Ухвала
від 17.03.2015 по справі 629/5632/14-ц
ЛОЗІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 629/5632/14-ц

№ провадження 2/629/249/15

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17.03.2015 року Лозівський міськрайонний суд Харківської області у складі: головуючого - судді - Попова О.Г., при секретарі - Письменної Н.О.,прокурора - Іванчак А.О.,представників відповідачів - ОСОБА_1, ОСОБА_2, відповідача ОСОБА_3, розглянувши судовому засіданні позовну заяву Лозівського міжрайонного прокурора Харківської області до Головного управління Держземагенства у Харківській області, Лозівської районної державної адміністрації Харківської області, ОСОБА_3 про скасування розпоряджень голови Лозівської районної державної адміністрації та наказів Головного управління Держземагенства у Харківській області, визнання недійсними договорів оренди земельних ділянок, -

В С Т А Н О В И В :

25.12.2015 року Лозівський міжрайонний прокурор Харківської області радник юстиції ОСОБА_4 звернувся до суду з позовною заявою до Головного управління Держземагенства у Харківській області, Лозівської районної державної адміністрації Харківської області, ОСОБА_3 про скасування розпоряджень голови Лозівської районної державної адміністрації та наказів Головного управління Держземагенства у Харківській області, визнання недійсними договорів оренди земельних ділянок.(а.с.1)

26 січня 2015 року суддею винесено ухвалу про відкриття провадження по справі та призначено попереднє судове засідання на 14.15 годину - 06 лютого 2015 року в приміщенні Лозівського міськрайонного суду Харківської області.

06.02.2015 року до суду надійшли заперечення та заява про застосування строку позовної заяви на позовну заяву прокурора Медяник О. від представника ОСОБА_3 - ОСОБА_1 з додатками. ( а.с.82-120).

13.02.2015 року до суду надійшло заперечення на заяву про застосування строку позовної давності від прокурора Медяник О.А. з додатками. (а.с.128-134)

17.02.2015 року до суду надійшли заперечення на позовну заяву прокурора Медяник О. від представника Головного управління Держземагенства у Харківській області ( за довіреністю ) ОСОБА_5. ( а.с.137-142).

18.02.2015 року судом винесено ухвалу, якою цивільну справу за позовною заявою Лозівського міжрайонного прокурора Харківської області до Головного управління Держземагенства у Харківській області, Лозівської районної державної адміністрації Харківської області, ОСОБА_3 про скасування розпоряджень голови Лозівської районної державної адміністрації та наказів Головного управління Держземагенства у Харківській області, визнання недійсними договорів оренди земельних ділянок, призначено до розгляду в судовому засіданні на 03 березня 2015 року на 10-00 годину, у приміщенні Лозівського міськрайонного суду Харківської області, який розташований за адресою: Харківська область, м. Лозова, вул. Орджонікідзе, будинок 9.

Крім цього, в ухвалі було вказано, що суд вважає доцільним в порядку підготовки справи до судового розгляду зобов'язати позивача - Лозівського міжрайонного прокурора Харківської області надати суду в судове засідання для огляду оригінали цих доказів, що відповідає вимогам положень закону.

Крім того, суд вважав необхідним зобов'язати голову Лозівської районної державної адміністрації Харківської області ОСОБА_6, надати до суду оригінали протоколу виїмки від 17 серпня 2012 року по кримінальній справі № 86120467, який був наданий представником відповідача ОСОБА_2 в копії, а також оригінал постанови слідчого від 14 серпня 2012 року, яку отримала ОСОБА_7 17.08.2012 року від представника Лозівського МВ ГУМВС України в Харківській області ОСОБА_8, на яку є посилання в протоколі виїмки від 17 серпня 2012 року,так як, у попередньому судовому розгляду спір між сторонами не врегульований.

24.02.2015 року до суду надійшов лист з Лозівської міжрайонної прокуратури Харківської області з якої вбачається, що крім того, оскільки оригінали зазначених документів є власністю Головного управління Держземагенства у Харківській області та Лозівської районної державної адміністрації Харківській області у міжрайонної прокуратури відсутні правові підстави для надання суду цих документів, то у зв'язку з цим, для огляду судом оригіналів вказаних документів, необхідно витребувати їх у власників.

В судовому засіданні прокурором заявлено клопотання , про те, що у Лозівської міжрайонної прокуратури відсутні законі підстави для вилучення у власника оригіналів документів, то він просить суд зобов'язати власника вказаних документів, а саме: ГУ Держземагенства у Харківській області( відповідно по справі) надати суду зазначені оригінали документів для ознайомлення.

Представник відповідача в особі ОСОБА_1 та відповідач ОСОБА_3 вважали відхилити клопотання прокурора, з наступних підстав: згідно до ч.1 ст.137 ЦПК України, у випадках, коли щодо отримання доказів у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, є складнощі , суд за їх клопотанням зобов'язаний витребувати такі докази. Клопотання про витребування доказів має бути подано до або під час попереднього судового засідання, а якщо попереднє судове засідання у справі не проводиться, - до початку розгляду справи по суті із дорученням відомостей про неможливість отримання таких доказів особисто стороною або іншою особою, яка бере участь у справі.

Представник відповідача в особі ОСОБА_2 не заперечував задовольнити клопотання прокурора.

Суд приходить до висновку про необхідність відмовити у задоволені клопотання прокурора про витребування доказів з наступних підстав.

Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Суд сприяє всебічному і повному з'ясуванню обставин справи: роз'яснює особам, які беруть участь у справі, їх права та обов'язки, попереджує про наслідки вчинення або не вчинення процесуальних дій і сприяє здійсненню їхніх прав у випадках, встановлених цим Кодексом.

Суд, вважає, що принцип змагальності спрямований на забезпечення сторонам та іншим особам, що беруть участь у справі, широкої можливості в захисті своїх прав, свобод і інтересів, а також прав, свобод і інтересів інших осіб. Цей принцип закріплений і в п. 4 ч. З ст. 129 Конституції, згідно з яким однією з засад судочинства є змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і в доведенні перед судом їх переконливості. Принцип змагальності в позовному провадженні обумовлений тим, що в цьому провадженні суд розглядає спори між суб'єктами, які мають протилежні правові інтереси. Також, суд підкреслює що судочинство має характер спору, змагання перед судом у доведенні обставин, покладених в основу їх вимог і заперечень. Такий спосіб організації судочинства має назву змагальної засади або принципу змагальності .

Крім того, відповідно до ст.11 ЦПК України .

1. Суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

2. Особа, яка бере участь у справі, розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи (за винятком тих осіб, які не мають цивільної процесуальної дієздатності), в інтересах яких заявлено вимоги.

3. Суд залучає відповідний орган чи особу, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб, якщо дії законного представника суперечать інтересам особи, яку він представляє.

А суд, за клопотанням прокурора залучив до справи Головне управління держземагенства у Харківській області, та їх представник в особі ОСОБА_5 - 18.02.2015 року надав до суду свої заперечення .(а.с.140-142)

Суд вважає, що принцип диспозитивності є одним із міжгалузевих принципів, тобто принципів, властивих декільком галузям права. Принцип диспозитивності (походить від латинського слова «сіізропо», що означає «розпоряджатися») - це передбачена нормами об'єктивного права можливість особи розпоряджатися своїми матеріальними і процесуальними правами або тільки процесуальними правами в межах, встановлених законом. Принцип диспозитивності означає також можливість осіб, за ініціативою яких може бути відкрите провадження у справі, визначати матеріальні і процесуальні межі судового захисту (ч. 1 ст. 11 ЦПК).

Принцип диспозитивності закріплений в статтях 55, 56, 59, 63 і в п. 4 ч. З ст. 129 Конституції, а також у ст. 11 ЦПК, а на думку суду прокурор формально вказує на те,що відсутні правові підстави для надання суду цих документів, а саме, котрі вказані в ухвалі суду від 18.02.2015 року, де вказано, що в порядку підготовки справи до судового розгляду:

2) Зобов'язати Лозівського міжрайонного прокурора Харківської області О.Медяник надати до суду оригінали доказів, а саме:

- Наказ начальника Головного управління Держземагенства у Харківській області від 30.04.2014 року за № 289-СГ за підписом ОСОБА_9;

- Наказ начальника Головного управління Держземагенства у Харківській області від 30.04.2014 року за № 288-СГ за підписом ОСОБА_9;

- Договір Оренди землі від 15 травня 2014 року складеного в м. Харкові між начальником Головного управління Держземагенства у Харківській області ОСОБА_9 та орендарем ОСОБА_3;

- Додаткову угоду про внесення змін до договору оренди землі від 15 травня 2014 року, зареєстрованого в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно від 21 липня 2014 року між Головним управлінням Держземагенства у Харківській області за підписом ОСОБА_10 та ОСОБА_11Кривень;

- Додаткову угоду про внесення змін до договору оренди землі від 15 травня 2014 року, зареєстрованого в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно від 21 липня 2014 року між Головним управлінням Держземагенства у Харківській області за підписом ОСОБА_10 та ОСОБА_11 ОСОБА_3;

- розпорядження Лозівської Районної Державної Адміністрації Харківської області за № 400 від 26 жовтня 2011 року «Про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок» за підписом голови районної державної адміністрації ОСОБА_12;

- розпорядження Лозівської Районної Державної Адміністрації Харківської області за № 442 від 29 жовтня 2012 року «Про внесення змін до розпорядження голови районної державної адміністрації від 26.10.2011 року №400» за підписом першого заступника голови районної державної адміністрації ОСОБА_13;

- ОСОБА_14 з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців від 16.12.2014 року 11:46:01 за підписом державного реєстратора ОСОБА_14;

- заяву ОСОБА_3 від 17 жовтня 2012 року на адресу голови Лозівської районної державної адміністрації ОСОБА_12;

- ОСОБА_1 приймання - передачі земельних ділянок загальною площею 163,5639 га згідно з договором оренди землі від 15 травня 2014 року між начальником Головного управління Держземагенства у Харківській області ОСОБА_9 та ОСОБА_3;

- ОСОБА_1 приймання - передачі земельних ділянок загальною площею 15,7825 га згідно з договором оренди землі від 15 травня 2014 року між начальником Головного управління Держземагенства у Харківській області ОСОБА_9 та ОСОБА_3;

- витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права від 21.05.2014 року 19:39:37 оформленого державним реєстратором ОСОБА_15;

- витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права від 21.05.2014 року 20:14:44 оформленого державним реєстратором ОСОБА_15;

- витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права від 21.05.2014 року 19:00:54 оформленого державним реєстратором ОСОБА_15;

- витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права від 21.05.2014 року 16:41:45 оформленого державним реєстратором ОСОБА_15;

- витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права від 21.05.2014 року 14:29:52 оформленого державним реєстратором ОСОБА_15;

- кадастрові плани земельних ділянок 6323981500:01:000:0269; 6323981500:01:000:0270; 6323981500:01:000:0482; 6323981500:01:000:0481; 6323981500:01:000:0483; та ситуаційні схеми до них;

- заяву ОСОБА_3 на ім'я Голови Лозівської районної державної адміністрації ОСОБА_12 від 28.09.2011 року вхідний номер 1157 від 05.10.2011 року;

- відповідь заступника начальника управління Держземагенства у Лозівському районі Харківської області від 23.12.2014 року за № 01-26/2416 на імя Лозівського міжрайонного прокурора радника юстиції ОСОБА_4 ;

3) Зобов'язати Лозівського міжрайонного прокурора Харківської області О.Медяника надати до суду відповідь в чиєму проваджені знаходиться кримінальна справа за № 86120467, та яке по ній прийняте процесуальне рішення органом досудового слідства або прокурором, копію витягу про внесення кримінальної справи за № 86120467 до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до вимог ст. 214 КПК України ( в редакції 2012 року), та наказу Генерального прокурора України за № 69 від 17.08.2012 року з подальшими змінами та доповненнями.

4) Зобов'язати голову Лозівської районної державної адміністрації Харківської області ОСОБА_6, надати до суду оригінали протоколу виїмки від 17 серпня 2012 року по кримінальній справі № 86120467, та постанову слідчого від 14 серпня 2012 року, яку отримала ОСОБА_7 - 17.08.2012 року від представника Лозівського МВ ГУМВС України в Харківській області ОСОБА_8.

5) Направити для відома Лозівському міжрайонному прокурору Харківської області О. Медяник заперечення представника Головного управління Держземагенства у Харківській області ОСОБА_5 від 17.02.2015 року за № 79 та яка надійшла до суду 18.02.2015 року факсом за № 5945 на позовну заяву прокурора.

Копію даної ухвали суду в своїх частинах негайно направлено для виконання Лозівському міжрайонному прокурору Харківської області О. Медяник, голові Лозівської районної державної адміністрації Харківської області ОСОБА_6.

При цьому суду на даний час вони так і не представлені ні прокурором , ні представником відповідача ОСОБА_16 районної державної адміністрації Харківської області в особі ОСОБА_2, до того ж відповідно до ч.1 ст.137 ЦПК України, прокурором не надано об'єктивних доказів щодо неможливості отримання таких доказів особисто ними аба іншою стороною, тим паче він не надав суду, що він взагалі звертався до Головного управління Держземагенства у Харківській області та Лозівської Районної Державної Адміністрації Харківської області про витребування даних доказів, а вони йому в цьому відмовили,

Керуючись ст. 137 ЦПК України суд,

УХВАЛИВ:

Відмовити прокурору Лозівської міжрайонної прокуратури Харківської області в особі ОСОБА_17 про витребування з Головного управління Держземагенства у Харківській області та Лозівської Районної Державної Адміністрації Харківської області доказів.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя: О.Г. Попов

СудЛозівський міськрайонний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення17.03.2015
Оприлюднено24.03.2015
Номер документу43171723
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —629/5632/14-ц

Ухвала від 08.09.2015

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Даниленко В. М.

Ухвала від 08.09.2015

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Даниленко В. М.

Ухвала від 25.05.2015

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Даниленко В. М.

Ухвала від 22.05.2015

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Даниленко В. М.

Рішення від 29.04.2015

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Попов Олександр Григорович

Ухвала від 30.03.2015

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Попов О. Г.

Ухвала від 17.03.2015

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Попов О. Г.

Ухвала від 17.03.2015

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Попов О. Г.

Ухвала від 18.02.2015

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Попов О. Г.

Ухвала від 26.01.2015

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Попов О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні