Постанова
від 22.01.2015 по справі 823/2994/14
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 823/2994/14 Головуючий у 1-й інстанції: Руденко А.В.

Суддя-доповідач: Аліменко В.О.

ПОСТАНОВА

Іменем України

22 січня 2015 року м. Київ

Колегія суддів Київського апеляційного адміністративного суду у складі:

головуючого судді Аліменка В.О.

суддів Безименної Н.В., Кучми А.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві апеляційну скаргу Державного підприємства «Науково-дослідний інститут «Акорд» на постанову Черкаського окружного адміністративного суду від 06 листопада 2014 року у справі за позовом Управління Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області до Державного підприємства «Науково-дослідний інститут «Акорд» про стягнення боргу на покриття фактичних витрат та виплату і доставку пенсій, призначених науковим працівникам, у сумі 2931 грн. 50 коп.,-

В С Т А Н О В И Л А:

Позивач звернувся до суду з позовом до Державного підприємства «Науково-дослідний інститут «Акорд» про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених науковим працівникам у сумі 2931 грн. 50 коп.

Постановою Черкаського окружного адміністративного суду від 06 листопада 2014 року позов задоволено повністю.

Не погоджуючись з постановою суду, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати постанову суду першої інстанції та постановити нову, якою відмовити в задоволені позову повністю. Свої вимоги апелянт аргументує тим, що судом допущено неповне з'ясування обставин, що мають значення по справі та порушення норм Кодексу адміністративного судочинства України.

Сторони, будучи належним чином повідомлені про дату, час та місце апеляційного розгляду справи, в судове засідання не з'явилися.

Враховуючи, що в матеріалах справи достатньо письмових доказів для правильного вирішення апеляційної скарги, а особиста участь сторін в судовому засіданні - не обов'язкова, колегія суддів у відповідності до ч. 4 ст. 196 КАС України визнала можливим проводити апеляційний розгляд справи за відсутності представників сторін.

Згідно ст. 41 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши доводи апеляційної скарги наявними у справі доказами, колегія суддів приходить до наступного.

Задовольняючи адміністративний позов, суд першої інстанції виходив з того, що заборгованість по наукових пенсіях за вересень 2014 року на суму 2931 грн. 50 коп. є такою, що не сплачена, оскільки доказів зарахування на рахунок позивача зазначеної суми боргу, відповідачем не надано.

З вказаними висновками Черкаського окружного адміністративного суду колегія суддів апеляційної інстанції не погоджується з наступних підстав.

Судом першої інстанції встановлено та підтверджується матеріалами справи, що Державне підприємство «Науково-дослідний інститут «Акорд» 27.12.1991 року зареєстроване як юридична особа, ідентифікаційний код 14309563, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 22.05.2014 року.

Судом також встановлено, що відповідно до розрахунку УПФУ в м. Черкасах нарахування сум витрат на фінансування різниці між сумою пенсій, призначених згідно із Законом України «Про наукову та науково-технічну діяльність», та сумою пенсій, обчислених відповідно до інших законодавчих актів, відповідачу у серпні-вересні 2014 року нараховано суму відшкодування пенсій наукових працівників - 5937 грн. 00 коп.

Відповідно до ч. 5 ст. 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» від 13.12.1991р. № 1977-XII різниця між сумою пенсії, призначеної за цим Законом, та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник, фінансується для наукових (науково-педагогічних) працівників інших державних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів - за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів, а також коштів державного бюджету в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. При цьому за рахунок коштів державного бюджету науковим (науково-педагогічним) працівникам оплачується з розрахунку на одну особу 50 відсотків різниці пенсії, призначеної за цим Законом.

Вказані положення Закону кореспондуються з п. 2 Порядку фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації згідно із Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність», та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2004р. № 372, яким передбачено, що за рахунок коштів державного бюджету фінансується 50 відсотків різниці у розмірі пенсії наукових (науково-педагогічних) працівників державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації у розрахунку на одну особу. Інша частина фінансується за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів.

П. 5 Порядку № 372 передбачено, що розмір витрат на фінансування різниці у розмірі пенсії за рахунок коштів державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», про що відповідному підприємству, установі, організації або закладу відразу надсилається повідомлення. Зазначені підприємства, установи, організації та заклади самостійно визначають суму, що підлягає до сплати у розрахунку на місяць, та щомісяця до 25 числа перераховують органу Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповідні кошти для фінансування різниці у розмірі пенсії, призначеної у минулому та поточному роках.

Повідомлення УПФУ в м. Черкасах про суму витрат на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» і сумою пенсій, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на 2014 рік отримані відповідачем, що підтверджується наявними у матеріалах справи рекомендованими повідомленнями про вручення поштових відправлень.

Відповідно до платіжних доручень від 15.10.2014 року № 24 на суму 1537 грн., та від 31.10.2014 року на суму 1917 грн. 57 коп. відповідачем повністю погашено заборгованість за серпень 2014 року на загальну суму 2968 грн. 50 коп., та частково погашено заборгованість за вересень 2014 року у сумі 37 грн.

Згідно платіжного доручення від 02.10.2014 року № 1044, позивач також перерахував відповідачу через ПАТ «АКБ «Київ» кошти в сумі 3900 грн., призначення платежу - для відшкодування суми витрат по наукових пенсіях за жовтень 2014 року на суму 968 грн. 50 коп., та серпень 2014р. на суму 2931 грн. 50 коп.

Однак, відповідно до повідомлення ПАТ «АКБ «Київ» від 03.10.2014 року № 402-44/121 у зв'язку з тим, що у банку недостатньо коштів на кореспондентському рахунку, платіжне доручення від 02.10.2014 року № 1044 не виконано, та обліковується банком.

Згідно із ч. 9 ст. 20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003р. № 1058-IV (далі Закон № 1058) днем сплати страхових внесків у разі перерахування сум страхових внесків у безготівковій формі з банківського рахунку страхувальника на банківський рахунок органу Пенсійного фонду є день списання установою банку, органом, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, суми платежу з банківського (спеціального реєстраційного) рахунку страхувальника незалежно від часу її зарахування на банківський рахунок органу Пенсійного фонду.

Разом з цим, колегія суддів зауважує, що відповідно до п. 4 ст. 22 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» під час використання розрахункового документа ініціювання переказу є завершеним:

для платника - з дати надходження розрахункового документа на виконання до банку платника;

для банку платника - з дати списання коштів з рахунка платника та зарахування на рахунок отримувача в разі їх обслуговування в одному банку або з дати списання коштів з рахунка платника та з кореспондентського рахунка банку платника в разі обслуговування отримувача в іншому банку.

Враховуючи те, що Державне підприємство «Науково-дослідний інститут «Акорд» виконало покладений на підприємство обов'язок щодо сплати різниці між сумою пенсій, призначених згідно із Законом України «Про наукову та науково-технічну діяльність», та сумою пенсій, обчислених відповідно до інших законодавчих актів, що підтверджується платіжним дорученням від 02.10.2014 р. № 1044, однак кошти на загальну суму 3900 грн. не були перераховані на банківський рахунок відповідача у зв'язку з їх відсутністю на кореспонденському рахунку банку (відповідно до повідомлення ПАТ «АКБ «Київ» від 03.10.2014 року № 402-44/121), то колегія суддів дійшла висновку про відсутність підстав для задоволення позовних вимог Управління Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області.

Підсумовуючи наведені положення діючого законодавства, суд апеляційної інстанції приходить до висновку, що доводи, викладені в апеляційній скарзі знайшли своє підтвердження, оскаржувана Постанова постановлено судом першої інстанції з порушенням норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення питання по суті.

Згідно зі ст.ст. 198 ч. 1 п. 3, 202 ч. 1 п. 4 КАС України, за наслідками розгляду апеляційної скарги на постанову суду першої інстанції суд апеляційної інстанції скасовує її та ухвалює нове рішення, якщо визнає, що судом першої інстанції порушено норми матеріального або процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи або питання.

Керуючись ст.ст. 2, 9, 160, 196, 198, 202, 205, 207, 212, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -

П О С Т А Н О В И Л А:

Апеляційну скаргу Державного підприємства «Науково-дослідний інститут «Акорд» на постанову Черкаського окружного адміністративного суду від 06 листопада 2014 року - задовольнити.

Постанову Черкаського окружного адміністративного суду від 06 листопада 2014 року - скасувати.

Ухвалити по справі нову постанову, якою у задоволенні адміністративного позову Управління Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області до Державного підприємства «Науково-дослідний інститут «Акорд» про стягнення боргу на покриття фактичних витрат та виплату і доставку пенсій, призначених науковим працівникам, у сумі 2931 грн. 50 коп. - відмовити.

Постанова набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів з дня складення Постанови в повному обсязі.

Головуючий суддя В.О. Аліменко

Судді Н.В. Безименна

А.Ю. Кучма

Головуючий суддя Аліменко В.О.

Судді: Безименна Н.В.

Кучма А.Ю.

Дата ухвалення рішення22.01.2015
Оприлюднено28.01.2015
Номер документу42458052
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/2994/14

Ухвала від 10.02.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Мороз Л.Л.

Постанова від 22.01.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Аліменко В.О.

Ухвала від 02.12.2014

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Аліменко В.О.

Постанова від 06.11.2014

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Руденко

Ухвала від 06.10.2014

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Руденко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні