Ухвала
від 06.04.2015 по справі 910/556/15-г
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

04116 м.Київ, вул. Шолуденка, 1 (044) 230-06-58

УХВАЛА

"06" квітня 2015 р. Справа №910/556/15-г

Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Руденко М.А.

суддів: Пономаренка Є.Ю.

Дідиченко М.А.

розглянувши апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства «Трест Київпідземшляхбуд-2»

на ухвалу Господарського суду міста Києва від 14.02.2015р.

у справі № 910/556/15-г (Суддя: Борисенко І.І.)

за позовом Публічного акціонерного товариства «Трест Київпідземшляхбуд-2»

до Приватного підприємства «Пождума»

про визнання договору недійсним

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду міста Києва від 14.02.2015р. у справі № 910/556/15-г позовну заяву Публічного акціонерного товариства «Трест Київпідземшляхбуд-2» до Приватного підприємства «Пождума» та додані до неї матеріали повернуто без розгляду на підставі п.п.4,6 ч.1. ст.63 ГПК України.

Не погодившись з вищезазначеною ухвалою, Публічне акціонерне товариство «Трест Київпідземшляхбуд-2» звернулось до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить відстрочити апелянту сплату судового збору за подання апеляційної скарги на ухвалу господарського суду міста Києва від 14.02.2015 року до прийняття рішення апеляційною інстанцією. В обґрунтування вимог апеляційної скарги, вказав на те, що суд першої інстанції безпідставно повернув позовну заяву, оскільки у підприємства на даний час у зв'язку з скрутним фінансовим становищем, відсутня можливість сплатити судовий збір.

Розглянувши апеляційну скаргу, додані до неї матеріали, апеляційний суд дійшов висновку, що скарга не може бути прийнята до розгляду, а відтак підлягає поверненню апелянту з наступних підстав.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 97 Господарського процесуального кодексу України, апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається апеляційним господарським судом, якщо до скарги не додано документів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку та розмірі.

Статтею 4 Закону України «Про судовий збір», який діє на дату звернення з апеляційною скаргою, встановлені ставки судового збору в таких розмірах:

- за подання апеляційної скарги на ухвалу суду першої інстанції розмір судового збору становить 0,5 мінімальної заробітної плати та складає 609,00 грн.

Судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідно заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі (ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір»).

Відповідно до Закону України «Про державний бюджет України на 2014 рік» розмір мінімальної заробітної плати на 01.01.2014 складає 1 218 грн. 00 коп.

За таких обставин, відповідно до вимог Закону України «Про судовий збір» та враховуючи вимоги зазначені в прохальній частині апеляційної скарги, скаржник за подачу до суду апеляційної скарги повинен був сплатити судовий збір в сумі 609 грн. 00 коп.

Згідно ч. 1 ст. 8 Закону України «Про судовий збір» враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення.

Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті (ч. 2 ст. 8 Закону України «Про судовий збір»).

Таким чином, право суду зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати закон пов'язує з встановленням обставин, які свідчать про дійсну складність фінансового становища сторони, яка звертається з відповідним клопотанням.

При цьому, слід зазначити, що законом не визначено обставин, які беззаперечно свідчать про наявність у суду обов'язку зменшити розмір судового збору або звільнити сторону від його сплати.

В обґрунтування клопотання апелянт посилається на те, що відповідач є суб'єктом господарської діяльності, що здійснює господарську діяльність у будівельній галузі та наявність світової фінансової кризи зумовила критичну ситуацію в будівельній галузі.

Колегія суддів розглянувши подане клопотання дійшла висновку про відмову у його задоволенні, оскільки статтею 129 Конституції України, як одну із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, а тому наведені ПАТ «Трест Київпідземшляхбуд-2» обставини, не можуть вважатися підставою для звільнення від сплати судового збору.

Окрім того, скаржником не було подано до апеляційної скарги, жодних доказів які б свідчили про неможливість вчасно сплатити судовий збір за подачу апеляційної скарги, або докази того, що майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті ним судового збору у встановленому порядку і розмірі.

Аналогічної позиції дотримується і Вищий господарський суд України в постанові Пленуму Вищого господарського суду України від 21.02.2013 № 7 «Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України» (п. 3.1 постанови) зазначає, що у розгляді питань, пов'язаних з відстроченням та розстроченням сплати судового збору, зменшенням його розміру або звільненням від його сплати (стаття 8 Закону) і застосуванням приписів Закону щодо пільг зі сплати судового збору (стаття 5 Закону) господарським судам слід враховувати таке. Єдиною підставою для вчинення господарським судом дій, зазначених у статті 8 Закону, є врахування ним майнового стану сторін. Клопотання про відстрочення (розстрочення) сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до господарського суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі. Доказів складного фінансового становища підприємства скаржник до апеляційної скарги не долучив.

За таких обставин, враховуючи відмову у задоволенні клопотання про відстрочку або розстрочку сплати судового збору, апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається апеляційним господарським судом.

Повернення апеляційної скарги не перешкоджає повторному зверненню з нею до апеляційного господарського суду в загальному порядку після усунення вказаних недоліків.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. 86, п. 3 ч. 1 ст. 97 Господарського процесуального кодексу України, апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства «Трест Київпідземшляхбуд-2» на ухвалу Господарського суду міста Києва від 14.02.2015 року у справі № 910/556/15-г повернути скаржнику.

2. Матеріали справи № 910/556/15-г повернути до місцевого господарського суду.

Головуючий суддя М.А. Руденко

Судді Є.Ю. Пономаренко

М.А. Дідиченко

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення06.04.2015
Оприлюднено09.04.2015
Номер документу43438084
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/556/15-г

Ухвала від 17.12.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 01.12.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 02.11.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Рябуха В.І.

Рішення від 29.09.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 14.09.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 31.03.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 06.04.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Руденко М.А.

Ухвала від 03.03.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні