Ухвала
від 31.03.2015 по справі 903/744/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

"31" березня 2015 р. Справа № 903/744/14 за заявою товариства з обмеженою відповідальністю "Волинська нафтогазова компанія", м.Луцьк

до товариства з обмеженою відповідальністю "Аветра", м.Луцьк

про банкрутство

Суддя М. С. Шум

представники:

від ініціюючого кредитора: Коцюба О. М., довіреність від 15.01.2015 року

від кредиторів: ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» - Гураль С. П., довіреність від 18.06.2012 року №235/12

ліквідатор: Григор'єв В. В.

встановив: ухвалою господарського суду Волинської області від 26.08.2014 року порушено провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Аветра", розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Григор'єва Валерія Васильовича.

27.08.2014 року на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України оприлюднено оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Аветра".

Ухвалою суду від 15.10.2014 року затверджено реєстр вимог конкурсних кредиторів боржника.

Постановою суду від 04.11.2014 року визнано банкрутом ТзОВ "Аветра", відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Григор'єва В. В.

Ліквідатор банкрута Григор'єв В. В. через канцелярію суду подав клопотання від 18.03.2015 року про залучення учасником провадження у справі про банкрутство ТзОВ "Аветра" організатора аукціону - Першу Українську міжрегіональну товарну біржу.

Ухвалою суду від 19.03.2015 року відповідне клопотання призначено до розгляду в судове засідання.

Ліквідатор банкурта в судовому засіданні клопотання про залучення організатора аукціону - Першу Українську міжрегіональну товарну біржу учасником провадження у справі про банкрутство ТзОВ «Аветра» підтримав.

Представник ініціюючого кредитора щодо задоволення клопотання ліквідатора ТзОВ «Аветра» не заперечував.

Представник ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» в судовому засіданні та в запереченнях від 30.03.2015 року №211 просить суд відмовити у задоволенні зазначеного вище клопотання ліквідатора. При цьому, представник банку зазначає, що ліквідатором не надано підтверджуючих документів щодо пошуку організатора аукціону та відповідності усіх вимог до організатора аукціону, які передбачені чинним законодавство, зокрема, ст.49 ЗУ «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Крім того, банк зазначає, що неодноразово звертався до ліквідатора банкрута з проханням надання інформації стосовно опублікування оголошення на відбір торгуючої організації, зокрема, листом від 04.03.2015 року. Про оголошення щодо відбору торгуючої організації у справі банку стало відомо з відповіді ліквідатора лише 13.03.2015 року. На зборах комітету кредиторів банком було запропоновано обрати організатором аукціону Українську універсальну товарну біржу, проте відповідна пропозиція відхилена арбітражним керуючим, оскільки біржа не звернулася до нього у строк, встановлений в оголошенні від 19.02.2015 року. Відтак, представник банку зазначає, що Українська універсальна товарна біржа має більший досвід роботи та пропонує меншу винагороду за свої послуги, ніж торгуюча організація, запропонована ліквідатором, що в свою чергу дозволить ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» як заставному кредиторові в більші мірі погасити свої грошові вимоги до банкрута.

Відповідно до ст. 49 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» продаж майна боржника в провадженні у справі про банкрутство здійснюється в порядку, встановленому цим Законом, шляхом проведення торгів у формі аукціону, за винятком майна, продаж якого відповідно до законодавства України здійснюється шляхом проведення закритих торгів.

Суб'єктами аукціону є його замовник, організатор та учасники.

Замовником є ліквідатор, призначений господарським судом у порядку, встановленому цим Законом.

Організатором аукціону є визначена замовником фізична або юридична особа, що має ліцензію на проведення торгів і з якою замовник аукціону уклав договір на проведення аукціону.

Організатор аукціону визначається замовником за конкурсом, що проводиться у визначеному замовником порядку, основними критеріями якого вважаються наявність ліцензії, достатній, але не менш як три роки, досвід проведення аукціонів, запропонована найменша сума винагороди.

Організатором аукціону не може бути заінтересована особа стосовно боржника, кредиторів та замовника аукціону.

Після оголошення ліквідатором конкурсу на визначення торгуючої організації з продажу майна банкрута в газеті «Україна, факти та події тижня» №82 від 19.02.2015 року (Т. 4, а. с. 182), ліквідатору надійшли листи з пропозицією проведення аукціону з продажу майна боржника від:

- Першої Української міжрегіональної товарної біржі (заява від 27.02.2015 року №48, Т. 4, а. с. 184);

- товариства з обмеженою відповідальністю Спеціалізоване підприємство «Гарант» (лист від 27.02.2015 року №02, Т. 4, а. с. 183);

- Правобережної товарної біржі (заява від 27.02.2015 року №2702/15/1);

- Товарної біржі «Кардинал» (заява від 02.03.2015 року №01/03)

Розглянувши відповідні пропозиції ліквідатор банкрута просить визнати учасником провадження у справі про банкрутство ТзОВ «Аветра» в якості організатора аукціону Першу Українську міжрегіональну товарну біржу.

Арбітражний керуючий Григор'єв В. В. в судовому засіданні зазначив, що як і передбачено ЗУ «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» при виборі торгуючої організації ним взято до уваги досвід проведення аукціонів та запропонована сума винагороди.

Судом встановлено, що згідно заяви ТзОВ Спеціалізоване підприємство «Гарант» підприємство має досвід роботи з 2010 року, співпрацює з фондовими біржами, за послуги в організації та проведенні аукціонів отримує 15% від ціни продажу на торгах.

В свою чергу, Правобережна товарна біржа повідомила, що винагорода за організацію торгів аукціону складатиме 12% від кінцевої ціни реалізації майна, щодо досвіду роботи біржі інформація в заяві не зазначена.

ТБ «Кардинал» в заяві зазначила, що має досвід роботи понад три роки, розмір винагороди за організацію та проведення аукціону з продажу майна банкрута запропоновано встановити в розмірі 15% від ціни продажу.

Першою Українською міжрегіональною товарною біржею в заяві про участь у конкурсі з визначення організатора аукціонів з продажу майна банкрута повідомлено, що винагорода за проведення аукціону становить 10% від вартості проданого майна, досвід проведення аукціонів з 2005 року, біржа працює в напрямку реалізації майна, що перебуває у державній власності, включена до реєстру організаторів аукціонів по відчуженню майна, що перебуває у державній власності на 2015 рік.

18.03.2015 року на засіданні комітету кредиторів банкрута арбітражний керуючий Григор'єв В. В. повідомив кредиторів, зокрема, про рішення ліквідатора щодо обрання Першої Української міжрегіональної товарної біржі організатором аукціону з продажу майна ТзОВ «Аветра». Більшістю голосів комітет кредиторів прийняв до відома відповідну інформацію (протокол від 18.03.2015 року №2, Т. 4, а. с. 188-190).

Крім того, судом встановлено, що згідно п. 2.3 статуту Першої Української міжрегіональної товарної біржі, затвердженого загальними зборами засновників (протокол від 26.09.2013 року №35), основними напрямками діяльності біржі є, зокрема, організація та проведення біржових торгів, аукціонів (публічних торгів), конкурсів, земельних торгів, митних аукціонів, оформлення біржових угод, угод купівлі, продажу тощо (Т. 3, а. с. 163-185).

Враховуючи викладене, суд, оцінюючи подані докази за своїм переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному й об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, дійшов висновку про підставність клопотання ліквідатора банкрута Григор'єва В. В. від 18.03.2015 року про залучення Першої Української міжрегіональної товарної біржі учасником провадження у справі про банкрутство ТзОВ «Аветра».

Заперечення ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» щодо відповідного клопотання ліквідатора спростовуються наявними у справі доказами, а також є такими, що не ґрунтуються на нормах чинного законодавства з огляду на таке:

Твердження банку щодо того, що ліквідатором банкрута не надано підтверджуючих документів пошуку організатора аукціону та відповідності усіх вимог до організатора аукціону, які передбачені чинним законодавство, зокрема, ст.49 ЗУ «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» спростовуються долученими до справи копіями оголошення з газети «Україна, факти та події тижня» №82 від 19.02.2015 року щодо проведення конкурсу з пошуку торгуючої організації, статутом Першої Української міжрегіональної товарної біржі, Випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Твердження про те, що банк неодноразово звертався до ліквідатора банкрута з проханням надання інформації стосовно опублікування оголошення на відбір торгуючої організації, зокрема, листом від 04.03.2015 року, проте про оголошення щодо відбору торгуючої організації у справі публічному акціонерному товариству «Райффайзен Банк Аваль» стало відомо з відповіді ліквідатора лише 13.03.2015 року не може бути підставою для відмови в задоволенні клопотання арбітражного керуючого Григор'єва В. В., оскільки ліквідатором надано відповідь на лист банку від 04.03.2015 року, що останнім не заперечується. В свою чергу, банком не зазначено та не додано доказів того, що ліквідатором ігнорувалися листи ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» стосовно запитів про торгуючу організацію. Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» не передбачено безумовного обов'язку ліквідатора повідомляти кредиторів про проведення конкурсу на пошук торгуючої організації.

Як вбачається з протоколу комітету кредиторів ТзОВ «Аветра» від 18.03.2015 року представником публічного акціонерного товариства «Райффайзен Банк Аваль» запропоновано обрати Українську універсальну товарну біржу для організації та проведення торгів з продажу майна банкрута. При цьому, подано лист біржі від 03.02.2015 року №7, адресований представнику ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» Сандуляк С. А.

Відповідно до абз. 4 п. 33 Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 28.03.2013 № 01-06/606/2013 "Про Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (у редакції Закону України від 22.12.2011 № 4212-VІ)" (зі змінами та доповненнями) організатор аукціону згідно з частиною шостою статті 49 Закону визначається замовником аукціону за конкурсом. Чинним законодавством не передбачено ліцензування діяльності з проведення торгів, тому організатором аукціону може бути особа, яка відповідно до установчих документів має право на здійснення такої діяльності. В разі виникнення під час проведення ліквідаційної процедури спору відносно визначення організатора аукціону, господарський суд перевіряє порядок визначення ліквідатором організатора аукціону. В такому випадку організатор аукціону залучається судом до участі у провадженні у справі про банкрутство.

В статті 49 ЗУ «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутаом» зазначено, що організатор аукціону визначається замовником за конкурсом, що проводиться у визначеному замовником порядку ,

З врахуванням викладеного судом досліджено та встановлено, що оголошення про проведення конкурсу на пошук торгуючої організації опубліковано у загальнодержавному довідковому рекламно-інформаційному виданні «Україна, факти та події тижня» №82 від 19.02.2015 року (Т. 4, а. с. 182). У відповідному оголошенні зазначено вимоги до торгуючої організації, а також те, що заяви на участь у конкурсі приймаються до 06.03.2015 року на адресу вул. Коперника, 36 А2, м.Луцьк, зазначено телефон для отримання додаткової інформації. Відтак, інформація про пошук торгуючої організації була загальнодоступною для будь-яких бажаючих взяти участь у конкурсі бірж. На адресу ліквідатора (зазначену в оголошенні) надійшло чотири пропозиції з яких вбачається, що ліквідатором обрано біржу з найбільшим досвідом та найменшою грошовою винагородою за свої послуги.

Ліквідатором, як того вимагає Закон, визначено порядок проведення конкурсу на визначення організатора аукціону, проведено відповідний конкурс, будь-яких порушень щодо його проведення судом не встановлено.

В межах проведення арбітражним керуючим конкурсу на визначення торгуючої організації запропонована банком Українська універсальна товарна біржа заяву про участь у відповідному конкурсі на адресу ліквідатора не надіслала, а відтак, і участі у ньому не брала.

Публічним акціонерним товариством "Райффайзен Банк Аваль" не надано суду доказів в спростування вищевикладеного.

Керуючись ст. 49 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 ГПК України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання ліквідатора від 18.03.2015 року про залучення Першої Української міжрегіональної товарної біржі учасником провадження у справі про банкрутство ТзОВ «Аветра» задоволити.

2. Залучити організатора аукціону - Першу Українську міжрегіональну товарну біржу (вул. Козицького, б. 46, м. Вінниця, код ЄДРПОУ 33448992) до участі у провадженні у справі №903/744/14 про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю «Аветра» (вул. Зв'язківців, 1Б, м. Луцьк, код ЄДРПОУ 30733174).

Суддя М. С. Шум

СудГосподарський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення31.03.2015
Оприлюднено09.04.2015
Номер документу43433819
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —903/744/14

Ухвала від 17.03.2016

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 26.12.2016

Господарське

Верховний Суд України

Жайворонок Т.Є.

Ухвала від 28.11.2016

Господарське

Верховний Суд України

Жайворонок Т.Є.

Ухвала від 30.09.2016

Господарське

Верховний Суд України

Ємець А.А.

Ухвала від 30.09.2016

Господарське

Верховний Суд України

Ємець А.А.

Ухвала від 21.09.2016

Господарське

Верховний Суд України

Ємець А.А.

Постанова від 15.06.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

Постанова від 15.06.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

Постанова від 15.06.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

Ухвала від 30.05.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні