Постанова
від 02.06.2015 по справі 904/8386/14
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

cpg1251

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 червня 2015 року Справа № 904/8386/14 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого Грейц К.В., суддів:Бакуліної С.В., Глос О.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "ФМБ-ТРЕЙД ГРУП" на постановуДніпропетровського апеляційного господарського суду від 12.03.2015 у справі№ 904/8386/14 господарського суду Дніпропетровської області за позовомПершого заступника прокурора Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області до відповідачів: 1. Приватного підприємства "АНТА", 2. Товариства з обмеженою відповідальністю "ФМБ-ТРЕЙД ГРУП" провизнання договору недійсним та витребування майна,

у судовому засіданні взяли участь представники:

від Генеральної прокуратури України: Романов Р.О. - прокурор відділу, посв. № 014714 від 21.01.13;

від позивача: Безгубенко А.С. - дов. № 51 від 15.12.14;

від відповідача-1: не з'явились;

від відповідача-2: не з'явились;

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 13.01.2015 у справі № 904/8386/14 (суддя Золотарьова Я.С.), залишеним без змін постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 12.03.2015 (судді: Лисенко О.М., Джихур О.В., Виноградник О.М.), позов задоволено у повному обсязі; визнано недійсним договір купівлі-продажу нежитлового приміщення № 22 загальною площею 415,9 м.кв., розташованого в житловому будинку літ. А-4 за адресою: вул. Ширшова, 9, м. Дніпропетровськ від 09.07.2013 від № 1785, укладений між Приватним підприємством "АНТА" та Товариством з обмеженою відповідальністю "ФМБ-ТРЕЙД ГРУП"; витребувано від Товариства з обмеженою відповідальністю "ФМБ-ТРЕЙД ГРУП" на користь держави в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області майно, загальною площею 415,9 кв.м., вартістю 472 200,00 грн., розташоване в житловому будинку літ. А-4 по вул. Ширшова, 9 у м. Дніпропетровську.

У касаційній скарзі Товариство з обмеженою відповідальністю "ФМБ-ТРЕЙД ГРУП" просить скасувати рішення господарського суду Дніпропетровської області від 13.01.2015 у справі № 904/8386/14 і прийняти нове рішення у цій справі, яким у задоволенні позовних вимог Першого заступника прокурора Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області до Приватного підприємства "АНТА", Товариства з обмеженою відповідальністю "ФМБ-ТРЕЙД ГРУП" про визнання договору недійсним та витребування майна відмовити у повному обсязі, посилаючись на порушення господарськими судами норм матеріального права, зокрема, 182, 203, 215, 317, 319, 328, 330, 387, 388 Цивільного кодексу України; ст.ст. 3, 4, 19 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", оскільки висновки господарських судів про те, що держава в особі Фонду державного майна України є власником спірного нерухомого майна не відповідають вимогам ст. 182 Цивільного кодексу України та ст.ст. 1 - 4 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", тому як в матеріалах справи відсутні докази державної реєстрації права власності на спірне нерухоме майно за державою в особі Фонду державного майна України.

Представники відповідача-1 та ідповідача-2 не скористалися своїм процесуальним правом на участь в судовому засіданні касаційної інстанції.

Заслухавши у відкритому судовому засіданні пояснення представників Генеральної прокуратури України, позивача, перевіривши матеріали справи, правильність застосування господарськими судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Господарськими судами першої та апеляційної інстанцій встановлено наступне.

13.04.2007 між Відкритим акціонерним товариством "Укргідроспецфундаментбуд" (продавець) та Приватним підприємством "АНТА" (покупець) було укладено договір купівлі-продажу, відповідно до п. 1 якого продавець продав, а покупець купив для виробничих потреб підприємства нежиле приміщення, що знаходиться за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Ширшова, 9, приміщення №22, в житловому будинку літ. А-4 на І поверсі нежитлового приміщення № 22 загальною площею 415,9 кв.м., ґанок "а"; це нежитлове приміщення належить продавцю на підставі рішення господарського суду міста Києва від 25 січня 2007 року №3/77.

08.05.2007 на підставі вищезазначеного договору за Приватним підприємством "АНТА" зареєстровано право власності на нежитлове приміщення, що знаходиться за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Ширшова, 9, приміщення № 22.

Рішенням господарського суду міста Києва від 25.01.2007 у справі № 3/77

визнано за Відкритим акціонерним товариством "Укргідроспецфундаментбуд" право власності на нежитлове приміщення № 22, розташоване першому поверсі житлового будинку літ. А-4, загальною площею 415, 90 кв.м., що знаходиться за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Ширшова, 9.

Постановою Вищого господарського суду України від 18.11.2008 рішення господарського суду м. Києва від 25.01.2007 у справі № 3/77 скасовано, справу передано до господарського суду м. Києва на новий розгляд.

Рішенням господарського суду м. Києва від 16.02.2009 у справі № 3/77-36/111 відмовлено у задоволенні позову Відкритому акціонерному товариству "Укргідроспецфундаментбуд" про визнання за ним права власності на нежитлове приміщення, що знаходиться за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Ширшова, 9, приміщення № 22.

Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 24.01.2007 у справі № 7/433-06 відмовлено у задоволенні первісного позову Відкритого акціонерного товариства "Укргідроспецфундаментбуд" до Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області про визнання права власності на спірне нерухоме майно та задоволено зустрічний позов Регіонального відділення фонду державного майна України по Дніпропетровській області до Відкритого акціонерного товариства "Укргідроспецфундаментбуд"; витребувано від Відкритого акціонерного товариства "Укргідроспецфундаментбуд" об`єкт державної власності, а саме: нежитлове приміщення загальною площею 400 кв.м., яке знаходиться на першому поверсі житлового будинку, розташованого за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Ширшова, 9, на користь Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області; виселено Відкрите акціонерне товариство "Укргідроспецфундаментбуд" із нежитлового приміщення загальною площею 400 кв.м., яке знаходиться на першому поверсі житлового будинку, розташованого за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Ширшова, 9.

Постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 11.04.2007 у справі № 7/433-06 рішення господарського суду Дніпропетровської області від 24.01.2007 скасовано; первісний позов задоволено; визнано за Відкритим акціонерним товариством "Укргідроспецфундаментбуд" право власності на нежитлове приміщення № 22 на першому поверсі в житловому будинку літ. А-4, загальною площею 415,9 м 2 , що знаходиться за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Ширшова, 9; в задоволенні зустрічного позову - відмовлено.

Постановою Вищого господарського суду України від 20.09.2007 у справі № 7/433-06 постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 11.04.2007 скасовано, рішення господарського суду Дніпропетровської області від 24.01.2007 залишено без змін.

Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 24.01.2007 у справі № 7/433-06 встановлено наступне.

Відкрите акціонерне товариство "Укргідроспецфундаментбуд" створене в процесі приватизації державного майна спеціалізованого орендного підприємства "Укргідроспецфундаментбуд" шляхом перетворення спеціалізованого орендного підприємства "Укргідроспецфундаментбуд" у Відкрите акціонерне товариство "Укргідроспецфундаментбуд". Місцезнаходженням Відкритого акціонерного товариства "Укргідроспецфундаментбуд" згідно його статуту є м. Дніпропетровськ, вул. Ширшова, 9. Зокрема, ВАТ "Укргідроспецфундаментбуд" займає нежитлові приміщення першого поверху в житловому будинку № 9 по вул. Ширшова.

Житловий будинок № 9 по вул. Ширшова разом з нежитловими приміщеннями в цьому будинку знаходиться на балансі Відкритого акціонерного товариства "Дніпромеханомонтаж".

Відкрите акціонерне товариство "Дніпромеханомонтаж" створене в процесі приватизації державного майна орендного підприємства "Дніпромеханомонтаж".

Відповідно до плану приватизації державного майна орендного підприємства "Дніпромеханомонтаж" за даними проведеної інвентаризації на балансі орендного підприємства у складі житлового фонду значиться житловий будинок № 9 по вул. Ширшова в м. Дніпропетровську.

Згідно з актом оцінки вартості майна орендного підприємства "Дніпромеханомонтаж" із вартості майна, що підлягає приватизації виключений державний житловий фонд, в тому числі і житловий будинок № 9 по вул. Ширшова в м. Дніпропетровську.

Вказаний житловий будинок № 9 по вул. Ширшова в м. Дніпропетровську разом з нежитловими приміщеннями в цьому будинку залишився у державній власності та на балансі Відкритого акціонерного товариства "Дніпромеханомонтаж".

Нежитлове приміщення, на яке ВАТ "Укргідроспецфундаментбуд" просить визнати право власності, не перебувало на балансі останнього на час приватизації державного майна, в результаті якої створене Відкрите акціонерне товариство "Укргідроспецфундаментбуд", не ввійшло до складу проінвентаризованого в процесі приватизації майна, не включено як до плану приватизації, так і до акту оцінки вартості майна спеціалізованого орендного підприємства "Укргідроспецфундаментбуд" та, відповідно, не передане позивачу Відкритому акціонерному товариству "Укргідроспецфундаментбуд" в процесі приватизації Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Дніпропетровській області.

Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 16.10.2012 у справі № 30/5005/7376/2012 за позовом Регіонального відділення Фонду державного майна України в Дніпропетровській області до Приватного підприємства "Анта", Відкритого акціонерного товариства "Укргідроспецфундаментбуд", Відкритого акціонерного товариства "Дніпромеханомонтаж" про визнання права власності та зобов'язання вчинити певні дії, позов задоволено повністю; визнано за державою в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України в Дніпропетровській області право власності на нежитлове приміщення № 22 загальною площею 415,9 м кв., розташоване в житловому будинку літ. А-4 за адресою: вул. Ширшова, 9, м. Дніпропетровськ; витребувано від Приватного підприємства "Анта" на користь Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області державне майно - нежитлове приміщення № 22 загальною площею 415,9 м кв., розташоване в житловому будинку літ. А-4 у м. Дніпропетровську по вул. Ширшова, 9, про що видано наказ; зобов'язано Приватне підприємство "Анта" передати нежитлове приміщення №22 загальною площею 415,9 м кв., розташоване в житловому будинку літ. А-4 за адресою: вул. Ширшова, 9, м. Дніпропетровськ, на баланс Відкритого акціонерного товариства "Дніпромеханомонтаж" у 15-денний термін з дня набрання рішенням законної сили, про що видано наказ; зобов'язано Відкрите акціонерне товариство "Дніпромеханомонтаж" поновити на своєму балансі нежитлове приміщення № 22 загальною площею 415,9 м кв., розташоване в житловому будинку літ. А-4 за адресою: вул. Ширшова, 9, м. Дніпропетровськ, у 15-денний термін з дня набрання рішенням законної сили, про що видано наказ.

18.01.2013 Регіональним відділенням ФДМУ по Дніпропетровській області отримані два накази про примусове виконання рішення господарського суду Дніпропетровської області від 16.10.2012 у справі № 30/5005/7376/2012, які із заявами про відкриття виконавчого провадження та відповідними пакетами документів були надіслані на адреси відповідних відділів Державної виконавчої служби Дніпропетровського міського управління юстиції.

Не виконавши рішення господарського суду Дніпропетровської області від 16.10.2012 у справі № 30/5005/7376/2012 (яке набрало законної сили), ПП "АНТА" 09.07.2013 продало спірне нерухоме майно Товариству з обмеженою відповідальністю "ФМБ-ТРЕЙД ГРУП" (покупець) на підставі договору купівлі-продажу нежитлового приміщення від 09.07.2013, відповідно до п. 1 якого продавець зобов'язується передати майно у власність покупця, а покупець зобов'язується прийняти майно і сплатити за нього обговорену грошову суму; нежиле приміщення № 22, що відчужується за даним договором, розташоване в місті Дніпропетровську по вул. Ширшова, 9; опис відчужуваного майна: в житловому будинку літ. А-4 на І поверсі нежитлове приміщення № 22 загальною площею 415,9 м.кв., ганок а.

20.09.2013 постановами Красногвардійського відділу державної виконавчої служби Дніпропетровського міського управління юстиції Регіональному відділенню Фонду державного майна по Дніпропетровській області, як стягувачу, були повернуті накази господарського суду Дніпропетровської області від 18.01.2013 № 30/5005/7376/2012 про витребування від ПП "АНТА" на користь Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області державного майна - нежитлового приміщення № 22 загальною площею 415,9 м кв., розташованого в житловому будинку літ. А-4 у м. Дніпропетровську по вул. Ширшова, 9 та про зобов'язання ПП "АНТА" передати вищевказане нежитлове приміщення на баланс ВАТ "Дніпромеханомонтаж" у 15-денний термін з дня набрання рішенням законної сили у зв'язку з надходженням до державного виконавця інформаційної довідки з Державного Реєстру речових прав на нерухоме майно, згідно з якою станом на 09.07.2013 на підставі договору купівлі-продажу існує запис про припинення права власності у Приватного підприємства "АНТА" на нежиле приміщення № 22 по вул. Ширшова, 9 у м. Дніпропетровську, у зв'язку з чим боржник - Приватне підприємство "АНТА" не може виконати рішення суду.

Як встановлено господарськими судами, рішення господарського суду Дніпропетровської області від 24.01.2007 у справі № 7/433-06 та рішення господарського суду Дніпропетровської області від 16.10.2012 у справі № 30/5005/7376/2012 не виконані.

У зв'язку з незаконним відчуженням приватним підприємством "АНТА" державного майна поза волею власника, тобто держави в особі Регіонального відділення ФДМУ за договором купівлі-продажу від 09.07.2013 № 1785 перший заступник прокурора Дніпропетровської області звернувся до господарського суду Дніпропетровської області з позовом в інтересах держави в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області до Приватного підприємства "АНТА", Товариства з обмеженою відповідальністю "ФМБ-ТРЕЙД ГРУП" про визнання недійсним договору купівлі-продажу нежитлового приміщення № 22 загальною площею 415,9 м.кв., розташованого в житловому будинку літ. А-4 за адресою: вул. Ширшова, 9, м. Дніпропетровськ від 09.07.2013 від № 1785, укладеного між Приватним підприємством "АНТА" та Товариством з обмеженою відповідальністю "ФМБ-ТРЕЙД ГРУП"; витребування від Товариства з обмеженою відповідальністю "ФМБ-ТРЕЙД ГРУП" на користь держави в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області майна, загальною площею 415,9 кв.м., вартістю 472 200,00 грн., розташованого в житловому будинку літ. А-4 по вул. Ширшова, 9 у м. Дніпропетровську, посилаючись на норми ст.ст. 203, 215, 321, 328, 387, 388, 658, 659 Цивільного кодексу України.

Задовольняючи позовні вимого, господарські суди попередніх інстанцій виходили з того, що: по-перше, власником спірного нерухомого майна є держава в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області, і воно вибуло з володіння власника не з його волі, а у зв'язку з прийняттям судом неправомірного рішення, яке в подальшому скасовано судом касаційної інстанції; по-друге, право власності держави на спірне нерухоме майно підтверджено рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 24.01.2007 у справі № 7/433-06 та рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 16.10.2012 у справі № 30/5005/7376/2012.

Колегія суддів Вищого господарського суду України вважає висновки господарських судів попередніх інстанції про наявність підстав для задоволення позову законними і обґрунтованими з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 4 ст. 41 Конституції України ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності.

Згідно зі ст. 316 Цивільного кодексу України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Частиною 1 ст. 317 Цивільного кодексу України визначено, що власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Відповідно до ч. 1 ст. 321 Цивільного кодексу України право власності є непорушним; ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Статтею 326 Цивільного кодексу України встановлено, що у державній власності є майно, у тому числі грошові кошти, яке належить державі Україна; від імені та в інтересах держави Україна право власності здійснюють відповідно органи державної влади; управління майном, що є у державній власності, здійснюється державними органами, а у випадках, передбачених законом, може здійснюватися іншими суб'єктами.

Статтею 328 Цивільного кодексу України передбачено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів; право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно з положеннями ст. 658 Цивільного кодексу України право продажу майна, крім випадків примусового продажу та інших випадків, встановлених законом, належить власникові, позаяк приймати рішення про відчуження майна має право лише його власник, оскільки за договором купівлі-продажу продавець зобов'язаний передати покупцеві не лише саме майно, а й право власності на нього.

Відповідно до ст. 387 Цивільного кодексу України власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним.

Згідно з ч. 1 ст. 388 Цивільного кодексу України якщо майно за відплатним договором придбане в особи, яка не мала права його відчужувати, про що набувач не знав і не міг знати (добросовісний набувач), власник має право витребувати це майно від набувача лише у разі, якщо майно: 1) було загублене власником або особою, якій він передав майно у володіння; 2) було викрадене у власника або особи, якій він передав майно у володіння; 3) вибуло з володіння власника або особи, якій він передав майно у володіння, не з їхньої волі іншим шляхом.

Відповідно до ч. 1 ст. 203 Цивільного кодексу України зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

Згідно з ч.ч. 1, 3 ст. 215 Цивільного кодексу України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу; якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин).

Як встановлено господарськими судами і підтверджено матеріалами справи (в т.ч. рішеннями господарського суду Дніпропетровської області від 24.01.2007 у справі № 7/433-06 та від 16.10.2012 у справі № 30/5005/7376/2012) власником спірного нерухомого майна є держава в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області.

Господарськими судами першої та апеляційної інстанцій встановлено і матеріалами справи підтверджено, що нежитлове приміщення № 22 загальною площею 415,9 м кв., розташоване в житловому будинку літ. А-4 за адресою: вул. Ширшова, 9, м. Дніпропетровськ вибуло з володіння власника (держави) не з його волі, оскільки ПП "АНТА", не виконавши в порушення ст. 124 Конституції України та ст. 115 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду Дніпропетровської області від 16.10.2012 у справі № 30/5005/7376/2012 про визнання за державою права власності на спірне нежитлове приміщення та витребування вказаного приміщення від ПП "АНТА" на користь Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області, 09.07.2013 після набрання рішенням суду законної сили уклало договір купівлі-продажу вказаного приміщення з відповідачем-2.

Доводи касаційної скарги про недоведення позивачем виникнення у держави права власності на спірне нерухоме майно у зв'язку з відсутністю державної реєстрації права власності держави на вказане майно не спростовують законних і обгрунтованих висновків господарських судів про наявність підстав для задоволення позову, оскільки, як встановлено господарськими судами і підтверджено матеріалами справи, спірне нерухоме майно не було передано ВАТ "Укргідроспецфундаментбуд" в процесі приватизації і залишилося в державній власності; а постанова Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 11.04.2007 у справі № 7/433-06 про визнання за ВАТ "Укргідроспецфундаментбуд" права власності на спірне нежитлове приміщення була скасована постановою Вищого господарського суду України від 20.09.2007 у справі № 7/433-06 саме з підстав перебування вказаного майна у державній власності, з якої вказане майно не вибувало під-час приватизації державного майна спеціалізованого орендного підприємства "Укргідроспецфундаментбуд".

З огляду на викладене, постанова Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 12.03.2015 у справі № 904/8386/14 відповідає вимогам чинного законодавства та фактичним обставинам справи, у зв'язку з чим підстав для її скасування не вбачається.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, п. 1 ст. 111-9, ст. 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "ФМБ-ТРЕЙД ГРУП" на постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 12.03.2015 у справі № 904/8386/14 залишити без задоволення, а постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 12.03.2015 у справі № 904/8386/14 - без змін.

Головуючий К.В. Грейц

Судді: С.В. Бакуліна

О.І. Глос

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення02.06.2015
Оприлюднено09.06.2015
Номер документу44675012
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/8386/14

Ухвала від 11.07.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

Ухвала від 27.07.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

Ухвала від 20.07.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

Постанова від 02.06.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Глос О.І.

Ухвала від 22.05.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Глос О.І.

Постанова від 12.03.2015

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Лисенко Олена Миколаївна

Постанова від 05.03.2015

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Лисенко Олена Миколаївна

Ухвала від 05.02.2015

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Лисенко Олена Миколаївна

Ухвала від 05.02.2015

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Лисенко Олена Миколаївна

Рішення від 15.01.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні