн. заборгованості за бюджетними позичками.

Ухвалою суду від 15.01.2007р. до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача залучено відділення Державного казначейства України у Новгород –Сіверському районі.

В судовому засіданні 08.02.2007р. було встановлено, що згідно наказу Управління державного казначейства у Чернігівській області № 127 від 20.07.2006р. „Про реорганізацію територіальних органів Державного казначейства у Чернігівській області” здійснена реорганізація управління Державного казначейства у Чернігівській області та відділень Державного казначейства у районах та містах шляхом їх перетворення у Головне управління Державного казначейства України у Чернігівській області та управління Державного казначейства в районах та містах області відповідно до затвердженого Положення та структури Головного управління Державного казначейства України у Чернігівській області.

Згідно наказу Управління державного казначейства у Чернігівській області № 140 від 02.08.2006р. „Про внесення змін та доповнень до наказу управління Державного казначейства від 20.07.2006р. № 127” припинено юридичні особи –відділення Державного казначейства у районах та містах Державного казначейства області шляхом їх приєднання до Головного управління Державного казначейства України у Чернігівській області.

Згідно ст. 55 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії адміністративного процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов'язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов'язкові для особи, яку він замінив.

За таких обставин, суд вважає за необхідне допустити заміну Відділення державного казначейства у Новгород –Сіверському районі його правонаступником –Головним управлінням Державного казначейства України у Чернігівській області.

Відповідач письмових заперечень проти позову не надав, в судове засідання не з'явився.

Оскільки Відповідач повідомлявся належним чином про дату, час і місце судового розгляду, що підтверджується повідомленнями про вручення поштових відправлень № 325860 та № 341741, неявка Відповідача не перешкоджає розгляду справи.

Розглянувши подані документи і матеріали, вислухавши пояснення прокурора, повноважного представника позивача та третьої особи, з'ясувавши фактичні обставини справи, дослідивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд ВСТАНОВИВ:

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України № 1003 від 11.09.1997р. „Про фінансову допомогу на проведення комплексних робіт в осінньо –зимовий період 1997/98 року”, було виділено на фінансування заходів з підготовки до роботи в осінньо –зимовий період 1997/98 року, забезпечення збирання та збереження врожаю 1997 року, інші невідкладні потреби Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним державним адміністраціям цільовим призначенням для сільськогосподарських товаровиробників 60 млн. грн. (на умовах повернення їх до 01 жовтня 1998р.).

Міністерством фінансів профінансовано зазначені витрати за рахунок резервного фонду Кабінету Міністрів України через органи Головного управління Державного казначейства на підставі укладених з ними угод.

30.09.1997р. Відділенням Державного казначейства в Новгород –Сіверському районі був укладений з КСП „Полісся” договір № 4 про надання фінансової допомоги на проведення комплексу робіт в осінньо –зимовий період 1997/1998 років.

В п. 2.1 вказаного договору зазначено, що ВДК у Новгород –Сіверському районі зобов'язується надати КСП „Полісся” фінансову допомогу в розмірі 3,5 тис. грн. для проведення комплексу робіт в осінньо –зимовий період 1997/1998 року шляхом перерахування цих коштів на спеціальний рахунок сільськогосподарського підприємства „Урожай –97”, а фермерському господарству –на розрахунковий рахунок. Термін повернення фінансової допомоги 01 вересня 1998 року ( п. 3.2 договору ).

Постановою Кабінету Міністрів України № 1953 від 10.12.1998р. „Про забезпечення сільськогосподарських товаровиробників матеріально –технічними та фінансовими ресурсами в 1999 році” було виділено у січні 1999р. Міністерству агропромислового комплексу, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним державним адміністраціям на фінансування заходів для підготовки сільськогосподарської техніки до весняно –польових робіт у 1999 році цільовим призначенням сільськогосподарським товаровиробникам та агросервісним підприємствам на закупівлю запасних частин і ремонтних матеріалів та оплату послуг ремонтних підприємств кошти в сумі 50 млн. грн. за рахунок резервного фонду Кабінету Міністрів України на умовах повернення їх до 01 жовтня 1999р.

          Міністерством фінансів профінансовано зазначені витрати за рахунок резервного фонду Кабінету Міністрів України через органи Головного управління Державного казначейства відповідно до укладених угод.

Згідно з п. 5 Умов використання та повернення коштів, виділених для надання фінансової допомоги у підготовці техніки до проведення весняно –польових робіт у 1999 році (додаток № 2 до Постанови), відділення Державного казначейства у районах на підставі рішення райдержадміністрації укладають угоди із сільськогосподарськими товаровиробниками усіх форм власності та агротехсервісними підприємствами про надання і повернення фінансової допомоги і оплачують подані їм рахунки на запасні частини, ремонтні матеріали та послуги ремонтних підприємств.

09.02.1999р. Відділенням Державного казначейства в Новгород –Сіверському районі був укладений з КСП „Полісся” та агротехсервісним підприємством „Новгород –Сіверський агротехсервіс” договір № 1 про надання та повернення фінансової допомоги, виділеної для фінансового забезпечення підготовки техніки до проведення весняно –польових робіт в 1999 році.

В п. 2.1 вказаного договору зазначено, що ВДК у Новгород –Сіверському районі зобов'язується проплатити рахунки агротехсервісних підприємств на запасні частини, ремонтні матеріали та послуги ремонтних підприємств для підготовки техніки до проведення весняно –польових робіт в 1999р. в сумі 3,0 тис. грн. Термін повернення фінансової допомоги 01 жовтня 1999 року ( п. 3.1 договору).

26.02.1999р. Відділенням Державного казначейства в Новгород –Сіверському районі був укладений з КСП „Полісся” та агротехсервісним підприємством „Новгород –Сіверський агротехсервіс” договір про надання та повернення фінансової допомоги, виділеної для фінансового забезпечення підготовки техніки до проведення весняно –польових робіт в 1999 році.

В п. 2.1 вказаного договору зазначено, що ВДК у Новгород –Сіверському районі зобов'язується проплатити рахунки агротехсервісних підприємств на запасні частини, ремонтні матеріали та послуги ремонтних підприємств для підготовки техніки до проведення весняно –польових робіт в 1999р. в сумі 2,0 тис. грн. Термін повернення фінансової допомоги 01 жовтня 1999 року ( п. 3.1 договору).

Згідно з протоколом зборів засновників ТОВ „Обрій” № 4 від 09.06.2000р. про внесення доповнень до п. 1.1 ст. 1 Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю „Обрій”, зареєстрованого розпорядженням Новгород –Сіверської районної державної адміністрації від 24.03.2000р., дане товариство є  юридичним правонаступником КСП „Полісся”.

Відповідно до ст. 2 Закону України „Про врегулювання заборгованості за бюджетними позичками, наданими державним та іншим сільськогосподарським підприємствам усіх форм власності і господарювання через обслуговуючі, заготівельні і переробні підприємства, та реструктуризацію заборгованості зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) переробних підприємств агропромислового комплексу” від 18 січня 2001 року N 2237-III, реструктуризується на 8 років з виплатою щороку рівними частинами починаючи  з 1 січня 2004 року решта заборгованості державних та інших   сільськогосподарських підприємств усіх форм власності і господарювання, не врегульованої відповідно до статті 1 цього Закону,  а також обслуговуючих, заготівельних та переробних підприємств, з якими такі сільськогосподарські  підприємства уклали угоди на закупівлю зерна до державних ресурсів за  державним замовленням (контрактом), за  станом на 1 січня 2000 року за отримані ними в 1994-1999 роках бюджетні позички, включаючи грошові аванси та натуральні насіннєві і фуражні позички, зерно державних ресурсів та державних резервів, використане для придбання матеріально-технічних ресурсів, крім заборгованості за імпортну техніку, коштів, використаних не за цільовим  призначенням, та сум, що підлягають врегулюванню відповідно до вимог статті 1  цього Закону і статті 2 Закону України "Про списання заборгованості зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) платників податків у зв'язку з реформуванням сільськогосподарських підприємств".

На підставі вказаного вище, відділенням Державного казначейства у Новгород –Сіверському районі реструктуризовано заборгованість ТОВ „Обрій” за бюджетними позичками, що надавались з резервного фонду Кабінету Міністрів України згідно постанов № 1003 від 11.09.1997р. та № 1953 від 10.12.1998р.

Згідно акту звірки суми заборгованості між сільськогосподарським підприємством та підприємствами і організаціями, через які надавались бюджетні позички, станом на 01.08.2001р. відповідач визнав заборгованість по отриманим бюджетним позичкам за грошовими коштами в сумі 8294,18 грн.

Даний акт звірки був підписаний керівником та головним бухгалтером ТОВ „Обрій” та начальником відділення Державного казначейства у Новгород –Сіверському районі.

01.07.2002р., управлінням сільського господарства і продовольства Новгород –Сіверської районної державної адміністрації та управлінням Державного казначейства у Новгород –Сіверському районі з одного боку та  ТОВ „Обрій” з іншого, був складений протокол № 15 урегулювання заборгованості за бюджетними позичками, наданими державним та іншим сільськогосподарським підприємствам усіх форм власності і господарювання, між стороною надавачем позичок та стороною –отримувачем.

         Згідно вказаного протоколу відповідачем визнана заборгованість за бюджетними позичками у грошовій формі в сумі 8294,00 грн., яка була реструктуризована.

На підставі Розпорядження Кабінету Міністрів України № 186-р від 03.04.2002р. були затверджені графіки погашення реструктуризованої заборгованості за бюджетними позичками за Постановами Кабінету Міністрів України № 1003 від 11.09.1997р. та № 1953 від 10.12.1998р.

Як вбачається з вказаних графіків, протягом 2004-2005р.р. відповідач повинен був перерахувати до державного бюджету 2074,00 грн.

Відповідачем дане зобов'язання виконано не було і на момент розгляду справи за ним існує заборгованість за бюджетними позичками в сумі 2074,00 грн.  

Статтею 21 Закону України „Про Державний бюджет України на 2007 рік” № 489 –V від 19.12.2006р. органи державної податкової служби України визнано в 2007 році органами стягнення заборгованості  юридичних осіб перед державою за кредитами, залученими державою або під державні гарантії, бюджетними позичками та фінансовою допомогою, наданою на поворотній основі.

За таких обставин позовні вимоги є обґрунтованими і підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем –фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. 2 Закону України „Про врегулювання заборгованості за бюджетними позичками, наданими державним та іншим сільськогосподарським підприємствам усіх форм власності і господарювання через обслуговуючі, заготівельні і переробні підприємства, та реструктуризацію заборгованості зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) переробних підприємств агропромислового комплексу”, ст. 21 Закону України “Про Державний бюджет України на 2007 рік”, ст. ст. 55, 94, 158 –163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю „Обрій”, с. Смяч Новгород –Сіверського району (р/р 2600790047 в Новгород – Сіверському відділенні Ощадбанку № 3048, МФО 343143, код 30829332) в доход державного бюджету (Отримувач: Державний бюджет Новгород –Сіверського району, рахунок 31138404600334 в УДК в Чернігівській області, МФО 853592, код 22824537) 824 грн. 00 коп. заборгованості по бюджетним позичкам, наданих в грошовій формі, згідно постанови КМУ від 11.09.1997р. № 1003.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю „Обрій”, с. Смяч Новгород –Сіверського району (р/р 2600790047 в Новгород – Сіверському відділенні Ощадбанку № 3048, МФО 343143, код 30829332) в доход державного бюджету (Отримувач: Державний бюджет Новгород –Сіверського району, рахунок 31136406600334 в УДК в Чернігівській області, МФО 853592, код 22824537) 1250 грн. 00 коп. заборгованості по бюджетним позичкам, наданих в грошовій формі, згідно постанови КМУ від 10.12.1998р. № 1953.

Дана постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного господарського суду в наступному порядку: про апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції спочатку подається заява. Обґрунтування мотивів  оскарження і вимоги до суду апеляційної інстанції викладаються в апеляційній скарзі. Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який  ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 цього Кодексу – з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Дана постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений цим Кодексом, постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

 

Суддя                                  (підпис)                               А.С.Сидоренко

Дата ухвалення рішення08.02.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу423632
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/40

Ухвала від 21.06.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Овсяннікова

Ухвала від 04.03.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Саврій В.А.

Ухвала від 08.01.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Саврій В.А.

Ухвала від 05.01.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Саврій В.А.

Ухвала від 11.03.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Гудак А.В.

Ухвала від 18.02.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Гудак А.В.

Ухвала від 09.01.2013

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 30.10.2012

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 11.01.2013

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 24.07.2012

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні