Рішення
від 10.03.2011 по справі 2-3854/10
ДРОГОБИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

№ 2-3854/10

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 грудня 2010 року Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області в складі: головуючої судді : - ОСОБА_1

при секретарі - Петрів В.М.

за участю : представника позивача ( за зустрічним позовом

відповідача) - ОСОБА_2

представника відповідача ( за зустрічним позовом

позивача ) ОСОБА_3

представника третьої особи ПП «Будінвесттехнологія «

: ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дрогобичі цивільну справу за позовом ОСОБА_5 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія Океан «за участю третьої особи Модрицької сільської Ради Дрогобицького району Львівської області про визнання права власності на майно та зустрічним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія Океан»до ОСОБА_5 за участю третьої особи ПП « Будінвесттехнологія «, Модрицької сільської ради Дрогобицького району Львівської області про визнання права власності на нерухоме майно.,

Встановив:

Позивач ОСОБА_5 звернувся в Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія Океан «за участю третьої особи Модрицької сільської Ради Дрогобицького району Львівської області про визнання права власності на майно. У підтвердження заявлених вимог, посилається на те, що 17 травня 2010 року між ним, ОСОБА_5, як Інвестором, та відповідачем - Товариством з обмеженою відповідальністю «Компанія «Океан», як Замовником, було укладено Інвестиційний договір щодо реконструкції об'єкта нерухомості (надалі інвестиційний договір). Предметом цього Договору є участь Сторін у завершенні реконструкції та будівництва Комплексу з можливістю отриманням у загальну пайову власність Сторін відповідних часток у Комплексі на умовах і в порядку, передбачених Договором. Інвестор здійснює часткове фінансування реконструкції та будівництва Комплексу шляхом внесення Інвестиції, а Забудовник забезпечує реалізацію Інвестиції Інвестора для завершення будівництва Комплексу.

За умови виконання Інвестором узятих за цим Договором зобов'язань, після завершення реконструкції та будівництва Комплексу, Сторони отримують у загальну пайову власність частки у Комплексі у таких співвідношеннях: Інвестор - частку в розмірі 5 % (п'яти відсотків) у загальній пайовій власності на Комплекс, що становить 211,3 м. кв. (адміністративний корпус) Комплексу, Забудовник - частку в розмірі 95 % (дев'яносто п'ять відсотків) у загальній пайовій власності на Комплекс, що становить 4174 кв. м Комплексу.

Згідно з підпункту 2.5 Договору Інвестором проводиться фінансування реконструкції об'єкту згідно з графіком, погодженим між сторонами, шляхом укладення додаткових договорів.

На виконання вимог вказаного інвестиційного договору між ними було укладено договори про надання поворотної фінансової допомоги, а саме: Договір № 1 від 30.06.2010 року, Договір № 2 від 03.08.2010 року, Договір № 3 від 20.08.2010 року, Договір № 4 від 02.09.2010 року, Договір № 5 від 13.10.2010 року та Договір № 6 від 03.11.2010 року, згідно яких перераховано суму у розмірі 1017603 грн.

Згідно з умовами Договору Замовник після завершення будівництва зобов'язаний протягом 5 (п'яти) робочих днів передати Інвесторові Об'єкт інвестування за ОСОБА_2 приймання-передані. на підставі якого Інвестор спільно із Забудовником оформляє право загальної пайової власності на Об'єкт інвестування у встановленому законодавством порядку. Оскільки, як йому стало відомо, реконструкція відпочинково-оздоровчого комплексу на вул. Курортна. З в с. Модричі, Дрогобицького району відповідачем завершена повністю, однак останній не вчиняє жодних дій для передачі йому його частки у спільній пайовій власності.

Згідно з підпунктом 3.1.3. пункту 3.1. Інвестиційного договору, забудовник бере на себе зобов'язання повідомляти Інвестора про всі обставини, які впливають на терміни виконання Договору, істотно ускладнюють або унеможливлюють їх виконання. В зв'язку з цим, він звернувся до Відповідача з листом від 10.11.2010 року, де просив до 18.11.2010 року, видати довідку про внесення коштів та підписати договір про визнання внесених коштів інвестицією, а також повідомити дату передачі за актом його частки у спільній пайовій власності. Однак 01.12.2010 року Відповідач повідомив його про те, що відмовляється від виконання умов передбачених підпунктом 2.5.2. Інвестиційного Договору та передачі у власність Позивачу адміністративного корпусу Комплексу площею 211,3 м. кв., оскільки останній не повністю виконав свої зобов'язання згідно Інвестиційного договору.

Отже, Відповідач вчиняє дії, які спрямовані на те щоб він не набув право власності на об'єкт інвестування, а саме на адміністративний корпус площею 211,3 м. кв., що знаходиться за адресою: вул. Курортна, З в с. Модричі Дрогобицького району Львівської області, а тому за захистом своїх прав він змушений звернутися до суду.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія Океан «звернулося до суду із зустрічною позовною заявою до ОСОБА_5 за участю третьої особи ПП «Будінвесттехнологія «, Модрицької сільської ради Дрогобицького району Львівської області про визнання права власності на нерухоме майно. У підтвердження своїх вимог посилається, на те, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія Океан» згідно з договором купівлі-продажу комплексу нежитлових будівель та споруд дитячого оздоровчого комплексу «Червона калина»від 14.02.2006 року отримав у власність від Санаторію «Карпатські зорі»об'єднання «Облагрошляхбуд»комплекс нежитлових будівель та споруд дитячого оздоровчого комплексу «Червона калина», що знаходиться за адресою: вул. Курортна, З в с. Модричі Дрогобицького району Львівської області. Згідно з договором купівлі-продажу нежитлових будівель від 10.11.2006 року укладеного з Санаторієм «Карпатські зорі»об'єднання «Облагрошляхбуд»товариство набуло право власності на будинок № 10 та трансформаторну, що знаходяться в с. Модричі, Дрогобицького району, Львівської області по вул. Курортна, 3.

Відповідно до договору оренди землі від 28.09.2007 року, зареєстрований 26.10.2007 року за номером 040744100028, товариство набуло право оренди на земельну ділянку загальною площею 2,9134 га (кадастровий номер ділянки - 4621284900:01:003:0028) під обслуговування дитячого оздоровчого табору «Червона Калина», яка знаходиться на території Модрицької сільської ради Дрогобицького району Львівської області, в межах населеного пункту с. Модричі, вул. Курортна, 3.

Рішенням виконавчого комітету Модрицької сільської ради Дрогобицького району Львівської області від 20.01.2009 року №07 «Про надання дозволу на ведення будівництва та реконструкцій існуючих споруд, розміщених на території оздоровчого комплексу ТзОВ «Компанія «Океан»в с. Модричі»надано дозвіл на реконструкцію існуючих та будівництво додаткових споруд для обслуговування Комплексу.

Рішенням виконавчого комітету Модрицької сільської ради Дрогобицького району Львівської області від 30.06.2010 року №35 «Про надання дозволу на ведення проектування і будівництво споруд розміщених на території оздоровчого комплексу ТзОВ «Компанія «Океан»в с. Модричі»надано дозвіл на проектування та будівництво додаткових споруд для обслуговування Комплексу.

Оскільки товариством було укладено договір оренди земельної ділянки, на якій знаходиться Комплекс та отримано необхідні дозволи у виконкомі сільської ради на реконструкцію та будівництво споруд Комплексу, то у нього були всі підстави для проведення відповідних робіт.

Однак з метою належної організації робіт по реконструкції та будівництву Комплексу 22.04.2010 року ТзОВ «Компанія Океан» укладено договір про передачу функцій замовника-забудовника з Приватним підприємством «Будінвесттехнологія», відповідно до умов якого останньому надано всі повноваження необхідні для організації реконструкції Комплексу та будівництва нових будівель.

На виконання умов вказаного договору Приватним підприємством «Будінвесттехнологія»було замовлено, а приватним підприємством «Артпростір»(ліцензія АВ № 458477) розроблено робочий проект реконструкції та будівництва споруд Комплексу.

Крім цього, ПП «Будінвесттехнологія», в інтересах ТзОВ «Компанія «Океан»було укладено договір з генеральним підрядником на реконструкцію та будівництво споруд Комплексу, а також ТзОВ «Компанія «Океан» власними силами здійснювалося будівництво комплексу за адресою: вул. Курортна, З в с. Модричі Дрогобицького району Львівської області, однак, у зв'язку з нестачею коштів було укладено інвестиційний договір щодо реконструкції об'єкта нерухомості від 17 травня 2010 року з ОСОБА_5, який мав стати інвестором закінчення реконструкції Комплексу. При цьому, технічні характеристики Комплексу викладені в підпункті 1.1.1. пункту 1.1. Інвестиційного договору, де зазначено, що загальна площа ділянки - 2,9 га, площа забудови 393 м2, площа твердого покриття: дороги, проїзди - 2600 м2, тротуари, пішохідні доріжки та пішохідні алеї- 6435 м2, спортивні майданчики - 1621 м2, місткість автостоянок - 33 гостьових та службових, згідно з проектно-кошторисною документацією.

Для належного здійснення реконструкції та будівництва Комплексу товариством отримано: - технічні умови від 10.10.2006 року № 33/893, згідно яких повідомлено, що газифікація окремостоячої котельні пансіонату «Червона калина»по вул. Курортній, З в с. Модричах Дрогобицького району можлива від існуючого розподільчого газопроводу середнього тиску прокладеного до санаторію «Карпатські зорі»; -технічні умови №1271 від 08.07.2010 року на приєднання відпочинково-оздоровчого комплексу «Червона Калина», який підлягає реконструкції до централізованих систем водопостачання міста Дрогобича Львівської області; експертний висновок про відповідність об'єкта нормативним актам з енергозбереження № 10 В 14 0025 4030 248 від 08.11.2010 року Територіальне управління державної інспекції з енергозбереження по Львівській області, яким підтверджено, що «Оздоровчий комплекс ТзОВ «Компанія Океан»у селі Модричі Львівської області, відповідає вимогам нормативних актів з питань енергозбереження. Дозволяється будівництво та реконструкція виробничих об'єктів і виготовлення засобів виробництва;

технічні умови приєднання до електричних мереж електроустановок № 131-5276/2 від 19.11.2010 року.

Пунктом 2.1. Інвестиційного договору, визначено, що предметом цього Договору є участь Сторін у завершенні реконструкції та будівництва Комплексу з можливістю отриманням у загальну пайову власність Сторін відповідних часток у Комплексі на умовах і в порядку, передбачених Договором.

Згідно з нормами пункту 2.4. Інвестиційного договору, інвестор здійснює часткове фінансування реконструкції та будівництва Комплексу шляхом внесення Інвестиції, а Забудовник забезпечує реалізацію Інвестиції Інвестора для завершення будівництва Комплексу.

За умови виконання Інвестором узятих за цим Договором зобов'язань, після завершення реконструкції та будівництва Комплексу, Сторони отримують у загальну пайову власність частки у Комплексі у таких співвідношеннях: Інвестор - частку в розмірі 5 % (п'яти відсотків) у загальній пайовій власності на Комплекс, що становить 211,3 м. кв. (адміністративний корпус) Комплексу і закріплено за Інвестором згідно з Планом, надалі іменується «Об'єкт інвестування».

Пунктом 2.5. Інвестиційного договору передбачено графік інвестування, яким передбачено, що відповідач повинен внести інвестиції наступним чином: до 01.07.2010 року - 300000 грн. до 01.08.2010 року - 60 000 грн. до 01.09.2010 року - 300000 грн. до 01.10.2010 року- 170000 грн. до 01.11.2010 року - 370000 грн.

Підпунктом 2.5.1. Інвестиційного договору, передбачено, що передача коштів здійснюється у строки вказані у графіку інвестування, після укладення Договорів про поворотну фінансову допомогу. На виконання цих норм між товариством та ОСОБА_5 укладено договори позики (поворотної фінансової допомоги) № 1 від 30.06.2010 року, № 2 від 03.08.2010 року, № 3 від 20.08.2010 року та № 4 від 02.09.2010 року, № 5 від 13.10.2010 року та № 6 від 03.11.2010 року, згідно яких перераховано суму у розмірі 1 017 603 грн. Тобто, ОСОБА_5 в порушення пункту 2.5. Інвестиційного договору не внесено кошти у розмірі 182 397 грн.

Підпунктом 2.5.2. Інвестиційного договору, передбачено, що після внесення Інвестором коштів вказаних у графіку інвестування в повному обсязі укладається додаткова угода, якою поворотна фінансова допомога отримана по відповідних договорах визнається Інвестицією у розумінні даного Договору, а Забудовник видає Інвесторові довідку про 100 % інвестування.

Відповідно до підпункту 2.5.3. та пункту 2.13. Інвестиційного договору, у разі, якщо Інвестором не вчасно та не в повному обсязі будуть внесені кошти згідно графіку інвестування та Договорів поворотної фінансової допомоги, тоді Забудовник за власні кошти завершує будівництво, а після завершення, у строки вказані у договорах про поворотну фінансову допомогу повертає Інвесторові внесені кошти.

У зв'язку з тим, що ОСОБА_5 не в повному обсязі та не вчасно було здійснено оплату по Інвестиційному договорі, то товариство листом від 01.12.2010 року відмовилося від виконання умов передбачених підпунктом 2.5.2. Інвестиційного Договору та передачі у власність ОСОБА_5 адміністративного корпусу Комплексу площею 211,3 м. кв., оскільки останній не повністю виконав свої зобов'язання згідно Інвестиційного договору.

Крім цього, перерахування коштів ОСОБА_5 проводилось на підставі договорів позики (поворотної фінансової допомоги). Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.

Таким чином, після отримання коштів від ОСОБА_5 у ТзОВ «Компанія «Океан»виник обов'язок повернути ці кошти на умовах і у строки визначені вказаними вище договорами.

Разом з цим, після завершення робіт по реконструкції та будівництву будівель і споруд Комплексу ТзОВ «Компанія Океан»за зустрічним позовом звернулося до Комунального підприємства Львівської обласної ради Дрогобицького міжміського бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки для виготовлення нових технічних паспортів на реконструйовані та збудовані споруди Комплексу. Дрогобицьке МБТІ видало технічні паспорти на реконструйовані та збудовані споруди Комплексу. З метою перевірки на відповідність державним стандартам, будівельним нормам і правилам України, а також нормативним актам з пожежної безпеки, санітарному законодавству збудованих в процесі реконструкції об'єктів відпочинково-оздоровчого комплексу, товариством було замовлено, а Дрогобицьким відділом Львівського філіалу Державного підприємства державний науково-дослідницький та проектно-вишукувальний інститут «НДІПРОЕКТРЕКОНСТРУКЦІЯ», яких володіє відповідними ліцензіями на виконання таких досліджень (надалі Дрогобицький відділ «НДІПРОЕКТРЕКОНСТРУКЦІЯ») проведено технічне обстеження збудованих в процесі реконструкції та реконструйованих будівель і споруд Комплексу.

Згідно з наданими Дрогобицьким відділом «НДІПРОЕКТРЕКОНСТРУКЦІЯ»технічними висновками, зокрема, технічним висновком про стан будівельних конструкцій та інженерних мереж будівель відпочинково-оздоровчого комплексу (Генплан. Зовнішні межі. Очисні споруди.) передбачено, що система зонного планування, функціональні зв'язки окремих груп будівель та споруд створюють єдиний і продуманий комплекс відпочинково-оздоровчого призначення з високим рівнем комфорту. Також зазначено, що технічний стан кожного об'єкту підтверджується окремими технічними висновками щодо відповідності умовам державних норм і правил та експлуатаційним характеристикам внутрішніх інженерних мереж, умов використання будівель за призначенням.

Крім цього, у технічних висновках Дрогобицького відділу «НДІПРОЕКТРЕКОНСТРУКЦІЯ»про стан будівельних конструкцій та інженерних споруд всіх корпусів та будівель, які знаходяться за адресою вул. Курортна, З в с. Модричі, Дрогобицького району та які реконструйовані чи збудовані Позивачем зазначено, що будівельні конструкції знаходяться у нормальному стані, будівельні роботи виконані якісно та дані корпуси придатні для надійної експлуатації. Також даними висновками встановлено, що всі перелічені вище корпуси відповідають державним стандартам, будівельним нормам і правилам, нормативним актам з пожежної безпеки та санітарному законодавству.

А тому оскільки реконструйовані та новозбудовані споруди Комплексу відповідають державним будівельним нормам і правилам, протипожежним нормам та санітарному законодавству, така реконструкція та будівництво не порушує права інших осіб, отримані необхідні технічні умови, а також розроблено проектну документацію та профінансовано будівництво Комплексу за адресою: вул. Курортна, З в с. Модричі Дрогобицького району Львівської області, ТзОВ «Компанія Океан»просить суд визнати права власності на вище зазначений Комплекс.

У судовому засіданні представник позивача ( за зустрічним позовом відповідача) ОСОБА_2 первісні позовні вимоги визнав повністю, посилаючись на обставини викладені у позовній заяві та просить визнати право власності на приміщення адміністративного корпусу площею 211.3 кв.м., яке знаходиться за адресою вул. Курортна, 3 в с. Модричі Дрогобицького району Львівської області. Зустрічні позовні вимоги не визнає та в їх задоволенні просить відмовити.

У судовому засіданні представник відповідача ( за зустрічним позовом позивача ) ОСОБА_3 первісні позовні вимоги не визнає та в їх задоволенні просить відмовити. Зустрічні позовні вимоги визнає повністю, посилаючись на обставини викладені у зустрічній позовній заяві та просить визнати право власності на відпочинково-оздоровчий Комплекс за адресою вул.. Курортна, 3 в с. Модричі Дрогобицького району Львівської області.

Представник третьої особи Модрицької сільської Ради Дрогобицького району Львівської області в судове засідання не з»явився, надіславши на адресу суду заяву в якій просить слухати справу за його відсутності. Щодо вирішення спору покладаються на думку суду.

Представник третьої особи ПП «Будінвесттехнологія « ОСОБА_4 в судовому засіданні первісні позовні вимоги не підтримує та в їх задоволенні просить відмовити. Зустрічні позовні вимоги підтримує та просить визнати право власності на відпочинково-оздоровчий Комплекс за адресою вул.. Курортна, 3 в с. Модричі Дрогобицького району Львівської області за Товариством з обмеженою відповідальністю «Компанія «Океан», та суду пояснив, що з метою належної організації робіт по реконструкції та будівництву Комплексу 22.04.2010 року ТзОВ «Компанія Океан» укладено договір про передачу функцій замовника-забудовника з Приватним підприємством «Будінвесттехнологія», відповідно до умов якого останньому надано всі повноваження необхідні для організації реконструкції Комплексу та будівництва нових будівель.

На виконання умов вказаного договору Приватним підприємством «Будінвесттехнологія»було замовлено, а приватним підприємством «Артпростір»(ліцензія АВ № 458477) розроблено робочий проект реконструкції та будівництва споруд Комплексу. Крім цього, ПП «Будінвесттехнологія», в інтересах ТзОВ «Компанія «Океан»було укладено договір з генеральним підрядником на реконструкцію та будівництво споруд Комплексу. Оскільки позивач ( за зустрічним позовом відповідач) ОСОБА_5 не в повному обсязі та не вчасно виконав умови договору , тобто не всю було здійснено оплату по Інвестиційному договорі, відтак ТзОВ «Компанія Океан»закінчувала будівництво за власні кошти, що є підставою для визнання за ними право власності на відпочинково-оздоровчий Комплекс за адресою вул.. Курортна, 3 в с. Модричі Дрогобицького району Львівської області., відповідно до умов Інвестиційного договору.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з»ясувавши всі фактичні обставини справи на яких грунтуються позовні вимоги та заперечення сторін, об»єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до висновку, що в задоволенні первісного позову слід відмовити, а зустрічні позовні вимоги підлягають до задоволення з наступних підстав .

Як встановлено в судовому засіданні, що 17 травня 2010 року між ОСОБА_5, як Інвестором, та відповідачем - Товариством з обмеженою відповідальністю «Компанія «Океан», як Замовником, було укладено Інвестиційний договір щодо реконструкції об'єкта нерухомості (надалі інвестиційний договір).

Згідно з договором купівлі-продажу комплексу нежитлових будівель та споруд дитячого оздоровчого комплексу «Червона калина»від 14.02.2006 року вбачається, що ТзОВ «Комапанія Океан» отримало у власність від Санаторію «Карпатські зорі»об'єднання «Облагрошляхбуд»комплекс нежитлових будівель та споруд дитячого оздоровчого комплексу «Червона калина», що знаходиться за адресою: вул. Курортна, Зве. Модричі Дрогобицького району Львівської області. Згідно з договором купівлі-продажу нежитлових будівель від 10.11.2006 року укладеного з Санаторієм «Карпатські зорі»об'єднання «Облагрошляхбуд»товариство набуло право власності на будинок № 10 та трансформаторну, що знаходяться в с. Модричі, Дрогобицького району, Львівської області по вул. Курортна, 3.

Відповідно до договору оренди землі від 28.09.2007 року, зареєстрований 26.10.2007 року за номером 040744100028, вбачається, що ТзОВ «Компанія Океан» набула право оренди на земельну ділянку загальною площею 2,9134 га (кадастровий номер ділянки - 4621284900:01:003:0028) під обслуговування дитячого оздоровчого табору «Червона Калина», яка знаходиться на території Модрицької сільської ради Дрогобицького району Львівської області, в межах населеного пункту с. Модричі, вул. Курортна, 3.

Рішенням виконавчого комітету Модрицької сільської ради Дрогобицького району Львівської області від 20.01.2009 року №07 «Про надання дозволу на ведення будівництва та реконструкцій існуючих споруд, розміщених на території оздоровчого комплексу ТзОВ «Компанія «Океан»в с. Модричі», вбачається, що ТзОВ «Компанія Океан» надано дозвіл на реконструкцію існуючих та будівництво додаткових споруд для обслуговування Комплексу.

Рішенням виконавчого комітету Модрицької сільської ради Дрогобицького району Львівської області від 30.06.2010 року №35 «Про надання дозволу на ведення проектування і будівництво споруд розміщених на території оздоровчого комплексу ТзОВ «Компанія «Океан»в с. Модричі»вбачається, що ТзОВ «Компанія Океан надано дозвіл на проектування та будівництво додаткових споруд для обслуговування Комплексу.

Відповідно до пункту 2.1. Інвестиційного договору, предметом цього Договору є участь Сторін у завершенні реконструкції та будівництва Комплексу з можливістю отриманням у загальну пайову власність Сторін відповідних часток у Комплексі на умовах і в порядку, передбачених Договором. Технічні характеристики комплексу наведені у підпункті 1.1.1. пункту 1.1. Інвестиційного договору, де зокрема зазначено, що загальна площа ділянки - 2,9 га, площа забудови 4 393 м , площа твердого покриття: дороги, проїзди - 2600 м 2 , тротуари, пішохідні доріжки та пішохідні алеї - 6435 м , спортивні майданчики - 1621 м , місткість автостоянок - 33 гостьових та 5 службових, згідно з проектно-кошторисною документацією.

У підпункті б) підпункті 1.1.1. пункту 1.1. Інвестиційного договору, зазначено, які об'єкти відносяться до Комплексу, зокрема : комплекс складається з двоповерхового корпусу обслуговування з мансардним поверхом, загальною площею 1 751,3 м2; одноповерхового лікувально-діагностичного корпусу з мансардним поверхом, загальною площею 296,0 м2; одноповерхового адміністративного корпусу з мансардним поверхом, загальною площею 211,3 м2; трьох восьми кімнатних одноповерхових відпочинкових котеджів з мансардним поверхом типу 1, загальною площею по 323,5 м2 кожен; восьми кімнатного одноповерхового відпочинкового котеджу з мансардним поверхом типу 2, загальною площею 279,0 м2; шістнадцяти кімнатного одноповерхового відпочинкового котеджу з мансардним поверхом типу 3, загальною площею 699,3 м2; восьми кімнатного одноповерхового відпочинкового котеджу з мансардним поверхом типу 4, загальною площею 398,2 м2; шести восьми кімнатних одноповерхових відпочинкових котеджів з мансардним поверхом типу 5, загальною площею по 273,5 м2 кожен; дванадцяти кімнатного двоповерхового відпочинкового котеджу з мансардним поверхом типу 6, загальною площею 485,0 м2; одноповерхового спортивно-оздоровчого корпусу, загальною площею 125,2 м2; двоповерхового будинку охорони, загальною площею 26 м2; одноповерхової будівлі котельні, загальною площею 67 м2; одноповерхового господарського корпусу з мансардним поверхом, загальною площею 274,2 м2; одноповерхового будинку баків запасу води, загальною площею 56,0 м2; одноповерхової трансформаторної підстанції з мансардним поверхом, загальною площею 67,0 м2; підземних очисних споруд, загальною площею 65,0 м2; гостьової автостоянки на 33 а/м, загальною площею 390 м2; службової автостоянки на 5 а/м, загальною площею 60 м2; господарського двору, загальною площею 530 м2; тенісного корту, загальною площею 540 м2; спортивного майданчика (баскетбол, волейбол), загальною площею 540 м2; спортивного майданчика (турніки, тренажери), загальною площею 270 м2; дитячого майданчика, загальною площею 270 м2; майданчика для сміттєзбірників, загальною площею - 15 м2; зовнішнього водопроводу; зовнішнього теплопостачання; зовнішнього водовідведення; зовнішньої каналізації; зовнішнього електропостачання; електричного освітлення території; огорожі території.

Інвестор здійснює часткове фінансування реконструкції та будівництва Комплексу шляхом внесення Інвестиції, а Забудовник забезпечує реалізацію Інвестиції Інвестора для завершення будівництва Комплексу.

За умови виконання Інвестором узятих за цим Договором зобов'язань, після завершення реконструкції та будівництва Комплексу, Сторони отримують у загальну пайову власність частки у Комплексі у таких співвідношеннях: Інвестор - частку в розмірі 5 % (п'яти відсотків) у загальній пайовій власності на Комплекс, що становить 211,3 м. кв. (адміністративний корпус) Комплексу і закріплено за Інвестором згідно з Планом, надалі іменується «Об'єкт інвестування»(пункту 2.4. Інвестиційного договору); Забудовник - частку в розмірі 95 % (дев'яносто п'ять відсотків) у загальній пайовій власності на Комплекс, що становить 4 174 кв. м Комплексу.

Згідно з підпункту 2.5 Договору Інвестором проводиться фінансування реконструкції об'єкту згідно з графіком, погодженим між сторонами, шляхом укладення додаткових договорів. Зокрема: до 01.07.2010 року - 300000 грн. -до 01.08.2010 року - 60 000 грн. - до 01.09.2010 року - 300000 грн. до 01.10.2010 року- 170000 грн. до 01.11.2010 року - 370000 грн.

На виконання вимог вказаного інвестиційного договору між Позивачем ( за зустрічним позовом відповідачем) та Відповідачем ( за зустрічним позовом позивачем) укладено договори про надання поворотної фінансової допомоги, а саме: Договір № 1 від 30.06.2010 року, Договір № 2 від 03.08.2010 року, Договір № 3 від 20.08.2010 року, Договір № 4 від 02.09.2010 року, Договір № 5 від 13.10.2010 року та Договір № 6 від 03.11.2010 року, згідно яких перераховано суму у розмірі 1017603 грн..

Підпунктом 2.5.1. Інвестиційного договору, передбачено, що передача коштів здійснюється у строки вказані у графіку інвестування, після укладення Договорів про поворотну фінансову допомогу.

Тобто, ОСОБА_5 в порушення пункту 2.5. Інвестиційного договору не внесено кошти у розмірі 182 397 грн.

Підпунктом 2.5.2. Інвестиційного договору, передбачено, що після внесення Інвестором коштів вказаних у графіку інвестування в повному обсязі укладається додаткова угода, якою поворотна фінансова допомога отримана по відповідних договорах визнається Інвестицією у розумінні даного Договору, а Забудовник видає Інвесторові довідку про 100 % інвестування.

Відповідно до підпункту 2.5.3. та пункту 2.13. Інвестиційного договору, у разі, якщо Інвестором не вчасно та не в повному обсязі будуть внесені кошти згідно графіку інвестування та Договорів поворотної фінансової допомоги, тоді Забудовник за власні кошти завершує будівництво, а після завершення, у строки вказані у договорах про поворотну фінансову допомогу повертає Інвесторові внесені кошти.

У зв'язку з тим, що ОСОБА_5 не в повному обсязі та не вчасно було здійснено оплату по Інвестиційному договорі, то у нього відсутні підстави для визнання права власності на об'єкт інвестування. Тому листом від 01.12.2010 року товариство правомірно відмовилося від виконання умов передбачених підпунктом 2.5.2. Інвестиційного Договору та передачі у власність адміністративного корпусу Комплексу площею 211,3 м. кв., оскільки ОСОБА_5 не повністю виконав свої зобов'язання згідно Інвестиційного договору.

Крім цього, перерахування коштів ТзОВ «Компанія Океан» проводилось на підставі договорів позики (поворотної фінансової допомоги).

Відповідно до статті 1046 Цивільного кодексу України за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості. Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.

Таким чином, після отримання коштів від ОСОБА_5 у ТзОВ «Компанія «Океан»виник обов'язок повернути ці кошти на умовах і у строки визначені вказаними вище договорами. Згідно із статтею 526 ЦК України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Цивільним законодавством також передбачено, що зобов'язання повинне виконуватись у строк, визначений договором (стаття 530 ЦК України). Крім цього, статтею 1049 ЦК України передбачено, що позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Відповідно до норм статті 375 ЦК України право зводити на земельній ділянці будівлі та споруди, а також дозволяти будівництво на своїй ділянці іншим особам має власник земельної ділянки. Згідно із статтею 125 ЗК України право постійного користування земельною ділянкою виникає після одержання її користувачем документа, що посвідчує це право, та його державної реєстрації.

Відповідно до статті 24 Закону України «Про планування та забудову територій», право на забудову земельної ділянки реалізується її власником або користувачем за умови використання земельної ділянки за її цільовим призначенням та відповідно до містобудівних умов і обмежень забудови земельної ділянки, встановлених згідно з вимогами цього Закону.

Отже, оскільки .у ТзОВ «Компанія Океан» було укладено договір оренди земельної ділянки, на якій знаходиться Комплекс та отримано необхідні дозволи у виконкомі сільської ради на реконструкцію та будівництво споруд Комплексу, то у останнього були всі підстави для проведення відповідних робіт.

Для належного здійснення реконструкції та будівництва Комплексу ТзОВ «Компанія Океан» отримано:

- технічні умови від 10.10.2006 року № 33/893, згідно яких повідомлено, що газифікація окремостоячої котельні пансіонату «Червона калина»по вул. Курортній, З в с..Модричах Дрогобицького району можлива від існуючого розподільчого газопроводу середнього тиску прокладеного до санаторію «Карпатські зорі»;

- технічні умови №1271 від 08.07.2010 року на приєднання відпочинково-оздоровчого комплексу «Червона Калина», який підлягає реконструкції до централізованих систем водопостачання міста Дрогобича Львівської області;

- експертний висновок про відповідність об'єкта нормативним актам з енергозбереження № 10 В 14 0025 4030 248 від 08.11.2010 року Територіальне управління державної інспекції з енергозбереження по Львівській області, яким підтверджено, що «Оздоровчий комплекс ТзОВ «Компанія Океан»у селі Модричі Львівської області, відповідає вимогам нормативних актів з питань енергозбереження. Дозволяється будівництво та реконструкція виробничих об'єктів і виготовлення засобів виробництва;

- технічні умови приєднання до електричних мереж електроустановок № 131-5276/2 від 19.11.2010 року.

Статтею 15 ЦК України, передбачено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Згідно з частиною 2 статті 16 ЦК України, способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: 1) визнання права; 2) визнання правочину недійсним; 3) припинення дії, яка порушує право; 4) відновлення становища, яке існувало до порушення; 5) примусове виконання обов'язку в натурі; 6) зміна правовідношення; 7) припинення правовідношення; 8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; 9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди; 10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Статтею 392 ЦК України передбачено, що власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Виходячи із заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, враховуючи вищевикладене, суд прийшов до висновку, що вимоги позивача за первісним позовом задоволенню не підлягають , вимоги позивача за зустрічним позовом обгрунтовані і доведені у судовому засіданні. Так як відповідач ( за первісним позовом позивачем ) ОСОБА_5Л порушивши умови договору, не в повному обсязі та не вчасно здійснив оплату по інвестиційному договору, у зв»язку з цим у ТзОВ «Компанія Океан»виник обов»язок повернути кошти на умовах і у строки визначені вказаними вище договорами, відтак підстав для визнання права власності на об»єкт інвестування за відповідачем ( за первісним позовом позивачем ) ОСОБА_5Л ., немає.

Таким чином, ТзОВ «Компанія Океан» проведено реконструкцію існуючих будівель та збудовано нові будівлі та споруди на земельній ділянці, яка відведена саме для обслуговування дитячого оздоровчого табору «Червона Калина», відноситься до земель рекреації, тому з врахуванням напрямку діяльності товариства, а також намір використовувати дану земельну ділянку саме для обслуговування відпочинково-оздоровчого комплексу, товариством не змінено цільового призначення земельної ділянки. Більше того, ним отримано дозвіл власника земельної ділянки на її забудову. Крім цього, будівництво та реконструкція будівель та споруд проводилась на основі робочого проекту, розробленого відповідною проектною організацією. Таке будівництво проведено з дотриманням всіх будівельних норм та правил, а також з дотриманням законодавчих актів з пожежної безпеки та санітарному законодавству.

Оскільки реконструйовані та новозбудовані споруди Комплексу, які здійснені позивачем ( за первісним позовом відповідачем) ТзОВ «Компанія Океан»відповідають державним будівельним нормам і правилам, протипожежним нормам та санітарному законодавству, така реконструкція та будівництво не порушує права інших осіб, ТзОВ «Компанія Океан» отримані необхідні технічні умови, а також розроблено проектну документацію та профінансовано будівництво Комплексу за адресою: вул. Курортна, З в с. Модричі Дрогобицького району Львівської області, відтак є всі підстави для визнання права власності на Комплекс за ТзОВ «Компанія Океан».

А тому на підставі наведеного та керуючись ст.ст 10, 60, 88, 213-215 ЦПК України, ст.ст. 392, 375, 376 ЦК України,

Вирішив :

В задоволенні первісних позовних вимог ОСОБА_5 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія Океан «за участю третьої особи Модрицької сільської Ради Дрогобицького району Львівської області про визнання права власності на майно, відмовити.

Зустрічні позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія Океан»до ОСОБА_5 за участю третьої особи ПП «Будінвесттехнологія «, Модрицької сільської ради Дрогобицького району Львівської області про визнання права власності на нерухоме майно, задоволити.

Визнати за Товариства з обмеженою відповідальністю « Компанія Океан»право власності на ві на відпочинково-оздоровчий Комплекс за адресою: вул. Курортна, Зве. Модрині Дрогобицького району Львівської області, а саме на:

- двоповерховий адміністративний корпус, на технічному паспорті від 29.09.2010 року позначений літерою «Д-2», загальною площею 225 м2;

- двоповерховий ресторанно-відпочинковий комплекс з мансардним поверхом, на технічному паспорті від 29.09.2010 року позначений літерою «А-2», загальною площею 1 785 м2;

- двоповерховий лікувальний корпус, на технічному паспорті від 29.09.2010 року позначений літерою «Б-2», загальною площею 308 м2;

- двоповерховий корпус № 2, на технічному паспорті від 29.09.2010 року позначений літерою «Г-2», загальною площею 339,5 м2;

- двоповерховий корпус № З, 4, на технічному паспорті від 29.09.2010 року позначені літерою «В-2», загальною площею 639,8 м2;

- двоповерховий корпус № 6, на технічному паспорті від 29.09.2010 року позначений літерою «К-2», загальною площею 299,2 м2;

- двоповерховий корпус № 7, на технічному паспорті від 29.09.2010 року позначений літерою «К-2», загальною площею 299,2 м2;

- двоповерховий корпус № 8, на технічному паспорті від 29.09.2010 року позначений літерою «Л-2», загальною площею 294,7 м2;

- двоповерховий корпус № 9, на технічному паспорті від 29.09.2010 року позначений літерою «М-2», загальною площею 247,5 м2;

- двоповерховий корпус № 10, на технічному паспорті від 29.09.2010 року позначений літерою «С-2», загальною площею 293,8 м2;

- двоповерховий корпус № 11, на технічному паспорті від 28.09.2010 року позначений літерою «Р-2», загальною площею 205,7 м2;

- двоповерховий корпус № 12, на технічному паспорті від 28.09.2010 року позначений літерою «П-2», загальною площею 205,7 м2;

- двоповерховий корпус № 13, на технічному паспорті від 28.09.2010 року позначений літерою «Н-2», загальною площею 205,7 м2;

- двоповерховий корпус № 14, на технічному паспорті від 28.09.2010 року позначений літерою «0-2», загальною площею 205,7 м2;

- двоповерховий корпус № 15, на технічному паспорті від 28.09.2010 року позначений літерою «Т-2», загальною площею 205,7 м2;

- двоповерховий корпус № 16, згідно з технічним паспортом від 28.09.2010 року, загальною площею 205,7 м2;

- одноповерхову будівлю трансформаторної підстанції, на технічному паспорті від 29.09.2010 року позначену літерою «3-1», загальною площею 41,7 м2;

- двоповерховий будинок охорони, на технічному паспорті від 29.09.2010 року позначений літерою «Ж-2», загальною площею 26,5 м2;

- одноповерхову будівлю котельні, на технічному паспорті від 29.09.2010 року позначену літерою «1-1», загальною площею 106,5 м2;

- спортивно-оздоровчий корпус, загальною площею 125,2 м2;

- господарський корпус з мансардним поверхом загальною площею 274,2 м2;

- будинок баків запасу води, загальною площею 56,8 м2;

- підземні очисні споруди, загальною площею 65,0 м2;

- зовнішній водопровід;

- зовнішнє теплопостачання;

- зовнішнє водовідведення;

- зовнішню каналізацію;

- зовнішнє електропостачання;

- електричне освітлення території;

- огорожу території.

Судові витрати відповідно до ст. 88 ЦПК України стягнути з ОСОБА_5 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія Океан»- 1700 грн. держмита та 120 грн.ю витрат за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Рішення суд може бути оскаржено в судову палату по цивільних справах Львівського апеляційного суду через Дрогобицький міськрайонний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення рішення суду.

Головуюча -суддя

СудДрогобицький міськрайонний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення10.03.2011
Оприлюднено09.06.2015
Номер документу44571747
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-3854/10

Ухвала від 14.07.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Ухвала від 14.07.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Постанова від 24.05.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Кругова С. С.

Постанова від 24.05.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Кругова С. С.

Постанова від 24.05.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Кругова С. С.

Постанова від 24.05.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Кругова С. С.

Ухвала від 19.05.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Кругова С. С.

Ухвала від 19.05.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Кругова С. С.

Ухвала від 15.04.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Кругова С. С.

Ухвала від 15.04.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Кругова С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні