Рішення
від 19.01.2015 по справі 904/9447/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

19.01.15р. Справа № 904/9447/14

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРОСФЕРА", м. Дніпропетровськ

до Приватного підприємства "АГРОФІРМА "БЛАГОДАТНА", с. Новоолександрівське, Дніпропетровська область

про стягнення 42 130,90 грн.

Суддя Колісник І.І.

Представники:

від позивача: не з'явився;

від відповідача: не з'явився.

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "АГРОСФЕРА" звернулося до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Приватного підприємства "АГРОФІРМА "БЛАГОДАТНА" про стягнення 42 130,90 грн.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивач посилається на те, що ним на підставі договору купівлі-продажу № 14190 від 30.04.2014 року та специфікацій №№ 1, 2 від 30.04.2014 року було поставлено Приватному підприємству "АГРОФІРМА "БЛАГОДАТНА" товар (засоби захисту рослин, мікродобрива) з відстрочкою платежу, який останнім не оплачений у повному обсязі, у зв'язку з чим у відповідача виникла заборгованість: 35 318,08 грн. - проіндексована сума боргу; 6 150,11 грн. - сума процентів за користування товарним кредитом; 662,71 грн. - пеня.

19.12.2014 року позивачем подано до суду письмове клопотання № 60148/12/14 від 19.12.2014 року з документальним обгрунтуванням про стягнення з відповідача витрат на оплату послуг адвоката у сумі 3000,00 грн. (а.с. 39 - 40 том 1).

Представники сторін у судові засідання не з'являлися, про час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином відповідно до вимог частини першої статті 64 Господарського процесуального кодексу України за адресою, зазначеною у позові.

Доказом належного повідомлення відповідача про судовий розгляд справи є наявні у матеріалах справи рекомендоване повідомлення про вручення 26.12.2014 року представнику відповідача поштового відправлення (а.с. 49 том 1).

Відповідно до підпункту 3.9.1. пункту 3.9. постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 року № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 Господарського процесуального кодексу України.

Відзиву на позов Приватне підприємство "АГРОФІРМА "БЛАГОДАТНА" суду не надало. За таких обставин, а також беручи до уваги, що відповідно до статті 33 Господарського процесуального України обов'язок доказування і подання доказів покладено на сторони, суд згідно зі статтею 75 Господарського процесуального кодексу України розглядає справу за відсутності представника відповідача та за наявними матеріалами.

Розгляд справи призначався на 22.12.2014 року, 19.01.2015 року.

У судовому засіданні 19.01.2015 року проголошені вступна та резолютивна частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

30.04.2014 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "Агросфера" (далі - Позивач, Продавець) та Приватним підприємством "АГРОФІРМА "БЛАГОДАТНА" (далі - Відповідач, Покупець) укладено договір купівлі-продажу № 14190 (далі - Договір).

Відповідно до пункту 1.1. договору продавець зобов'язується передати, а покупець - прийняти та сплатити вартість засобів захисту рослин, мікродобрив, іменованих у подальшому товар, відповідно до умов даного договору (додаткових угод та специфікацій до нього).

Пунктом 3.1. встановлено, що конкретний вид товару, його асортимент, кількість, ціна, строк поставки та умови оплати товару, наведені у специфікаціях до даного договору. Специфікації є невід'ємною частиною даного договору. Ціна товару встановлена за домовленістю сторін, а сторони визначили грошовий еквівалент зобов'язання в іноземній валюті - долар США. Оплата вартості товару (виконання зобов'язання) підлягає у гривні.

Загальна сума договору складається із суми вартості товару за всіма специфікаціями, підписаними в рамках цього договору, які є його невід'ємною частиною, з урахуванням зміни ціни у спосіб, передбачений пунктами 4.7, 4.8. та суми процентів за користування товарним кредитом (пункт 3.2. договору).

Умови оплати товару, порядок та строки здійснення платежів зазначаються у специфікації (пункт 4.1. договору).

За умовами пункту 4.6. договору оплата вартості товару та нарахованих процентів проводиться в гривнях. Сторони домовились та узгодили зміну ціни на товар в межах періоду часу, що вказаний у пункті 4.7. договору та згідно способів, викладених у пунктах 4.7, 4.8 договору.

Пункт 4.7. договору передбачає зміну ціни на товар у наступному порядку.

Якщо у періоди часу: з моменту підписання специфікації до відвантаження (поставки товару) та протягом всього строку користування покупцем товарним кредитом (як правомірне користування так і неправомірне), офіційний курс гривні до іноземної валюти - (долар США) зміниться в більшу або меншу сторону від офіційного курсу гривні до іноземної валюти - (долар США), що визначений у специфікації до договору на момент її підписання, покупець зобов'язаний сплатити продавцю проіндексовану суму вартості товару у гривні по договору, як проданого на умовах товарного кредиту, так і на інших умовах.

Проіндексована сума вартості товару у гривні встановлюється як (A1 / A0) х СП = ПСП, де:

А1 - офіційний курс гривні до долара США на дату, коли мало місце його зміна в більшу або меншу сторону по відношенню до А0;

АО - це:

- (при першій індексації суми вартості товару (боргу)) - офіційний курс гривні до іноземної валюти - Долара США визначений у специфікації до договору;

- (при кожній черговій індексації) - це офіційний курс гривні до іноземної валюти - долара США, який при попередній індексації суми вартості товару (боргу), був на місці показника А1.

СП - сума вартості товару (боргу), яка підлягає індексації (першій чи черговій) станом на:

- дату, коли грошові кошти від покупця (оплата по договору) зараховані на розрахунковий рахунок продавця;

- дату, вказану в умовах оплати у специфікації, як останній день строку погашення товарного кредиту;

- дату будь-яку послідуючу, яка йде після дати вказаної в умовах оплати у специфікації, як строку погашення товарного кредиту.

ПСП - проіндексована сума вартості товару (боргу).

Відповідно до пункту 4.8. договору якщо офіційний курс гривні до іноземної валюти - (долар США) А1 існуючий на певну дату у періодах, про які йдеться мова у пункті 4.7. договору, буде величиною меншою, ніж існуюча на ту ж дату ставка міжбанківського валютного курсу гривні до долара США (курс продажу), підтвердженого ПАТ "АКТАБАНК", чи/або ПАТ "ПУМБ", чи/або ПАТ "Райффайзен Банк Аваль" (банк обирається за вибором продавця), то продавець має право на індексацію суми вартості товару у гривні, а покупець зобов'язаний сплатити продавцю уже проіндексовану суму вартості товару у гривні, з урахуванням ставки міжбанківського валютного курсу гривні до долару США (курс продаж) згідно наступної формули:

Проіндексована сума вартості товару у гривні встановлюється як (М1 / А0) х СП = ПСП, де

- М1 - міжбанківський курс гривні до долару США (курс продажу) на дату, коли мала місце його зміна в більшу або меншу сторону по відношенню до А0;

- А0 - це :

- (при першій індексації суми вартості товару (боргу)) - офіційний курс гривні до іноземної валюти - долар США визначений у специфікації до договору;

- (при кожній черговій індексації) - це курс гривні до іноземної валюти - долар США, який при попередній індексації суми вартості товару (боргу), був на місці показника М1.

- СП - сума вартості товару (боргу), яка підлягає індексації ( першій чи черговій) станом на :

- дату, коли грошові кошти від покупця (оплата по договору) зараховані на розрахунковий рахунок продавця;

- дату, вказану в умовах оплати у специфікації, як останній день строку погашення товарного кредиту;

- дату будь-яку послідуючу, яка йде після дати вказаної в умовах оплати у специфікації, як строк погашення товарного кредиту.

- ПСП - проіндексована сума вартості товару (боргу).

Міжбанківський курс гривні до долара США (курс продажу) підтверджується довідкою ПАТ "АКТАБАНК", чи/або ПАТ "ПУМБ", чи/або ПАТ "Райффайзен Банк Аваль" (за вибором продавця).

Кількість разів при яких може бути задіяна індексація суми вартості товару у гривні (боргу) є необмеженою і прямо пропорційно залежить від кількості разів зміни курсу гривні до долара США, згідно пунктів 4.7., 4.8. договору, у період: починаючи з моменту підписання специфікації до відвантаження (поставки товару покупцю), та протягом всього періоду користування покупцем товарним кредитом ( як правомірного користування так і неправомірного).

Пунктом 4.9. договору передбачено, що сторони договору домовились про те, що грошовий еквівалент суми вартості товару (зобов'язання) у іноземній валюті визначається у специфікації за офіційним курсом гривні до долару США на дату підписання специфікації. Зміна ціни на товар при підписанні видаткової накладної (відвантаження товару) здійснюється у спосіб, передбачений пунктом 4.7. договору, а у подальшому ціна на товар коригується до міжбанківського валютного курсу гривні до долара США (курс продажу) - М1, і здійснюється у спосіб, передбачений пунктом 4.8. договору, якщо офіційний курс гривні до іноземної валюти - А1 на дату відвантаження товару буде величиною менше ніж міжбанківський валютний курс - М1 на ту ж дату.

Покупець зобов'язаний, здійснюючи оплату за товар, вказувати у призначені платежу конкретне зобов'язання, тобто номер, дату договору купівлі-продажу в рамках якого здійснюється оплата та номер специфікації до договору. Якщо покупець цього не дотримується, продавець має право сам на власний розсуд визначити за яким договором купівлі - продажу та специфікації зарахувати оплату покупця (пункт 4.12. договору).

Договір набуває чинності з моменту підписання обома сторонами і діє до 31.12.2014 року, а в частині розрахунків - до повного виконання покупцем своїх зобов'язань за цим договором (пункт 13.1. договору).

На виконання умов вказаного договору продавець відповідно до специфікації № 1 від 30.04.2014 року, № 2 від 30.04.2014 року та на підставі видаткових накладних № 300453/00 від 30.04.2014 року, № 300454/00 від 30.04.2013 року передав покупцю у власність товар на загальну суму 43 394,67 грн. (а.с. 16-17 том 1), з яких:

- за видатковою накладною № 300453/00 від 30.04.2014 року на суму 752,93 грн., що еквівалентно 66,00 доларів США з оплатою відповідно до специфікації № 1 від 30.04.2014 року у наступному порядку: 38% (286,11 грн.) від суми вартості всього товару - до 01.09.2014 року, а решту 62% (466,82 грн.) від суми вартості товару - до 25.10.2014 року.

- за видатковою накладною № 300454/00 від 30.04.2014 року на суму 42 641,74 грн., що еквівалентно 3737,88 доларів США з оплатою відповідно до специфікації № 2 від 30.04.2014 року у наступному порядку: 38% (16 203,86 грн.) від суми вартості всього товару - до 01.09.2014 року, а решту 62% (26 437,88 грн.) від суми вартості товару - до 25.10.2014 року.

Причиною спору є несплата відповідачем у визначений договором строк частини вартості товару зі строком платежу до 25.10.2014 року у загальній сумі 26 904,70 грн., що у процентному відношенні складає 62% від суми вартості товару за двома специфікаціями (466,82+26437,88 = 26904,70).

Згідно з частиною першою статті 692 Цивільного кодексу України покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Відповідно до частини 2 статті 533 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні визначено грошовий еквівалент в іноземній валюті, сума, що підлягає сплаті у гривнях, визначається за офіційним курсом відповідної валюти на день платежу, якщо інший порядок її визначення не встановлений договором або законом чи іншим нормативно-правовим актом.

Суб'єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином, відповідно до закону, інших правових актів, договору (частина перша статті 193 Господарського кодексу України).

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (стаття 525 Цивільного кодексу України).

За умовами частини першої статті 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до статті 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

У разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом (частина перша статті 611 Цивільного кодексу України).

За розрахунком позивача, не спростованим відповідачем, проіндексована сума боргу відповідача по товарному кредиту зі строком платежу до 25.10.2014 року станом на 26.11.2014 року складає 35 318,08 грн., з яких: 26 904,70 грн. - сума вартості товару згідно видаткових накладних; 8 413,38 грн. - сума індексації відповідно до умов договору.

Перевіркою здійсненого розрахунку порушень не встановлено.

Пунктом 4.2. договору передбачено, що товарний кредит з відстрочкою платежу за даним договором надається на умовах сплати 0,01% річних за користування товарним кредитом. Товарний кредит, наданий продавцем покупцю в межах строків, визначених умовами оплати товару у специфікаціях, є строком правомірного користування товарним кредитом. Користування товарним кредитом за межами строків, встановлених умовами оплати товару, є неправомірним користуванням покупцем товарним кредитом. У разі несвоєчасної сплати товарного кредиту покупець продовжує користуватись товарним кредитом (неправомірне користування) за ставкою згідно пункту 7.2. договору (протягом 10-ти календарних днів), а далі - за ставкою пункту 7.3. договору.

Відповідно до пункту 7.2. договору якщо покупець прострочив оплату товару, проданого в кредит, на прострочену суму нараховуються 35% процентів річних за користування товарним кредитом від останнього дня строку, коли товар мав бути оплачений, та протягом 10-ти календарних днів, тобто до моменту, коли починає діяти інша процентна ставка, визначена пунктом 7.3. договору.

Пунктом 7.3. договору передбачено, що якщо покупець прострочив оплату товару, проданого в кредит, через 10 календарних днів від останнього дня строку, коли товар мав бути оплачений, до дня його фактичної оплати, на прострочену суму нараховується 350 процентів річних за користування товарним кредитом.

Сума процентів за користування товарним кредитом, нарахованих позивачем згідно з умовами договору на проіндексовану заборгованість у сумі 35 318,08 грн., складає 6 150,11 грн. за період з 28.10.2014 року по 26.11.2014 року.

Перевіркою здійсненого розрахунку порушень не встановлено.

Згідно з частиною першою статті 199 Господарського кодексу України виконання господарських зобов'язань забезпечується заходами захисту прав та відповідальності учасників господарських відносин, передбаченими цим Кодексом та іншими законами. До відносин щодо забезпечення виконання зобов'язань учасників господарських відносин застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України.

За частиною першою статті 546 Цивільного кодексу України виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

Відповідно до статті 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Пунктом 7.1. договору передбачено, що у випадку порушення термінів оплати, обумовлених у специфікації(ях) до договору, покупець сплачує продавцю пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного Банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня, від суми простроченої заборгованості за кожен день прострочення оплати. Сторони прийшли до взаємної згоди, що нарахування пені припиняється через рік (365 календарних днів) від дня, коли зобов'язання мало бути виконане.

За розрахунками позивача сума пені, нарахованої позивачем згідно з умовами договору на проіндексовану заборгованість за порушення термінів оплати за період з 28.10.2014 року по 26.11.2014 року складає 662,71 грн.

Перевіркою здійсненого розрахунку порушень не встановлено.

Враховуючи викладене, позовні вимоги є законними і обґрунтованими та підлягають стягненню з відповідача у повному обсязі у загальній сумі 42 130,90 грн., з яких: 35 318,08 грн. - проіндексована сума боргу; 6 150,11 грн. - сума процентів за користування товарним кредитом; 662,71 грн. - сума пені.

Вимоги позивача про стягнення на його користь понесених витрат з оплати послуг адвоката у сумі 3 000,00 грн. та судового збору у сумі 1 827,00 грн. є обґрунтованими.

Так, статтею 44 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що судові витрати складаються з судового збору, сум, що підлягають сплаті за проведення судової експертизи, призначеної господарським судом, витрат, пов'язаних з оглядом та дослідженням речових доказів у місці їх знаходження, оплати послуг перекладача, адвоката та інших витрат, пов'язаних з розглядом справи.

Витрати позивача з оплати послуг адвоката підтверджуються договором № 68/14 від 19.11.2014 року про надання послуг адвоката у сфері права, додатковою угодою № 1 від 26.11.2014 року до договору про визначення сторонами адвокатського гонорару у сумі 3 000,00 грн., актом приймання - передачі № б/н від 19.12.2014 року щодо послуг адвоката на суму 3 000,00 грн., платіжним дорученням № 1557 від 18.12.2014 року про оплату послуг адвоката у сумі 3 000,00 грн. (а.с. 34-35, 41-43 том 1).

Надання позивачу послуг саме адвокатом підтверджується ордером серії ДП №351/000020 від 26.11.2014 року, виданим Адвокатським бюро "Баррістер" адвокату Савченко О.А. на надання правової допомоги ТОВ "Агросфера", а також виданим Савченко О.А. Дніпропетровською обласною КДКА свідоцтвом про право на заняття адвокатською діяльністю № 1695 від 18.06.2007 року (а.с. 32, 36 том 1).

Заявлена позивачем до стягнення на його користь сума сплачених ним витрат за надані послуги адвоката відповідає критеріям розумності та об'єктивності з урахуванням характеру та складності спору між сторонами.

Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати позивача зі сплати судового збору у сумі 1 827,00 грн. та щодо оплати послуг адвоката у сумі 3 000,00 грн. покладаються на відповідача.

Керуючись статтями 4, 32-34, 36, 43-44, 49, 82-85, 115-117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Приватного підприємства "АГРОФІРМА "БЛАГОДАТНА" (51471, Дніпропетровська обл., Павлоградський р-н, с. Новоолександрівське, ідентифікаційний код 32417379) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Агросфера" (49083, м. Дніпропетровськ, вул. Собінова, буд. 1, ідентифікаційний код 31320991) проіндексований борг у сумі 35 318,08 грн., проценти за користування товарним кредитом у сумі 6 150,11 грн., пеню у сумі 662,71 грн., витрати на оплату послуг адвоката у сумі 3 000,00 грн., судовий збір у сумі 1 827,00 грн.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржене протягом десяти днів з дня підписання рішення шляхом подання апеляційної скарги до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Дніпропетровської області.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 26.01.2015 року.

Суддя І.І. Колісник

Дата ухвалення рішення19.01.2015
Оприлюднено27.01.2015
Номер документу42422843
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 42 130,90 грн

Судовий реєстр по справі —904/9447/14

Ухвала від 11.02.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Соловйова Анастасія Євгенівна

Ухвала від 31.01.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Соловйова Анастасія Євгенівна

Ухвала від 23.01.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 20.12.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 15.03.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Рішення від 19.01.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Колісник Іван Іванович

Ухвала від 22.12.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Колісник Іван Іванович

Ухвала від 01.12.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Колісник Іван Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні