Постанова
від 19.03.2015 по справі 912/667/15-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ С У Д

Кіровоградської області

ПОСТАНОВА

19 березня 2015 року № 912/667/15-г

Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Коваленко Н.М. розглянувши справу № 912/667/15-г від 05.03.2015 року

за заявою боржника про порушення провадження у справі про банкрутство публічного акціонерного товариства "Смілянський хлібокомбінат" (далі - ПАТ "Смілянський хлібокомбінат"), 25014, м. Кіровоград, вул. Аерофлотська, 13,

ПРЕДСТАВНИКИ:

від боржника - Белашов К.В., довіреність б/н від 10.02.2015 року.

ВСТАНОВИВ:

Голова ліквідаційної комісії ПАТ "Смілянський хлібокомбінат" звернувся до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство за процедурою, передбаченою статтею 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон), з посиланням на те, що у зв'язку із неможливістю погашення кредиторської заборгованості в процедурі самостійної ліквідації, ліквідаційною комісією прийнято рішення про звернення до суду із такою заявою.

Ухвалою господарського суду від 05.03.2015 року порушено провадження у справі № 912/667/15-г про банкрутство ПАТ "Смілянський хлібокомбінат", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, справу призначено до розгляду в судовому засіданні на 19.03.2015 року.

21.10.2014 року загальними зборами акціонерів ПАТ "Смілянський хлібокомбінат" згідно протоколу № 3/2014 прийнято рішення про припинення діяльності ПАТ "Смілянський хлібокомбінат" шляхом його ліквідації, призначення ліквідаційної комісії та голови ліквідаційної комісії, в особі Кондратенко Т.В., визначення порядку та строків проведення ліквідації, визначення строків та порядку заявлення вимог кредиторів.

На виконання вимог ст. 34 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" до реєстраційної служби Кіровоградського міського управління юстиції подано відповідні документи для внесення державним реєстратором до Єдиного державного реєстру запису про рішення засновника боржника про припинення юридичної особи.

21.10.2014 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців державним реєстратором внесено запис про знаходження боржника в стані припинення підприємницької діяльності.

У спеціалізованому друкованому засобі масової інформації - Бюлетені державної реєстрації № 299(29) від 30.10.2014 року опубліковано повідомлення про прийняте засновником боржника рішення про припинення юридичної особи.

З метою виявлення майна боржника, головою ліквідаційної комісії зроблено відповідні запити до органів уповноважених здійснювати реєстрацію прав на майно.

Відповідно до ч. 4 ст. 111 Цивільного кодексу України та п. 3 Інструкції про інвентаризацію основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України №69 від 11.08.1994 р., проведена інвентаризація активів і зобов'язань боржника.

Станом на 20.11.2014 року активи боржника та кошти на рахунках відсутні.

В ході проведення заходів з припинення діяльності боржника в порядку, встановленому чинним законодавством України та статутом боржника, ліквідаційною комісією встановлена наявність кредиторської заборгованості боржника, яка неоспорюється останнім на загальну суму 74 760, 82 грн. заборгованості перед відділенням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у місті Кіровограді Кіровоградської області.

Зазначені вимоги кредиторів не забезпечені заставою.

За наслідками розгляду ліквідаційною комісією заявлених вимог кредитора їх визнано в повному обсязі, про що письмово повідомлено кредитора.

На виконання вимог ч. 3 ст. 11 Закону під час виявлення та складання переліку осіб (дебіторів), що мають невиконані зобов'язання перед боржником встановлено, що на сьогоднішній день перед боржником невиконані зобов'язання відсутні.

Коштів в касі підприємства в розмірі 32 000, 00 грн. достатньо для проведення процедури ліквідації.

16.01.2015 року на загальних зборах акціонерів ПАТ "Смілянський хлібокомбінат" (протокол № 1/2015) затверджений проміжний ліквідаційний баланс.

Враховуючи те, що ліквідаційною комісією була повністю дотримана позасудова процедура самоліквідації боржника (добровільної ліквідації юридичної особи), витриманий строк для заявлення вимог кредиторів та у визначеному законом порядку встановлена неплатоспроможність боржника, цими ж загальними зборами акціонерів товариства (протокол № 1/2015) прийнято рішення звернутися до господарського суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство ПАТ "Смілянський хлібокомбінат".

Частиною 6 ст. 105 Цивільного кодексу України передбачено, що кожна окрема вимога кредитора, зокрема щодо сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування, розглядається, після чого приймається відповідне рішення, яке надсилається кредитору не пізніше тридцяти днів з дня отримання юридичною особою, що припиняється, відповідної вимоги кредитора.

Частина 1 ст. 95 Закону передбачає, що якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується у порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутись до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Відповідно до п. 2 ч. 1 цієї статті Закону обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Приймаючи до уваги викладені положення законодавства, суд оцінює дотримання боржником порядку ліквідації, передбаченої положеннями Цивільного та Господарського кодексів України.

Таким чином, судом з'ясовано, що ліквідаційною комісією ПАТ "Смілянський хлібокомбінат" дотримано порядок проведення досудової процедури ліквідації, встановленої Цивільним та Господарським кодексами України та правомірно подано заяву до суду в порядку ст. 95 Закону та ч. 3 ст. 110 Цивільного кодексу України.

Згідно ч. 4 ст. 205 Господарського кодексу України у разі неспроможності суб'єкта господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів він може бути оголошений за рішенням суду банкрутом.

За положеннями ч. 1 ст. 209 Господарського кодексу України у разі нездатності суб'єкта підприємництва після настання встановленого строку виконати свої грошові зобов'язання перед іншими особами, територіальною громадою або державою інакше як через відновлення його платоспроможності цей суб'єкт (боржник) відповідно до частини четвертої статті 205 цього Кодексу визнається неспроможним.

Матеріалами справи підтверджено наявність ознаки неплатоспроможності боржника, у зв'язку з чим господарський суд дійшов висновку про доцільність визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Згідно ч. 2 ст. 95 Закону за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого. Вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом здійснюється в судовому засіданні, що проводиться не пізніше чотирнадцяти днів після порушення провадження у справі в загальному порядку, визначеному цим Законом.

На адресу господарського суду надійшли заяви арбітражних керуючих Назаренка С.А., Артеменка О.О., Сиволобова М.М. та Потупало Н.І. на участь у справі № 912/667/15-г про банкрутство ПАТ "Смілянський хлібокомбінат", до яких додано копії свідоцтв про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), свідоцтв про підвищення кваліфікації, договорів страхування відповідальності арбітражних керуючих, інформація про арбітражних керуючих, тощо.

У заяві про порушення справи про банкрутство боржник просив призначити ліквідатором ПАТ "Смілянський хлібокомбінат" голову ліквідаційної комісії гр. Кондратенко Т.В.

При перевірці у судовому засіданні дотримання заявником порядку ліквідації боржника господарським судом встановлено відсутність відомостей про порушення головою ліквідаційної комісії гр. Кондратенко Т.В. процедури досудової ліквідації боржника або інших відомостей, що можуть свідчити про існування перешкод для виконання нею функцій ліквідатора банкрута.

Господарський суд враховує, що за даними матеріалів справи у боржника відсутнє майно, для реалізації якого ліквідатору потрібні додаткові професійні навички, якими може володіти арбітражний керуючий, призначення у справі ліквідатором голови ліквідаційної комісії не потребує додаткового часу для передачі статутної, бухгалтерської та іншої документації, а також виключить можливість створення безнадійної заборгованості по сплаті грошової винагороди арбітражному керуючому, послуги якого є платними.

За поясненнями, наданими господарському суду 19.03.2015 року, гр. Кондратенко Т.В. була призначена на посаду директора боржника наказом № 2 від 03.12.2012 року, вона не є власником товариства та його акціонером, вона не є заінтересованою особою щодо боржника. При цьому виконуючи обов'язки голови ліквідаційної комісії боржника з 21.10.2014 року володіє повною інформацією стосовно діяльності боржника, вивчила економічне становище ПАТ "Смілянський хлібокомбінат", приймала участь в інвентаризації майна боржника.

Голова ліквідаційної комісії ПАТ "Смілянський хлібокомбінат" не є арбітражним керуючим. Чинним законодавством не передбачена оплата послуг такої особи, тобто, кошти зекономлені на оплаті послуг ліквідатора підуть на погашення кредиторської заборгованості, що на думку гр. Кондратенко Т.В. є більш економічно доцільним та повністю відповідає головній меті процедури банкрутства - задоволення кредиторських вимог та зменшення заборгованості банкрута (з подальшою можливістю відновлення його платоспроможності )

З урахуванням наведеного та приписів статті 95 Закону, суд дійшов висновку про можливість призначення ліквідатором у даній справі голову ліквідаційної комісії боржника гр. Кондратенко Т.В.

Заяви арбітражних керуючих Назаренка С.А., Артеменка О.О., Сиволобова М.М. та Потупало Н.І. не підлягають розгляду господарським судом по суті, позаяк, такі особи не визначені автоматизованою системою з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України, чи судом, не запропоновані суду кредиторами та, відповідно, не учасниками провадження у даній справі про банкрутство.

Крім того, враховуючи положення Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" та Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", господарський суд вважає за необхідне зобов'язати реєстраційну службу Кіровоградського міського управління юстиції внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відповідні відомості про заміну керівника (голови ліквідаційної комісії) ПАТ "Смілянський хлібокомбінат" на ліквідатора гр. Кондратенко Т.В.

Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури ПАТ "Смілянський хлібокомбінат".

Керуючись ст.ст. 105, 110 Цивільного кодексу України, ст.ст. 205, 209 Господарського кодексу України, ст.ст. 2, 3, 9, 10, 37, 38, 46, 95, ч. 1 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", господарський суд

П О С Т А Н О В И В:

1. Визнати публічне акціонерне товариство "Смілянський хлібокомбінат" (25014, м. Кіровоград, вул. Аерофлотська, 13, код ЄДРПОУ 00380646) банкрутом.

2. Відкрити ліквідаційну процедуру щодо банкрута публічного акціонерного товариства "Смілянський хлібокомбінат" (25014, м. Кіровоград, вул. Аерофлотська, 13, код ЄДРПОУ 00380646).

3. Призначити ліквідатором банкрута - публічного акціонерного товариства "Смілянський хлібокомбінат" голову ліквідаційної комісії - Кондратенко Тетяну Василівну (ідентифікаційний номер 2107503404, адреса: Черкаська область, м. Сміла, вул. О. Невського, 21а, кв. 69).

4. Зобов'язати ліквідатора банкрута - гр. Кондратенко Т.В:

- щомісяця подавати господарському суду відомості (інформацію) про виконану роботу по проведенню ліквідаційної процедури;

- після завершення всіх розрахунків з кредиторами подати господарському суду звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута, що відповідають вимогам ст. 46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

5. Відповідно до статті 18 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" скасувати заходи щодо забезпечення грошових вимог кредиторів в частині заборони публічному акціонерному товариству "Смілянський хлібокомбінат" та власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника відчужувати основні засоби та предмети застави, застосовані ухвалою суду про порушення провадження у справі від 05.03.2015 року.

6. Зобов'язати реєстраційну службу Кіровоградського міського управління юстиції відповідно до ст. 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відомості про заміну керівника (голови ліквідаційної комісії) публічного акціонерного товариства "Смілянський хлібокомбінат" (25014, м. Кіровоград, вул. Аерофлотська, 13, код ЄДРПОУ 00380646) на ліквідатора гр. Кондратенко Т.В. (ідентифікаційний номер 2107503404, адреса: Черкаська область, м. Сміла, вул. О. Невського, 21а, кв. 69).

7. Скасувати арешт, накладений на майно боржника публічного акціонерного товариства "Смілянський хлібокомбінат" (25014, м. Кіровоград, вул. Аерофлотська, 13, код ЄДРПОУ 00380646), визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника.

Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

8. Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури публічного акціонерного товариства "Смілянський хлібокомбінат", текст якого додається.

Постанова може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного господарського суду у встановленому законом порядку.

Примірники цієї постанови направити банкруту, ліквідатору - гр. Кондратенко Т.В. (Черкаська область, м. Сміла, вул. О. Невського, 21а, кв. 69), Кіровському відділу державної виконавчої служби Кіровоградського міського управління юстиції, відділу державної виконавчої служби Голосіївського районного управління юстиції у м. Києві, реєстраційній службі Кіровоградського міського управління юстиції.

Суддя Н.М. Коваленко

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення19.03.2015
Оприлюднено25.03.2015
Номер документу43185720
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/667/15-г

Ухвала від 03.08.2016

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

Ухвала від 13.06.2016

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

Ухвала від 26.10.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

Ухвала від 01.10.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

Ухвала від 07.09.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

Ухвала від 07.09.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

Ухвала від 18.05.2015

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кузнецов Вадим Олександрович

Постанова від 05.08.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

Ухвала від 27.07.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

Ухвала від 15.04.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні