Постанова
від 26.02.2015 по справі 924/991/14
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

cpg1251

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 лютого 2015 року Справа № 924/991/14 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів :

головуючого суддіХодаківської І.П., суддівФролової Г.М., Яценко О.В., розглянувши касаційну скаргу Чемеровецької районної державної лікарні ветеринарної медицини на постанову від 16.12.2014 Рівненського апеляційного господарського суду у справі№924/991/14 господарського суду Хмельницької області за позовом за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивачаХмельницького міжрайонного прокурора з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері Хмельницької обласної державної адміністрації до 1. Чемеровецької районної державної адміністрації, 2. Чемеровецької районної державної лікарні ветеринарної медицини провизнання недійсним договору оренди землі №25 від 30.11.2004р., укладеного між Чемеровецькою районною державною адміністрацією та Чемеровецькою районною державною лікарнею ветеринарної медицини; - зобов'язання Чемеровецької районної державної лікарні ветеринарної медицини повернути земельні ділянки водного фонду (ставки) загальною площею 2,4948 га, у тому числі водне плесо - 1,4155 га, сінокоси - 1,0793 га, які розташовані за межами населеного пункту с. Бережанка Бережанської сільської ради, Хмельницькій обласній державній адміністрації За участю представників сторін:

Від позивача - не з'явились

Від відповідача - 2) Скоропад Д.О. (дов. від 25.02.15)

Від Генеральної прокуратури України - Кузнецова Ю.В.

ВСТАНОВИЛА:

Хмельницький міжрайонний прокурор з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері звернувся до господарського суду Хмельницької області з позовом до Чемеровецької районної державної адміністрації та до Чемеровецької районної державної лікарні ветеринарної медицини про визнання недійсним договору оренди землі №25 від 30.11.2004, укладеного між Чемеровецькою районною державною адміністрацією та Чемеровецькою районною державною лікарнею ветеринарної медицини; зобов'язання Чемеровецької районної державної лікарні ветеринарної медицини повернути земельні ділянки водного фонду (ставки) загальною площею 2,4948 га, у тому числі водне плесо - 1,4155 га, сінокоси - 1,0793 га, які розташовані за межами населеного пункту с. Бережанка Бережанської сільської ради, Хмельницькій обласній державній адміністрації.

Рішенням господарського суду Хмельницької області від 27.10.2014 (головуючий суддя Магера В.В., суддя Субботіна Л.О., суддя Музика М.В.) позов задоволено, визнано недійсним та припинено на майбутнє договір оренди землі №25 від 30.11.2004, зобов'язано Чемеровецьку районну державну лікарню ветеринарної медицини повернути Хмельницькій обласній державній адміністрації земельні ділянки водного фонду (ставки) загальною площею 2,4948 га, у тому числі водне плесо - 1,4155 га, сінокоси - 1,0793 га, які розташовані за межами населеного пункту с. Бережанка Бережанської сільської ради.

Постановою колегії суддів Рівненського апеляційного господарського суду від 16.12.2014 у складі: Філіпової Т.Л., Бучинської Г.Б., Василишина А.Р. рішення господарського суду першої інстанції залишено без змін.

Чемеровецька районна державна лікарня ветеринарної медицини у касаційній скарзі просить рішення та постанову попередніх судових інстанцій скасувати, прийняти нове рішення, яким в позові відмовити. Скарга мотивована неправильним застосуванням та порушенням судами норм чинного законодавства, зокрема, ст.ст.203, 215, 256, 257, 267 Цивільного кодексу України, ст.223 Господарського кодексу України, ст.15 Закону України "Про оренду землі".

Перший заступник прокурора Хмельницької області у відзиві просить рішення та постанову попередніх судових інстанцій залишити без змін.

Розглянувши матеріали справи та касаційної скарги, проаналізувавши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування судом норм матеріального та процесуального права, колегія суддів зазначає наступне.

Господарськими судами попередніх інстанцій встановлено, що 22.10.2004 Чемеровецькою райдержадміністрацією прийнято розпорядження №504/2004 "Про надання дозволу на виготовлення проектної документації по передачі в оренду земельної ділянки водного фонду", яким було вирішено:

1) надати дозвіл Чемеровецькій районній державній лікарні ветеринарної медицини на виготовлення проектної документації по наданню в оренду земельних ділянок водного фонду (ставки) за рахунок земель державної власності, які розташовані за межами населених пунктів с.Кугаївці та с.Бережанка.

2) Чемеровецькій районній державній лікарні ветеринарної медицини замовити в землевпорядній організацій даний проект та подати його в райдержадміністрацію для затвердження.

30.11.2004 між Чемеровецькою райдержадміністрацією (орендодавець) та Чемеровецькою районної державною лікарнею ветеринарної медицини (орендар) було укладено договір оренди землі №25, згідно п.1 якого орендодавець надає, а орендар приймає у строкове платне користування земельні ділянки водного фонду (ставки), які знаходяться за межами населеного пункту с. Бережанка Бережанської сільської ради.

Пунктом 2 договору передбачено, що в оренду передаються земельні ділянки (ставки) площею 2,4948 га, у тому числі водне плесо - 1,4155 га, сінокоси - 1,0793 га.

Договір укладено на 25 років. Після закінчення строку договору орендар має переважне право на поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 30 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію (п. 3 договору).

Пунктами 4,5,6,7 договору передбачено, що орендна плата вноситься орендарем у формі грошової плати на рахунок власника землі №33210812800535 УДК в Хмельницькій області в розмірі 250 гривень. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції. Орендна плата вноситься не пізніше 15 жовтня поточного року. Передача продукції та надання послуг в рахунок орендної плати оформляється відповідними актами.

Пунктами 10,11,12 договору передбачено, що земельна ділянка передається в оренду для риборозведення. Передача земельної ділянки здійснюється із розробленням проекту її відведення. Підставою розроблення проекту відведення є земельної ділянки є розпорядження голови адміністрації №504/2004 від 22.10.2004. Передача земельної ділянки орендарю здійснюється у 10-денний строк після державної реєстрації цього договору за актом її приймання-передачі.

Договір зареєстрований у Чемеровецькому відділ Хмельницької філії ЦДЗК, про що в Державному реєстрі земель вчинено запис №25.

02.12.2004 сторонами договору підписано Акт приймання-передачі земельної ділянки, переданої в користування на умовах оренди, згідно якої Чемеровецька райдержадміністрація передала, а Чемеровецька районна державна лікарня ветеринарної медицини прийняла в оренду земельні ділянки водного фонду (ставки) площею 2,4948 га, з них водне плесо - 1,4145 га, сінокоси - 1,0793 га.

29.05.2014 в.о. Хмельницького міжрайпрокурора з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері було винесено постанову про проведення перевірки у порядку нагляду за додержанням і застосуванням законів.

За результатами перевірки складено Доповідну записку б/н від 07.07.2014, в якій зазначено, що всупереч вимогам ч.1 ст.124 Земельного кодексу України розпорядження про затвердження технічної документації та передачі вказаних земельних ділянок в оренду Чемеровецькою районною державною адміністрацією не приймалося, а також, що будучи державною бюджетною установою Чемеровецька районна державна лікарня ветеринарної медицини, не маючи повноважень ну здійснення господарської діяльності, з метою отримання прибутків отримала в оренду земельну ділянку для риборозведення.

Враховуючи висновки проведеної перевірки, Хмельницького міжрайонного прокурора з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері звернувся до суду з даним позовом.

Згідно ст.19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ч.1 ст.58 Земельного кодексу України (в ред. на момент укладення договору оренди) до земель водного фонду належать землі, зайняті: а) морями, річками, озерами, водосховищами, іншими водними об'єктами, болотами, а також островами, не зайнятими лісами; б) прибережними захисними смугами вздовж морів, річок та навколо водойм, крім земель, зайнятих лісами; в) гідротехнічними, іншими водогосподарськими спорудами та каналами, а також землі, виділені під смуги відведення для них; г) береговими смугами водних шляхів.

Частинами 1, 4 статті 59 цього Кодексу встановлено, що землі водного фонду можуть перебувати у державній, комунальній та приватній власності. Громадянам та юридичним особам органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування із земель водного фонду можуть передаватися на умовах оренди земельні ділянки прибережних захисних смуг, смуг відведення і берегових смуг водних шляхів, а також озера, водосховища, інші водойми, болота та острови для сінокосіння, рибогосподарських потреб, культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей, проведення науково-дослідних робіт тощо.

Згідно ст.116 Земельного кодексу України (в редакції станом на 30.11.2004) громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом.

Відповідно до ч.1 ст.124 Земельного кодексу України (в редакції станом на 30.11.2004) передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Пунктом 2.16 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України №6 від 17.05.2011 "Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин" визначено, що необхідною умовою укладення договору оренди земельної ділянки, яка перебуває у державній або в комунальній власності, є наявність рішення відповідного органу про надання земельної ділянки. Зазначене положення відповідає змісту ч.1 ст.116 та ч.1 ст.124 Земельного кодексу України в редакції, чинній на момент укладення договору оренди від 30.11.2004р. №25.

Таким чином, передумовою для підписання договору оренди землі №25 від 30.11.2004 має бути відповідне рішення органу виконавчої влади (місцевого самоврядування) про передачу в оренду земельної ділянки.

Пунктом 11 договору оренди землі від 30.11.2004 за №25 передбачено, що передача земельної ділянки здійснюється із розробленням проекту її відведення.

Згідно з частиною четвертою статті 15 Закону України "Про оренду землі" невід'ємними частинами договору оренди землі є: 1) план або схема земельної ділянки, яка передається в оренду; 2) кадастровий план земельної ділянки з відображенням обмежень (обтяжень) у її використанні та встановлених земельних сервітутів; 3) акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості); 4) акт приймання-передачі об'єкта оренди; 5) проект відведення земельної ділянки у разі його розроблення згідно із законом.

Господарськими судами встановлено, що розпорядження про затвердження технічної документації та рішення про передачу вказаних земельних ділянок в оренду Чемеровецькою районною державною адміністрацією не приймалось.

Твердження касатора про те, що сам факт укладення договору оренди земельних ділянок і є відповідним рішенням Чемеровецької районної державної адміністрації, не приймається до уваги, оскільки, як правильно зазначила апеляційна інстанція, рішення органу самоврядування та договір оренди, як правочин, мають різну правову природу.

Відповідно до ч.1 ст.203 Цивільного кодексу України зміст правочину не може суперечити Цивільному кодексу України, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства.

Частиною 1 ст.215 Цивільного кодексу України передбачено, що підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені ч.1-3, 5, 6 ст.203 цього Кодексу.

Враховуючи встановлення судами факту укладення договору оренди земельної ділянки без відповідного рішення органу місцевого самоврядування, як це передбачено Земельним кодексом України, суди обгрунтовано дійшли висновку про визнання спірного договору оренди недійсним.

Що стосується посилання касатора на пропуск позивачем строку позовної давності, то це питання розглядалось як судом першої, так і апеляційним господарським судом і йому було дано належну правову оцінку з огляду на положення ст.29 Господарського процесуального кодексу України.

З огляду на викладене, постанова апеляційної інстанції, якою залишено без змін рішення господарського суду першої інстанції про задоволення позову, відповідає нормам чинного законодавства і має бути залишена без змін.

Керуючись, ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів Вищого господарського суду України

ПОСТАНОВИЛА:

Касаційну скаргу Чемеровецької районної державної лікарні ветеринарної медицини залишити без задоволення.

Постанову від 16.12.2014 Рівненського апеляційного господарського суду у справі №924/991/14 господарського суду Хмельницької області залишити без змін.

Головуючий суддя І. Ходаківська

Судді Г. Фролова

О. Яценко

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення26.02.2015
Оприлюднено05.03.2015
Номер документу42945255
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/991/14

Ухвала від 30.09.2014

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

Ухвала від 20.08.2014

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

Ухвала від 24.07.2014

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

Ухвала від 13.10.2014

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

Постанова від 26.02.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Ходаківська І.П.

Ухвала від 02.02.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Ходаківська І.П.

Постанова від 16.12.2014

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Філіпова Т.Л.

Ухвала від 02.12.2014

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Філіпова Т.Л.

Ухвала від 14.11.2014

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Філіпова Т.Л.

Рішення від 27.10.2014

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні