Ухвала
від 24.02.2015 по справі 6/538-09
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

cpg1251

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

УХВАЛА

24 лютого 2015 року Справа № 6/538-09

Вищий господарський суд України у складі колегії:

головуючого:Студенця В.І., суддів:Кривди Д.С., Грека Б.М., розглянувши касаційну скаргу Державної виконавчої служби України на постановуДніпропетровського апеляційного господарського суду від та на ухвалу від 22.01.2015 Господарського суду Дніпропетровської області 10.11.2014 за скаргамиПублічного акціонерного товариства "Південний гірничо-збагачувальний комбінат" на діїДержавної виконавчої служби України у справі № 6/538-09 за позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Промінвестекскавація" доВідкритого акціонерного товариства "Південний гірничо-збагачувальний комбінат" про та за зустрічним позовом до простягнення 45 073 521, 60 грн. Відкритого акціонерного товариства "Південний гірничо-збагачувальний комбінат" Товариства з обмеженою відповідальністю "Промінвестекскавація" визнання договору підряду № 2590а від 24.12.2007 недійсним

В С Т А Н О В И В:

Подана касаційна скарга не відповідає вимогам розділу ХІІ-1 Господарського процесуального кодексу України, не приймається до розгляду та підлягає поверненню з таких підстав.

Відповідно до ч. 4 ст. 111 ГПК України до скарги додаються докази сплати судового збору і надсилання копії скарги іншій стороні у справі.

Відповідно до ст. 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Статтею 8 Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" передбачено, що мінімальна заробітна плата станом на 01.01.2015 становить 1218 грн.

Ставка судового збору за подання до господарського суду касаційної скарги на ухвалу суду відповідає 0,5 розміру мінімальної заробітної плати (підпункт 8 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір").

Таким чином, розмір судового збору за подання касаційної скарги на ухвалу суду складає 609, 00 грн.

Разом з тим, Державною виконавчою службою України до касаційної скарги не додано доказів сплати судового збору.

При цьому, в касаційній скарзі Державною виконавчою службою України заявлено клопотання про відстрочення сплати судового збору до ухвалення судового рішення у справі, яке мотивовано тим, що ДВС України є державною установою та фінансується за рахунок коштів Державного бюджету України, а відтак необхідно довший строк для можливості сплати судового збору за подання касаційної скарги на оскаржуване судове рішення, ніж передбачено ГПК України для можливості подання касаційної скарги.

Відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України "Про судовий збір", враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі.

За приписами норм вказаної статті відстрочення сплати судового збору на певний строк є правом, а не обов'язком суду, і може мати місце за наявності виключних обставин. І в такому випадку обов'язок обґрунтування та доведення наявності обставин, які унеможливлюють сплату судового збору у встановлених законом розмірах станом на день подання касаційної скарги, покладається на заінтересовану сторону.

У п. 3.1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" від 21.02.2013 № 7 зазначено, що єдиною підставою для вчинення господарським судом дій, зазначених у статті 8 Закону, є врахування ним майнового стану сторін.

Клопотання про відстрочення (розстрочення) сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до господарського суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі.

Статтею 129 Конституції України як о дну із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, в тому числі й органів державної влади, а тому самі лише обставини, пов'язані з фінансуванням установи чи організації з Державного бюджету України та відсутністю у ньому коштів, призначених для сплати судового збору, не можуть вважатися підставою для звільнення від такої сплати.

Разом з тим, Державною виконавчою службою України не наведено доводів та не надано належних і допустимих доказів, які б підтверджували, що на час подання касаційної скарги її майновий стан перешкоджав сплаті судового збору у встановленому порядку і розмірі.

За таких обставин, клопотання Державної виконавчої служби України про відстрочення сплати судового збору за подання касаційної скарги на постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 22.01.2015 та на ухвалу Господарського суду Дніпропетровської області від 10.11.2014 до ухвалення судом касаційної інстанції рішення у справі № 6/538-09 задоволенню не підлягає.

Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 111-3 ГПК України касаційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом, якщо до скарги не додано документів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Враховуючи те, що Державною виконавчою службою України до касаційної скарги не додано доказів сплати судового збору у встановлених порядку і розмірі, а в задоволенні клопотання про відстрочення сплати судового збору відмовлено, тобто касаційна скарга подана з порушенням вимог п. 4 ч. 1 ст. 111 3 ГПК України, то ця обставина є підставою для неприйняття до розгляду касаційної скарги та її повернення.

На підставі викладеного та керуючись ст. 86, п. 4 ч. 1 ст. 111 3 Господарського процесуального кодексу України, суд -

У Х В А Л И В :

1. Відмовити Державній виконавчій службі України у задоволенні клопотання про відстрочення сплати судового збору.

2. Касаційну скаргу Державної виконавчої служби України на постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 22.01.2015 та на ухвалу Господарського суду Дніпропетровської області від 10.11.2014 у справі № 6/538-09 з доданими до неї матеріалами повернути.

Головуючий - суддя Студенець В.І.

Судді: Кривда Д.С.

Грек Б.М.

Дата ухвалення рішення24.02.2015
Оприлюднено25.02.2015
Номер документу42841820
СудочинствоГосподарське
Сутьта за зустрічним позовом до простягнення 45 073 521, 60 грн. Відкритого акціонерного товариства "Південний гірничо-збагачувальний комбінат" Товариства з обмеженою відповідальністю "Промінвестекскавація" визнання договору підряду № 2590а від 24.12.2007 недійсним

Судовий реєстр по справі —6/538-09

Постанова від 22.04.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Студенець B.I.

Ухвала від 08.04.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Студенець B.I.

Ухвала від 24.02.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Студенець B.I.

Ухвала від 22.01.2015

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Сизько Ірина Анатоліївна

Постанова від 22.01.2015

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Сизько Ірина Анатоліївна

Ухвала від 25.12.2014

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Сизько Ірина Анатоліївна

Ухвала від 10.12.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

Ухвала від 26.11.2014

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Іванов Олексій Геннадійович

Ухвала від 10.11.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

Ухвала від 24.09.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні