Вирок
від 25.02.2015 по справі 538/2247/14-к
ЛОХВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №538/2247/14-к

Провадження по справі №1-кп/538/6/15

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 лютого 2015 року Лохвицький районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді - ОСОБА_1

при секретарі - ОСОБА_2

з участю:

прокурора - ОСОБА_3

обвинуваченого - ОСОБА_4

захисника обвинуваченого - ОСОБА_5

потерпілого - ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Лохвиця, Полтавської області справу по обвинуваченню :

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Ціпки, Гадяцького району, Полтавської області, громадянина України, українця, освіта вища, неодруженого, працюючого складачем поїздів ст. Гадяч Південної залізниці, проживає АДРЕСА_1 , раніше не судимий,

в скоєнні злочину, передбаченого ст.125 ч.2 КК України,

в с т а н о в и в :

21 вересня 2014 року, близько 9 год. 45 хв., в м. Гадяч, Полтавської області, біля продуктового магазину розташованого поблизу перехрестя вул. Гагаріна та вул. Тельмана Филь Віктор Павлович, під час сварки, що виникла на грунті особистих неприязних стосунків, умисно наніс декілька ударів руками та ногами по голові ОСОБА_6 , чим спричинив йому тілесні ушкодження у вигляді: закритої черепно-мозкової травми зі струсом головного мозку, забійної рани області правої брови, гематоми та синця в області лівого ока, саден на обличчі і кваліфікуються як легкі тілесні ушкодження, що спричинили короткочасний розлад здоров`я.

В судовому засіданні ОСОБА_4 вину в скоєнні даного злочину не визнав, від дачі показань відмовився.

Заслухавши показання потерпілого ОСОБА_6 , показання свідків: ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 суд дійшов висновку, що вина ОСОБА_4 повністю доведена.

Як видно з показань потерпілого 21 вересня 2014 року, близько 9 год. 45 хв., в м. Гадяч, Полтавської області, біля продуктового магазину розташованого поблизу перехрестя вул. Гагаріна та вул. Тельмана Филь Віктор Павлович, під час сварки, що виникла на грунті особистих неприязних стосунків, умисно наніс декілька ударів руками та ногами по голові ОСОБА_6 , чим спричинив йому тілесні ушкодження.

З показань свідків ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_10 видно, що 21 вересня 2014 року, близько 9 год. 45 хв., в м. Гадяч, Полтавської області, вони знаходилися в продуктовому магазині розташованого поблизу перехрестя вул. Гагаріна та вул. Тельмана. В цей же час на вулиці біля приміщення магазину знаходилися обвинувачений ОСОБА_4 та потерпілий ОСОБА_6 . Через короткий проміжок часу ОСОБА_6 забіг до приміщення магазину, зайшов за прилавок, прикриваючи обличчя рукою та присів за прилавком. Свідки вийшли з магазину і побачили, що біля магазину знаходився ОСОБА_4 , також біля магазину лежав мобільний телефон ОСОБА_4 та перекинутий стаканчик із під кави.

З показань свідка ОСОБА_9 видно, що 21 вересня 2014 року, близько 9 год. 45 хв., в м. Гадяч, Полтавської області, вона працювала продавцем в продуктовому магазині, що розташований поблизу перехрестя вул. Гагаріна та вул. Тельмана. В цей час в магазині були покупці ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_10 . Біля магазину знаходився ОСОБА_4 та потерпілий ОСОБА_6 , який за декілька хвилин до цього купив в магазині каву та ще якийсь товар. Через невеликий проміжок часу до приміщення магазину забіг ОСОБА_6 , зайшов за прилавок, прикриваючи обличчя рукою та присів за прилавком. Обличчя ОСОБА_6 було все в крові. ОСОБА_9 дала ОСОБА_6 полотенце, щоб він витер з обличчя кров. ОСОБА_6 не пояснив причини наявності на обличчі у нього тілесних ушкоджень. Коли вона вийшла з магазину, то побачила біля магазину перевернутий стаканчик.

З висновку судово-медичної експертизи видно, що виявлені у ОСОБА_6 тілесні ушкодження у вигляді закритої черепно-мозкової травми зі струсом головного мозку, забійної рани в області правої брови, гематоми та синця в області лівого ока, саден на обличчі, які утворилися від неодноразової дії тупих предметів з обмеженою контактуючою поверхнею, якими могли бути кулаки людини, ноги у взутті, чи інші схожі за характером предмети, і могли утворитись в строк та при обставинах, на які вказує підекспертний, та які викладені в постанові та медичній документації і кваліфікуються як легкі тілесні ушкодження, що спричинили короткочасний розлад здоров`я. Враховуючи кількість та локалізацію тілесних ушкоджень, виявлених у підекспертного можна зробити висновок, що дані тілесні ушкодження в результаті падіння з висоти власного зросту на площину, як з раніше наданим прискоренням, так і без такого утворитись не могли.

Отже, дії ОСОБА_4 , що виразились в умисному нанесенні легких тілесних ушкоджень, що спричинили короткочасний розлад здоров`я слід кваліфікувати за ст.125 ч.2 КК України.

При визначенні виду і міри покарання суд врахував, що ОСОБА_4 скоїв злочин вперше, характеризується позитивно. Дані обставини суд визнає пом`якшуючими покарання.

Враховуючи ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного, обставини справи суд дійшов висновку, що необхідним і достатнім для виправлення ОСОБА_4 має бути покарання у виді штрафу в дохід держави.

В матеріалах провадження мається цивільний позов прокурора Гадяцького району в інтересах держави в особі фінансового управління Гадяцької районної державної адміністрації до ОСОБА_4 про стягнення витрат на стаціонарне лікування ОСОБА_6 , який потерпів від злочину на суму 662 грн. 90 коп.

В судовому засіданні прокурор підтримав позовні вимоги, обвинувачений ОСОБА_4 позовні вимоги не визнав.

Позовні вимоги прокурора підтверджуються довідкою - розрахунком Гадяцької центральної районної лікарні.

Згідно вимог ст. 1206 ЦК України особа, яка вчинила злочин, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього злочину.

Отже позовні вимоги прокурора законні і обгрунтовані, а тому підлягають задоволенню.

В матеріалах провадження мається цивільний позов потерпілого ОСОБА_6 до ОСОБА_4 про відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої злочином. В судовому засіданні ОСОБА_6 підтримав позовні вимоги суду пояснив, що витрати на ліки, перев`язувальний матеріал та витрати на пальне, придбане для поїздки на експертизу в м. Зіньків становлять згідно чеків 530,38 грн. Моральну шкоду, яка виразилася у відчутті болю, від отриманих тілесних ушкоджень, душевних стражданнях, викликаних неправомірною поведінкою обвинуваченого, необхідності тимчасового припинення своєї підприємницької діяльності та звичного способу життя на період лікування ОСОБА_6 оцінює в сумі 6100 грн. ОСОБА_6 просив суд стягнути з ОСОБА_4 на його користь 530,38 грн. матеріальної шкоди та 6100 грн. моральної шкоди завданої злочином.

Обвинувачений ОСОБА_4 позовні вимоги потерпілого ОСОБА_6 не визнав.

Відповідно до вимог ч.1 ст.1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними діями особистим немайновим правам фізичної особи, а також шкода завдана майну фізичної особи відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Позовні вимоги в частині відшкодування матеріальної шкоди підтверджені чеками на суму 530,38 грн.

Отже позовні вимоги щодо відшкодування матеріальної шкоди завданої злочином підлягає задоволенню в сумі 530,38 грн.

Відповідно до вимог ст.1167 ЦК України моральна шкода, завдана фізичній особі неправомірними діями відшкодовується особою, яка її задала, за наявності її вини.

Враховуючи характер правопорушення вчиненого ОСОБА_4 , глибину фізичних та душевних страждань потерпілого ОСОБА_6 , ступеня вини ОСОБА_4 , враховуючи вимоги розумності і справедливості суд вважає доцільним визначити розмір моральної шкоди, що підлягає відшкодуванню в розмірі 2000 грн. В іншій частині позовних вимог позов задоволенню не підлягає.

Судових витрат по справі не має.

Керуючись ст.ст.349, 373, 374 КПК України, ст.1206 , ст.1166, ст. 1167 ЦК України суд -

з а с у д и в :

Визнати винним ОСОБА_4 в скоєнні злочину, передбаченого ст.125 ч.2 КК України та призначити йому покарання у виді п`ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 ( вісімсот п`ятдесят грн. ) штрафу в дохід держави.

Позов прокурора Гадяцького району в інтересах держави в особі фінансового управління Гадяцької районної державної адміністрації до ОСОБА_4 про стягнення витрат на стаціонарне лікування ОСОБА_6 , який потерпів від злочину на суму 662 грн. 90 коп. задоволити. Стягнути з ОСОБА_4 на користь фінансового управління Гадяцької районної державної адміністрації ( р.р. 31413544700032, код 02315386, МФО 831019 одержувач ГУДК в Полтавській області) 662,90 грн. ( шістсот шістдесят дві грн. 90 коп)

Позов ОСОБА_6 задоволити частково. Стягнути з ОСОБА_4 на користь ОСОБА_6 530,38 грн. ( п`ятсот тридцять грн.38 коп.) матеріальної шкоди завданої злочином та 2000 грн. ( дві тисячі грн.) моральної шкоди завданої злочином. В іншій частині позовних вимог відмовити.

Міра запобіжного заходу не обиралась.

Вирок може бути оскаржений через Лохвицький районний суд Полтавської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Апеляційного суду Полтавської області.

Обвинуваченому та прокурору копію вироку вручити негайно після його проголошення.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.02.2015
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу42888969
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —538/2247/14-к

Ухвала від 15.05.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Полтавської області

Корсун О. М.

Ухвала від 10.04.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Полтавської області

Корсун О. М.

Ухвала від 22.05.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Полтавської області

Корсун О. М.

Ухвала від 10.04.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Полтавської області

Корсун О. М.

Ухвала від 23.04.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Полтавської області

Корсун О. М.

Ухвала від 12.05.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Полтавської області

Корсун О. М.

Ухвала від 23.07.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Полтавської області

Корсун О. М.

Ухвала від 23.07.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Полтавської області

Корсун О. М.

Вирок від 25.02.2015

Кримінальне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Крекотень С. А.

Ухвала від 10.12.2014

Кримінальне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Крекотень С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні