Рішення
від 05.02.2015 по справі 910/25956/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.02.2015Справа № 910/25956/14

Господарський суд міста Києва у складі головуючого судді Головіної К.І., при секретарі судового засідання Мельник Ю.О., розглянувши

за позовною заявою Мамзіна Сергія Вікторовича

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Марс-ТВ"

про визнання рішення загальних зборів учасників товариства про виключення зі складу учасників товариства недійсним

за участю представників:

від позивача:Яременко Л.С.- представник за довіреністю б/н від 04.09.2014 р. від відповідача:не з'явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До господарського суду міста Києва надійшла позовна заява Мамзіна Сергія Вікторовича до Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Марс-ТВ" про визнання рішення загальних зборів учасників товариства про виключення зі складу учасників товариства недійсним.

Позовні вимоги мотивовані тим, що рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Марс-ТВ", яким виключено позивача зі складу учасників даного товариства, прийнято з порушенням вимог ст. 61 Закону України «Про господарські товариства». Крім того, відповідачем не дотримано строків повідомлення позивача про проведення даних зборів та порушено права на участь у зборах учасників товариства.

У позові Мамзін С.В. просить суд визнати недійсним рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Марс-ТВ" про виключення його зі складу учасників даного товариства.

У судовому засіданні представник позивача підтримав та обґрунтував позовні вимоги, просив їх задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, належним чином був повідомлений про час та місце судового засідання. Позиція відповідача з приводу заявленого позову суду невідома.

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України суд вважає за можливе розглянути справу без участі представника відповідача за наявними в ній матеріалами.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, 14.02.1997 р. рішенням учасників товариства, яке оформлено протоколом № 1 від 14.02.1997 р., було створено Товариство з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Марс-ТВ".

Державну реєстрацію товариства було проведено 28.02.1997 р., про що внесений відповідний запис в Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців № 1 067 120 0000 008693 від 05.09.2006 р.

До складу учасників даного товариства увійшли: громадянин України Лабунський Ю.О. (65 % від статутного капіталу ТОВ "Телерадіокомпанія "Марс-ТВ"), громадянин України Мамзін С.В. (30 % від статутного капіталу ТОВ "Телерадіокомпанія "Марс-ТВ") та громадянка України Полхович Г.О. (5 % від статутного капіталу ТОВ "Телерадіокомпанія "Марс-ТВ").

У судовому засіданні встановлено, що 15.08.2013 р. відбулись позачергові загальні збори учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Марс-ТВ", які були оформлені протоколом № 14.

За результатами проведених зборів, окрім інших питань, прийнято рішення виключити Мамзіна С.В. зі складу учасників ТОВ "Телерадіокомпанія "Марс-ТВ", оскільки він своїми діями перешкоджав досягненню цілей товариства через систематичні невідвідування загальних зборів, що є порушенням обов'язків учасників товариства. Цим же протоколом оформлено рішення про виплату позивачу грошового еквіваленту внеску до капіталу товариства в розмірі 2 812,50 грн. Крім того, у зв'язку з виключенням Мамзіна С.В. зі складу учасників ТОВ "Телерадіокомпанія "Марс-ТВ" статутний капітал даного товариства перерозподілив наступним чином: громадянину Лабунському Ю.О. належить 95 % частки від статутного капіталу товариства, а громадянці Полхович Г.О. - 5 % від статутного капіталу товариства.

Позивач вказує, що рішення позачергових загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Марс-ТВ", яке оформлено протоколом № 14 від 15.08.2013 р., прийнято з порушенням вимог ст. 61 Закону України «Про господарські товариства» та статуту даного товариства.

Відповідно до п. 17 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" № 13 від 24.10.2008 р. рішення загальних зборів учасників (акціонерів) та інших органів господарського товариства є актами, оскільки ці рішення зумовлюють настання правових наслідків, спрямованих на регулювання господарських відносин, і мають обов'язковий характер для суб'єктів цих відносин.

Підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів (учасників) господарського товариства можуть бути:

- порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів товариства;

- позбавлення акціонера (учасника) товариства можливості взяти участь у загальних зборах;

- порушення прав чи законних інтересів акціонера (учасника) товариства рішенням загальних зборів.

Відповідно до ст. 61 Закону України "Про господарські товариства" про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються передбаченим статутом способом з зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш, як за 30 днів до скликання загальних зборів. Будь-хто з учасників товариства вправі вимагати розгляду питання на загальних зборах учасників за умови, що воно було ним поставлено не пізніш, як за 25 днів до початку зборів. З питань, не включених до порядку денного, рішення можуть прийматися тільки за згодою всіх учасників, присутніх на зборах.

Пунктом 8.1 Статуту ТОВ "Телерадіокомпанія "Марс-ТВ", затвердженого загальними зборами учасників товариства (протокол № 6 від 17.11.2009 р.), вищим оганом товариства є загальні збори учасників товариства, в яких приймають участь учасники або призначені ними представники.

Відповідно до п. 8.14 Статуту збори не мають приймати рішення з питань, не включених до порядку денного. Повідомлення про проведення загальних зборів повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до початку зборів. З питаннями винесеними на порядок денний учасники повинні бути ознайомлені не пізніше, ніж за 7 днів до початку зборів. З питань не включених до порядку денного, рішення можуть прийматися тільки за згодою всіх учасників, присутніх на зборах.

Як вбачається з матеріалів справи, 12.07.2013 р. учасникам ТОВ "Телерадіокомпанія "Марс-ТВ" Полхович Г.О. та Мамзіну С.В. іншим учасником даного товариства - Лабунським Ю.О. було направлено повідомлення про проведення 15.08.2013 р. позачергових загальних зборів ТОВ "Телерадіокомпанія "Марс-ТВ" за адресою: м. Київ, вул. Ревуцького, 5-А. Також у даному повідомленні зазначено перелік питань, які будуть винесені на обговорення загальних зборів, а саме - про зміну розміру статутного капіталу товариства, про затвердження нової редакції товариства та про уповноваження особи на здійснення реєстраційних дій.

У відповідь на вказане повідомлення, 17.07.2013 р. Мамзін С.В. на адресу учасників Лабунського Ю.О. та Полхович Г.О. направив вимогу про надання йому бухгалтерських та інших документів, що свідчать про фінансовий та майновий стан ТОВ "Телерадіокомпанія "Марс-ТВ" (баланси, звіти, тощо), а також письмове обгрунтування необхідності зміни розміру статутного капіталу товариства.

У відповідь на вказану вимогу, 01.08.2013 р. учасник ТОВ "Телерадіокомпанія "Марс-ТВ" - Полхович Г.О. повідомив позивача, що останній має право ознайомитись з даними бухгалтерського обліку та звітності товариства, але дана інформація надається виконавчим органом товариства на зборах, які відбудуться 15.08.2013 р.

Як вже встановлено судом, 15.08.2013 р. відбулись позачергові загальні збори учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Марс-ТВ", які були оформлені протоколом № 14.

На вказаних зборах були присутні учасники товариства: громадянин Лабунський Ю.О. (65 % від статутного капіталу ТОВ "Телерадіокомпанія "Марс-ТВ") та громадянка Полхович Г.О. (5 % від статутного капіталу ТОВ "Телерадіокомпанія "Марс-ТВ") та запрошена особа - генеральний директор ТОВ "Телерадіокомпанія "Марс-ТВ" - Гуща П.М.

Також з матеріалів справи вбачається, що на позачергових загальних зборах учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Марс-ТВ" № 14 від 15.08.2013 р. представником учасника ТОВ "Телерадіокомпанія "Марс-ТВ" Лабунського Ю.О. було винесене на розгляд питання, що не входило до порядку денного, а саме - про виключення учасника товариства - Мамзіна С.В. зі складу учасників ТОВ "Телерадіокомпанія "Марс-ТВ", у зв'язку з систематичним невиконанням ним обов'язків учасника та ігнорування прийняття стратегічних рішень щодо розвитку товариства, а також про виплату Мамзіну С.В. грошового еквіваленту його внеску до статутного капіталу товариства та здійснення перерозподілу статутного капіталу товариства, про що внести зміни до статуту товариства.

За результататами голосування присутні учасники товариства одноголосно ухвалили - додати до порядку денного позачергових загальних зборів вказане питання.

Розглядаючи додане до порядку денного питання про виключення Мамзіна С.В. зі складу учасників товариства, представник Лабунського Ю.О. зазначив, що останній не виконує обов'язки, які покладені на нього статутом товариства та нормативними актами України, зокрема, систематично не з'являється протягом трьох років на проведення загальних зборів учасників, хоча кожного разу повідомляється про це належним чином, та як наслідок не приймає участі у проведенні голосування, в зв'язку з чим підприємство не має можливості вирішувати питання його фінансово-господарської діяльності.

Крім того, запропонував здійснити оплату частки виключеного учасника Мамзіна С.В. учасником Лабунським Ю.О. протягом трьох місяців від дати виплати грошового еквіваленту внеску до статутного капіталу товариства в розмірі 2 812,50 грн. та перерозподілити статутний капітал наступним чином: Лабунському Ю.О. - 95 % частки від статутного капіталу товариства, а Полхович Г.О. - 5 % від статутного капіталу товариства.

За результатами розгляду даного питання присутні учасники товариства ухвалили:

- виключити Мамзіна С.В. зі складу учасників товариства,

- виплатити Мамзіну С.В. грошовий еквівалент внеску до статутного капіталу товариства у розмірі 2812,50 гривень.

- перерозподілити статутний капітал товариства наступним чином: Лабунський Ю.О. - 95 % частки від статутного капіталу товариства, а Полхович Г.О. - 5 %.

У подальшому вказані зміни були внесені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Відповідно до п. 18 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 13 від 24.10.2008 р. при розгляді справ судам слід враховувати, що безумовною підставою для визнання недійсними рішень загальних зборів у зв'язку з прямою вказівкою закону є:

- прийняття загальними зборами рішення за відсутності кворуму для проведення загальних зборів чи прийняття рішення (статті 41, 42, 59, 60 Закону про господарські товариства);

- прийняття загальними зборами рішень з питань, не включених до порядку денного загальних зборів товариства (частина четверта статті 43 Закону про господарські товариства);

- прийняття загальними зборами рішення про зміну статутного капіталу товариства, якщо не дотримано процедури надання акціонерам (учасникам) відповідної інформації (статті 40, 45 Закону про господарські товариства).

При вирішенні питання про недійсність рішень загальних зборів у зв'язку з іншими порушеннями, допущеними під час скликання та проведення загальних зборів, господарський суд повинен оцінити, наскільки ці порушення могли вплинути на прийняття загальними зборами відповідного рішення.

Як вже було встановлено судом, учасника ТОВ "Телерадіокомпанія "Марс-ТВ" - Мамзіна С.В. про проведення 15.08.2013 р. позачергових загальних зборів ТОВ "Телерадіокомпанія "Марс-ТВ" було повідомлено 12.07.2013 р.

Разом з тим, до порядку денного питання щодо виключеня Мамзіна С.В. зі складу учасників товариства, здійснення виплати Мамзіну С.В. грошового еквіваленту внеску до статутного капіталу товариства в розмірі 2812,50 гривень та перерозподілу статутного капіталу товариства включено не було. Дані питання були поставлені на розгляд загальних зборів учасників товариства лише у день їх проведення, тобто 15.08.2013 р.

Отже, у порушення вимог ст. 61 Закону України "Про господарські товариства" та п. 8.14 статуту рішення про виключення позивача зі складу учасників було прийнято, за відсутності згоди всіх учасників, присутніх на зборах.

Крім того, з матеріалів справи вбачається, що листом від 15.08.2013 р. позивач повідомив інших учасників ТОВ "Телерадіокомпанія "Марс-ТВ", що він прибув за адресою вказаною у повідомленні про проведення позачергових загальних зборів від 12.07.2013 р., а саме - м. Київ, вул. Ревуцького, 5 А.

Разом з тим, за вказаною адресою, окрім, позивача на вказані збори ніхто не прибув. Інформація щодо проведення зборів за іншою адресою або їх перенесення у позивача була відсутня.

Згідно з п. 21 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 13 від 24.10.2008 р., рішення загальних зборів господарського товариства можуть бути визнаними недійсними в судовому порядку у випадку недотримання процедури їх скликання, встановленої статтями 43, 61 Закону України "Про господарські товариства".

Права учасника (акціонера) товариства можуть бути визнані порушеними внаслідок недотримання вимог закону про скликання і проведення загальних зборів, якщо він не зміг взяти участь у загальних зборах, належним чином підготуватися до розгляду питань порядку денного, зареєструватися для участі у загальних зборах тощо.

При вирішенні спорів про визнання недійсними рішень загальних зборів господарського товариства з підстав недопущення до участі в них акціонерів (учасників) товариства судам необхідно з'ясувати, чи могла їх відсутність (або наявність) істотно вплинути на прийняття рішення, яке оскаржується.

Таким чином, учасниками ТОВ "Телерадіокомпанія "Марс-ТВ" Лабунським Ю.О. та Полхович Г.О. не було дотримано вимог ст. 61 Закону України "Про господарські товариства" та статуту товариства щодо скликання і проведення позачергових загальних зборів, які відбулись 15.08.2013 р., чим було порушено права позивача, який володіє 30 % статутного капіталу товариства на участь у зборах, що могло у свою чергу, вплинути на оскаржуване рішення.

Крім того, судом встановлено, що відповідачем були порушені права позивача на ознайомлення з документами бухгалтерського обліку та фінансової звітності ТОВ "Телерадіокомпанія "Марс-ТВ".

Згідно із частиною першою статті 10 Закону України "Про господарські товариства" та пунктом 5 частини першої статті 116 Цивільного кодексу України учасники господарського товариства мають право, зокрема, одержувати інформацію про діяльність товариства. На вимогу учасника товариство зобов'язане надати йому для ознайомлення річні баланси, звіти про фінансово-господарську діяльність товариства, протоколи ревізійної комісії, протоколи зборів органів управління товариства тощо.

Відповідно до ст. 61 Закону України "Про господарські товариства" не пізніш як за 7 днів до скликання загальних зборів учасникам товариства повинна бути надана можливість ознайомитися з документами, внесеними до порядку денного зборів.

Таким чином, не надавши позивачу у визначений законодавством строк бухгалтерських та інших документів, які свідчать про фінансовий та майновий стан ТОВ "Телерадіокомпанія "Марс-ТВ", учасники товариства порушили вимоги зазначених нормативно-правових актів, у зв'язку з чим позивач був позбавлений можливості надати обгрунтовані пояснення на загальних зборах, зокрема, щодо питання зміни розміру статутного капіталу товариства, яке було включено у порядок денний позачергових загальних зборів учасників ТОВ "Телерадіокомпанія "Марс-ТВ", що відбулись 15.08.2013 р.

Враховуючи викладене, суд вважає, що наявні у справі матеріали свідчать про обґрунтованість вимог позивача, у зв'язку з чим позовні вимоги про визнання недійсним рішення позачергових загальних зборів, оформленого протоколом від 15.08.2013 р № 14, підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 31 Закону України від 15.05.2003 р. "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" у разі постановлення судового рішення щодо скасування рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу про внесення змін до установчих документів юридичної особи або про визнання повністю або частково недійсними змін до установчих документів юридичної особи суд у день набрання законної сили судовим рішенням надсилає його юридичній особі - відповідачу для вжиття заходів до приведення установчих документів у відповідність із прийнятим судовим рішенням, а також державному реєстратору для внесення запису про судове рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

Згідно зі ст. 49 ГПК України витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. 44, ст. 49, ст.ст. 75, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов Мамзіна Сергія Вікторовича до Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Марс-ТВ" про визнання рішення загальних зборів учасників товариства про виключення зі складу учасників товариства недійсним задовольнити.

Визнати недійсним рішення позачергових загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Марс-ТВ" (02154, м. Київ, вул. Ентузіастів, 29/1, ідентифікаційний код 24730499), оформлене протоколом від 15.08.2013 р № 14.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Марс-ТВ" (02154, м. Київ, вул. Ентузіастів, 29/1, ідентифікаційний код 24730499) на користь Мамзіна Сергія Вікторовича (03022, м. Київ, вул. Васильківська, буд. 40, кв. 70, ідентифікаційний код 2889607116) 1 218 (одну тисячу двісті вісімнадцять) грн. 00 коп. судового збору.

Рішення ухвалено в нарадчій кімнаті та проголошено його вступну та резолютивну частини в судовому засіданні 5 лютого 2015 року.

Повний текст рішення підписаний 10 лютого 2015 року.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Київського апеляційного господарського суду через господарський суд міста Києва шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня підписання повного тексту рішення.

Суддя К.І. Головіна

Дата ухвалення рішення05.02.2015
Оприлюднено12.02.2015
Номер документу42663403
СудочинствоГосподарське
Сутьвиключення зі складу учасників товариства недійсним

Судовий реєстр по справі —910/25956/14

Постанова від 03.08.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Дунаєвська Н.Г.

Ухвала від 14.07.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Дунаєвська Н.Г.

Постанова від 17.05.2016

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 25.02.2016

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 03.09.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Рішення від 05.02.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 24.11.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні