Ухвала
від 05.03.2015 по справі 912/667/15-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

УХВАЛА

про порушення провадження у справі

05 березня 2015 року Справа № 912/667/15-г

Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Коваленко Н.М. розглянувши матеріали за заявою боржника про порушення провадження у справі про банкрутство публічного акціонерного товариства "Смілянський хлібокомбінат" (далі - ПАТ "Смілянський хлібокомбінат"), 25014, м. Кіровоград, вул. Аерофлотська, 13,

ПРЕДСТАВНИКИ:

від боржника - Белашов К.В., довіреність б/н від 10.02.2015 року.

За ст. 2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон) провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Справи про банкрутство розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цим Законом. (ст. 9 Закону)

Відповідно до ч. 1 ст. 16 Закону перевірка обґрунтованості вимог заявника, а також з'ясування наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться в порядку, передбаченому цим Законом.

Господарський суд розглянувши у підготовчому засіданні подані документи

ВСТАНОВИВ:

Боржника - ПАТ "Смілянський хлібокомбінат", як юридичну особу зареєстровано - 13.11.1998 року, номер запису 1 024 120 0000 000094.

21.10.2014 року загальними зборами акціонерів ПАТ "Смілянський хлібокомбінат" згідно протоколу № 3/2014 прийнято рішення про припинення діяльності ПАТ "Смілянський хлібокомбінат" шляхом його ліквідації, призначення ліквідаційної комісії та голови ліквідаційної комісії, в особі Кондратенко Т.В., визначення порядку та строків проведення ліквідації, визначення строків та порядку заявлення вимог кредиторів.

На виконання вимог ст. 34 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" до реєстраційної служби Кіровоградського міського управління юстиції подано відповідні документи для внесення державним реєстратором до Єдиного державного реєстру запису про рішення засновника боржника про припинення юридичної особи.

21.10.2014 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців державним реєстратором внесено запис про знаходження боржника в стані припинення підприємницької діяльності.

У спеціалізованому друкованому засобі масової інформації - Бюлетені державної реєстрації № 299(29) від 30.10.2014 року опубліковано повідомлення про прийняте засновником боржника рішення про припинення юридичної особи.

В ході проведення заходів з припинення діяльності боржника в порядку, встановленому чинним законодавством України та статутом боржника, ліквідаційною комісією встановлена наявність кредиторської заборгованості боржника, яка неоспорюється останнім на загальну суму 74 760, 82 грн. заборгованості перед відділенням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у місті Кіровограді Кіровоградської області.

Зазначені вимоги кредитора не забезпечені заставою.

За наслідками розгляду ліквідаційною комісією заявлених вимог кредитора їх визнано в повному обсязі, про що письмово повідомлено кредитора.

На виконання вимог ч. 3 ст. 11 Закону під час виявлення та складання переліку осіб (дебіторів), що мають невиконані зобов'язання перед боржником встановлено, що на сьогоднішній день перед боржником невиконані зобов'язання відсутні.

Відповідно до ч. 4 ст. 111 Цивільного кодексу України та п. 3 Інструкції про інвентаризацію основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України № 69 від 11.08.1994 р., проведена інвентаризація активів і зобов'язань боржника.

Станом на 20.11.2014 року активи боржника та кошті на рахунках відсутні.

Коштів в касі підприємства в розмірі 32 000, 00 грн. достатньо для проведення процедури ліквідації.

На виконання вимог ч. 2 та ч. 5 ст. 111 ЦК України під час проведення інвентаризації активів боржника досліджено та не виявлено наявності філій, представництв боржника, дочірніх підприємств та господарських товариств, де б Боржник брав участь, а також корпоративних прав в інших юридичних особах.

Керуючись ч. 3 ст. 11 Закону майна боржника, яке перебуває у заставі або є обтяженим у інший спосіб, не виявлено.

На виконання вимог ухвали господарського суду від 23.02.2015 року повноважним представником боржника надані: інформаційні довідки органів ДАІ, ТУ ДС Гірничого нагляду та промислової безпеки України, Держземагенства, тощо, щодо відсутності реєстрації за боржником рухомого та нерухомого майно, земельних ділянок, тощо, відомості з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (щодо наявності прав власності, заборон та іпотек) та Державного реєстру обтяжень рухомого майна щодо боржника, а також пояснення щодо відсутності осіб працюючих на підприємстві.

Керуючись ч. 3 ст. 11 Закону у боржника не встановлені рахунки, на яких обліковуються цінні папери.

За кадровою документацію встановлено, що у боржника працівники відсутні, у зв'язку з чим представник працівників боржника для участі у справі про банкрутство не обирався.

На виконання вимог ч. 3 ст. 11 Закону встановлено, що боржник діяльності, що пов'язана із державною таємницею, не здійснював, тому спеціальних дозволів на провадження діяльності, пов'язаної з державною таємницею, не отримував.

У відповідності до ч. 8 ст. 111 ЦК України, ліквідаційною комісією складений проміжний ліквідаційний баланс, що включав у себе відомості про склад майна юридичної особи, перелік пред'явлених вимог кредиторів і результати їх розгляду та перелік визнаних боржником вимог кредиторів (абз. 3, 4 ч. 3 ст. 11 Закону).

Складений проміжний баланс ліквідаційною комісією (або ліквідатором) був переданий на затвердження загальним заборам акціонерів товариства.

Відповідно до ч. 3 ст. 110 Цивільного кодексу України, якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа здійснює всі необхідні дії, встановлені законом про відновлення платоспроможності або визнання банкрутом.

Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

16.01.2015 року на загальних зборах акціонерів ПАТ "Смілянський хлібокомбінат" (протокол № 1/2015) затверджений проміжний ліквідаційний баланс.

Враховуючи те, що ліквідаційною комісією була повністю дотримана позасудова процедура самоліквідації боржника (добровільної ліквідації юридичної особи), витриманий строк для заявлення вимог кредиторів та у визначеному законом порядку встановлена неплатоспроможність боржника, цими ж загальними зборами акціонерів товариства (протокол № 1/2015) прийнято рішення звернутися до господарського суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство ПАТ "Смілянський хлібокомбінат".

Частина 1 ст. 95 Закону передбачає, що якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується у порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутись до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи. В свою чергу, відповідно до частини 2 цієї статті Закону обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Ліквідаційною комісією боржника під час ліквідаційної процедури достовірно встановлено, що задоволення вимог одного або кількох кредиторів призведе до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами. Також, ліквідаційна комісія прийшла до висновку, що наявного у підприємства майна недостатньо для задоволення вимог кредиторів у повному обсязі, а отже є всі підстави звернутись до господарського суду Кіровоградської області із заявою про порушення справи про банкрутство.

Відповідно до вимог частини 3 статті 16 Закону у разі звернення до господарського суду боржника із заявою про порушення справи про банкрутство у підготовчому засіданні з'ясовуються ознаки неплатоспроможності боржника або її загрози.

Приймаючи до уваги те, що ліквідаційною комісією, створеною рішенням власника боржника, надані господарському суду докази проведення відповідних дій, як передумови звернення ліквідаційної комісії із заявою про порушення справи про банкрутство відповідно до чинного законодавства, та встановлено, що вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, судом встановлено наявність таких ознак.

Докази сплати боргу боржником повністю чи частково суду не надані.

Господарський суд приходить до висновку, що боржник правомірно скористався наданим йому правом звернення до господарського суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство та про наявність підстав для порушення провадження у справі про банкрутство ПАТ "Смілянський хлібокомбінат" ", передбачених ст.ст. 10, 16, 95 Закону, введення мораторію на задоволення вимог кредиторів та вжиття заходів щодо забезпечення вимог кредиторів.

За п. 36.7. Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 28.03.2013 року № 01-06/606/2013 "Про Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (у редакції Закону України від 22.12.2011 № 4212-VI)" ліквідатором боржника, що ліквідується власником, може бути голова ліквідаційної комісії або арбітражний керуючий, який призначається в порядку, встановленому Законом для призначення розпорядника майна, тобто кандидатура арбітражного керуючого на призначення ліквідатором визначається судом за допомогою автоматизованої системи з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство (частина друга статті 95 Закону).

Призначення голови ліквідаційної комісії ліквідатором боржника, що ліквідується власником, здійснюється господарським судом у виняткових випадках (в залежності від конкретних обставин справи), оскільки голова ліквідаційної комісії (ліквідатор) підпадає під ознаки заінтересованої особи стосовно боржника і відповідно до частини шостої статті 95 Закону несе солідарну відповідальність за незадоволення вимог кредиторів.

Заява боржника про порушення провадження містить клопотання про призначення ліквідатором ПАТ "Смілянський хлібокомбінат" голову ліквідаційної комісії гр. Кондратенко Т.В.

Керуючись ст. ст. 1, 2, 9, 10, 11, 16, 19, 95 Закону, ст.ст. 64, 65, 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

У Х В А Л И В:

1. Порушити провадження у справі про банкрутство публічного акціонерного товариства "Смілянський хлібокомбінат" (25014, м. Кіровоград, вул. Аерофлотська, 13, код ЄДРПОУ 00380646).

2. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника - публічного акціонерного товариства "Смілянський хлібокомбінат" (25014, м. Кіровоград, вул. Аерофлотська, 13, код ЄДРПОУ 00380646).

3. Вжити заходів щодо забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони боржнику та власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника відчужувати основні засоби та предмети застави.

4. Справу призначити до розгляду в судовому засіданні на "19" березня 2015 р. на 11:30 год.

Засідання відбудеться за адресою: м. Кіровоград, вул. В'ячеслава Чорновола, 29/32, 3-й поверх, каб. 314.

Ухвала про порушення провадження у справі про банкрутство набирає законної сили з моменту її винесення.

Примірники цієї ухвали направити боржнику, голові ліквідаційної комісії боржника - гр. Кондратенко Т.В. (Черкаська область, м. Сміла, вул. О. Невського, 21а, кв. 69), Кіровському відділу державної виконавчої служби Кіровоградського міського управління юстиції, реєстраційній службі Кіровоградського міського управління юстиції, відділу з питань банкрутства Головному управлінню юстиції у Кіровоградській області (адреса: 25022, м. Кіровоград, площа Кірова, 1, Будинок Рад), Кіровоградській ОДПІ ГУ ДФС у Кіровоградській області, Кіровському районному суду міста Кіровограда.

Суддя Н.М. Коваленко

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення05.03.2015
Оприлюднено10.03.2015
Номер документу42992737
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/667/15-г

Ухвала від 03.08.2016

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

Ухвала від 13.06.2016

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

Ухвала від 26.10.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

Ухвала від 01.10.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

Ухвала від 07.09.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

Ухвала від 07.09.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

Ухвала від 18.05.2015

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кузнецов Вадим Олександрович

Постанова від 05.08.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

Ухвала від 27.07.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

Ухвала від 15.04.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні