Постанова
від 28.05.2015 по справі 815/6444/14
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

----------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 травня 2015 р.м.ОдесаСправа № 815/6444/14

Категорія: 6.3 Головуючий в 1 інстанції: Андрухів В. В. Колегія суддів Одеського апеляційного адміністративного суду у складі:

головуючого судді - Коваля М.П.,

суддів - Яковлева Ю.В.,

- Вербицької Н. В.,

при секретарі - Курмановій І.І.,

за участі: представник позивача - Костиркін О.Г.,

представник відповідача - Просяна І.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Одесі апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Поліімпекс» на постанову Одеського окружного адміністративного суду від 16 березня 2015 року по справі за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Поліімпекс» до Реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції, Державної податкової інспекції у Приморському районі м. Одеси Головного управління Міндоходів в Одеській області про визнання протиправними дій, скасування запису, визнання нечинним рішення,-

В С Т А Н О В И Л А:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Поліімпекс» звернулось до суду з адміністративним позовом до Реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції, Державної податкової інспекції у Приморському районі м. Одеси Головного управління Міндоходів в Одеській області, в якому позивач, уточнивши позовні вимоги, просив: визнати протиправними дії Реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції щодо внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запису щодо відсутності підтвердження відомостей про юридичну особу TOB «Поліімпекс» від 05.05.2014 року № 15561440002046715; скасувати запис у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо відсутності підтвердження відомостей про юридичну особу TOB «Поліімпекс» від 05.05.2014 року № 15561440002046715; визнати нечинним з моменту ухвалення рішення Державної податкової інспекції у Приморському районі м. Одеси Головного управління Міндоходів в Одеській області № 427 від 07.05.2014 року про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість як таке, що було ухвалено на підставі протиправно внесеного до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запису щодо відсутності підтвердження відомостей про юридичну особу TOB «Поліімпекс».

Постановою Одеського окружного адміністративного суду від 16 березня 2015 року заявлений адміністративний позов залишений без задоволення.

Не погоджуючись із зазначеним рішенням суду першої інстанції позивач подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати постанову суду першої інстанції та ухвалити нове рішення про задоволення заявлених вимог в повному обсязі, наголошуючи, зокрема, на порушенні судом першої інстанції норм матеріального права, що призвело до неправильного її вирішення.

В судовому засіданні представник апелянта підтримав вимоги поданої апеляційної скарги та просив її задовольнити.

Представник відповідача - Реєстраційної служби ОМУЮ заперечував проти задоволення апеляційної скарги позивача та просив залишити останню без задоволення, а рішення суду першої інстанції без змін.

Розглянувши матеріали справи, проаналізувавши доводи апеляційної скарги, перевіривши законність і обґрунтованість судового рішення в межах позовних вимог і доводів апеляційної скарги, судова колегія вважає, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Як встановлено судом першої інстанції та підтверджено під час апеляційного розгляду, на адресу Відділу державної реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців Реєстраційної служби ОМУЮ надійшло повідомлення про відсутність юридичної особи - TOB «Поліімпекс» за місцезнаходженням від 24.03.2014 року № 9632/9/18-05.

26.03.2014 року за № 12.8-1741 державним реєстратором на адресу TOB «Поліімпекс» було надіслано повідомлення щодо необхідності подання позивачем за місцезнаходженням реєстраційної картки (форма № 6), яке отримано останнім 31.03.2014 року.

26.03.2014 року позивачем державному реєстратору було подано реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу.

На підставі вказаної реєстраційної картки 26.03.2014 року державним реєстратором внесено до реєстру інформацію про підтвердження відомостей про юридичну особу - ТОВ «Поліімпекс» за № 15561060001046715.

Також, з матеріалів справи вбачається, що 05.05.2014 року державним реєстратором було внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запис про відсутність підтвердження відомостей ТОВ «Поліімпекс».

На підставі зазначених відомостей Єдиного реєстру ДПІ у Приморському районі м. Одеси ГУ Міндоходів в Одеській області 07.05.2014 року за № 427 прийнято рішення про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість ТОВ «Поліімпекс».

Не погоджуючись з такими діями відповідачів ТОВ «Поліімпекс» звернулось до суду з даним позовом.

Колегія суддів не погоджується з висновками суду першої інстанції, з яких виходив останній відмовляючи у задоволенні заявлених позивачем вимог, з огляду на викладене.

Згідно з частиною 12 статті 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» у разі надходження державному реєстратору від органу державної податкової служби повідомлення встановленого зразка про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням державний реєстратор зобов'язаний надіслати поштовим відправленням протягом п'яти робочих днів з дати надходження зазначеного повідомлення юридичній особі повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору реєстраційної картки.

Відповідно до частини 14 вказаної статті у разі неподання юридичною особою протягом місяця з дати надходження їй відповідного повідомлення реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність підтвердження зазначених відомостей датою, яка встановлена для чергового подання реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу. Якщо державному реєстратору повернуто поштового відправлення, державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням.

Аналіз наведених правових норм в їх сукупності вказує, що внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запису про не підтвердження відомостей про юридичну особу можливе у випадку направлення державним реєстратор на адресу юридичної особи відповідного повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору реєстраційної картки, отримання юридичною особою такого повідомлення та не подання останньою протягом місяця з дати надходження їй цього повідомлення реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу.

З матеріалів справи вбачається, що при отриманні державним реєстратором повідомлення ДПІ у Приморському районі м. Одеси ГУ Міндоходів в Одеській області за формою № 18-ОПП про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням № 9632/9/18-05 від 24.03.2014 року (а.с.61) на юридичну адресу позивача 26.03.2014 року за вих. № 128-1741 було направлено рекомендований лист з повідомленням про необхідність подання реєстраційної картки форми № 6 для підтвердження відомостей про юридичну особу (а.с.27).

Цього ж дня, а саме 26.03.2014 року, позивачем державному реєстратору було подано реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу (а.с.4).

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців Серії АД № 190120 вказана реєстраційна картка подана позивачем була прийнята державним реєстратором та на її підставі останнім було внесено до реєстру 26.03.2014 року інформацію про підтвердження відомостей позивачем про юридичну особу - ТОВ «Поліімпекс» за № 15561060001046715 (а.с.5-7).

З наведеного вбачається, що позивачем в повному обсязі виконані вимоги ч. 12 ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» та подано державному реєстратору реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу не пізніше закінчення місячного строку з дня отримання повідомлення про необхідність подання такої реєстрації картки, вказана реєстраційна картка прийнята державним реєстратором та на її підставі останнім внесено інформацію до Єдиного реєстру щодо підтвердження відомостей про ТОВ «Поліімпекс».

Тобто, станом на момент проведення державним реєстратором спірної реєстраційної дії 05.05.2014 року позивачем підтверджено інформацію про юридичну особу у відповідності до вимог Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» та самим державним реєстратором до Єдиного реєстру з моменту формування та направлення позивачу повідомлення про необхідність підтвердження відомостей про юридичну особу та до закінчення місячного строку з моменту отримання такого повідомлення внесено інформацію про підтвердження відомостей про юридичну особу ТОВ «Поліімпекс».

З огляду на викладене, колегія суддів не погоджується з висновком суду першої інстанції щодо наявності у державного реєстратора станом на 05.05.2014 року, тобто на момент закінчення місячного строку з дня отримання позивачем повідомлення про необхідність підтвердження відомостей про юридичну особу, підстав для внесення до Єдиного реєстру інформації про не підтвердження відомостей про юридичну особу, оскільки позивачем підтверджено відомості про юридичну особу до закінчення цього строку.

Посилання відповідача - Реєстраційної служби ОМУЮ, як на правомірність дій державного реєстратора щодо внесення до Єдиного реєстру інформації про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу позивача, на те, що реєстраційна картка подана позивачем 26.03.2014 року була подана останнім не на виконання вимог повідомлення державного реєстратора від 26.03.2014 року, а на виконання вимог ч. 11 ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», якою визначено обов'язок юридичної особи щорічного підтвердження відомостей про юридичну особу протягом місяця з дня її державної реєстрації, колегія суддів вважає безпідставними, оскільки, як встановлено судом першої інстанції та вбачається з матеріалів справи, державна реєстрація ТОВ «Поліімпекс» проведена 22.04.2013 року, тобто строк для підтвердження відомостей про юридичну особу у позивача згідно вказаних вимог Закону станом на 26.03.2014 року не настав.

Крім того, колегія суддів враховує, що на виконання вимог ч. 11 ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», тобто у строк з 23.04.2014 року по 23.05.2015 року, позивачем, також, подано державному реєстратору реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу та на її підставі 08.05.2014 року реєстратором внесено до Єдиного реєстру інформацію про підтвердження відомостей про ТОВ «Поліімпекс» за № 15561060003046715.

Ще одним свідченням необґрунтованості висновків суду першої інстанції про підтвердження позивачем відомостей про юридичну особу 26.03.2014 року не на виконання повідомлення державного реєстратора свідчать пояснення позивача про неприйняття податковим органом податкових накладних ТОВ «Поліімпекс» саме 26.03.2014 року у зв'язку з невідповідністю інформації про місцезнаходження юридичної особи відомостям Єдиного реєстру, що і стало підставою для звернення позивача до державного реєстратора та подання реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу у зв'язку з формуванням та направленням реєстратором повідомлення про необхідність вчинення таких дій.

За викладених обставин, суд вважає, що державний реєстратор неправомірно внесено до Єдиного державного реєстру запис від 05.05.2014 року № 15561440002046715 про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу ТОВ «Поліімпекс».

Відповідно до п.п. «ж» п. 184.1 ст. 184 Податкового кодексу України, реєстрація юридичної особи, як платника податку на додану вартість діє до дати анулювання такої реєстрації, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку і відбувається у разі якщо в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців наявний запис про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням (місцем проживання) або запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу.

Судом встановлено, що 05.05.2014 року ДПІ у Приморському районі м. Одеси ГУ Міндоходів в Одеській області отримано електрону відомість з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців за № 144 «Внесення інформації щодо відсутності підтвердження відомостей про юридичну особу», згідно якого до Єдиного державного реєстру державним реєстратором внесено запис від 05.05.2014 року № 15561440002046715 про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу ТОВ «Поліімпекс».

Саме на підставі зазначених відомостей Єдиного реєстру ДПІ у Приморському районі м. Одеси ГУ Міндоходів в Одеській області 07.05.2014 року за № 427 прийнято рішення про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість ТОВ «Поліімпекс».

З урахуванням встановлених обставин, колегія суддів приходить до висновку, що рішення ДПІ у Приморському районі м. Одеси ГУ Міндоходів в Одеській області від 07.05.2014 року № 427 про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість ТОВ «Поліімпекс», прийняте на підставі протиправно вчиненої державним реєстратором реєстраційної дії, є протиправним та таким, що підлягає скасуванню.

Враховуючи викладене, оскільки судом першої інстанції при розгляді справи неправильно застосовано норми матеріального права, що призвело до її неправильного вирішення по суті, колегія суддів вважає, що судове рішення, відповідно до вимог ст. 202 КАС України, підлягає скасуванню з прийняттям по справі нової постанови про часткове задоволення позовних вимог.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 158, 160, 196, 198, 202, 205, 207, 212, 254 КАС України, колегія суддів,-

П О С Т А Н О В И Л А:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Поліімпекс» на постанову Одеського окружного адміністративного суду від 16 березня 2015 року - задовольнити частково.

Постанову Одеського окружного адміністративного суду від 16 березня 2015 року по справі за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Поліімпекс» до Реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції, Державної податкової інспекції у Приморському районі м. Одеси Головного управління Міндоходів в Одеській області про визнання протиправними дій, скасування запису, визнання нечинним рішення - скасувати.

Прийняти нову постанову, якою адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Поліімпекс» до Реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції, Державної податкової інспекції у Приморському районі м. Одеси Головного управління Міндоходів в Одеській області про визнання протиправними дій, скасування запису, визнання нечинним рішення - задовольнити частково.

Визнати протиправними дії Реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції щодо внесення 05.05.2014 року до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців запису № 15561440002046715 про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу - Товариства з обмеженою відповідальністю «Поліімпекс» (код ЄДРПОУ 38644883).

Визнати протиправним та скасувати в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб-підприємців запис від 05.05.2014 року № 15561440002046715 про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу - Товариства з обмеженою відповідальністю «Поліімпекс» (код ЄДРПОУ 38644883).

Зобов'язати Реєстраційну службу Одеського міського управління юстиції внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запис про скасування запису від 05.05.2014 року № 15561440002046715 про внесення до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців інформації щодо відсутності підтвердження відомостей про юридичну особу Товариства з обмеженою відповідальністю «Поліімпекс» (код ЄДРПОУ 38644883).

Визнати протиправним та скасувати рішення Державної податкової інспекції у Приморському районі м. Одеси Головного управління Міндоходів в Одеській області від 07.05.2014 року № 427 про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість Товариства з обмеженою відповідальністю «Поліімпекс» (код ЄДРПОУ 38644883).

В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку протягом 20 днів з дня складення постанови в повному обсязі безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий суддя: /М.П. Коваль/

Суддя: /Ю.В. Яковлев/

Суддя: /Н.В. Вербицька/

Дата ухвалення рішення28.05.2015
Оприлюднено08.06.2015
Номер документу44548679
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/6444/14

Ухвала від 21.09.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Черпіцька Л.Т.

Ухвала від 24.09.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Черпіцька Л.Т.

Ухвала від 24.09.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Черпіцька Л.Т.

Ухвала від 21.09.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Черпіцька Л.Т.

Ухвала від 01.07.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Черпіцька Л.Т.

Ухвала від 19.06.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Черпіцька Л.Т.

Ухвала від 08.05.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Коваль М.П.

Постанова від 28.05.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Коваль М.П.

Ухвала від 08.05.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Коваль М.П.

Ухвала від 16.03.2015

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Андрухів В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні