Постанова
від 29.07.2009 по справі 5/201-08
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

5/201-08

ВИЩИЙ  ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  УКРАЇНИ  

 ПОСТАНОВА          

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ          

 29 липня 2009 р.                                                                                    № 5/201-08  

Вищий господарський суд України у складі колегії  суддів:

Божок В.С.- головуючого,

Костенко Т.Ф.,Коробенко Г.П.

розглянувши матеріали касаційної скаргиТовариства з обмеженою відповідальністю "Приват-агро"

на постановуДніпропетровського апеляційного господарського суду від 02.03.2009

у справігосподарського суду Дніпропетровської області

за позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Приват-агро"

доКомунального підприємства Дніпропетровської обласної ради "Аульський водовід"

проспонукання укласти договір

в судовому засіданні взяли участь представники:

від позивача:не з'явились

від відповідачів:Горбаненко С.В. –дов. від 18.06.2009 №621/5-1

ВСТАНОВИВ:

Рішенням від 22.08.2008 господарського суду Дніпропетровської області (суддя: Шевченко С.Л.) позовні вимоги задоволено частково. Зобов'язано Комунальне підприємство Дніпропетровської обласної ради "Аульський водовід" протягом 20 днів з дня набрання рішення законної сили укласти договір на виробництво та надання послуг з централізованого водопостачання відповідно до ст. 181 Господарського кодексу України.

Постановою від 02.03.2009 Дніпропетровського апеляційного господарського суду (судді: Чимбар Л.О. - головуючий, Тищик І.В., Чоха Л.В.) рішення від 22.08.2008 господарського суду Дніпропетровської області  скасовано. В позові відмовлено.

Постанова  мотивована тим, що для вирішення питання про приєднання позивача до комунального водоводу позивач повинен виконати вимоги п.п. 12.1, 12.2, 2.1, 2.2 Правил користування системами комунального водопостачання та водовідведення в містах і селищах України та одержати технічні умови про можливість приєднання взятих в оренду об'єктів до комунального водопроводу, які є необхідною передумовою для укладання договору на водопостачання між сторонами.

Не погоджуючись з постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду ТОВ "Приват-агро" звернулось до Вищого господарського суду України з  касаційною скаргою і просить її скасувати, посилаючись на те, що судом порушені норми матеріального та процесуального права, так відповідно до ст. 20 Закону України "Про витну воду та питне водопостачання" передбачені істотні умови договору про надання послуг з питного водопостачання, а оскільки проекти договору надані КП ДОР "Аульський водовід" містять всі перелічені у цій статті істотні умови, то вимога відповідача про надання документів, що підтверджують право власності на комунікації, є незаконною.

Колегія суддів, приймаючи до уваги межі перегляду справи в касаційній інстанції, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального і процесуального права при винесенні оспорюваного судового акта, знаходить необхідним у задоволенні касаційної скарги відмовити.

Господарськими судами встановлено, що ТОВ "Приват-агро" 16.05.2008 звернулося до Комунального підприємства Дніпропетровської обласної ради "Аульський водовід" з проектом договору  від 15.05.2008 на виробництво та надання послуг з централізованого питного водопостачання.

Листом № 561/6-311 від 03.06.2008 відповідач повідомив, що для укладання договору про надання послуг питного водопостачання необхідно надати на адресу  КП ДОР "Аульський водовід" документи, які підтверджують право власності на комунікації, які приєднуються до комунікацій КП ДОР "Аульський водовід" у точці розподілу.

Господарським судом апеляційної інстанції також встановлено, що позивач орендує приміщення їдальні в с.Орджонікідзе по вул.  Парковій, 2 та приміщення механічної майстерні в тому ж селищі по вул. Господарчій, 3, на підставі договору оренди №01-01-2007-ор та договору оренди № 02-01-2007-ор від 01.01.2007, укладених з  науково-виробничою дослідною агрофірмою "Наукова".

Згідно Схеми підключення трубопроводу с. Орджонікідзе та точок приєднання на трубопроводі, що знаходиться на балансі науково-виробничої дослідної агрофірми "Наукова", точки приєднання знаходяться на відстані більш ніж 10 км та 12 км від інженерних мереж КП ДОР "Аульський водовід". Науково-виробнича дослідна агрофірма "Наукова" водоводом не користується і не є абонентом відповідача.

Відповідно до п. 1.2 Правил  користування системами комунального водопостачання та водовідведення в містах і селищах України, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 22.07.1994 за № 165/374 (які діяли на момент виникнення спірних правовідносин) дотримання цих Правил є обов'язковим для всіх осіб, підприємств, установ, організацій, що користуються комунальними водопроводами і каналізаціями, незалежно від їхньої відомчої належності і форми власності та Водоканалу.

Підпунктами 12.1, 12.2 Правил, встановлюється порядок відпускання води та приймання стічних вод для підприємств - шляхом укладання договору. Для оформлення договору або особового рахунку (абонентської картки) абоненти (крім громадян) подають до Водоканалу заяву та розрахунок-заявку на потрібну кількість води для кожного вводу, акт меж обслуговування та схему зовнішніх мереж з прив'язкою до місцевості.

Згідно п.2.1. Правил підприємства для вирішення питання про приєднання будинку, споруди або промислового об'єкта до комунального водопроводу надсилають до Водоканалу письмовий запит та опитувальний лист, де зазначається: а) загальна максимальна добова витрата води (для господарсько-питних та промислових потреб); б) середня та максимальна годинна витрата води на об'єкті; в) максимальна добова та годинна витрата води для промислових потреб; г) акт розподілу балансової належності; д) протипожежна витрата води; е) необхідний вільний напір на вводі при звичайному та пожежному режимах водопостачання.

Пунктом  2.2 Правил встановлено, що Водоканал по одержанні листа, оформленого відповідно до п. 2.1 цих Правил, протягом місяця після попередньої оплати замовником робіт та послуг, які виконуються Водоканалом щодо підготовки вихідних даних для проектування систем водопостачання та водовідведення, видає технічні умови про можливість приєднання об'єкта замовника до комунального водопроводу з урахуванням потужностей головних споруд, пропускної здатності мережі і таке інше, із зазначенням умов для проектування вводу (місце врізки, місцеположення водомірного вузла, умови для влаштування проміжного резервуара і насосів-підвищувачів тиску, прокладання дільниць мережі тощо), гарантованих напорів та кількості води, що подається.

Як зазначається у п. 1.7 Правил, приєднання об'єктів до комунальних водопроводів і каналізацій може бути здійснено лише після виконання технічних умов Водоканалу. Невиконання виданих технічних умов є підставою для відмови абоненту в приєднанні до систем комунального водопостачання та водовідведення.

Таким чином, господарський суд апеляційної інстанції обґрунтовано дійшов висновку, що для вирішення питання про приєднання позивача до комунального водоводу позивач повинен був виконати вимоги Правил  користування системами комунального водопостачання та водовідведення в містах і селищах України та одержати технічні умови про можливість приєднання взятих в оренду об'єктів до комунального водопроводу, перед укладанням договору на водопостачання.

Зважаючи на викладене, колегія суддів вважає, що Дніпропетровським апеляційним господарським судом дана правильна юридична оцінка обставинам справи, тому постанова відповідає  чинному законодавству України та обставинам справи і підстав для її  скасування  немає.

На підставі  викладеного, керуючись ст. 1115, п.1 ст. 1119, ст.11111 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України

ПОСТАНОВИВ :

В задоволенні касаційної скарги відмовити.

Постанову від 02.03.2009 Дніпропетровського апеляційного господарського суду  зі  справи № 5/201-08 залишити без змін.

Головуючий                                                       В.С. Божок

          Судді                                                                   Т.Ф. Костенко

                                                                                                         Г.П. Коробенко

Дата ухвалення рішення29.07.2009
Оприлюднено10.08.2009
Номер документу4264966
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/201-08

Постанова від 29.07.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Божок В.С.

Ухвала від 15.06.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Божок В.С.

Постанова від 02.03.2009

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Чимбар Л.О.

Рішення від 28.10.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Бенівський В.І.

Рішення від 20.10.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Шевченко С.Л.

Ухвала від 02.10.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Бенівський В.І.

Ухвала від 12.09.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Бенівський В.І.

Ухвала від 21.08.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Бенівський В.І.

Ухвала від 27.06.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Шевченко С.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні