Постанова
від 22.04.2015 по справі 911/4102/14
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 квітня 2015 року Справа № 911/4102/14 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого: Полянського А.Г.,

суддів: Кравчука Г.А., Мачульського Г.М.,

розглянувши

касаційну скаргу Бучанської міської ради Київської області

на постанову Київського апеляційного господарського

суду від 24.02.2015 року

у справі № 911/4102/14 Господарського суду Київської області

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Вандер"

до Бучанської міської ради Київської області

треті особи 1. ОСОБА_1

2. ОСОБА_2

3.ОСОБА_8

4. ОСОБА_4

про розірвання договору оренди земельної ділянки

за участю представників сторін:

позивача - Шульга Г.А. - директор,

відповідача - Цибульський В.В. дов. від 21.04.2015 р.,

третіх осіб - ОСОБА_1 дов. від 18.03.2015 р., від 10.06.2014 р.

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Господарського суду Київської області від 05.12.2014 року (суддя - Антонова В.М.) позов задоволено повністю. Розірвано договір оренди земельної ділянки б/н від 15.02.2008, укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю "Вандер" та Бучанською міською радою Київської області. Стягнуто з Бучанської міської ради Київської області на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Вандер" 1 218 грн. судового збору.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 24.02.2015 р. (судді - Шаптала Є.Ю., Гончаров С.А., Самсін Р.І.) рішення Господарського суду

Київської області від 05.12.2014 року залишено без змін.

Не погоджуючиcь з рішенням місцевого господарського суду та постановою апеляційного господарського суду, Бучанська міська рада Київської області звернулась до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить їх скасувати, мотивуючи скаргу доводами про порушення судами норм матеріального та процесуального права.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши доводи касаційної скарги, перевіривши правильність застосування судом норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України прийшла до висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи із наступного.

Відповідно до п. 1 ст. 111 9 ГПК України касаційна інстанція за результатами розгляду касаційної скарги має право залишити постанову апеляційного господарського суду без змін, а скаргу без задоволення.

Касаційна скарга залишається без задоволення, коли суд визнає, що постанова апеляційного господарського суду прийнята з дотриманням вимог матеріального та процесуального права.

Як вбачається з матеріалів справи, 31.01.2008 Бучанською міською радою Київської області було прийнято рішення № 638-26-У, яким затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду та передано Товариству з обмеженою відповідальністю "Вандер" (ТОВ "Вандер") для будівництва та обслуговування офісно-складських приміщень по вул. Кірова, 1-К, м. Буча, загальною площею 7,0 га терміном на 25 років.

15.02.2008 між Бучанською міською радою Київської області та ТОВ "Вандер" укладено договір оренди земельної ділянки площею 7,0000 га (кадастровий номер 3210945300:01:118:0130), що розташована за адресою вул. Кірова, 1-К, м. Буча з цільовим призначенням вказаним у рішенні Бучанської міської ради Київської області № 638-26-У від 31.01.2008. Договір зареєстрований у виконавчому комітеті Бучанської міської ради, про що у Книзі записів реєстрації договорів оренди землі вчинено запис під № 53Н/2008 від 21.02.2008.

Відповідно до п. 1.4. договору нормативно грошова оцінка земельної ділянки складає 999 220,99 грн.

Пунктом 2.1. договору визначено, що земельна ділянка, яка передається, за своїм цільовим призначенням відповідно до ст. 19 Земельного кодексу України відноситься до категорії: землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення.

В п. 2.2. договору зазначено, що земельна ділянка передана в оренду для будівництва та обслуговування офісно-складських приміщень.

Відповідно до п. 3.1. договору зазначено, що даний договір укладено на 25 років.

Положеннями п. 14.2. договору встановлено, що договір оренди достроково припиняється у разі взаємної згоди сторін, викупу орендованої земельної ділянки орендарем, примусового викупу орендованої земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності містобудівних потреб у встановленому законом порядку, ліквідації сторони як юридичної особи, загибелі об'єкта оренди, в інших випадках передбачених законодавством України.

Відповідно до п. 14.3. договору, підставою є взаємна згода сторін, випадкове знищення або пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає використанню її за цільовим призначенням передбаченому у п. 2.1. договору, вимога однієї з сторін у разі невиконання іншою стороною обов'язків передбачених договором, добровільна відмова орендаря від орендованої земельної ділянки або ліквідації юридичної особи орендаря, використання земельної ділянки способами, які суперечать екологічним вимогам, використання земельної ділянки не за цільовим призначенням, систематична несплата протягом трьох місяців орендної плати за земельну ділянку.

Пунктом 14.4. договору встановлено, що розірвання договору оренди в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором. Дострокове розірвання договору має здійснюватися за згодою сторін і за умови подання письмового попередження зацікавленою у цьому стороною не пізніше ніж за один місяць.

З матеріалів справи вбачається, що 02.04.2014 ТОВ "Вандер" звернулось до Бучанської міської ради Київської області з нотаріально завіреною заявою про вилучення земельної ділянки за добровільною згодою землекористувача шляхом розірвання договору оренди земельної ділянки. Бучанська міська рада винесла рішення № 1691-54-VI про відмову в задоволенні поданої заяви.

17.07.2014 позивач звернувся до відповідача з листом № 5, в якому просив Бучанську міську раду Київської області розірвати договір оренди земельної ділянки б/н від 15.02.2008, що розташована по вулиці Кірова 1-к в м. Буча, загальною площею 7 га. 18.07.2014 позивач звернувся до відповідача з листом № 6, в якому просив Бучанську міську раду Київської області розірвати вищевказаний договір.

Рішенням Бучанської міської ради Київської області № 1825-56-VI від 24.07.2014 відкладено розгляд звернення ТОВ "Вандер" щодо розірвання договору оренди земельної ділянки.

Звернення ТОВ "Вандер" про розірвання договору оренди земельної ділянки було розглянуто Бучанською міською радою Київської області та винесено рішення від 25.09.2014 № 1852-58-VI, яким відмовлено позивачу в розірванні договору оренди земельної ділянки № б/н від 15.02.2008.

В зв'язку з чим, ТОВ "Вандер" звернулось до Господарського суду Київської області з позовною заявою про розірвання договору оренди земельної ділянки.

Заперечуючи проти позовних вимог, скаржник наголошував на тому, що позивач у своїх зверненнях про розірвання договору оренди земельної ділянки ставив умову не з метою повернення даної земельної ділянки Бучанській міський раді Київської області як власнику (орендодавцю), а з умовою передачі її третім особам.

Стосовно цього твердження судами правомірно зазначено, що з листа № 6 від 18.07.2014 вбачається, що позивач просив відповідача розірвати договір оренди земельної ділянки за відсутності будь-яких умов.

Крім того, позивачем дотримано порядок дострокового розірвання договору.

Попередніми судовими інстанціями вірно зазначено, що розірвання договору оренди передує оформленню повернення земельної ділянки шляхом складання акту прийому-передачі, тому вказані твердження скаржника, судом першої інстанції були відхилені.

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про оренду землі" відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, вказаним Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Положеннями ст. 1 Закону України "Про оренду землі" встановлено, що оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Відповідно до ст. 124 Земельного кодексу України, передача в оренду земельних ділянок, зокрема, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Статтею 13 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Статтею 526 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ст. 651 Цивільного кодексу України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

У разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є відповідно розірваним або зміненим.

Відповідно до ст. 141 Земельного кодексу України, підставами припинення права користування земельною ділянкою є добровільна відмова від права користування земельною ділянкою, вилучення земельної ділянки у випадках, передбачених цим Кодексом, припинення діяльності релігійних організацій, державних чи комунальних підприємств, установ та організацій, використання земельної ділянки способами, які суперечать екологічним вимогам, використання земельної ділянки не за цільовим призначенням, систематична несплата земельного податку або орендної плати, набуття іншою особою права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, які розташовані на земельній ділянці, використання земельної ділянки у спосіб, що суперечить вимогам охорони культурної спадщини.

Згідно ч. ч. 3, 4 ст. 31 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

Враховуючи викладене, попередні судові інстанції дійшли вірного висновку про обґрунтованість заявлених позовних вимог.

Перевіривши у відповідності до ч. 2 ст. 111 5 ГПК України юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення у постанові апеляційного господарського суду, колегія суддів вважає, що суд в порядку ст. ст. 4 3 , 4 7 , 43, 99, 101 ГПК України всебічно, повно і об'єктивно розглянув в судовому процесі всі обставини справи в їх сукупності, дослідив подані сторонами в обґрунтування своїх вимог і заперечень докази; належним чином проаналізував відносини сторін та дійшов обґрунтованих висновків.

Висновки суду апеляційної інстанції відповідають встановленим обставинам справи, доводи касаційної скарги їх не спростовують, а тому підстав для зміни чи скасування оскаржуваного судового рішення у справі не вбачається.

В судовому засіданні оголошена вступна та резолютивна частини постанови.

Керуючись ст. ст. 111 5 , 111 7 , п. 1 ст. 111 9 , 111 11 ГПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Бучанської міської ради Київської області залишити без задоволення.

Рішення Господарського суду Київської області від 05.12.2014 та постанову Київського апеляційного господарського суду від 24.02.2015 у справі № 911/4102/14 залишити без змін.

Головуючий суддя Полянський А.Г.

Судді Кравчук Г.А.

Мачульський Г.М.

Дата ухвалення рішення22.04.2015
Оприлюднено27.04.2015
Номер документу43764320
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/4102/14

Постанова від 22.04.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Полянський А.Г.

Ухвала від 03.04.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Полянський А.Г.

Постанова від 24.02.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Шаптала Є.Ю.

Ухвала від 24.12.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Шаптала Є.Ю.

Рішення від 05.12.2014

Господарське

Господарський суд Київської області

Антонова В.М.

Ухвала від 24.09.2014

Господарське

Господарський суд Київської області

Антонова В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні