Ухвала
від 24.09.2015 по справі 815/6444/14
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 вересня 2015 року м. Київ К/800/27523/15

К/800/29479/15

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:

Суддів:Черпіцької Л.Т. Єрьоміна А.В. Горбатюка С.А.

провівши попередній розгляд адміністративної справи за касаційними скаргами Реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції та Державної податкової інспекції у Приморському районі м. Одеси Головного управління Міндоходів в Одеській області на постанову Одеського апеляційного адміністративного суду від 28 травня 2015 року у справі № 815/6444/14 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ПОЛІІМПЕКС» до Державної податкової інспекції у Приморському районі м. Одеси Головного управління Міндоходів в Одеській області, Реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції про визнання протиправними дій, скасування запису, визнання нечинним рішення, -

ВСТАНОВИЛА:

У листопаді 2014 року Товариство з обмеженою відповідальністю «ПОЛІІМПЕКС» звернулось з позовом до Державної податкової інспекції у Приморському районі м. Одеси Головного управління Міндоходів в Одеській області, Реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції, в якому з урахуванням заяви про уточнення позовних вимог, просило: визнати протиправними дії Реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції щодо внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запису щодо відсутності підтвердження відомостей про юридичну особу TOB «ПОЛІІМПЕКС» від 05.05.2014 року № 15561440002046715; скасувати запис у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо відсутності підтвердження відомостей про юридичну особу ТOB «ПОЛІІМПЕКС» від 05.05.2014 року № 15561440002046715; визнати нечинним з моменту ухвалення рішення Державної податкової інспекції у Приморському районі м. Одеси Головного управління Міндоходів в Одеській області № 427 від 07.05.2014 року про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість як таке, що було ухвалено на підставі протиправно внесеного до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запису щодо відсутності підтвердження відомостей про юридичну особу TOB «ПОЛІІМПЕКС».

Постановою Одеського окружного адміністративного суду від 16 березня 2015 року в задоволенні позову відмовлено.

Постановою Одеського апеляційного адміністративного суду від 28 травня 2015 року скасовано постанову суду першої інстанції, прийнято нову постанову про задоволення позовних вимог частково. Визнано протиправними дії Реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції щодо внесення 05.05.2014 року до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців запису № 15561440002046715 про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу - Товариства з обмеженою відповідальністю «Поліімпекс» (код ЄДРПОУ 38644883). Визнано протиправним та скасовано в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб-підприємців запис від 05.05.2014 року № 15561440002046715 про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу - Товариства з обмеженою відповідальністю «Поліімпекс» (код ЄДРПОУ 38644883). Зобов'язано Реєстраційну службу Одеського міського управління юстиції внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запис про скасування запису від 05.05.2014 року № 15561440002046715 про внесення до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців інформації щодо відсутності підтвердження відомостей про юридичну особу Товариства з обмеженою відповідальністю «Поліімпекс» (код ЄДРПОУ 38644883). Визнано протиправним та скасовано рішення Державної податкової інспекції у Приморському районі м. Одеси Головного управління Міндоходів в Одеській області від 07.05.2014 року № 427 про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість Товариства з обмеженою відповідальністю «Поліімпекс» (код ЄДРПОУ 38644883). В задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

Не погоджуючись з постановою Одеського апеляційного адміністративного суду від 28 травня 2015 року, Реєстраційна служба Одеського міського управління юстиції звернулась з касаційною скаргою, у якій, посилаючись на порушення норм матеріального та процесуального права, просить скасувати рішення суду апеляційної інстанції та залишити в силі рішення суду першої інстанції.

Державна податкова інспекція у Приморському районі м. Одеси Головного управління Міндоходів в Одеській області також звернулась з касаційною скаргою, у якій, посилаючись на порушення норм матеріального та процесуального права, просить скасувати рішення суду апеляційної інстанції та залишити в силі рішення суду першої інстанції.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи, обговоривши доводи касаційних скарг, колегія суддів дійшла висновку, що касаційні скарги не підлягають задоволенню.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що 22.04.2013 року зареєстровано Товариство з обмеженою відповідальністю «ПОЛІІМПЕКС», про що до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесено запис №15561020000046715.

Відповідно до акту про результати інформативної перевірки з питання фактичного місцезнаходження ТОВ «ПОЛІІМПЕКС» від 14.03.2014 року №32/15-53-22-3138644883 посадовими особами ДПІ у Приморському районі м. Одеси проведена перевірка фактичного місцезнаходження ТОВ «ПОЛІІМПЕКС» за податковою адресою: 65026, Одеська область, м. Одеса, вул. Грецька, 32 та встановлена відсутність посадових осіб - ОСОБА_4

На адресу Відділу державної реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців Реєстраційної служби Одеського МУЮ надійшло повідомлення про відсутність юридичної особи - ТОВ «ПОЛІІМПЕКС» за місцезнаходженням від 24.03.2014 року № 9632/9/18-05.

26.03.2014 року за № 12.8-1741 державним реєстратором на адресу ТОВ «ПОЛІІМПЕКС» було надіслано повідомлення щодо необхідності подання позивачем за місцезнаходженням реєстраційної картки (форма № 6), яке отримано останнім 31.03.2014 року.

05.05.2014 року державним реєстратором було внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запис про відсутність підтвердження відомостей ТОВ «ПОЛІІМПЕКС».

На підставі зазначених відомостей ЄДР, ДПІ у Приморському районі м. Одеси 07.05.2014 року за № 427 прийнято рішення про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість ТОВ «ПОЛІІМПЕКС».

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог, суд першої інстанції виходив з правомірності дій державного реєстратора щодо внесення в ЄДР запису про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу, а відтак наявність законних підстав у ДПІ у Приморському районі м.Одеси для прийняття рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ.

Суд апеляційної інстанції не погодився з такою позицією суду першої інстанції, та зазначив, що рішення податкового органу про анулювання реєстрації позивача платником податків на додану вартість, яке прийняте за наявністю неправомірного запису в Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб стосовно відсутності підтвердження відомостей про юридичну особу позивача, є протиправним та таким, що підлягає скасуванню.

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України погоджується з таким висновком суду першої інстанції, враховуючи наступне.

За змістом підпункту «ж» пункту 184.1 статті 184 ПК України, реєстрація діє до дати анулювання реєстрації платника податку, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку і відбувається у разі, якщо в ЄДР наявний запис про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням (місцем проживання) або запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу.

Правила внесення державним реєстратором змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в ЄДР, визначені приписами статті 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» .

Так, відповідно до ч.11 ст.19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» юридична особа зобов'язана подавати (надсилати) щороку протягом місяця, що настає за датою державної реєстрації, починаючи з наступного року, державному реєстратору для підтвердження відомостей про юридичну особу реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу.

Згідно з ч.12 ст.19 Закону, у разі ненадходження в установлений частиною одинадцятою цієї статті строк реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор зобов'язаний надіслати поштовим відправленням протягом п'яти робочих днів з дати, встановленої для подання реєстраційної картки, юридичній особі повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору зазначеної реєстраційної картки.

У разі надходження державному реєстратору від органу доходів і зборів повідомлення встановленого зразка про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням державний реєстратор зобов'язаний надіслати поштовим відправленням протягом п'яти робочих днів з дати надходження зазначеного повідомлення юридичній особі повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору реєстраційної картки.

Відповідно до ч.14 ст.19 Закону, у разі неподання юридичною особою протягом місяця з дати надходження їй відповідного повідомлення реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність підтвердження зазначених відомостей датою, яка встановлена для чергового подання реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу. Якщо державному реєстратору повернуто поштове відправлення, державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням. Таким чином, у разі ненадання у місячний термін з дати надходження повідомлення реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу, державний реєстратор вносить запис про відсутність підтвердження зазначених відомостей не раніше дати, встановленої для чергового подання реєстраційної картки для підтвердження відомостей.

Як вірно встановлено судом апеляційної інстанції та підтверджено матеріалами справи, 26.03.2014 року ТОВ «ПОЛІІМПЕКС» державному реєстратору було подано реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців серії АД № 190120 вказана реєстраційна картка була прийнята державним реєстратором, на підставі чого останнім було внесено до реєстру 26.03.2014 року інформацію про підтвердження відомостей про юридичну особу - ТОВ «ПОЛІІМПЕКС» за № 15561060001046715.

Колегія суддів вважає необґрунтованими посилання скаржників на те, що ТОВ «ПОЛІІМПЕКС» надало реєстраційну картку не на виконання повідомлення державного реєстратора від 26.03.2014 р. № 12.8-1741, оскільки на момент вчинення державним реєстратором спірної реєстраційної дії - 05.05.2014 року, позивачем було підтверджено інформацію про юридичну особу у відповідності до вимог Закону, та самим державним реєстратором до закінчення місячного строку з моменту отримання такого повідомлення внесено інформацію про підтвердження відомостей про юридичну особу ТОВ «ПОЛІІМПЕКС».

За таких обставин, державним реєстратором неправомірно внесено до Єдиного державного реєстру запис від 05.05.2014 року №15561440002046715 про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу ТОВ «ПОЛІІМПЕКС».

Крім того, на виконання вимог зазначеного Закону, тобто у строк з 23.04.2014 року по 23.05.2015 року, позивачем також подано державному реєстратору реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу та на її підставі 08.05.2014 року реєстратором внесено до Єдиного реєстру інформацію про підтвердження відомостей про юридичну особу за № 15561060003046715.

Як вбачається з оскаржуваного рішення ДПІ, останнє прийнято виключно на підставі відомостей з ЄДР.

З огляду на це, колегія суддів погоджується з позицією суду апеляційної інстанції, що внесення державним реєстратором Реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції неправомірного запису в ЄДР про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу призвело до прийняття незаконного рішення про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість.

За таких обставин, судова колегія вважає, що судом апеляційної інстанції повно і правильно встановлені фактичні обставини справи, характер правовідносин сторін і вірно застосовані до них норми матеріального права. Доводи касаційних скарг висновків суду не спростовують.

Згідно із ст. 220 КАС України суд касаційної інстанції перевіряє правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин у справі і не може досліджувати докази, встановлювати та визнавати доведеними обставини, що не були встановлені в судовому рішенні, та вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу.

Керуючись статтями 220, 220-1, 223, 224, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів Вищого адміністративного суду України

УХВАЛИЛА:

Касаційні скарги Реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції та Державної податкової інспекції у Приморському районі м. Одеси Головного управління Міндоходів в Одеській області - відхилити.

Постанову Одеського апеляційного адміністративного суду від 28 травня 2015 року залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення копії особам, які беруть участь у справі та може бути переглянута в порядку ст.ст. 235-239 1 Кодексу адміністративного судочинства України.

Судді:

Дата ухвалення рішення24.09.2015
Оприлюднено09.10.2015
Номер документу52079404
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними дій, скасування запису, визнання нечинним рішення

Судовий реєстр по справі —815/6444/14

Ухвала від 21.09.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Черпіцька Л.Т.

Ухвала від 24.09.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Черпіцька Л.Т.

Ухвала від 24.09.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Черпіцька Л.Т.

Ухвала від 21.09.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Черпіцька Л.Т.

Ухвала від 01.07.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Черпіцька Л.Т.

Ухвала від 19.06.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Черпіцька Л.Т.

Ухвала від 08.05.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Коваль М.П.

Постанова від 28.05.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Коваль М.П.

Ухвала від 08.05.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Коваль М.П.

Ухвала від 16.03.2015

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Андрухів В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні