Ухвала
від 02.04.2015 по справі 188/192/15-ц
ПЕТРОПАВЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 188/192/15-ц

Провадження № 2/188/197/2015

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 квітня 2015 року Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області в складі

головуючого судді Бурда П.О.,

при секретарі Хандрига Л.І.,

за участю позивача ОСОБА_1, відповідача ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Петропавлівка клопотання про забезпечення доказів по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Осадченської сільської ради, ОСОБА_3, третя особа без самостійних вимог щодо предмету спору - Управління Держземагенства в Петропавлівському районі Дніпропетровської області, про визнання права власності на спадкове майно та зустрічним позовом ОСОБА_3 до Осадченської сільської ради ОСОБА_1, третя особа без самостійних вимог щодо предмету спору - Управління Держземагенства в Петропавлівському районі Дніпропетровської області, про визнання права власності за спадкоємцем в порядку спадкування за законом,

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Петропавлівського районного суду знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Осадченської сільської ради, ОСОБА_3, третя особа без самостійних вимог щодо предмету спору - Управління Держземагенства в Петропавлівському районі Дніпропетровської області, про визнання права власності на спадкове майно та зустрічним позовом ОСОБА_3 до Осадченської сільської ради ОСОБА_1, третя особа без самостійних вимог щодо предмету спору - Управління Держземагенства в Петропавлівському районі Дніпропетровської області, про визнання права власності за спадкоємцем в порядку спадкування за законом.

17.02.2015 року одночасно з поданням позову позивач ОСОБА_1 подала клопотання про забезпечення доказів, в якому зазначає, що на розгляді Петропавлівського районного суду Дніпропетровської області перебуває цивільна справа за її позовом до Осадченської сільської ради та ОСОБА_3 про визнання права власності на спадкове майно у вигляді земельної ділянки загальною площею 5,2030 га, кадастровий номер 1223884000:02:001:0255, розташованої на території Осадченської сільської ради, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належала на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ДП №043527, виданого 04.08.2004 року спадкодавцеві ОСОБА_4, яка померла 06.07.2014 р., що підтверджується свідоцтвом про смерть серії І-КИ №571953, виданим 08.07.2014 р..

Позивач зазначає, що у неї виникли труднощі з наданням до суду по даній справі деяких доказів. Усі ці докази знаходяться у спадковій справі померлої ОСОБА_4, яка перебуває в Петропавлівській державній нотаріальній конторі Дніпропетровської області. Такими доказами є: витяг про реєстрацію спадкової справи, а також документи, які містять відомості про подання заяви про прийняття спадщини ОСОБА_4 іншим спадкоємцем -відповідачем 2; про непрацездантість (інвалідність) відповідача 2, що дає їй право на обов'язкову частку у спадщині; про відсутність інших спадкоємців, що мають обов'язкову частку у спадщині померлої та прийняли її; про кількість спадкоємців першої черги у померлої ОСОБА_4, що надасть змогу визначити розмір обов'язкової частки відповідача 2 у спадщині в порядку, встановленому ст. 1241 ЦК України.

Позивач стверджує, що труднощі з отриманням зазначених доказів виникли у зв'язку з відмовою посадових осіб вищезазначеної нотаріальної контори надати позивачу копії вказаних документів. Одночасно їй було роз'яснено можливість витребування таких доказів судом на підставі ухвали про забезпечення доказів.

На думку позивача, вищевказані документи свідчать про її безспірне право на 7/8 частин земельної ділянки, що належала на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ДП №043527, виданого 04.08.2004 року спадкодавцеві ОСОБА_4, яка померла 06.07.2014 р., що є підставою для визнання за позивачкою права власності на вищевказану частину спадкового майна.

Посилаючись на норми ст.ст. 27, 31, 133 Цивільного процесуального кодексу (далі - ЦПК) України позивач просить суд витребувати з Петропавлівської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області копію спадкової справи померлої 06.07.2014 р. ОСОБА_4, свідоцтво про смерть серії І-КИ №571953 від 08.07.2014 р.

В судовому засіданні позивач підтримала клопотання.

Відповідач ОСОБА_2 не заперечує проти клопотання.

Вирішуючи питання про задоволення клопотання, суд враховує наступне.

Відповідно до ч.1 ст.27 ЦПК України особи, які беруть участь у справі, мають право, зокрема, заявляти клопотання.

Стаття 133 ЦПК України передбачає, що особи, які беруть участь у справі і вважають, що подання потрібних доказів є неможливим або у них є складнощі в поданні цих доказів, мають право заявити клопотання про забезпечення цих доказів. До клопотання про забезпечення доказів додається документ про сплату судового збору (ч.1).

Способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів (ч.2).

Відповідно до ч.1 ст.137 ЦПК України у випадках, коли щодо отримання доказів у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, є складнощі, суд за їх клопотанням зобов'язаний витребувати такі докази. Клопотання про витребування доказів має бути подано до або під час попереднього судового засідання, а якщо попереднє судове засідання у справі не проводиться, - до початку розгляду справи по суті із долученням відомостей про неможливість отримання таких доказів особисто стороною або іншою особою, яка бере участь у справі.

Згідно з ст. 57 ЦПК України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, їхніх представників, допитаних як свідків, показань свідків, письмових доказів, речових доказів, зокрема звуко - і відеозаписів, висновків експертів.

Стаття 58 ЦПК України встановлює, що належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

У зв'язку з тим, що докази, які просить забезпечити позивач, мають значення для правильного вирішення спору між спадкоємцями за спадщину, суд вважає за необхідне витребувати з Петропавлівської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області належним чином завірену копію спадкової справи №121/2014 померлої 06.07.2014 року ОСОБА_4.

На підставі викладеного, керуючись статтями 27, 133, 137 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Витребувати з Петропавлівської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області належним чином завірену копію спадкової справи №121/2014 померлої 06.07.2014 року ОСОБА_4, яка має бути надана до Петропавлівського районного суду не пізніше 20.04.2015 року.

Роз'яснити завідувачу Петропавлівської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області , що відповідно до ст.137 ЦПК України докази, які вимагає суд, направляються до суду безпосередньо.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який вимагає суд, взагалі або у встановлені судом строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня отримання ухвали.

За неповідомлення суду про неможливість подати докази, а також за неподання доказів, у тому числі і з причин, визнаних судом неповажними, винні особи несуть відповідальність, встановлену законом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов'язку подати суду докази.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Суддя

ОСОБА_5

СудПетропавлівський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення02.04.2015
Оприлюднено08.04.2015
Номер документу43395427
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —188/192/15-ц

Рішення від 26.06.2015

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Бурда П. О.

Ухвала від 02.04.2015

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Бурда П. О.

Ухвала від 02.04.2015

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Бурда П. О.

Ухвала від 04.03.2015

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Бурда П. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні