Постанова
від 28.04.2015 по справі 2а-8005/11/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 квітня 2015 року Справа № 135566/11/9104

Львівський апеляційний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Заверухи О.Б.,

суддів Гінди О.М., Рибачука А.І.,

за участю секретаря судового засідання Андрушківа І.Я.,

представника позивача Тодорович О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові апеляційну скаргу Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Червонограді на постанову Львівського окружного адміністративного суду від 19 жовтня 2011 року у справі за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Червонограді до Відкритого акціонерного товариства «Червоноградське АТП 24664» про стягнення капіталізованих платежів,-

ВСТАНОВИВ:

18.07.2011 року Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Червонограді звернулося в суд з адміністративним позовом до Відкритого акціонерного товариства «Червоноградське АТП 24664» в якому просило стягнути з відповідача капіталізовані платежі в сумі 1 527 925, 23 грн.

На обґрунтування позовних вимог зазначає, що згідно розділу ХІ Закону України «Про загальнообовязкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» № 1105 від 23.09.1999 року та ч. 1 п. 2 ст. 7 Прикінцевих положень Закону України «Про страхові тарифи на загальнообовязкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» № 2272 від 22.02.2001 року, Фонд продовжує страхові виплати та надає соціальні послуги працівникам (членам їх сімей), які потерпіли на виробництві до 01.04.2001 року з того часу, коли відповідні підприємства передали в установленому порядку Фонду документи, що підтверджують право цих працівників (членів їх сімей), на такі страхові виплати та соціальні послуги або коли таке право встановлено в судовому порядку. ВАТ «Червоноградське АТП 24664» було передано у Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Червонограді сім справ потерпілих на виробництві, які на підставі вищезгаданих Законів продовжують отримувати страхові виплати і відповідно по яких повинна бути проведена капіталізація платежів для продовження цим особам, потерпілим на підприємстві страхових виплат протягом їх життя.

Постановою Львівського окружного адміністративного суду від 19 жовтня 2011 року в задоволенні адміністративного позову відмовлено.

Постанова суду першої інстанції мотивована тим, що стягнення капіталізованих платежів з юридичної особи, яка ліквідується за рішенням загальних зборів повинна проводитьсь в порядку передбаченому ст. 1205 ЦК України, а саме згідно рішення суду за позовом кожного потерпілого до ліквідаційної комісії про стягнення капіталізованих платежів.

Не погодившись з вищенаведеною постановою, Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Червонограді подало апеляційну скаргу в якій просить скасувати оскаржувану постанову та прийняти нову, якою адміністративний позов задовольнити повністю.

Доводи апеляційної скарги обґрунтовує тим, що оскаржувана постанова є незаконною та необґрунтованою, оскільки суд першої інстанції порушив норми матеріального і процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи, а висновки суду не відповідають обставинам справи.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення представника позивача, обговоривши доводи апеляційної скарги, дослідивши матеріали справи, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційну скаргу слід задовольнити повністю з наступних підстав.

Як встановлено судом першої інстанції, Відкрите акціонерне товариство «Червоноградське АТП 24664» є юридичною особою, державну реєстрацію проведено 20.02.1992 року виконавчим комітетом Червоноградської міської ради Львівської області за № 1419120 0000 000336 та є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності(а.с.4).

22.04.09 року загальними зборами акціонерів ВАТ «Червоноградське АТП 24664» прийнято рішення про ліквідацію ВАТ «Червоноградське АТП 24664». Цим же рішенням загальних зборів акціонерів обрано ліквідаційну комісію(а.с.31-33).

Оголошення про ліквідацію ВАТ «Червоноградське АТП 24664» було розміщене в друкованому виданні «Бюлетень державної реєстрації»№ 124 (9) від 11.05.09 р. (запис № 3609) та встановлено 2 х місячний термін для предявлення вимог кредиторам, а саме до 11.07.2009 року.

Згідно ліквідаційного балансу ВАТ «Червоноградське АТП 24664» від 30.06.2011 року, затверджено Протоколом загальних зборів акціонерів від 30.06.2011 року, у ВАТ «Червоноградське АТП 24664» станом на 30.06.2011 року було наявно 66 000, 00 грн. грошових коштів і на таку ж суму поточних зобовязань(а.с.34).

06.07.2011 року голова ліквідаційної комісії ВАТ «Червоноградське АТП 24 664» звернувся із заявою у Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Червонограді про проведення перевірки з метою зняття з обліку.

07.07.2011 року ВВДФ соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Червонограді було проведено перевірку та встановлено, що у 2001 році ВВДФ передано сім справ потерпілих на виробництві, яким Фондом проводяться виплати на сьогоднішній день та у відповідності до ст. 46 Закону України «Про загальнообовязкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності»№ 1105 від 23.09.1999 року»у разі ліквідації страхувальника мають бути нараховані капіталізовані платежі у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України(а.с.47-48).

07.07.2011 року Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Червонограді звернулось із заявою до Голови ліквідаційної комісії ВАТ «Червоноградське АТП 24 664» про задоволення грошових вимог на суму 1 527 925, 23 грн.(а.с.6).

Ліквідаційною комісією відмовлено в задоволенні вимог у зв'язку з відсутністю коштів, згідно відповіді ВАТ «Червоноградське АТП 24664» від 28.08.2011 року № 61.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 112 Цивільного кодексу України (далі ? ЦК) у разі ліквідації платоспроможної юридичної особи вимоги її кредиторів задовольняються у першу чергу щодо відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, та вимоги кредиторів, забезпечені заставою чи іншим способом.

За змістом частини третьої статті 110 цього Кодексу якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа ліквідується в порядку, встановленому Законом "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Частиною другою статті 1205 ЦК встановлено, що у разі ліквідації юридичної особи платежі, належні потерпілому або особам, визначеним статтею 1200 цього Кодексу, мають бути капіталізовані для виплати їх потерпілому або цим особам у порядку, встановленому законом або іншим нормативно-правовим актом.

Правову основу, економічний механізм та організаційну структуру загальнообов'язкового державного соціального страхування громадян від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які призвели до втрати працездатності або загибелі застрахованих на виробництві, визначено Законом № 1105-XIV.

Основними принципами страхування від нещасного випадку, зокрема, є: своєчасне та повне відшкодування шкоди страховиком; обов'язковість страхування від нещасного випадку осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту) та інших підставах, передбачених законодавством про працю, а також добровільність такого страхування для осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, та громадян-суб'єктів підприємницької діяльності.

В силу вимог пункту 2 частини другої статті 45 Закону № 1105-XIV (у редакції, чинній на час виникнення спірних відносин) роботодавець як страхувальник зобов'язаний своєчасно та повністю нараховувати і сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду.

За змістом статей 15, 46 цього Закону Фонд - це некомерційна самоврядна організація, яка провадить збір та акумулювання страхових внесків.

За приписами статті 46 Закону № 1105-XIV фінансування Фонду здійснюється за рахунок, зокрема, внесків роботодавців та капіталізованих платежів, що надійшли у випадках ліквідації страхувальників у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Порядок обчислення і сплати страхових внесків до Фонду визначений Інструкцією про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженою постановою правління Фонду від 12 липня 2007 року № 36 (зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 1 серпня 2007 року за № 867/14134; чинною на час виникнення спірних відносин), пунктом 5.9 якої встановлено, що для покриття витрат Фонду потерпілим на виробництві, які працювали на підприємствах, що ліквідовані (якщо вони не мають правонаступника), кошти до Фонду сплачуються страхувальником згідно з Порядком.

Аналіз наведених норм дає підстави вважати, що капіталізація платежів платоспроможної юридичної особи, яка ліквідується, здійснюється на підставі Порядку.

Відповідно до абзацу другого пункту 1 Порядку капіталізація платежів здійснюється щодо кожної особи з урахуванням заборгованості за попередні роки та необхідності виплати майбутніх платежів. Під час розрахунку сум цих платежів повинні враховуватися заробітна плата потерпілого, відсоток втрати професійної працездатності, витрати по догляду за потерпілим, на реабілітацію, протезування, придбання транспортних засобів та види соціальної допомоги відповідно до медичного висновку, необхідність сплати одноразової допомоги у зв'язку з травмою або професійним захворюванням, які можуть призвести до смерті потерпілого, а також інших виплат, передбачених законодавством.

За змістом пункту 3 Порядку капіталізація платежів розраховується на період, що визначається як різниця між середньою тривалістю життя для чоловіків і жінок у країні та їх віком на момент здійснення капіталізації.

Сума платежів, яка підлягає капіталізації підтверджується розрахунком потреби в капіталізації коштів, який був наданий позивачем (а.с. 8).

Таким чином, Законом № 1105-XIV страхувальника зобов'язано проводити капіталізацію страхових виплат у всіх випадках ліквідації (не лише у випадку ліквідації підприємства-банкрута, але й за інших підстав, передбачених законодавством), із застосуванням порядку, який передбачений постановою Кабінету Міністрів України № 765 від 06 травня 2000 року "Про порядок капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства - банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю".

Виходячи з наведеного висновок суду першої інстанції про те, що на випадок ліквідації платоспроможної юридичної особи вимоги статті 46 Закону № 1105-XIV та положення Порядку не поширюються, є помилковим, а позовні вимоги Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Червонограді підлягають до задоволення.

Такий висновок відповідає правовій позиції Верховного суду України, яка викладена у постанові від 26.06.2012 року у справі № 21-156а12 та Вищого адміністративного суду України - ухвали від 28.01.2015 року у справі № К/800/55955/14 та від 29.05.2014 року у справі № К/800/16855/14.

За наведених обставин суд приходить до висновку, що оскаржуване судове рішення підлягає скасуванню, оскільки прийняте з порушенням норм матеріального і процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи.

Керуючись ст.ст. 160, 195, 196, 198, 202, 207, 212, 254 Кодексу адміністративного судочинства України -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Червонограді задовольнити повністю.

Постанову Львівського окружного адміністративного суду від 19 жовтня 2011 року у справі № 2а-8005/11/1370 скасувати та прийняти нову постанову, якою адміністративний позов Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Червонограді задовольнити повністю.

Стягнути на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Червонограді з Відкритого акціонерного товариства «Червоноградське АТП 24664» капіталізовані платежі в сумі 1 527 925, 23 грн.(один мільйон п'ятсот двадцять сім тисяч дев'ятсот двадцять п'ять гривень двадцять три копійки).

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з моменту проголошення але може бути оскаржена у касаційному порядку шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до адміністративного суду касаційної інстанції протягом двадцяти днів з дня набрання нею законної сили.

Головуючий: О.Б. Заверуха

Судді: О.М. Гінда

А.І. Рибачук

Дата ухвалення рішення28.04.2015
Оприлюднено08.05.2015
Номер документу43883625
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-8005/11/1370

Ухвала від 22.01.2024

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сподарик Наталія Іванівна

Ухвала від 16.08.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сподарик Наталія Іванівна

Ухвала від 26.10.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сподарик Наталія Іванівна

Постанова від 28.04.2015

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Заверуха О.Б.

Постанова від 19.10.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сподарик Наталія Іванівна

Ухвала від 20.07.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сподарик Наталія Іванівна

Ухвала від 20.07.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сподарик Наталія Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні