Постанова
від 03.06.2015 по справі 759/5668/14-а
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа: № 759/5668/14-а Головуючий у 1-й інстанції: П'ятничук І.В. Суддя-доповідач: Бєлова Л.В.

ПОСТАНОВА

Іменем України

03 червня 2015 року м. Київ

Київський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого: Бєлової Л.В.

суддів: Вівдиченко Т.Р.,

Міщука М.С.

при секретарі: Авраменко М.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві справу за апеляційною скаргою третьої особи без самостійних вимог на предмет спору - Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Рубежівська» на постанову Святошинського районного суду міста Києва від 20 лютого 2015 року у справі за адміністративним позовом заступника прокурора Києво-Святошинського району Київської області до Відділу державної реєстрації юридичних та фізичних осіб - підприємців реєстраційної служби Києво-Святошинського районного управління юстиції Київської області, треті особи: Державний реєстратор Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області, Товариство з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Рубежівська», Агрофірма «Прогрес» про визнання дій неправомірними та визнання державної реєстрації товариства недійсною,

В С Т А Н О В И В:

У липні 2012 року позивач - заступник прокурора Києво-Святошинського району Київської області звернувся до суду першої інстанції з адміністративним позовом у якому, з урахуванням заяви про збільшення позовних вимог, просив:

- визнати неправомірними дії Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області, щодо реєстрації Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Рубежівська»;

- визнати недійсною державну реєстрацію Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Рубежівська» №13391230000001763 від 27.09.2005 р. та скасувати запис про державну реєстрацію Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма "Рубежівська» ( код ЄДРПУ 00849327)..

Постановою Святошинського районного суду міста Києва від 20 лютого 2015 року позовні вимоги - задоволено.

Не погоджуючись з вищезазначеним рішенням суду першої інстанції, третьою особою без самостійних вимог на предмет спору - Товариством з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Рубежівська»подано апеляційну скаргу, в якій апелянт просить оскаржувану постанову скасувати та прийняти по справі нову постанову, якою у задоволенні позовних вимог відмовити в повному обсязі, у зв'язку з порушенням судом першої інстанції норм матеріального і процесуального права, неповним з'ясуванням обставин, що мають значення для справи.

03 червня 2015 року через канцелярію Київського апеляційного адміністративного суду Товариство з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Рубежівська» подали заяву про уточнення апеляційної скарги, відповідно до якої, апелянт просить: скасувати постанову Святошинського районного суду Київської області від 20 лютого 2015 року та залишити без розгляду позовну заяву заступника прокурора Києво-Святошинської прокуратури Київської області. Вимоги мотивовані тим, що прокуратурою пропущені строки на звернення із позовом, передбачені ст. 99 КАС України.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню, а постанова суду першої інстанції - скасуванню, з наступних підстав.

Судом першої інстанції встановлено, що Колективне сільськогосподарське підприємство «Агрофірма «Рубежівська» було зареєстровано Києво-Святошинською райдержадміністрацією 30 грудня 1997 року . ( а.с.121-122 Т.2)

25 серпня1999 року постановою арбітражного суду Київської області КСП « Агрофірма «Рубежівська» визнано банкрутом і розпочато процедуру ліквідації - у зв'язку з наявністю заборгованості перед кредиторами, яких призначено ліквідаторами банкрута (а.с. 97-98 Т 2).

22 серпня 2000 року загальними зборами членів КСП « Агрофірма « Рубежівська» було прийнято рішення про ліквідацію КСП « Агрофірма « Рубежівська» та створення на базі КСП яке ліквідується нового агроформування - Сільськогосподарський кооператив «Рубежівський».

14 вересня 2000 року КСП «Агрофірма «Рубежівська» ( код 00849327) було виключено з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців у зв'язку з його реорганізацією в Сільськогосподарський кооператив « Рубежівський».

14 вересня 2000 року Києво - Святошинською районною державною адміністрацією Київської області Сільськогосподарському кооперативу « Рубежівський» видано Свідоцтво про державну реєстрацію ( перереєстрацію) суб'єкта підприємницької діяльності юридичної особи . Ідентифікаційний код суб'єкта підприємницької діяльності в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України: 00849327.

26 жовтня 2000 року КСП « Агрофірма» «Рубежівська» здала печатки та штампи на знищення ( квитанція про знищення № 6421). Печатка на дану фірму не поновлювалась ( а.с. 42 Т.2).

21 лютого 2001 року рішенням Києво - Святошинського районного суду по справі № 2-109/2001 р. яке набрало чинності 12.06.2001 р., відмовлено членам КСП «Агрофірма «Рубежівська» у скасуванні державної реєстрації СГК «Рубежівський» та визнання недійсним установчих документів у зв'язку з тим, що КСП Агрофірма «Рубежівська» було ліквідовано в установленому законом порядку та на його базі було створено Сільськогосподарський кооператив « Рубежівський» ( а.с. 69 Т.2).

Однак, рішенням Києво-Святошинського районного суду від 18 червня 2002 року по справі № 2-1308 було визнано недійсним п.1.1 загального положення Статуту Сільськогосподарського кооперативу « Рубежівський», про те, що кооператив є правонаступником КСП « АФ « Рубежівська». (.а.с.78-79 Т.2).

30 вересня 2002 року державним реєстратором Києво-Святошинської районної державної адміністрації проведено перереєстрацію СГК « Рубежівський» , затверджено статут у новій редакції та присвоєно новий ідентифікаційний код 32214526.

07 жовтня 2004 року державним реєстратором Києво-Святошинської районної державної адміністрації було здійснено включення відомостей про КСП «Агрофірма «Рубежівська» до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

23 вересня 2005 року державним реєстратором Києво-Святошинської РДА Горбаченко О.Г. було проведено державну реєстрацію припинення юридичної особи КСП «Агрофірма «Рубежівська» в результаті перетворення. Правонаступником КСП «Рубежівська» визначено ТОВ «Агрофірма «Рубежівська».

27 вересня 2005 року державним реєстратором Києво-Святошинської РДА Кочиною Т.О. проведено державну реєстрацію ТОВ «Агрофірма «Рубежівська».

Прокуратурою Києво-Святошинського району за заявою ОСОБА_5 було проведено перевірку щодо правомірності дій державного реєстратора Києво-Святошинської районної державної адміністрації щодо державної реєстрації (перереєстрації) Колективного сільськогосподарського підприємства « Агрофірма «Рубежівська» ( код ЄДРПОУ 00849327) .

За результатами проведеної перевірки, позивач прийшов до висновку про порушення законодавства України, що регулює порядок здійснення державної реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності, а саме включення державним реєстратором Києво -Святошинської районної державної адміністрації 07 жовтня 2004 року до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб - підприємців відомостей про КСП «Агрофірма «Рубежівська».

Відповідно до п.1 ч.2 ст. 20 Закону України « Про прокуратуру» ( в редакції, чинній на момент виникнення правовідносин), при виявленні порушень закону прокурор або його заступник у межах своєї компетенції мають право опротестувати акти Прем'єр-міністра України, Кабінету Міністрів України, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, виконавчих органів місцевих Рад, підприємств, установ, організацій, громадських об'єднань, а також рішення і дії посадових осіб.

Відповідно до абзацу 1, 2 ст. 21 Закону України « Про прокуратуру» (в редакції, чинній на момент виникнення правовідносин), протест на акт, що суперечить закону, приноситься прокурором, його заступником до органу, який його видав, або до вищестоящого органу. У такому ж порядку приноситься протест на незаконні рішення чи дії посадової особи.

05 березня 2012 року, на підставі ст. 21 Закону України «Про прокуратуру» ( в редакції, чинній на момент виникнення правовідносин), заступником прокурора Києво- Святошинського району Київської області внесено протест, в якому заступник прокурора Києво-Святошинського району Київської області з викладених у протесті підстав визнав незаконними дії державного реєстратора Києво- Святошинської райдержадміністрації щодо включення відомостей про КСП «Агрофірма «Рубежівська» до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб - підприємців 07 жовтня 2004 року та запропонував скасувати державну реєстрацію КСП «Агрофірма «Рубежівська». ( а.с. 6-8 Т. 1) .

Розглянувши протест заступника прокурора Києво-Святошинського району Київської області на дії державного реєстратора щодо включення 07 жовтня 2004 року відомостей про КСП «Агрофірма «Рубежівська» до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб - підприємців Києво-Святошинською районною державною адміністрацією направлено лист №07-21-1569 від 14березня 2012 року про відхилення протесту заступника прокурора з мотивів відсутності повноважень у Києво-Святошинської районної державної адміністрації на вчинення дій щодо скасування державної реєстрації КСП « Агрофірма «Рубежівська» та необхідності звернення з цього питання до суду (а.с.9 Т.1) .

Відповідно до ст. 23 Закону України «Про прокуратуру» (в редакції, чинній на момент виникнення правовідносин), у разі відхилення подання в цілому чи частково або неповідомлення прокурора про результати розгляду подання, а також якщо подання не вносилося, прокурор може звернутись до суду. Для звернення прокурора з позовом до суду встановлюється 15-денний строк, що обчислюється з дня одержання повідомлення про відхилення подання або в разі неповідомлення прокурора про результати розгляду подання з дня закінчення визначеного прокурором строку для його розгляду.

З матеріалів справи вбачається, що позивач звернувся до суду - 17 липня 2012 року - після отримання листа про відхилення протесту Києво-Святошинською райдержадміністрацією - 02 липня 2012 року. Таким чином, строк звернення до суду позивачем не пропущено.

07 червня 2013 року позивачем подано клопотання про збільшення позовних вимог, відповідно до якої просили:

- визнати дії Києво-Святошинсьої державної адміністрації Київської області стосовно реєстрації ТОВ «Агрофірма «Рубежівська» неправомірними;

- визнати недійсною державну реєстрацію ТОВ «Агрофірма «Рубежівська» №13391230000001763 від 27 вересня 2005 року та скасувати запис про державну реєстрацію ТОВ «Агрофірма «Рубежвська».

07 жовтня 2014 року, за клопотанням позивача, судом першої інстанції змінено первинного відповідача по справі: державного реєстратора Києво-Святошинської районної державної адміністрації на Відділ державної реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Києво-Святошинського районного управління юстиції Київської області, як належного відповідача.

Колегія суддів звертає увагу, що заява про збільшення позовних вимог та зміна первинного відповідача мали місце після звернення позивача до суду з відповідним позовом, тобто в межах судового розгляду даної справи, а тому внаслідок зазначених процесуальних дій - не змінено суть позову.

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про підприємництво», п.20.21 Постанови Кабінету Міністрів України № 740 від 25.05.1998 року «Про порядок державної реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності» (у редакції, чинній на момент виникнення правовідносин), у разі зміни назви, організаційно - правової форми суб'єкта підприємницької діяльності, а також форми власності суб'єкт підприємницької діяльності у місячний термін з моменту настання зазначених змін зобов'язаний подати документи для перереєстрації з підтвердженням опублікування інформації про зміни у друкованих засобах масової інформації. Перереєстрація суб'єктів підприємницької діяльності проводиться в порядку, встановленому для його державної реєстрації. У разі перереєстрації суб'єкта підприємницької діяльності, що визначається правонаступником підприємства, приватизованого як цілісний майновий комплекс, подається документ, який засвідчує право власності на зазначений об'єкт .

30 вересня 2002 року державним реєстратором Києво-Святошинської районної державної адміністрації проведено перереєстрацію СГК «Рубежівський», затверджено статут у новій редакції та присвоєно новий ідентифікаційний код 32214526.

При цьому перереєстрацію КСП «Агрофірма «Рубежівська» всупереч вимогам Закону України «Про підприємництво» та Постанови Кабінету Міністрів України № 740 від 25.05.1998 року «Про порядок державної реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності» державним реєстратором проведено не було.

Відповідно до п. 3 ст. 31 Закону України «Про колективне сільськогосподарське підприємство» від 14.02.1992 року № 2114ХІІ , підприємство вважається реорганізованим або ліквідованим з моменту виключення його з державного реєстру України.

Згідно п. 11 Наказу Міністерства аграрної політики України від 14 березня 2001 року № 63 зареєстрованого в Міністерстві Юстиції України від 04 квітня 2001 року за № 306/5497 «Про порядок оформлення правонаступництва за зобов'язаннями реорганізованих колективних сільськогосподарських підприємств», при реорганізації КСП в один із наведених способів (злиття, поділ, приєднання, перетворення) КСП втрачає статус юридичної особи і вважається таким, що припинило свою діяльність з моменту виключення його з державного реєстру.

Враховуючи вищезазначені обставини, колегія суддів приходить до висновку про те, що КСП «Агрофірма «Рубежівська» було ліквідовано в 2000 році у зв'язку з його перетворенням в нове агроформування Сільськогосподарський кооператив «Рубежівський».

На момент виникнення спірних правовідносин, законодавством України не було передбачено відновлення суб'єктів підприємницької діяльності реорганізованих (ліквідованих) в установленому законом порядку .

Проте, 07 жовтня 2004 року державним реєстратором Києво-Святошинської районної державної адміністрації було здійснено включення відомостей про КСП «Агрофірма «Рубежівська» до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

З 1 липня 2004 року в Україні питання державної реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності регулюються Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» від 15.05.2003 року N 755-IV, статтями 87-90 Цивільного кодексу України, статтями 58-59 Господарського кодексу України.

Відповідно до статті 4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців - засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Порядок проведення державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців включає, зокрема: перевірку комплектності документів, які подаються державному реєстратору, та повноти відомостей, що вказані в реєстраційній картці; перевірку документів, які подаються державному реєстратору, на відсутність підстав для відмови у проведенні державної реєстрації ; внесення відомостей про юридичну особу або фізичну особу - підприємця до Єдиного державного реєстру; оформлення і видачу виписки з Єдиного державного реєстру.

В свою чергу державним реєстратором Києво-Святошинської районної державної адміністрації в порушення вимог ст.4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», 07 жовтня 2004 року було здійснено включення відомостей про КСП «Агрофірма «Рубежівська» (ідентифікаційний код : 00849327) до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців. Тобто до ЄДРПОУ було включено підприємство, діяльність якого було припинено ще в 2000 році.

27 вересня 2005 року державним реєстратором Києво-Святошинської районної державної адміністрації було здійснено ліквідацію КСП «Агрофірма «Рубежівська» у зв'язку з перетворенням його в «Товариство з обмеженою відповідальністю «Агрофірма « Рубежівська».

Таким чином, державну реєстрацію КСП « Агрофірма «Рубежівська» 07 жовтня 2004 року було здійснено протиправно, то і перетворення КСП «Агрофірма «Рубежівська» в Товариство з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Рубежівська - протиправне.

Колегія суддів звертає увагу, що 07 жовтня 2014 року, за клопотанням позивача, судом першої інстанції змінено первісного відповідача по справі - державного реєстратора Києво-Святошинської районної державної адміністрації як на належного відповідача - Відділ державної реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Києво-Святошинського районного управління юстиції Київської області.

Проте, структурні підрозділи органів державної влади, а саме відділи державної реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби районних управлінь юстиції - не є органами державної влади, що виключає можливість їх участі як сторони в адміністративному процесі.

Крім того, відповідно до ч. 2 ст. 18 КАС України, Окружним адміністративним судам підсудні адміністративні справи: 1) однією зі сторін в яких є орган державної влади, інший державний орган, орган влади Автономної Республіки Крим, обласна рада, Київська, Севастопольська міська рада, їх посадова чи службова особа, крім випадків, передбачених цим Кодексом, та крім справ щодо їх рішень, дій чи бездіяльності у справах про адміністративні проступки та справ, які підсудні місцевим загальним судам як адміністративним судам; 2) про застосування у випадках, передбачених законом, заходів реагування щодо державного нагляду (контролю), дозвільної системи у сфері господарської діяльності, якщо вони можуть бути застосовані виключно за судовим рішенням; 3) щодо підтвердження обґрунтованості вжиття суб'єктами владних повноважень заходів реагування під час здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

За таких обставин, колегія суддів приходить до висновку, що Святошинський районний суд міста Києва, розглянувши дану справу по суті, порушив правила предметної підсудності, а тому справу вирішено неповноважним судом.

Згідно з п. 4 ст.202 КАС України, підставою для скасування судового рішення суду першої інстанції та ухвалення нового рішення є вирішення справи неповноважним судом та порушення норм процесуального права.

Таким чином, апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню, а постанова суду першої інстанції - скасуванню з ухваленням нової постанови, якою позовні вимоги - задовольнити частково.

Не підлягають задоволенню позовні вимоги щодо визнання неправомірними дій Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області, щодо реєстрації ТОВ «Агрофірма»Рубежівська», адже у даній справі Києво-Святошинська районна державна адміністрація не є відповідачем у справі.

Крім того, колегія суддів не вбачає підстав для визнання недійсною державної реєстрації ТОВ «Агрофірма «Рубежівська» №13391230000001763 від 27.09.2005 року та скасування запису про державну реєстрацію ТОВ «Агрофірма «Рубежівська».

Враховуючи викладене, колегія суддів вважає, що постанова Святошинського районного суду міста Києва від 20 лютого 2015 року підлягає скасуванню з прийняттям нової постанови по справі, якою позовні вимоги заступника прокурора Києво-Святошинського району Київської області - задовольнити частково.

Згідно зі ст. 159 КАС України, судове рішення повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 198 КАС України, за наслідками розгляду апеляційної скарги на постанову суду першої інстанції суд апеляційної інстанції має право скасувати її та прийняти нову постанову суду.

Керуючись ст. ст. 160, 198, 202, 207 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Рубежівська» на постанову Святошинського районного суду міста Києва від 20 лютого 2015 року - задовольнити частково.

Постанову Святошинського районного суду міста Києва від 20 лютого 2015 року - скасувати.

Прийняти нову постанову, якою позовні вимоги заступника прокурора Києво-Святошинського району Київської області - задовольнити частково.

Визнати протиправною державну реєстрацію Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Рубежівська» №13391230000001763 від 27 вересня 2005 року.

В задоволенні решти позовних вимог - відмовити.

Постанова набирає законної сили з моменту проголошення.

Постанову може бути оскаржено в касаційному порядку безпосередньо до Вищого адміністративного суду України шляхом подання касаційної скарги протягом двадцяти днів після набрання постановою законної сили.

Повний текст постанови виготовлено 05.06.2015 р.

Головуючий суддя Л.В. Бєлова

Судді: Т.Р. Вівдиченко

М.С. Міщук

Головуючий суддя Бєлова Л.В.

Судді: Вівдиченко Т.Р.

Міщук М.С.

Дата ухвалення рішення03.06.2015
Оприлюднено10.06.2015
Номер документу44639601
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —759/5668/14-а

Постанова від 15.02.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Ухвала від 10.02.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Ухвала від 01.12.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Ухвала від 01.12.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Ухвала від 24.11.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Ухвала від 05.11.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Ухвала від 05.11.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Ухвала від 29.10.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Постанова від 08.09.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Черпіцька Людмила Тимофіївна

Постанова від 08.09.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Черпіцька Людмила Тимофіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні