Ухвала
від 04.03.2015 по справі 916/4109/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, пр. Шевченко, 29


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання банкрутом

"04" березня 2015 р. Справа № 916/4109/14

За заявою: Державної податкової інспекції у Малиновському районі м. Одеси Головного управління Міндоходів в Одеській області ( 65098, м. Одеса, вул. Стовпова 17, код ЄДРПОУ 38723404 )

до боржника: Товариства з обмеженою відповідальністю „Форум-Стройсервіс" ( 65078, м. Одеса, вул. Гайдара, буд.13, оф. 106, код ЄДРПОУ 33217093 )

про визнання боржника банкрутом.

Господарський суд Одеської області у складі:

судді - РОВИНСЬКОГО О.Ю.

секретаря судового засідання - Чітакової В.О.

за участю представників сторін:

від Заявника: Хаджи О.Г. - представник ДПІ у Малиновському районі м. Одеси ГУ Міндоходів в Одеській області, на підставі довіреності від 22.10.2013 р. за № 2045/9/15-52-10-010;

від Боржника : не з'явився, не зважаючи на те, що був повідомлений належним чином;

Розпорядник майна: не з'явився, не зважаючи на те, що був повідомлений належним чином;

СУТЬ СПОРУ: 08.10.2014 р. Заявник, ДПІ у Малиновському районі м. Одеси ГУ Міндоходів в Одеській області, звернувся до господарського суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство ТОВ „Форум-Стройсервіс" в порядку передбаченому ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", оскільки останній неспроможний виконати свої грошові зобов'язання по сплаті заборгованості на загальну суму у розмірі 462 649 грн. 03 коп. протягом трьох місяців після настання встановленого строку їх сплати.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 13.10.2014 р. заяву ДПІ у Малиновському районі м. Одеси ГУ Міндоходів в Одеській області про порушення провадження у справі про банкрутство, прийнято до розгляду, та присвоєно № 916/4109/14.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 05.11.2014 р. порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ „Форум-Стройсервіс", визнано грошові вимоги ДПІ у Малиновському районі м. Одеси ГУ Міндоходів в Одеській області у розмірі 462 649 грн. 03 коп., введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, введено процедуру розпорядження майном боржника ТОВ „Форум-Стройсервіс", розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Дєчеву Ольгу Миколаївну, діючу на підставі свідоцтва Міністерства юстиції України про право на здіснення діяльності арбітражного керуючого ( розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора ) 08.02.2013 р. за № 86.

06.11.2014 р. на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України опубліковано повідомлення про порушення провадження у справі про банкрутство ТОВ „Форум-Стройсервіс" призначення розпорядником майна арбітражного керуючого Дєчеву Ольгу Миколаївну та встановлення тридцятиденного граничного строку на заявлення грошових вимог кредиторів з дня опублікування оголошення.

Ухвалою попереднього засідання господарського суду Одеської області від 11.02.2015 р. затверджено поданий розпорядником майна боржника реєстр визнаних судом грошових вимог конкурсних кредиторів ТОВ „Форум-Стройсервіс" на загальну суму 462 649 грн. 03 коп., вимоги кредиторів які заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними кредиторами, а їх вимоги погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі, зобов'язано розпорядника майна організувати проведення зборів кредиторів та засідання комітету кредиторів у відповідності зі ст. 26 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", вирішити питання відносно подальшого розгляду справи (ліквідація, санація, мирова угода) та відповідні протоколи надати суду.

04.03.2015 р. до господарського суду Одеської області від розпорядника майна ТОВ „Форум-Стройсервіс" - арбітражного керуючого Дєчевої О.М. надійшов аналіз фінансового стану Боржника ( вх. № 5797/14 ) а також звіт про хід процедури розпорядження майном з доданим протоколом зборів кредиторів № 1 від 03.03.2015 р. а також протоколом зборів комітету кредиторів № 1 від 03.03.2015 р. відповідно до якого прийняте рішення про визнання боржника банкрутом та відкриття відносно нього ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором Банкрута арбітражного керуючого Дєчевої О.М.

Представник Боржник у судові засідання не з'явився, заперечень проти порушення провадження у справі про банкрутство ТОВ „Форум-Стройсервіс" та заявлених грошових вимог не надав, у зв'язку з чим справа розглядається за наявними в ній матеріалами, відповідно до ст. 75 ГПК України.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні наявні матеріали справи, господарський суд встановив:

Відповідно до ч. 1 ст. 26 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" протягом десяти днів після винесення ухвали за результатами попереднього засідання господарського суду розпорядник майна письмово повідомляє кредиторів згідно з реєстром вимог кредиторів, уповноважену особу працівників боржника та уповноважену особу засновників (учасників, акціонерів) боржника про місце і час проведення зборів кредиторів та організовує їх проведення.

Згідно з ч. 2 ст. 26 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" перші збори кредиторів вважаються повноважними, якщо на них присутні кредитори, що мають не менше ніж дві треті голосів. Кількість голосів кредиторів на зборах визначається відповідно до частини четвертої цієї статті.

Частинами 5, 6, 7, 8 ст. 26 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що до компетенції зборів кредиторів належить прийняття рішення про: вибори членів комітету кредиторів; визначення кількісного складу та обрання членів комітету кредиторів; дострокове припинення повноважень комітету кредиторів або окремих його членів; схвалення плану санації боржника в процедурі розпорядження майном; інші питання, передбачені цим Законом. На час дії процедур банкрутства збори кредиторів обирають комітет кредиторів у складі не більше ніж сім осіб. Вибори комітету кредиторів проводяться відкритим голосуванням більшістю голосів присутніх на зборах кредиторів, визначених відповідно до частини четвертої цієї статті. Кредитор, що має двадцять п'ять і більше відсотків голосів, автоматично включається до складу комітету кредиторів. Під час проведення процедур банкрутства інтереси всіх кредиторів представляє комітет кредиторів, утворений відповідно до цього Закону. Вибори комітету кредиторів проводяться відкритим голосуванням більшістю голосів присутніх на зборах кредиторів, визначених відповідно до частини четвертої цієї статті. Протокольне рішення зборів кредиторів про утворення та склад комітету кредиторів подається до господарського суду.

З наданого до суду протоколу загальних зборів кредиторів ТОВ „Форум-Стройсервіс", вбачається, що збори кредиторів відбулись 03.03.2015 р. у присутності представника кредитора - ДПІ у Малиновському районі м. Одеси ГУ Міндоходів в Одеській області Хаджи О.Г. та розпорядника майна з правом дорадчого голосу, на якому визначена загальна кількість голосів - 463 голоси; обрано голову комітету кредиторів та комітет кредиторів - ДПІ у Малиновському районі м. Одеси ГУ Міндоходів в Одеській області.

З огляду на вищевикладене збори кредиторів ТОВ „Форум-Стройсервіс" є повноважними, оскільки на них присутні кредитори, що мають не менше ніж дві треті голосів; порушень ч.ч. 1, 2, 5, 6, 7 ст. 26 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" відсутні.

З матеріалів справи також вбачається, що 03.03.2015 р. проведено збори комітету кредиторів ТОВ „Форум-Стройсервіс" за участю представника ДПІ у Малиновському районі м. Одеси ГУ Міндоходів в Одеській області Хаджи О.Г. Розпорядник майна ТОВ „Форум-Стройсервіс" доповів комітету кредиторів про фінансовий та майновий стан боржника, зроблений на підставі наявних матеріалів, які свідчать про наявність всіх ознак банкрутства та самостійно не взмозі відновити свою платоспроможність, у зв'язку з чим розпорядник майна звернувся до комітету кредиторів з пропозицією обговорення питання щодо подальшого ходу процедури банкрутства ТОВ „Форум-Стройсервіс".

Заслухавши звіт розпорядника майна, комітетом кредиторів запропоновано завершити процедуру розпорядження майном боржника, та клопотати перед господарським судом про визнання боржника банкрутом, відкриття відносно нього ліквідаційної процедури.

З наданого аналізу фінансово-господарського стану, проведеного розпорядником майна у відповідності до наказу Міністерства економіки України від 19.01.2006 р. № 14 „Про затвердження Методичних рекомендацій щодо виявлення ознак неспроможності підприємства та ознак дій приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства із змінами, затвердженими наказом Міністерства економіки України від 26.10.2010 р. № 1361 розпорядником майна не виявлено будь яких активів Боржника, на підставі чого встановлено стан надкритичної неплатоспроможності, що має об'єктивний та доведений характер.

Статтею 26 Закону (№2343-ХІІ), встановлено, що до компетенції комітету кредиторів належить, зокрема звернення до господарського суду з клопотанням про відкриття процедури санації, визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури у випадках, передбачених цим Законом; звернення до господарського суду з клопотанням про призначення арбітражного керуючого (керуючого санацією, ліквідатора), припинення повноважень арбітражного керуючого (керуючого санацією, ліквідатора) та про призначення іншого арбітражного керуючого (керуючого санацією, ліквідатора). Рішення зборів (комітету) кредиторів вважається прийнятим більшістю голосів кредиторів, якщо за нього проголосували присутні на зборах (комітеті) кредитори, кількість голосів яких визначається відповідно до частини четвертої цієї статті.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" неплатоспроможність - неспроможність суб'єкта підприємницької діяльності виконати після настання встановленого строку їх сплати грошові зобов'язання перед кредиторами, в тому числі по заробітній платі, а також виконати зобов'язання щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) не інакше як через відновлення платоспроможності.

Згідно ч. 4 ст. 205 Господарського кодексу України у разі неспроможності суб'єкта господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів він може бути оголошений за рішенням суду банкрутом.

За положеннями ч.1 ст. 209 Господарського кодексу України у разі нездатності суб'єкта підприємництва після настання встановленого строку виконати свої грошові зобов'язання перед іншими особами, територіальною громадою або державою інакше як через відновлення його платоспроможності цей суб'єкт (боржник) відповідно до частини четвертої статті 205 цього Кодексу визнається неспроможним.

Частиною 1 ст. 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" встановлено, що з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута вважається таким, що настав; у банкрута не виникає жодних додаткових зобов'язань (у тому числі зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), крім витрат, безпосередньо пов'язаних із здійсненням ліквідаційної процедури; припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута; відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю; продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Законом; скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається; вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури протягом двох місяців з дня офіційного опублікування оголошення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає. Кредитори, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними, а їх вимоги погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі; виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснюється у випадках і порядку, передбачених цим розділом.

Відповідно до ч. 2 ст. 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, керівник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрутством підприємства, а також припиняються повноваження власника (власників) майна банкрута.

Згідно ч.1 ст. 39 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника у будь-який час до закінчення ліквідаційної процедури має право одночасно задовольнити усі вимоги конкурсних кредиторів відповідно до реєстру вимог кредиторів або надати боржнику грошові кошти, достатні для задоволення всіх вимог кредиторів, у порядку та на умовах, передбачених статтею 31 цього Закону. Власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника може брати участь в обговоренні звіту ліквідатора та мирової угоди, а також може заявляти клопотання про погашення заборгованості або перехід до процедури санації.

Частинами 3, 4, 5, 6, 9 ст. 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що з дня призначення ліквідатора до нього переходять права керівника (органів управління) юридичної особи - банкрута. Ліквідатор (арбітражний керуючий) має право замовити виготовлення дублікатів печатки та штампів у разі їх втрати. Під час здійснення своїх повноважень ліквідатор має право заявити вимоги до третіх осіб, які відповідно до законодавства несуть субсидіарну відповідальність за зобов'язаннями боржника у зв'язку з доведенням його до банкрутства. Розмір зазначених вимог визначається з різниці між сумою вимог кредиторів і ліквідаційною масою. У разі банкрутства боржника з вини його засновників (учасників, акціонерів) або інших осіб, у тому числі з вини керівника боржника, які мають право давати обов'язкові для боржника вказівки чи мають можливість іншим чином визначати його дії, на засновників (учасників, акціонерів) боржника - юридичної особи або інших осіб у разі недостатності майна боржника може бути покладена субсидіарна відповідальність за його зобов'язаннями.

Стягнені суми включаються до складу ліквідаційної маси і можуть бути використані тільки для задоволення вимог кредиторів у порядку черговості, встановленому цим Законом. Протягом п'ятнадцяти днів з дня призначення ліквідатора відповідні посадові особи банкрута зобов'язані передати бухгалтерську та іншу документацію банкрута, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута ліквідатору. У разі ухилення від виконання зазначених обов'язків відповідні посадові особи банкрута несуть відповідальність відповідно до законів України. Ліквідатор не рідше ніж один раз на місяць надає комітету кредиторів звіт про свою діяльність, інформацію про фінансове становище і майно боржника на день відкриття ліквідаційної процедури та при проведенні ліквідаційної процедури, використання коштів боржника, а також іншу інформацію на вимогу комітету кредиторів.

Відповідно до ч. 1 ст. 114 Закону (№2343-ХІІ), кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень керуючого санацією або ліквідатора визначається судом за клопотанням комітету кредиторів, а у разі відсутності такого клопотання - за ініціативою суду, крім випадків, передбачених цим Законом.

Враховуючи рішення комітету кредиторів, щодо визнання боржника банкрутом, відкриття відносно нього ліквідаційної процедури а також те, що комітетом кредиторів визначено кандидатуру ліквідатора ТОВ „Форум-Стройсервіс", суд дійшов висновку про здатність арбітражного керуючого Дечєвої О.М. належним чином виконувати передбачені Законом обов'язки ліквідатора, а також те, що боржник неспроможний відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані господарським судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури, господарський суд вважає за необхідне припинити процедуру розпорядження майном боржника та повноваження розпорядника майна, визнати ТОВ „Форум-Стройсервіс" банкрутом, відкрити відносно нього ліквідаційну процедуру призначити ліквідатором банкрута - арбітражного керуючого Дєчеву О.М.

На підставі викладеного, керуючись ст. 1, ст. 26, ст. ст. 37 - 46, ст. 114, 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", п. 4 ст. 205, ст.ст. 209, 210, 212, 213 Господарського кодексу України, ст. ст. 82, 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

П О С Т А Н О В И В :

1. Визнати банкрутом - Товариство з обмеженою відповідальністю „Форум-Стройсервіс" ( 65078, м. Одеса, вул. Гайдара, буд.13, оф. 106, код ЄДРПОУ 33217093 ).

2. Відкрити ліквідаційну процедуру Товариства з обмеженою відповідальністю „Форум-Стройсервіс" ( 65078, м. Одеса, вул. Гайдара, буд.13, оф. 106, код ЄДРПОУ 33217093 ), передбачену ст. ст. 37- 46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

3. Припинити процедуру розпорядження майном боржника та припинити повноваження розпорядника майна боржника - арбітражного керуючого Дєчевої Ольги Миколаївни.

4. Ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю „Форум-Стройсервіс" ( 65078, м. Одеса, вул. Гайдара, буд.13, оф. 106, код ЄДРПОУ 33217093 ) призначити - арбітражного керуючого Дєчеву Ольгу Миколаївну, діючу на підставі свідоцтва Міністерства юстиції України про право на здіснення діяльності арбітражного керуючого ( розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора ) 08.02.2013 р. за № 86 ( Наказ Міністерства юстиції України від 25.01.2013 р. № 175/5 ); адреса для листування : 65049, м. Одеса, вул. Палубна 9/4, тел : (097) 112-90-50; факс : (048) 737-51-99, decheva@mail.ru.

5. Відповідно до п. 3,4 ст. 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" здійснити офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю „Форум-Стройсервіс" ( 65078, м. Одеса, вул. Гайдара, буд.13, оф. 106, код ЄДРПОУ 33217093 ) банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб - сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.

6. Ліквідатору надати суду персональний склад членів ліквідаційної комісії для затвердження.

7. Ліквідатору не рідше одного разу на місяць надавати до суду та кредиторам письмову інформацію щодо проведення ліквідаційної процедури та після завершення всіх розрахунків із кредиторами подати до господарського суду Одеської області звіт та ліквідаційний баланс в порядку ст. 46 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

8. Зобов'язати ліквідатора на вимогу господарського суду або державного органу з питань банкрутства надавати необхідні відомості щодо проведення ліквідаційної процедури.

9. Строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута вважається таким, що настав. У банкрута не виникає жодних додаткових зобов'язань (у тому числі зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), крім витрат, безпосередньо пов'язаних із здійсненням ліквідаційної процедури.

10. Припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута.

11. Скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладання нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

12. Продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Законом.

13. Вимоги за зобов'язаннями боржника можуть пред'являтися у місячний строк з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом у офіційних друкованих органах. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає.

14. Кредитори, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними, а їх вимоги погашаються в шосту чергу.

15. Виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснювати у випадках і порядку, передбаченому Розділом ІІІ - (Ліквідаційна процедура) Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

16. Копію постанови надіслати: банкруту, ліквідатору - а.к. Дєчевій О.М., кредитору, відділу з питань банкрутства Головного управління юстиції в Одеській області, Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції ( для внесення до Єдиного державного реєстру запису про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором - арбітражного керуючого Дєчевої О.М.).

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття, відповідно до з ч. 4 ст. 8 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Постанову може бути оскаржено у встановленому згідно ст. 91ГПК України та ст. 8 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" порядку.

Суддя

Дата ухвалення рішення04.03.2015
Оприлюднено10.03.2015
Номер документу42952086
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання боржника банкрутом. Господарський суд Одеської області у складі: судді - РОВИНСЬКОГО О.Ю. секретаря судового засідання - Чітакової В.О.

Судовий реєстр по справі —916/4109/14

Ухвала від 16.08.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 21.06.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 29.12.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 16.12.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

Ухвала від 18.11.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

Ухвала від 21.10.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

Ухвала від 21.09.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

Ухвала від 04.03.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

Ухвала від 11.02.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

Ухвала від 27.01.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні