Ухвала
від 05.03.2015 по справі 918/23/15
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

УХВАЛА

про повернення апеляційної скарги

"05" березня 2015 р. Справа № 918/23/15

Рівненський апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючого судді Демянчук Ю.Г.

судді Крейбух О.Г. ,

судді Юрчук М.І.

розглянувши апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Високовольтний союз - Україна"

на рішення господарського суду Рівненської області від "16" лютого 2015 р. у справі № 918/23/15 (суддя Андрійчук О.В.)

за позовом Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" в особі Відокремленого підрозділу "Запорізька атомна електрична станція"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Високовольтний союз - Україна"

третя особа на стороні позивача Державна фінансова інспекція України

про стягнення в сумі 499,21 грн.

ВСТАНОВИВ:

Подана товариством з обмеженою відповідальністю "Високовольтний союз - Україна" апеляційна скарга не може бути прийнята Рівненським апеляційним господарським судом до розгляду, оскільки скарга не відповідає вимогам розділу ХІІ Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) з наступних підстав.

Відповідно до ч. 3 ст. 94 ГПК України, якою встановлено форму та зміст апеляційної скарги, до апеляційної скарги додаються докази сплати судового збору і надсилання копії скарги іншій стороні у справі.

Відповідно до ч.1 ст.95 ГПК України, особа, яка подає апеляційну скаргу, надсилає іншій стороні у справі копію цієї скарги і доданих до неї документів, які у сторони відсутні.

Згідно п.2 ч.1 ст.97 ГПК України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом, якщо до скарги не додано доказів надсилання її копії іншій стороні (сторонам).

Пунктом 4 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 17.05.2011р. №7 "Про деякі питання практики застосування розділу XII Господарського процесуального кодексу України" передбачено, що треті особи користуються правами і несуть обов'язки сторони у справі (за деякими винятками щодо третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору); прокурор, який бере участь у справі, несе обов'язки і користується правами сторони (статті 26, 27, 29 ГПК). Тому якщо до апеляційної скарги не додано доказів надіслання її копії третім особам, прокурору, який бере участь у справі, то така апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається господарським судом (п. 2 ч. 1 ст. 97 ГПК).

Крім того, колегія суддів звертає увагу апелянта, що згідно п.4 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 17.05.2011р. №7 "Про деякі питання практики застосування розділу XII Господарського процесуального кодексу України", розрахунковий документ встановленої форми, що підтверджує надання послуг поштового зв'язку (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), може вважатися належним доказом надсилання іншій стороні у справі копії апеляційної скарги і доданих до неї документів. Доданий до апеляційної скарги реєстр поштових відправлень, поданий в оригіналі або в належній чином засвідченій копії, також може вважатися належним доказом надсилання іншій стороні копії скарги; таким доказом може бути й засвідчений належним чином витяг з відповідного реєстру.

Всупереч наведеному, апелянтом до матеріалів апеляційної скарги додано опис вкладення в цінний лист про надіслання апеляційної скарги позивачу, який не може бути визнаний належним доказом направлення копії скарги іншій стороні у справі. Докази направлення копії апеляційної скарги третій особі на стороні позивача - Державній фінансовій інспекції України в матеріалах апеляційної скарги відсутні.

Отже, до апеляційної скарги не додано доказів надіслання її копії іншій стороні у справі.

За таких обставин, згідно п. 2 ч. 1 ст. 97 ГПК України апеляційна скарга не може бути прийнята до розгляду та підлягає поверненню.

Згідно абз. 2 ч. 1 ст. 3 Закону України "Про судовий збір", судовий збір справляється за подання до суду апеляційної і касаційної скарг на судові рішення.

Апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається апеляційним господарським судом, якщо до скарги не додано документів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі (п. 3 ч. 1 ст. 97 ГПК України).

У абз. 2 п. 4 постанови Пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування розділу ХІІ ГПК України" від 17.05.2011 року № 7 встановлено, що апеляційну скаргу може бути повернуто виключно з підстав, визначених ч. 1 ст. 97 ГПК України.

Разом з тим, жодні докази, які підтверджували б сплату судового збору за подання апеляційної скарги на рішення суду відсутні.

Таким чином, апелянтом не дотримано вимог ч.3 ст. 94 ГПК України.

Враховуючи вищевикладене, апеляційна скарга Товариства з обмеженою відповідальністю "Високовольтний союз - Україна" не приймається до розгляду та підлягає поверненню.

Колегія суддів апеляційного господарського суду звертає увагу скаржника на те, що у відповідності до ч.4 ст. 97 ГПК України після усунення обставин, зазначених у пунктах 1, 2, 3 ч.1 даної статті, сторона у справі має право повторно подати апеляційну скаргу.

У разі пропуску строку оскарження апеляційна скарга, у відповідності до приписів ч.2 ст.93 ГПК України, може бути подана повторно лише з мотивованим клопотаннями про його відновлення.

Керуючись ст.86, п.2, 3 ч.1 ст. 97 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Високовольтний союз - Україна" на рішення господарського суду Рівненської області від 16.02.2015 року у справі №918/23/15 повернути заявнику.

Додаток: заявнику - матеріали скарги на 2 арк., з додатками на 2 арк.

Головуючий суддя Демянчук Ю.Г.

Суддя Крейбух О.Г.

Суддя Юрчук М.І.

Дата ухвалення рішення05.03.2015
Оприлюднено10.03.2015
Номер документу42983322
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —918/23/15

Судовий наказ від 18.03.2015

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 26.01.2015

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 30.01.2015

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 09.02.2015

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 02.02.2015

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 05.03.2015

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демянчук Ю.Г.

Рішення від 16.02.2015

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 15.01.2015

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні