Ухвала
від 26.05.2015 по справі 910/13063/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

У Х В А Л А

26.05.2015Справа № 910/13063/15

За позовомЕйгнасафн Седлабанка Ісландс ехф. (Eignasafn Sedlabanka Islands Ehf.)

до 1) Приватної компанії з обмеженою відповідальністю «Украптека Лімітед» (Ukrapteka Limited),2) Товариства з обмеженою відповідальністю «Ла Рікеза»,3) Реєстраційної служби Луцького міського управління юстиції Волинської області,4) Реєстраційної служби Львівського міського управління юстиції

треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів

1) Товариство з обмеженою відповідальністю «Сальве»,2) Товариство з обмеженою відповідальністю «Сальве-Львів»

прозвернення стягнення на предмет застави та зобов'язання вчинити дії

Суддя Смирнова Ю.М.

Представники: не викликалися

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Ейгнасафн Седлабанка Ісландс ехф. (Eignasafn Sedlabanka Islands Ehf.) звернулось до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до Приватної компанії з обмеженою відповідальністю «Украптека Лімітед» (Ukrapteka Limited) та Товариства з обмеженою відповідальністю «Ла Рікеза», в якій просить суд:

1) у рахунок погашення заборгованості за укладеним позивачем та Приватною компанією з обмеженою відповідальністю «Украптека Лімітед» (Ukrapteka Limited) договором позики від 27.11.2014 на загальну суму 372954,51 дол. США (з яких 370000 дол. США – основний борг; 2954,51 дол. США - проценти), що по курсу НБУ станом на 21.05.2015 складає 7761183,35 грн та інших витрат, пов'язаних з виконанням прийнятого рішення, звернути стягнення на предмет застави згідно з укладеним компанією Ейгнасафн Седлабанка Ісландс ехф. та Приватною компанією з обмеженою відповідальністю «Украптека Лімітед» договором застави від 11.12.2014, а саме:

- сто відсотків (100%) частки участі у статутному капіталі ТОВ «Сальве», номінальна вартість якої становить 18543082,00 грн, разом з усіма правами щодо Частки згідно зі статутними документами ТОВ «Сальве» та/або застосовним законодавством, включаючи право на отримання всіх дивідендів та розподілу прибутку:

- сто відсотків (100%) частки участі у статутному капіталі ТОВ «Сальве-Львів», номінальна вартість якої становить 2771646,00 грн, разом з усіма правами щодо Частки згідно зі статутними документами ТОВ «Сальве-Львів» та/або застосовним законодавством, включаючи право на отримання всіх дивідендів та розподілу прибутку

шляхом набуття права власності Ейгнасафн Седлабанка Ісландс ехф. на предмет застави та визнати за позивачем право власності на вищевказаний предмет застави.

2) зобов'язати Реєстраційну службу Луцького міського управління юстиції Волинської області провести державну реєстрацію змін до Статуту ТОВ «Сальве», пов'язаних з приведенням їх у відповідність із судовим рішенням за даною позовною заявою і інших реєстраційних дій, що випливають з набуттям права власності позивачем на предмет застави;

3) зобов'язати Реєстраційну службу Львівського міського управління юстиції провести державну реєстрацію змін до Статуту ТОВ «Сальве-Львів», пов'язаних з приведенням їх у відповідність із судовим рішенням за даною позовною заявою і інших реєстраційних дій, що випливають з набуттям права власності позивачем на предмет застави.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням Приватною компанією з обмеженою відповідальністю «Украптека Лімітед» (відповідач-1) умов укладеного з позивачем договору позики від 27.11.2014 щодо повернення суми позики та сплати нарахованих процентів, у зв'язку з чим позивач вказує на наявність підстав для звернення стягнення на предмет застави за договором застави від 11.12.2014 шляхом набуття права власності Ейгнасафн Седлабанка Ісландс ехф. на предмет застави.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 25.05.2015 за вказаним позовом порушено провадження у справі №910/13063/15, залучено до участі у справі відповідачами-3,4 Реєстраційну службу Луцького міського управління юстиції Волинської області та Реєстраційну службу Львівського міського управління юстиції, залучено до участі у справі третіми особами, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів – Товариство з обмеженою відповідальністю «Сальве», Товариство з обмеженою відповідальністю «Сальве-Львів», та призначено розгляд справи на 11.06.2015.

Разом із позовною заявою позивачем було подано заяву про вжиття заходів забезпечення позову, в якій позивач просить суд накласти арешт на частку у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «Сальве» в розмірі 100% та на частку у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «Сальве-Львів» в розмірі 100%, а також заборонити державним реєстраторам України, зокрема, державним реєстраторам Реєстраційної служби Луцького міського управління юстиції Волинської області та Реєстраційної служби Львівського міського управління юстиції вносити до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців записи (зміни) щодо зміни засновників ТОВ «Сальве» та ТОВ «Сальве-Львів», зміни їхніх адрес місцезнаходження, зміни їхніх керівників, а також інші реєстраційні дії.

У відповідності до ст. 66 Господарського процесуального кодексу України господарський суд за заявою сторони, прокурора або з власної ініціативи має право вжити передбачених статтею 67 цього Кодексу заходів до забезпечення позову. Забезпечення позову допускається в будь-якій стадії провадження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду.

Позов забезпечується: накладанням арешту на майно або грошові суми, що належать відповідачеві; забороною відповідачеві вчиняти певні дії; забороною іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета спору; зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку; зупиненням продажу арештованого майна, якщо подано позов про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту (ст. 67 Господарського процесуального кодексу України).

Як зазначено в п. 3 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 № 16 «Про деякі питання практики застосування заходів до забезпечення позову», заходи до забезпечення позову застосовуються господарським судом як засіб запобігання можливим порушенням майнових прав чи охоронюваних законом інтересів особи та гарантія реального виконання рішення суду. Умовою застосування заходів до забезпечення позову за вимогами майнового характеру є достатньо обґрунтоване припущення, що майно (в тому числі грошові суми, цінні папери тощо), яке є у відповідача на момент пред'явлення позову до нього, може зникнути, зменшитись за кількістю або погіршитись за якістю на момент виконання рішення.

Достатньо обґрунтованим для забезпечення позову є підтверджена доказами наявність фактичних обставин, з якими пов'язується застосування певного виду забезпечення позову. Про такі обставини може свідчити вчинення відповідачем дій, спрямованих на ухилення від виконання зобов'язання після пред'явлення вимоги чи подання позову до суду (реалізація майна чи підготовчі дії до його реалізації, витрачання коштів не для здійснення розрахунків з позивачем, укладення договорів поруки чи застави за наявності невиконаного спірного зобов'язання тощо).

Предметом застави за договором, щодо виконання якого виник спір, є сто відсотків (100%) частки участі у статутному капіталі ТОВ «Сальве», номінальна вартість якої становить 18543082,00 грн, разом з усіма правами щодо Частки згідно зі статутними документами ТОВ «Сальве» та/або застосовним законодавством, включаючи право на отримання всіх дивідендів та розподілу прибутку, а також сто відсотків (100%) частки участі у статутному капіталі ТОВ «Сальве-Львів», номінальна вартість якої становить 2771646,00 грн, разом з усіма правами щодо Частки згідно зі статутними документами ТОВ «Сальве-Львів» та/або застосовним законодавством, включаючи право на отримання всіх дивідендів та розподілу прибутку.

В обґрунтування заяви про забезпечення позову позивач зазначає, що внаслідок укладення договору застави від 11.12.2014 до Державного реєстру обтяжень рухомого майна було внесено відповідний запис про наявність обтяження у вигляді застави із забороною відчуження вищевказаних Часток. Однак, не зважаючи на наявність обмежень на відчуження предмету застави, встановлених договором застави від 11.12.2014, відповідачем-1 було відчужено на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Ла Рікеза» (відповідач-2) сто відсотків (100%) частки участі у статутному капіталі ТОВ «Сальве». Відтак, за твердженням позивача, оскільки відповідачами-1,2 було проігноровано встановлену договором застави заборону відчуження часток, існують обґрунтовані припущення щодо можливого вчинення відповідачами-1,2 дій, спрямованих на подальше відчуження спірного майна.

Суд вважає доводи позивача, викладені у заяві, щодо необхідності вжиття заходів забезпечення позову обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в частині накладення арешту на частку у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «Сальве» в розмірі 100% та на частку у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «Сальве-Львів» в розмірі 100%.

Заява позивача в частині заборони державним реєстраторам України вносити до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців записи (зміни) щодо зміни засновників ТОВ «Сальве» та ТОВ «Сальве-Львів», зміни їхніх адрес місцезнаходження, зміни їхніх керівників, а також інші реєстраційні дії, задоволенню не підлягає, оскільки, сам по собі факт накладення арешту на частку у статутному капіталі товариства унеможливлює укладення правочинів, наслідком яких є відчуження відповідної частки, що, на думку суду, є достатніми заходами для запобігання утрудненню чи неможливості виконання рішення суду у разі задоволення позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 66, 67, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

У Х В А Л И В :

1. Заяву Ейгнасафн Седлабанка Ісландс ехф. про вжиття заходів до забезпечення позову задовольнити частково.

2. Накласти арешт на частку у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «Сальве» (43024, Волинська обл., місто Луцьк, проспект Соборності, 15/40, ідентифікаційний код 20148147) в розмірі 100% (ста відсотків).

3. Накласти арешт на частку у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «Сальве-Львів» (79018, Львівська обл., місто Львів, вулиця Федьковича, будинок 10, ідентифікаційний код 36248737) в розмірі 100% (ста відсотків).

4. Ухвала про забезпечення позову набирає законної сили з 26.05.2015, підлягає негайному виконанню в порядку, встановленому чинним законодавством України для виконання судових рішень, та може бути пред'явлена до виконання в передбаченому чинним законодавством порядку до 26.05.2016.

5. Стягувачем за даною ухвалою є Ейгнасафн Седлабанка Ісландс ехф. (Eignasafn Sedlabanka Islands Ehf.) (Калкофнсвегі 1,150 Рейк'явік, Ісландія, реєстраційний номер 701209-2060).

6. Боржниками за даною ухвалою є Приватна компанія з обмеженою відповідальністю «Украптека Лімітед» (42 Нью Броад Стріт, Лондон, ЕС2М, 1JD, Сполучене Королівство) та Товариство з обмеженою відповідальністю «Ла Рікеза» (01014, м.Київ, вулиця Звіринецька, будинок 63, ідентифікаційний код 39588935).

Суддя                                                                                           Ю.М. Смирнова

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення26.05.2015
Оприлюднено02.06.2015
Номер документу44400107
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/13063/15

Ухвала від 02.11.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Постанова від 10.11.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Шевченко Е.О.

Ухвала від 15.10.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Шевченко Е.О.

Ухвала від 28.08.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Шевченко Е.О.

Ухвала від 05.08.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Шевченко Е.О.

Ухвала від 05.08.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Шевченко Е.О.

Рішення від 24.06.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 15.06.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 15.06.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 26.05.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні